Arhīva kalendārs

« October 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Otrdien, 17. oktobrī, plkst. 11:00 Valmiermuižas Alus virtuvē Vidzemes plānošanas reģions pulcinās kopā Vidzemes novadu krodziņu, restorānu, viesu namu saimniekus, mājražotājus un citus interesentus, lai stāstītu par jauna kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” veidošanu.

Dalībnieki uzzinās par iespējām piedalīties šai projektā, lai kopīgi veidotu jaunu, gardēžiem un Latvijas un Igaunijas apceļotājiem saistošu zīmolu, kas konkurētu ar gastronomiskā tūrisma galamērķiem citviet Eiropā.

Tūrisma maršruts “Livonijas garša” tiek īstenots “Interreg Estonia – Latvia” projekta “Livonijas kulinārais ceļš” ietvaros. Jaunā zīmola “Livonijas garša” iecere ir veidot gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijas un Igaunijas teritorijā. Iedvesmas avots ir vēsturiskā Livonija, kurā ietilpa Latvija un Igaunija. Kulinārais ceļš ļaus izzināt Livonijas un jaunāko laiku vēstures “nospiedumus” Igaunijas un Latvijas virtuvēs, tur rodamās kopīgās garšas un ēdienus, jaunatklātos produktus. Tai pašā laikā ceļotāji iepazīs katram reģionam atšķirīgo, vienreizējo. Gardēžu pieturvietās nobaudāmie ēdieni stāstīs ne tikai par Livonijas laika produktiem, garšām, ko iepazina pilīs, muižās un saimnieču virtuvēs, bet arī par senās pavārgrāmatās rodamām receptēm, kas tiks pilnīgotas, lai atbilstu mūsdienu prasīgo ēdienu baudītāju vēlmēm. Maltītēs tiks izmantoti sezonāli, vietējie produkti.

Gastronomiskā tūrisma maršrutos tiks aicināti aptuveni 250 mājražotāji un visa veida ēdinātāji – krodziņi, restorāni, viesu nami, saimnieču virtuves. Iecerēts, ka “Livonijas garša” veicinās sadarbību starp mazajiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem Latvijā un Igaunijā, kā arī vietējo pārtikas produktu izmantošanu. Projekta ietvaros tiks veidoti reģionāli un starpvalstu sadarbības tīkli starp tūrisma ēdināšanas uzņēmumiem un vietējiem pārtikas ražotājiem un zemniekiem.

Viena dzidra spēku zupe jeb gaļas sula. Tapusi Valmiermuižas Alus virtuvē pēc Kristofa Hardera grāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795) receptes. Pavārs: Jānis Ērglis. Fotogrāfs: Klāvs Vasiļevskis.

Garajā kulinārajā ceļā, kas sāksies Igaunijas dienvidos, vīsies cauri Latvijai līdz pat Kurzemes rietumu krastam, Vidzemē iekļausies reģionālais kulinārais maršruts “Taste HansEATica”. Tā unikālais stāsts tiks veidots, par pamatu ņemot Rubenes mācītāja Kristofa Hardera tulkoto, sastādīto un drukāto grāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795). Šis izdevums ne tikai sendienās ļāva latviešu tautības muižu pavāriem un saimniecēm uzzināt, kā gatavojams teļa ķīlis ar kastaņām un kā vārāma klāra spēka zupe jeb gaļas sula, bet arī mūsdienās gardēžu baudījumam piedāvāt, piemēram, aizmirsto, gardo blāzkošķenu.

Informācijas dienā sanākušos projekta vadītāja Lienīte Priedāja – Klepere iepazīstinās ar kulinārā ceļa “Livonijas garša” ieceri, prasībām dalībniekiem un pieteikšanās iespējām. Šefpavārs Valters Zirdziņš iedvesmos aktualizēt aizmirstas garšas un senas receptes. Savukārt Valmieras muzeja krājuma glabātāja Indra Vīlistere ļaus ielūkoties vidzemnieka virtuves mākslas mantojumā, bet lauku mājas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, kā senas būšanas un ēšanas piedāvāt ceļotājiem, un kāds ir ieguvums, iesaistoties tūrisma ceļos. Pasākuma laikā būs iespēja aizpildīt dalības pieteikumus kulinārajam ceļam “Livonijas garša” .

Lai kuplinātu dalībnieku pulku, interesentus aicinām pieteikties līdz 13. oktobrim, mājaslapā www. vidzeme.lv sadaļā “Semināri VPR” vai pa tālr. +371 29334753. Dalībnieku skaits ierobežots.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekts "Livonijas kulinārais ceļš" īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Augstākminētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr.: +371 29334753, www.vidzeme.lv

Mācību nedēļas noslēgumā, 28. un 29. septembrī, Lizuma vidusskolā aktīvi uzsākušās projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” aktivitātes. Skolēniem divas dienas bija iespējams praktiski izmēģināt, kā veidojas enerģija - cik daudz  laika un  spēka nepieciešams, lai uzlādētu telefonā kaut 1% vai cik ilgi enerģija jāražo, lai tējkanna darbotos vismaz vienu sekundi. Šodien skolēni piedalījās zinātnes centra Zinoo vadītajās mācību stundās, kur kopīgi izveidoja auto, kas darbojas uz saules enerģiju un pašu spēkiem attīrīja ūdeni.

Ikdienā enerģiju tērējam ik uz soļa, taču reti kad apzināmies, cik daudz jāiegulda, lai nodrošinātu mūsu ikdienas paradumus ar tai nepieciešamo elektroenerģiju. Lizuma vidusskolas skolēniem šonedēļ tāda iespēja bija. Cik liels bija bērnu pārsteigums, ka mīšanās desmit minūtes uz riteņa, kas ražo enerģiju, telefonam nodrošina tikai 1% no baterijas uzlādes. Tāpat arī otrā trenažierī, kas tika darbināts nepārtraukti divdesmit minūtes, tējkannu varēja iedarbināt tikai uz 1 sekundi. Ar aktīvu trenažieru izzināšanu Lizuma vidusskolā uzsākās Enerģijas dienas, lai bērniem pievērstu uzmanību energoefektivitātes jautājumiem.

Arī zinātniskais centrs Zinoo bērniem bija sagatavojis aizraujošas nodarbības par energoefektivitātes tēmu, lai skolēnus aicinātu aizdomāties par katra procesa nozīmi un sarežģītību. Parasti atveram ūdens krānu un tecinām to bieži vien vairāk nekā nepieciešams, taču, ja izprotam, ka katra ūdens lāse prasa milzīgu enerģijas patēriņu un garu un sarežģītu procesu, lai tas nonāktu pie mums un būtu dzerams, spējam arī labāk novērtēt, kāpēc lieks resursa patēriņš nav nepieciešams. “Kad mēs paši fiziski izmēģinām, kā tad tas ir – ražot enerģiju – sākam saprast, cik vieglprātīgi esam palikuši pret tās tērēšanu. Projekts “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” ar Enerģijas dienu un vēlāk arī regulāriem enerģijas pulciņiem skolās bērniem radošā veidā parāda energoefektivitātes nozīmi mums apkārt,” stāsta projekta vadītāja Maija Rieksta.

Piektdienas pēcpusdienā skolēni bija aicināti uz Eksperimentu šovu, kur Zinoo eksperti pierādīja, ka fizika un ķīmija ir aizraujošas un atrodas mums apkārt ik uz soļa. Arī projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” komanda izstrādājusi radošas Enerģijas pulciņa nodarbības, kuru laikā bērni interaktīvā veidā izzinās fizikas un energoefektivitātes nozīmi ikdienā. Enerģijas pulciņam Lizuma vidusskolas skolēni var pieteikties pie fizikas skolotāja Jura Ločmeļa.

Projekta aktivitātes Lizuma vidusskolā un Valmieras Viestura vidusskolā norisināsies visu mācību gadu, tāpēc skolēni, skolotāji un vecāki ir aicināti iesaistīties energoefektivitātes uzlabošanā, jo enerģija ir prieks un prieks esi Tu!

Informāciju sagatavoja: Māra Rudīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Mara.rudite PIE vidzeme PUNKTS lv

Septembrī un oktobrī projekta partneri un iesaistīto pušu pārstāvji piedalās pieredzes apmaiņas vizītēs, lai novembrī jau uzsāktu darbu pie reģionālo rīcības plānu izstrādes politikas instrumentu uzlabošanai nozarē.

No 2017. gada 12. līdz 14. septembrim Vidzemes plānošanas reģiona, Burtnieku novada domes un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji piedalījās projekta SWARE otrajā pieredzes apmaiņas vizītē, kura notika Milānā (Itālijā) un kuras tēma bija veltīta tūrisma sasaistei ar infrastruktūrām un mantojuma objektiem. Intensīvā programmā vizītes dalībnieki – projekta partneri un iesaistīto pušu pārstāvji – apmeklēja dabas un kultūrvēsturiskos objektus un iepazinās ar Milānas pilsētas labās prakses piemēriem, kā arī piedalījās vairākās diskusijās uz vietas objektos un apaļā galda debatēs par visiem partneriem aktuāliem jautājumiem, kā, piemēram, mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana pie iekšzemes ūdensceļiem, efektīva pārvaldība, finansēšanas mehānismi un publiskās un privātās partnerības.

Vizītē dalībnieki iepazinās ar Milānas kuģojamo ūdensceļu sistēmu, kura mūsdienās vairs nav tikai kuģošanas un apūdeņošanas tīkls, bet tiek atzīta arī tās vēsturiskā un dabas mantojuma vērtība, kas ietver būtiskus kultūras, mākslas, lauksaimniecības, ainaviskos, atpūtas un tūrisma elementus. Delegāti diskutēja par to, kā pārvilināt tūristu no populārajiem galamērķiem (kā, piemēram, Milāna) uz mazākiem ciematiem un nezināmākām vietām, radot stāstu, kas balstīts uz vēsturi, vietējiem gastronomiskiem gardumiem un dabas vilinājumu. Vizītes gaitā dalībnieki arī apmainījās pieredzē un diskutēja par dažādām sadarbības formām – konsorcijiem, lauksaimniecības klasteriem, asociācijām, tīkliem, metropoļu reģioniem.

Vizītes noslēgumā tika secināts, ka projekta partneru pārstāvētie reģioni ir atšķirīgi, bet tiem ir arī līdzīgas problēmas. Tika atzīts, ka visu iesaistīto pušu un publisko un privāto struktūru savstarpējā sadarbība ir ļoti būtiska, un dalībnieki vienojās, ka mantojuma ilgtspējīgas apsaimniekošanas kontekstā svarīga ir arī vietējo iedzīvotāju un tūristu izglītošana.

Jau drīz, no 9. līdz 11. oktobrim, Nīderlandē, Dienvidholandes provincē, notiks  projekta pēdējā – trešā – pieredzes apmaiņas vizīte, kas būs veltīta galamērķu pārvaldības un zīmolvedības jautājumiem dažādos līmeņos – gan valstu, gan reģionālā un vietējā līmenī. Šajā vizītē piedalīsies Vidzemes plānošanas reģiona, Vidzemes Augstskolas un Kocēnu novada domes pārstāvji.  Savukārt novembra vidū projekta partneri atkal tiksies Milānā, lai apkopotu visu trīs pieredzes apmaiņas vizīšu rezultātus un uzsāktu darbu pie rīcības plāna izstrādes.

 

Projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas ietvaros. Plašāk par SWARE projektu lasiet attiecīgajā sadaļā VPR mājaslapā (šeit) un SWARE oficiālajā mājaslapā angļu valodā (šeit).

Šī publikācija atspoguļo tikai tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta SWARE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv


Pēc vasaras pārtraukuma aktivitāšu kopuma „Energopārvaldība Vidzemē” aktuālais temats septembrī bija „Energoplānošana”. Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) pašvaldību un Vidzemes slimnīcas pārstāvji 29. septembrī tikās Raunā, lai papildinātu savas zināšanas par sadarbību ar ieinteresētajām pusēm energoplānošanas procesā, paša energoplāna izstrādi un projekta pieteikumu rakstīšanu Eiropas mēroga programmām. Tā bija jau ceturtā aktivitāšu kopuma „Energopārvaldība Vidzemē” tikšanās reize, kas norisinājās projekta „PANEL2050” ietvaros.

Šoreiz pie mums bija ieradušies arī vieslektori no Tartu Universitātes Johan Skytte Politisko pētījumu institūta Georgijs Davidovi (Giorgi Davidovi) un Hektors Čārlzs Pagans (Hector Charles Pagan). G. Davidovi ir strādājis vairākās bezpeļņas organizācijās Gruzijā kā, piemēram, Helsinku pilsoņu asambleja, koordinējot projektus, kas saistīti ar pilsoniskās sabiedrības organizāciju spēju stiprināšanu, konfliktu risināšanu, miera veidošanu un kopienas attīstību. Šobrīd G. Davidovi Tartu Universitātē studē maģistra programmā Demokrātiju un valsts pārvaldi. Savukārt H.Č. Paganam ir Ņujorkas Universitātes maģistra grāds Valsts un bezpeļņas administrācijā, vairāk nekā 10 gadus ilga pieredze līdzekļu vākšanā, programmu izstrādē, pakalpojumu un politiskās aizstāvības atbalsta sniegšanā sociāli atstumtām riska grupām. Kopš 2007. gada H.Č. Pagans strādā Tartu Universitātē par lektoru.

Vieslektors G. Davidovi, runājot par ieinteresēto pušu iesaistīšanu, aicināja rūpīgi analizēt tās puses, kas potenciāli varētu būt ieinteresētas energoplānošanas procesā un kāds būtu katras iesaistītās puses devums.  Tā, piemēram, energoefektivitātes projekti katras pašvaldības iedzīvotājiem vai organizāciju darbiniekiem, apmeklētājiem ir īpaši svarīgi, jo tiešā veidā ietekmēs dzīves kvalitāti. Šādos brīžos ieteicams, piemēram, siltināmās ēkas iedzīvotājiem vai apmeklētājiem pastāstīt par gaidāmajām izmaiņām, plānotajiem energoefektivitātes pasākumiem un dzīvi pēc energoefektivitātes pasākumu ieviešanas. Tāpat ir būtiski saprast, kurā brīdī un kādā veidā mēs varam lūgt palīdzību citiem, lai darbi ritētu tik sekmīgi kā plānots. G. Davidovi uzsvēra, ka pēc aktivitāšu ieviešanas ir jānovērtē, vai sadarbība ar katru iesaistīto pusi ir bijusi veiksmīga.

VPR energoefektivitātes eksperts RTU docents Dr.sc.ing Dzintars Jaunzems sniedza vērtīgus padomus par energoplāna rakstīšanu, uzsverot, ka pirmais posms, kas jāietver energoplānā, ir esošās situācijas analīze, tai skaitā apzinot šī brīža enerģijas patēriņa datus ēkās, apgaismojumam un transportam un tos apkopojot vienotā datubāzē. Otrais posms ir mērķa izvirzīšana, nosakot precīzus laika limitus, pienākumus un atbildības u.c.  Trešais posms ietver prioritāšu izvirzīšanu, kas parāda, kā tiks sasniegts mērķis. Tāpat Dz. Jaunzems atklāja vairākus piemērus, kā veiksmīgāk attēlot datus, kā veikt aprēķinus un kur vēl ir iespējams smelties informāciju par energoplānošanu.

Savukārt H. Č. Pagans atklāja virkni vērtīgu ideju projekta pieteikuma rakstīšanā Eiropas mēroga programmām, sākot no projekta idejas, rezultātu, nodevumu definēšanas līdz pat budžeta izstrādei, darba paku un paša projekta pieteikuma formas veidošanai. Nav šaubu, ka labs projekta pieteikums atver durvis finansējuma apguvei, sniedzot iespēju īstenot energoefektivitātes pasākumus, ir pārliecināts H. Č. Pagans. Lektors arī pievienojās sava kolēģa G. Davidovi sacītajam par iesaistīto pušu lomu, aicinot interesēties par līdzīgiem projektiem, ļoti apdomīgi izvēlēties savus sadarbības partnerus un meklēt atbalstu arī lielāka mēroga organizācijās, kuru dienaskārtībā aktuāls temats ir energoefektivitāte.

VPR aicina ar prezentācijām iepazīties arī citus interesentus. Mācību materiāli bez maksas pieejami projekta „PANEL2050” izveidotajā Zema oglekļa kopienas Centrālajā un Austrumeiropā platformā https://ceesen.org/lv/ sadaļā Dokumenti,  iepriekš reģistrējoties. Drīzumā sekos informācija par nākamo aktivitāšu kopuma „Energopārvaldība Vidzemē” tikšanās reizi. 

Par projektu PANEL 2050" lasiet Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā.  

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta “PANEL 2050” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26400288 

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; , mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

29. septembrī Ieriķos tika sasaukta Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde. Šoreiz dienaskārtībā bija dažādi jautājumi, kas skar transporta nozares attīstību reģionā un ir aktuāls temats katrai no reģiona pašvaldībām.

Sanāksmē piedalījās Satiksmes ministrijas Finanšu un attīstības plānošanas departamenta direktora vietniece Inta Rozenšteine, kura klātesošos informēja par Transporta attīstības pamatnostādnēm 2014.-2020.gadam un aktualizētajām izmaiņām dokumentā.

Klātesošajiem tika atgādināts, ka līdz ar 2020. gadu Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums būs pieejams salīdzinoši ļoti nelielā apjomā, tāpēc jādomā par cita veida finanšu modeļu iedzīvināšanu. Ministrijas pārstāve atzina, ka speciālā autoceļu fonda atjaunošana un līdzekļu taisnīga pārdale būtu viens no loģiskiem risinājumiem.  Šobrīd likumā “Par autoceļiem” (12.pants) noteikts, ka  valsts budžeta finansējumu programmai "Valsts autoceļu fonds" veido prognozētie valsts budžeta ieņēmumi no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa, autoceļu lietošanas nodevas un 80 procenti no prognozētajiem valsts budžeta ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem. Taču teorētiski pieejamo finansējuma apmēru būtiski ietekmē piebilde pantā – “ja gadskārtējā valsts budžeta likumā nav noteikts citādi”.  VPR vēl pagājušogad Satiksmes ministrijai oficiālā vēstulē norādīja, ka nekavējoties nepieciešams atjaunot speciālo valsts budžeta programmu – Valsts autoceļu fondu, kurā finansējums tiku paredzēts tieši autoceļu (t.sk.ielu) remontiem un būvniecībai. 

Tāpat sanāksmes dalībnieki tika iepazīstināti ar plānotajiem autoceļu būvdarbiem 2018. -2019. gadā. VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks, vienlaikus arī Smiltenes novada pašvaldības vadītājs Gints Kukainis norādīja, ka, lai gan Satiksmes ministrijas prezentācijā tika norādīts, ka Vidzemē, salīdzinājumā ar citiem Latvijas reģioniem, autoceļu stāvoklis ir sliktāks nekā valstī vidēji, tomēr 2017. gada un turpmāko gadu plānotais ceļu rekonstrukcijas darbu saraksts acīmredzami parāda, ka šis fakts nav ticis ņemts vērā. Tā, piemēram, 2018.-2019. gadā Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā tiks pārbūvēts valsts galvenais autoceļš vien 7,10 km garumā. Tāpat pašvaldības pārstāvji norādīja, ka ik gadu kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu tiek sagatavoti priekšlikumi Valsts autoceļu sakārtošanas programmai par prioritāri sakārtojamajiem autoceļiem reģionā, taču līdz šim atgriezeniskā saite nav tikusi nodrošināta un nav saprotams, kādam īsti nolūkam ik gadu tiek lūgts informāciju sagatavot.

Ministrijas pārstāve informēja, ka šobrīd valstī notiek autoceļu audits, kura rezultāti tiks izmantoti turpmākajā ceļu infrastruktūras attīstības plānošanas gaitā, t.sk. var tikt pārskatītas arī autoceļu kategorijas.  Savukārt Amatas novada pašvaldības vadītāja Elita Eglīte norādīja, ka pēdējā laikā vairākas pašvaldības ir spiestas pārņemt valsts autoceļus ik gadu vidēji 3-5 km garumā, taču papildu finansējums autoceļu uzturēšanai netiek piešķirts, kas ir absurdi, jo lielākoties nododamie ceļi ir ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī un tie kļūst par papildu slogu pašvaldības budžetam. 

VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents, apkopojot izskanējušos komentārus, norādīja, ka nav saprotams, kāpēc plānošanas reģionus neaicina piedalīties transporta nozares attīstības plānošanas procesā – tieši reģiona rokās ir detalizēta informācija gan par lokālas nozīmes problēmām, gan arī reģions spēj sniegt vērtīgas rekomendācijas funkcionējoša transporta tīkla nodrošināšanai gan valsts, gan starptautiskā līmenī, jo nevienu no tiem nav iespējams skatīt atrauti.

Sēdes laikā pašvaldību pārstāvji tika iepazīstināti ar VPR Mobilitātes plāna izstrādes gaitu, kas tiek realizēts Interreg Baltijas jūras reģiona projekta TENTacle ietvaros. Pie vidzemniekiem viesojās arī Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš, lai informētu klātesošos par sabiedriskā transporta attīstības koncepciju un plānoto autoostu uzraudzību turpmāk, tā kā tuvākajā laikā to darbību un sniegto pakalpojumu kvalitāti turpmāk uzraudzīs Autotransporta direkcija.

Sēdes laikā darbam VPR Attīstības padomē tika apstiprināts Vecpiebalgas novada pārstāvis, domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš. Tāpat padomes locekļi apstiprināja arī VPR Attīstības programmas Uzraudzības ziņojumu par 2016. gadu, kā arī deleģēja vairākus padomes locekļus darbam nacionāla un starptautiska līmeņa institūcijās.

Vairāk informācijas: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29477997. 

Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs aicina Vidzemes pašvaldības piedalīties konkursā “Pašvaldību atbalsta pasākumi uzņēmējdarbības sekmēšanai”, kurā trīs rezultatīvākās pašvaldības saņems naudas balvas uzņēmējdarbības veicinošu pasākumu īstenošanai. Konkursu organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģioniem. 

Vairāk informācijas:invest.vidzeme.lv 

 

Papildus informācija: Ina Miķelsone, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītāja, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 29289487



Projekta “Vidzeme iekļauj” deinstitucionalizācijas (turpmāk – DI)  plāna izstrāde norit pilnā sparā. Līdz ar brīdi, kad plāns būs gatavs, uzsāksies jauns un nozīmīgs projekta ieviešanas etaps. Dokuments tiks izmantots par pamatu plānotajiem infrastruktūras ieguldījumiem, lai attīstītu sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus reģionā. Tāpēc DI plāna izstrādātāji rūpīgi veikuši līdzšinējās situācijas analīzi, apkopojot informāciju par pašvaldībās dzīvojošajām DI projekta mērķgrupām, līdzšinējo pakalpojumu pieejamību, kā arī plānotajām izmaiņām sociālo pakalpojumu piedāvājumā saskaņā ar veiktajiem individuālajiem personu (projekta mērķgrupu pārstāvju) izvērtējumiem.

Viena no DI plāna sadaļām ir deviņi bērnu sociālās aprūpes centru (turpmāk - BSAC) reorganizācijas plāni; no visām iestādēm, sešas ir pašvaldību pārziņā. Saskaņā ar BSAC sniegtajiem datiem, institūcijās pēdējo 4 gadu laikā vērojama pozitīva tendence – bērnu skaits Vidzemes aprūpes centros par 8% ir samazinājies. Reorganizācijas plānos atspoguļota informācija par bērniem, kas šobrīd atrodas institūcijās, izvērtējot arī līdzšinējo aprūpes modeli un pakalpojumus, ko bērni saņem. 

 

Tāpat reorganizācijas plānos ietverta informācija gan par ēku esošās infrastruktūras funkcionālo pielietojumu, gan arī priekšlikumi BSAC reorganizēšanai, kas ietver dažādus iespējamos iestādes attīstības scenārijus tās turpmākajai darbībai.

Deinstitucionalizācijas procesa ietvaros stājušās spēkā prasības ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma sniedzējiem, kas ņemtas vērā arī izstrādājot reorganizācijas plānus. Iestādes, kuras līdz 2023. gada 1.janvārim prasības nebūs izpildījušas, savu darbību nevarēs turpināt. Iestāžu reorganizācijas plānos piedāvāti dažādi risinājumi, t.sk. tie neizslēdz arī iespēju iestādes darbību apturēt pavisam. Gala lēmumu pieņems pašvaldība, kuras teritorijā BSAC atrodas. Jāatzīst, ka veiksmīgas ārpusģimenes pakalpojumu sniegšanas rezultātā, rūpējoties par to, lai pašvaldības bērni krīzes situācijās nonāktu ģimenes siltumā nevis institūcijās, Vidzemē ir  pašvaldības, kuras jau šobrīd ir gatavas slēgt šāda tipa institūcijas. 

Gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums kādu no BSAC slēgt, reorganizācijas plāns piedāvā risinājumu arī šādam gadījumam - pieejams pārdomāts bērnu pārvietošanas plāns un izstrādāti priekšlikumi esošā personāla resursu tālākai izmantošanai un ko darīt ar ēku turpmāk.

Vairāk informācijas: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26382820

Tikai vēl 5 dienas ikviens skolēns Latvijā kopā ar saviem klases biedriem un klases audzinātāju var piedalīties konkursā “Vidzemes ainavu dārgumus meklējot”. Nobalsojot vietnē www.ainavudargumi.lv par favorītobjektiem Vidzemē, klasei būs iespēja piedalīties izlozē un laimēt kādu no sešām ekskursijām Vidzemē, kā arī pretendēt uz speciālo balvu par atraktīvāko balsojuma iemūžināšanu fotogrāfijā. Balsojums par ainavu dārgumiem tiks pieņemts līdz 15.oktobrim plkst.23:59 – balvu izlozē piedalīsies tie klašu kolektīvi, kas būs izpildījuši konkursa nosacījumus.

Balvu grozs ir ļoti bagātīgs – klases kolektīvs, no kura saņemsim visatraktīvāko fotogrāfiju, balvā saņems piedzīvojumu Sajūtu parkā Valmierā, savukārt vēl sešas klases izlozes kārtā tiks pie vēl vairākām interesantām ekskursijām. Balvu grozā Cēsu pils izpēte, Naukšēnu muižas apmeklējums un brauciens ar plostu pa Rūjas upi, Āraišu arheoloģiskā parka izzināšana un spēle “Izlaušanās cauri gadsimtiem”, brāļu Jurjānu skaņu pasaule “Meņģeļos”, jautro velniņu dzenāšana R.Blaumaņa “Brakos” un SIA Latnature veselīgo čipšu ražotnes apmeklējums Raunā. Konkursa organizatori norāda, ka transporta pakalpojumi nokļūšanai uz objektiem konkursa ietvaros netiek nodrošināti. Plašāk ar balvu grozā esošajiem galamērķiem var iepazīties šeit.

Laimestus konkursa uzvarētāji varēs izmantot līdz pat 2018. gada 31.maijam –lieliska iespēja jau tagad nopelnīt pavasara ekskursiju!  

KONKURSA NOTEIKUMI:

1)Skolēni kopā ar skolotājiem aicināti apmeklēt vietni www.ainavudargumi.lv un sadaļā “SARAKSTS” izvēlēties līdz 10 skaistākajām Vidzemes ainavām un nobalsot par tām!

2)Balsošanas brīdis jāiemūžina fotogrāfijā un jānosūta uz ainavudargumi PIE vidzeme PUNKTS lv līdz 15. oktobrim plkst.23:59

3)Uzvarētājs tiks paziņots 18. oktobrī Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv , kā arī ar laimīgajiem balvu ieguvējiem sazināsimies personīgi

4)Laimestus varēs izmantot līdz 2018. gada 31.maijam

Atgādinām, ka vietnē www.ainavudargumi.lv ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts nobalsot par visiem pieciem Latvijas reģionu ainavu dārgumiem, no katra reģiona atlasot līdz pat 10 skaistākajiem un vērtīgākajiem objektiem.

Konkurss izsludināts Latvijas simtgadei veltītas aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” ietvaros, kuras laikā ikviens iedzīvotājs aicināts nobalsot par katra reģiona desmit skaistākajām ainavām, tādējādi paužot savu viedokli par to, kurām no Latvijas ainavām būtu jānonāk Latvijas ainavu dārgumu krātuvē. Atlasītās 10 ainavas no katra reģiona tiks glabātas dārgumu krātuvē citām paaudzēm, tās ne tikai iemūžinot fotogrāfijās, bet papildinot ar atmiņu stāstiem, vēstures liecībām un senākiem fotomirkļiem.

Vairāk informācijas: Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemē, Vidzemes plānošanas reģions, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26566680

No 2. līdz 5. oktobrim RATIO projekta komanda un eksperti apmeklēja Korkas pilsētu Īrijā, lai iepazītu īru pieredzi mazo un jaunuzņēmumu (start-up) atbalstam. Pēc skaita jau piektā vizīte RATIO ietvaros bija kā brangs zināšanu ,,kumoss” pirms gala lēmuma pieņemšanas , kuras labās prakses  vērtīgi pārņemt Latvijai un iestrādāt Rīcības plānā inovācijas politikas uzlabošanai reģionā. Pasākuma programmā galvenais uzsvars tika likts uz uzņēmējdarbības attīstības  iespējām lauku teritorijā. Kā pirmo apmeklējām Rietumkorkas  pilsētu Skiberīnu ( Skibbereen).

Īrijā ir daudzpusīga sistēma uzņēmējdarbības atbalstam. Sākotnēji šķiet, ka daudz organizāciju, kas strādā šajā virzienā, taču katrai ir savs profils, finansēšanas avoti un sakārtota sadarbības sistēma ar savas jomas institūcijām.  Kā  ,,jumta” organizācija Īrijā ir Enterprise Ireland, taču uz līguma pamata reģionālā līmenī sekmīgi darbojas Vietējo uzņēmumu atbalsta organizācija  (Local Enterprise Office) ar plašu biroju tīklojumu valstī, kopskaitā 31 pārstāvniecība. Darbības fokuss: atbalstīt mazos uzņēmumus līdz 10 strādājošajiem, finanšu instrumenti uz izaugsmi orientētiem biznesiem, uzņēmējdarbības lomas stiprināšana sabiedrībā. Skolas, augstskolas – tā ir viena no galvenajām merķauditorijām, kur rasties nākotnes inovatoriem. Local Enterprise Office filozofija –  uz klientu vajadzībām balstīta darbība; palīdzēt tiem , kam tas visvairāk vajadzīgs; iznākt ārā no sava komfortablā datora krēsla un izzināt uzņēmēju vajadzības  klātienē.  Valsts finansētā organizācija Enterprise Ireland vairāk strādā uz eksporta uzņēmumu atbalstu – pētniecība/inovācijas, starptautiskie tirgi, apmācība, finansēšanas programmas.

Rietumkorkā  veiksmīgi darbojas vēl viena vietēja mēroga organizācija Macroom E Enterprise  gan startapiem, gan jau strādājošiem uzņēmumiem, lielu vērību veltot videi draudzīgu risinājumu  izmantošanu uzņēmējdarbībā un publiskā sektora/kopienu projektos.

Skiberīnā ir tikai 2500 iedzīvotāju, taču atbalsts uzņēmējdarbībai ir pārsteidzoši liels. Viens no pirmajiem priekšnoteikumiem tam  ir ātra interneta pieejamība. Jāsaka, ka Īrijai uz to vēl jāpiestrādā.  Ludgate Hub jeb kopdarba māja pilsētā piedāvā internetu ar 1 gigabitu sekundē un kopā strādāšanas telpas vairākiem desmitiem jaunuzņēmumu. Ludgate centrs nosaukts tā dibinātāja Persija Ludgeita vārdā. Viņu var nosaukt par mūsdienu skaitļošanas zinātnes priekšteci. Viņa pārliecība- viss var mainīties vienā mirklī, domājot straujo tehnoloģiju attīstību mūsdienās

Lielisks piemērs, kā no mini uzņēmuma, kas pārdeva datoru programmatūru, kļūt par inovatīvu, pasaules klases platformu sakaru tehnoloģiju jomām ir Skiberīnā bāzēts uzņēmums Spearline.  2003. gadā to dibināja divi universitātes draugi Kevins Baklijs ( Kevin Buckley_un Metjū Lolars (Matthew Lawlor). Viņi izveidoja globālu platformu, kas testē bezmaksas  zvanu audio kvalitāti, savienojumus, darbības pārtraukumus, kvalitātes pazemināšanos, veic uzraudzību, maršrutizēšanu, mobilo viesabonēšanu, sniedz pakalpojumus zvanu centriem. Spearline pārstāvniecība ir vairāk kā 60 valstīs. Kevina Baklija uzstāšanās ir vērtīgu domu un atziņu piepildīta. Kā viena no tām – ticēt  lauku nākotnei. Tam izcils pierādījums ir Spearline panākumi, parādot,  ka no metropolēm attālinātā vietā var sasniegt izcilību un pelnīt miljonus.

Vizītes noslēdzošā diena arī bija informācijas piesātināta. Skillnets ir valsts līdzfinansēta institūcija apmācības nodrošināšanai uzņēmējiem. Balstoties uz darba tirgus vajadzību izpēti, Skillnets var saņemt valsts finansējumu apmācību  organizēšanai, taču savus administratīvos izdevumus  un algas jāprot nopelnīt pašiem. Tikai 2016.gadā 200 kursus apmeklēja vairāk kā 1000 interesentu.

Pēcpusdienā iepazinām Rubicon centru – mūsdienīgas, gaišas kopdarba telpas  jaunuzņēmumiem, kur radīt un attīstīt idejas, satikt domubiedrus, izjust biznesa ,,garšu”.  Centrs atvērts arī ārvalstu jaunajiem startapiem.  Līdzko kāds kļūst patstāvīgi darboties spējīgs, vieta jāatbrīvo nākošajiem bet jāatzīmē, ka šiem uzņēmumiem arī nav noteikts maksimālais uzturēšanās laiks. Tālu nav jāmeklē gribētāji.  Turpat blakus ir Korkas tehnoloģiju institūts, no kurienes absolvējas topošie uzņēmēji.

Kā labs  brauciena noslēgums bija Korkas universitātes koledžas iepazīšana, kas ir viena no līderinstitūcijām pasaulē pārtikas, uzturzinātnes pētniecības jomā. Svarīgi, ka šajā mācību iestādē uz pārtiku un pētniecību skatās plašāk un jaunajiem studentiem ir pieejamas mācības arī par pārtikas biznesa veidošanu, kā arī tiek veikti nozīmīgi pētījumi par pārtikas fizisko un psiholoģisko ietekmi. Iegūtie kontakti var lieti noderēt mūsu Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera darbā.

RATIO projekts tiek īstenots Interreg Europe programmas ietvaros.

 

Papildus informācija:
Laima Engere, RATIO projekta vadītāja
e-pasts: laima.engere @ vidzeme.lv, tālr. 28376912

Lai iepazītos ar Korkas reģiona (Īrija) labākajiem piemēriem tūrisma galamērķu pārvaldībā, septembrī pārstāvji no Vidzemes plānošanas reģiona (VPR), Vidzemes augstskolas un SIA “Valmiermuižas pils” piedalījās projekta “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) pieredzes apmaiņas vizītē Korkas reģionā Īrijā. Vizītes laikā iegūtas vērtīgas zināšanas ar iespējamu pielietojumu Vidzemes reģiona attīstībai – īpaši akcentējot reģionālo tūrisma stratēģiju ieviešanu praksē.

Reģionālās tūrisma stratēģijas un zīmolu spēks

Īrijas tradīcijas reģiona līmeņa tūrisma galamērķu konkurētspējas celšanā ir cieši saistītas ar tūrisma stratēģiju īstenošanu, kas tiek atbalstītas ar valsts finansējumu. Nacionālā tūrisma politika ir mērķtiecīgi vērsta uz reģionālo tūrisma galamērķu attīstību, veidojot lielākus tūrisma reģionus, nepieturoties pie administratīvajām robežām. Izveidotās attīstības, zīmolvedības un mārketinga stratēģijas ir saistošas speciāli definētiem tūrisma reģioniem, kas ir lielāki par NUTS līmeņa plānošanas / statistikas reģioniem. Šāda pieeja rada nepieciešamību arī plašākai starpinstitucionālai sadarbībai. Īrijas nacionālā tūrisma organizācija starptautiskajos tirgos virza trīs galamērķu zīmolus: galvaspilsētu Dublinu, valsts rietumu reģionu ar zīmolu “Mežonīgais Atlantijas ceļš” un austrumu reģionu ar zīmolu “Īrijas senie austrumi”. Šāda pieeja palīdz koncentrēt resursus un padarīt reģiona galamērķa piedāvājumu starptautiski pamanāmāku. Īstenojot šādu nacionālo pieeju, visa teritorija ir vērsta uz eksporta veicināšanu starptautiskajos tirgos, taču tāpat ir arī vietas, kas ir ar izteiktu vietējā tūrisma dominanci.

Jebkuri citi vietēja vai reģionāla mēroga galamērķu zīmoli kas veidojušies vienas vai vairāku pašvaldību ietvaros un pastāv uz privātās-publiskās partnerības pamatiem, iekļaujas kādā no minētajiem nacionāli virzītajiem zīmoliem (vai pat divos, kā Korkas reģiona gadījumā). Tas raisa pārdomas par Latvijas situāciju, kur katrs novads bieži cenšas pozicionēt sevi kā atsevišķu tūrisma galamērķi, kas rezultātā fragmentē tūrisma piedāvājumu, mazinot informatīvo spēku piesaistīt konkrētai vietai tūristus. Nacionāli izstrādātie reģionu zīmoli “Mežonīgais Atlantijas ceļš” un “Īrijas senie austrumi” ir sākotnēji plaši apspriesti ar nozares un reģionu pārstāvjiem, un pastāv skaidri zīmola ieviešanas soļi. Ir izveidoti īpaši instrumenti, lai atbalstītu zīmola ieviešanu vietu vai produktu līmenī, izstrādāta vienota vizuālā identitāte, viegli uztverama un informatīva rokasgrāmata zīmola integrēšanai tūrisma produktu līmenī un citas vadlīnijas interpretācijai – stāstu veidošanai un sasaistei, tostarp gidu darbībā.

Vietējo tūrisma galamērķu pārvaldības formas

No labās prakses piemēriem īpaši izcēlās Korkas ostas salu uzņēmēju iniciatīva (“Cork harbour islands”), kas izveidota pamatā tikai mārketinga nolūkiem. Platformā iesaistījušies aptuveni 25 ar tūrismu saistīti uzņēmēji, kas ģeogrāfiski atrodas vienā reģionā, bet divās administratīvās teritorijās – pilsētā un apkārtējā rajonā. Viņi kopīgi veido mārketinga projektus nacionālajos un starptautiskajos tirgos. Dalības maksa šīm iniciatīvām sadalīta četros līmeņos, atkarībā no uzņēmuma lieluma un variē no 500 līdz 5000 EUR gadā. Viņu īstenotās mārketinga kampaņas ir pastiprinošas  nacionālajām vai vietējās pašvaldības īstenotajām tūrisma veicināšanas aktivitātēm. Šīs divus gadus ilgušās iniciatīvas pārvaldei izveidota sabiedrība ar ierobežotu atbildību, un visiem dalībniekiem jāakceptē noteikts uzņēmējdarbības ētikas kodekss.

“Korkas gredzens” (“Ring of Cork”) savukārt ir zīmols, kuru virza privātās-publiskās sadarbības galamērķa pārvaldes organizācija, apvienojot Korkas pilsētai apkārt esošā rajona administrāciju un tajā ietilpstošos uzņēmējus. Organizācijas sadarbības tīklā iesaistīti lielākā daļa Korkas tūrisma uzņēmēju, kas regulāri maksā arī dalības maksu. Uzņēmēju līdziesaiste vērtējama kā aktīva – gan publiskajā-privātajā pārvaldē, gan tikai uz biznesa pamatiem veidotajā tīklojumā. Katram ir savas priekšrocības, tiek sekots līdzi, lai mārketinga aktivitātes ir saskaņotas, nav pārklāšanās.

Gastronomiskais tūrisms

2016. gadā Korkas reģiona pārvalde izveidoja jaunu zīmolu “Izgaršo Korku” (“Taste Cork”).  Tā stratēģiskais mērķis ir veicināt Korkā gastronomisko tūrismu, izceļot vietējos ēdienus. Iniciatīva paredz izveidot sadarbības tīklojumu starp ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem un ražotājiem. Vizītes ietvaros partneri uzzināja par ieguvumiem un atbalstu, ko uzņēmēji saņem, iesaistoties šajā tīklojumā. “Izgaršo Korku” pārstāvji atzinīgi novērtēja 2017. gada Eiropas gastronomiskā reģiona titula iegūšanu Rīga-Gauja reģionam un apstiprināja, ka nopietni izvērtē iespēju iekļauties šajā starptautiskajā tīklojumā un pieteikt Korku šim titulam.

Interesantu pieredzi partneri guva, tiekoties ar restorāna “Sage” īpašnieku. Viņš ir viens no Korkas reģiona gastronomiskā tūrisma piedāvājuma veidotājiem. Viņa restorāns izveidojis stingru pozicionējumu, apspēlējot vārda “vietējs” nozīmi - tas seko 12 jūdžu principam, kas nosaka, ka pārtikas produkti, kas tiek izmantoti gatavojot restorāna ēdienus, ir audzēti ne tālāk par 12 jūdzēm no restorāna durvīm. Līdz ar to ir pazīstami visi saimnieki, var droši atbildēt par produktu izcelsmi, tas darbojas kā spēcīgs viesu piesaistītājs.

Vizītes laikā projekta partneri diskutēja par to, kā iepazītos un katram noderīgākos Korkas reģiona labo prakšu piemērus varētu pārņemt citās partnervalstīs, ar mērķi izstrādāt priekšlikumus tūrisma politikas plānošanas dokumentu uzlabošanai un labākai galamērķu pārvaldības īstenošanai.

 

Projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas ietvaros. Projekta Destination SMEs galvenais mērķis ir uzlabot tūrisma sektora mazo un vidējo komersantu konkurētspēju, attīstot tūrisma galamērķu pārvaldību. Lai to risinātu, projekta ietvaros tiek identificēti labās prakses piemēri tūrisma galamērķos Eiropā, īstenojot starpreģionu pieredzes un zināšanu apmaiņas pasākumus. Tiek analizēti valsts līmeņa politikas plānošanas dokumenti, kā arī veicināta starpinstitucionālā un starpnozaru sadarbība.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekta mājaslapa: http://www.interregeurope.eu/destinationsmes/

Vairāk informācijas: Rūta Ročāne, Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, Tel.: +371 64116007  , E-pasts: ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

“Enerģijas nedēļas” ietvaros, no 12. oktobra Valmieras Viestura vidusskolā aktīvi uzsākušās projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” aktivitātes. Skolēniem divas dienas iespējams praktiski izmēģināt, kā veidojas enerģija - cik daudz  laika un  spēka nepieciešams, lai uzlādētu telefonā kaut 1% vai cik ilgi enerģija jāražo, lai tējkanna darbotos vismaz vienu sekundi. Piektdien, 13. oktobrī, skolēni aicināti uz zinātnes centra Zinoo vadītajām mācību stundām, kur 9. klašu skolēni un skolas “Enerģijas pulciņa” dalībnieki veidos auto, kas darbojas uz saules enerģiju, kā arī pašu spēkiem attīrīs ūdeni līdz pat dzeramā ūdens kvalitātei. Nodarbību noslēgumā visi interesenti no Valmieras Viestura vidusskolas aicināti arī uz Zinoo eksperimentu šovu skolas aktu zālē.

 

Ikdienā enerģiju tērējam ik uz soļa, taču reti kad apzināmies, cik daudz jāiegulda, lai nodrošinātu mūsu ikdienas paradumus ar tai nepieciešamo elektroenerģiju. Valmieras Viestura vidusskolas skolēniem šonedēļ tāda iespēja ir. Cik liels ir bērnu pārsteigums, ka mīšanās desmit minūtes uz riteņa, kas ražo enerģiju, telefonam nodrošina tikai 1% no baterijas uzlādes. Tāpat arī otrā trenažierī, kas tiek darbināts nepārtraukti divdesmit minūtes, tējkannu var iedarbināt tikai uz 1 sekundi. Ar aktīvu trenažieru izzināšanu Valmieras Viestura vidusskolā uzsākas Enerģijas dienas, lai pievērstu bērnu uzmanību energoefektivitātes jautājumiem.

Arī zinātniskais centrs Zinoo bērniem sagatavojis aizraujošas nodarbības par energoefektivitātes tēmu, lai skolēnus aicinātu aizdomāties par katra procesa nozīmi un sarežģītību. Parasti atveram ūdens krānu un tecinām to bieži vien vairāk nekā nepieciešams, taču, ja izprotam, ka katra ūdens lāse prasa milzīgu enerģijas patēriņu - garu un sarežģītu procesu, lai tas nonāktu pie mums un būtu dzerams, spējam arī labāk novērtēt, kāpēc lieks resursa patēriņš nav nepieciešams. “Kad mēs paši fiziski izmēģinām, kā tad tas ir – ražot enerģiju – sākam saprast, cik vieglprātīgi esam palikuši pret tās tērēšanu. Projekts “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” ar Enerģijas dienu un vēlāk arī regulāriem enerģijas pulciņiem skolās bērniem radošā veidā parāda energoefektivitātes nozīmi mums apkārt,” stāsta projekta vadītāja Maija Rieksta.

Piektdien, 13. oktobrī plkst. 14:10 – 15:00 skolēni aicināti arī uz Eksperimentu šovu, kur Zinoo eksperti pierādīs, ka fizika un ķīmija ir aizraujošas un atrodas mums apkārt ik uz soļa. Arī projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” komanda izstrādājusi radošas iknedēļas Enerģijas pulciņa nodarbības, kuru laikā bērni interaktīvā veidā izzinās fizikas un energoefektivitātes nozīmi ikdienā. Enerģijas pulciņam Valmieras Viestura vidusskolas skolēni var pieteikties pie fizikas skolotājas Zigita Baldone.

Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” jeb SEC aktivitātes norisinās gan Lizuma vidusskolā, gan Valmieras Viestura vidusskolā un turpināsies visu mācību gadu, tāpēc skolēni, skolotāji un vecāki ir aicināti iesaistīties energoefektivitātes uzlabošanā, jo enerģija ir prieks un prieks esi Tu!

Informāciju sagatavoja: Māra Rudīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Mara.rudite PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstākminētā informācija, šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.


Pirmdien, 16. oktobrī, plkst. 15:15 Vidzemes plānošanas reģions Valmieras Viestura vidusskolas skolotājiem organizē lekciju/ semināru “Energoresursu efektīva izmantošana ikdienā”. Lekciju vadīs Elektronikas un elektrotehnisko risinājumu vadības speciālists, SIA Gercini vadītājs Uldis Reņģe. Lekcijas dalībniekus Reņģes kungs iepazīstinās ar energoefektivitātes tendencēm Latvijā un Eiropā, skaidros energoefektivitātes nozīmi, kā arī ar praktiskiem piemēriem atspoguļos, kā veiksmīgāk kontrolēt enerģijas patēriņu saimniecībās.

 

Lekcijas saturs, lai izprastu Energoefektīvu dzīvesveidu organizācijā un ārpus tās:

1. Energoresursu izlietošanas tendences pasaulē, Eiropā, Latvijā;
2. Energoresursu efektīvas izmantošanas nozīme;
3. Elektroenerģijas lietošanas paradumi mājsaimniecībās un uzņēmumos, to maiņa;
4. Energomonitorings – iespēja efektivizēt elektroenerģijas patēriņu;
5. Praktiski piemēri elektroenerģijas samazināšanai;
6. Jautājumi un atbildes.

Lekcijā tiks prezentēta arī Energomonitoringa ierīce, iepazīstināšana ar Energomonitoringa pielietošanu praksē. Energomonitoringa ierīci paredzēts testēt skolās. Tas ļaus veikt mērāmu elektroenerģijas samazinājumu iestādē,  uz praktisku piemēru bāzes veicināt skolēnu un skolas personāla izpratni par elektroenerģijas efektīvu izmantošanu.

Aicinām piedalīties ik vienu interesentu iesaistīties lekcijā, to klausoties Vidzemes plānošanas reģiona Youtube kanālā: https://www.youtube.com/watch?v=Va_8JRdhlI8 

Tiešraide būs pieejama arī Vidzemes plānošanas reģiona Facebook lapā: https://www.facebook.com/VidzemesPlanosanasRegions/

 

Lekcija tiek organizēta Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” jeb SEC. Projekta dalībnieki ir Vidzemes plānošanas reģiona, Rouges un Tartu apgabalu skolēni, skolotāji un viņu ģimenes locekļi, kuri ar praktiskiem piemēriem un darbošanos izzinās energoefektīva dzīvesveida nozīmi un ieguvumus. Tāpat enerģijas taupīšanā un paradumu mainīšanā iesaistīsies vietējās mājsaimniecības, lai kopīgi uzlabotu mūsu visu ikdienu un paradumus energoefektivitātes veicināšanā.

 

Papildus informācija: Maija Rieksta, projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” vadītāja, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, +37126099521

Informāciju sagatavoja: Māra Rudīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Mara.rudite PIE vidzeme PUNKTS lv

Noslēdzot pirmo projekta atskaites periodu, projekta "Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai" partneri un uzraudzības grupas pārstāvji 2017. gada 5.–6. oktobrī tikās sanāksmē Igaunijā, Sāremā, lai analizētu paveikto un pārrunātu plānotās aktivitātes nākamajā periodā.

Latvijas un Igaunijas projekta partneri sanāksmes ietvaros iepazinās ar projekta partnera “Lumandas kaļķu parks” piedāvājumu un īstenojamajiem pasākumiem. Tāpat visiem dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar Pöide alus darītavu, kas izvietota industriālā mantojuma telpās – bijušajā spēkstacijas ēkā, ar Sāremā dzirnavām – restorānu, kur vējdzirnavās izvietotais restorāns darbojas jau vairākus gadu desmitus, kā arī ar Anglas vējdzirnavu piedāvājumu.


Sanāksmes gaitā projekta dalībnieki noklausījās divus tematiskos seminārus:

Industriālā mantojuma vietu pakalpojumu veidošana (Service design on Industrial Heritage objects, Sille Roomets)

Industriālā mantojuma objektu attīstība par tūrisma piedāvājumu (Developing Industrial Heritage object to tourism product, Henri Kuningas).
 
Atšķirībā no iepriekšējās (uzsākšanas) sanāksmes, šajā partneri bija atvērtāki un dalījās ar projekta ietvaros realizēto, savu pieredzi un plāniem. Sanāksme nostiprināja esošo sadarbības tīklu un ļāva visiem nodibināt ciešākus savstarpējos kontaktus. Sanāksmes otrajā dienā tika pārrunāts projekta 1. atskaites perioda progress,  kā arī katrs projekta partneris iepazīstināja ar savu darbu virzību. Visi klātesošie tika iepazīstināti ar līdzšinējiem projekta komunikācijas pasākumiem un turpmāko mārketinga aktivitāšu plānu. Plānots, ka nākamgad martā projekta partneri tiksies Vidzemē, kad Vidzemes plānošanas reģions organizēs nākamo projekta sanāksmi, lai pārrunātu projekta 2. perioda progresu.
Semināra prezentācijas par projektu var aplūkot šeit:

Projekta 1.atskaites perioda progress (Overview of project progress of 1st Reporting period) – Maija Bebre, Kurzemes plānošanas reģions

Projekta mārketinga aktivitātes (Marketing activities) – Merike Järv, Dienvidigaunijas reģions

Projekta publicitāte un komunikācijas aktivitātes (Communication activities) – Jana Briede, Rīgas plānošanas reģions


Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja:
Maija Bebre
Projekta vadītāja
Kurzemes plānošanas reģions
maija.bebre PIE kurzemesregions PUNKTS lv


Balsošana par ainavu dārgumiem visā Latvijā noslēgusies, un noslēdzies arī Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātais konkurss “Vidzemes ainavu dārgumus meklējot”. Konkursā kopumā piedalījās 97 klašu kolektīvi no visas Latvijas – esam patīkami pārsteigti par tik plašu atsaucību.

Veicām izlozi un laimīgie uzvarētāji ir:

1)      Riebiņu vidusskolas 3.klase (Brāļu Jurjānu muzeja apmeklējums)

2)      Laurenču sākumskolas 5.c. klase (Āraišu arheoloģiskais parks)

3)      Daugmales pamatskolas 9. klase (Naukšēnu muiža un brauciens ar plostu)

4)      Rīgas 41. vidusskolas 6.c. klase (Cēsu pils komplekss)

5)      Mērsraga vidusskolas 10. klase (R.Blaumaņa memoriālais muzejs “Braki”)

6)      Rites pamatskolas 5. klase (SIA “Latnature” Raunā)

Savukārt Valmieras 5.vidusskolas  10.a klase tika izvēlēta kā atraktīvākās fotogrāfijas iesūtītāja, tāpēc klases kolektīvs savā īpašumā saņems dāvanu karti Sajūtu parka apmeklējumam. Kā tika izvēlēta atraktīvākā konkursa dalībniece, lasiet šeit

Ar šī konkursa palīdzību vēlējāmies mudināt bērnus un jauniešus izzināt kultūrvēsturiskā mantojuma bagātības Latvijā, stiprināt savu piederību latviešu tautai un vienlaikus saredzēt savu lomu mūsu bagātību saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Konkurss tika organizēts Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros, īstenojot aktivitāti “Latvijas ainavu dārgumi – vakar, šodien un rīt” kopsadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Latvijas Nacionālo bibliotēku un pašvaldībām Vidzemes plānošanas reģionā.

Vairāk informācijas: Dace Laiva, aktitivātes "Latvijas ainavu dārgumi -vakar, šodien un rīt" koordinatore Vidzemē, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26566680


17. oktobrī, Vidzemes plānošanas reģiona aicināti, Valmiermuižas Alus virtuvē viesojās vairāk nekā sešdesmit gardēžu pieturvietu - krodziņu, restorānu, viesu namu saimnieku, mājražotāju un citu interesentu. Viņi bija gan no Vidzemes novadiem, gan ciemiņi no Kurzemes un Zemgales reģiona.

Pasākuma dalībnieki uzzināja vairāk par iespējām piedalīties un līdzdarboties projektā “Livonijas kulinārais ceļš”, lai kopīgiem spēkiem taptu gardēdības, ceļošanas un kultūrvēstures iedvesmots “stāsts” ar nosaukumu “Livonijas garša”, kas sniegtu jaunu pieredzējumu Latvijas un Igaunijas apceļotājiem. No uzaicinātajiem runātājiem varēja dzirdēt "garšu" stāstus iedvesmai.

Informācijas dienā projekta vadītāja Lienīte Priedāja – Klepere klātesošos iepazīstināja ar projekta “Livonijas kulinārais ceļš” tūrisma maršruta “Livonijas garša” ieceri un kritērijiem, kādiem būtu jāatbilst tā dalībniekiem, kā arī līdzdalības iespējām.

Šefpavārs, “Valtera restorāns” saimnieks un Valmiermuižas Alus virtuves padomdevējs Valters Zirdziņš ar savu pieredzes stāstījumu rosināja sanākušos domāt par to, ka Latvijas garšu mazāk veido tradicionālās virtuves receptes, bet gan Latvijas produkti, ko savās saimniecībās sarūpē mājražotāji un zemnieki. Ar šiem produktiem ir jālepojas. Un restorānu, krodziņu, viesu namu saimniekiem, viņu centieni jāatbalsta. Valters Zirdziņš teica: “Ar Nīderlandes dārzeņiem Jauno Latvijas virtuvi neizveidosim!” Līdztekus tam viņš aicināja ne tikai sargāt tradicionālās virtuves mantojumu un ierastās garšas, bet mēģināt tās mainīt, lai piedāvājums būtu saistošāks gardēžiem.

Savukārt Valmieras muzeja galvenā krājuma glabātāja Indra Vīlistere ļāva ielūkoties vidzemnieka viduslaiku un jaunāko laiku virtuvē. Viņa atklāja ēšanas tikumus gan smalku ļaužu namos, gan vienkāršāku cilvēku mājokļos ikdienas maltītēs un svētku reizēs. Indra Vīlistere arī dalījās savos atklājumos par uzturu Livonijas laikos pirms kartupelis bija kļuvis par nozīmīgu ikdienas maltītes daļu.

Lauku mājas, maizes darbnīcas “Donas” un Valmieras pils krodziņa “Pils ķēkis” saimniece Ilze Briede stāstīja par ciemiņu uzņemšanu un kulinārā mantojuma popularizēšanu, atgādinot, ka tūrisma uzņēmēja galvenais uzdevums ir sniegt ciemiņiem labu sajūtu pieredzējumu.

Sīkāk par dalības kritērijiem un iespēja pieteikties kulinārajā ceļā “Livonijas garša”: šeit.

 

VIDEO PAR PROJEKTA UZSĀKŠANU: 

 


Projekts "Livonijas kulinārais ceļš" īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Augstākminētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja:

Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste.

E-pasts: zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

Tālr.: +371 29334753

www.vidzeme.lv

Līdz šim tradicionāli reizi divos mēnešos izdevām informatīvo izdevumu “VPR Jaunumi”, lai vienviet un pārskatāmi apkopotu informāciju par īstenotajām  aktivitātēm Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk -VPR)  ikdienas darbā. Pastāvēs, kas pārmainīsies – tāpēc pēc neliela pārtraukuma esam priecīgi jūs iepazīstināt ar jauno izdevuma konceptu un aicinām lasīt “VPR Jaunumi” tematisko izdevumu “Transports”. 

Vidzemes plānošanas reģionā transports šobrīd ir ļoti aktuāls jautājums - arī VPR  attīstības plānošanas dokumentos tam ir nozīmīga vieta, jo iedzīvotāju mobilitāte ir cieši saistīta ar reģiona attīstības iespējām. Vienlaikus, 2014. gadā VPR aizsāktās diskusijas publiskajā telpā par nepieciešamību meklēt papildinošus risinājumus sabiedriskajam transportam atkal uzņem apgriezienus, un ideja par transportu pēc pieprasījuma, ko savulaik no Austrijas mājās pārveda VPR projektu vadītāji, pavisam drīz tiks pilotēta Vidzemē. Ko par šo saka Autotransporta direkcija un Vidzemes lielākie sabiedriskā transporta pārvadātāji, lasiet izdevumā.

Arī turpmāk VPR Jaunumi skatīs kādu reģionā aktuālu tēmu vai nozari, tās nozīmību reģiona attīstībai, piedāvājot padziļinātu jautājuma izpēti un  plašu viedokļu atspoguļojumu.

Lasiet un vērtējiet!

"VPR jaunumi" tematiskais izdevums "TRANSPORTS" (.pdf)

Vidzeme – ceļš ved augšup!

 

Foto: Valmieras pilsētas pašvaldības arhīvs

Cēsu Kultūras un tūrisma centrs laidis klajā populārzinātnisku grāmatu par 800 gadus seno Cēsu pili. Bagātīgi ilustrētais izdevums sniedz vispusīgu ieskatu Cēsu pils vēstures gājumā, vienlaikus atklājot pārsteidzošas pils unikālā likteņstāsta nianses.

Cēsu pils ilustrētā vēsture” ir plašam lasītāju lokam domāts izdevums, kurā vispusīgi aplūkota Cēsu pils vēsture un jaunāko pētījumu gaismā skaidrotas dažādu pils daļu kādreizējās funkcijas. Ar vairāk nekā 150 attēliem skaisti ilustrētajā grāmatā iekļautas vēsturiskas un mūsdienu fotogrāfijas, seni plāni un gleznas, kā arī īpaši šim izdevumam radīti rekonstrukcijas zīmējumi. Grāmatas autors dzīvi apraksta ne vien dramatiskākos notikumus pils vēsturē, bet arī sniedz ieskatu pils ikdienas norisēs un tās agrāko iemītnieku sadzīvē. Grāmata lieliski kalpos kā praktisks ceļvedis, dodoties izzinošā pastaigā pa vienu no mūsu skaistākajiem un iespaidīgākajiem arhitektūras pieminekļiem – Cēsu pili.

Grāmatas autors Gundars Kalniņš stāsta: “Astoņu gadsimtu gaitā Cēsu pils ir piedzīvojusi gan slavas mirdzumu, gan postu un aizmirstību. Un tieši pils mainīgā un notikumiem bagātā vēsture to padara par vienu no izcilākajiem kultūras pieminekļiem Latvijā un Eiropā. Nešaubos, ka grāmatā aplūkotie pils vēstures stāsti būs saistoši ne vien tiem, kas Cēsīm jūtas cieši piederīgi, bet ikvienam, kas kaut reizi paviesojies Cēsu pilī un sajutis tās neatkārtojamo burvību”. 

Vēsturnieks Gundars Kalniņš ar Cēsu pili bijis cieši saistīts kopš agras bērnības, kad vasaras pavadījis sava tēva, rotkaļa Daumanta Kalniņa izveidotajā eksperimentālās arheoloģijas darbnīcā pils dienvidu torņa pakājē. Pēc vēstures studiju pabeigšanas Latvijas Universitātē ar izcilību absolvējis Lesteras Universitāti Lielbritānijā, kur ieguvis arheoloģijas un kultūras mantojuma maģistra grādu. Kopš 2006. gada, būdams Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs, Gundars Kalniņš ir atbildīgs par Cēsu pils konservāciju, izpēti un popularizēšanu.

“Cēsu pils ilustrētā vēsture” izdota ar Vidzemes kultūras programmas finansiālu atbalstu. Grāmatas atklāšanas pasākums norisināsies 28. oktobrī plkst. 15:00 Cēsu pils Mestra zālē. No 29. oktobra to varēs iegādāties Cēsu pils apmeklētāju centrā (Pils laukumā 9) un labākajās Latvijas grāmatnīcās. 

 

Informāciju sagatavoja

Alens Opoļskis

Projekta "Grāmatas "Cēsu pils ilustrētā vēsture" izdošana" vadītājs

 

Papildu informācija:

Ieva Vītola

Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv

ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvTel.nr. 25670756