Arhīva kalendārs

« October 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Lai pateiktu paldies aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” dalībniekiem Vidzemē, katrs no tiem saņēmis personisku vēstuli ar pieteiktās ainavas iemūžinājumu laikā, kad Latvija svin savu simto jubileju. Kopumā ar profesionālu fotogrāfu atbalstu 322 fotogrāfijās iemūžināta 171 Vidzemes ainava. Starp tām gan plašākai publikai zināmas, gan arī pavisam mazam lokam atpazīstamas. Tās vienkopus elektronisku pastkaršu formātā skatāmas arī Vidzemes plānošanas reģiona sociālās vietnes Facebook profilā (@VidzemesPlanosanasRegions).  

Neskatoties uz to, ka aktivitātes ietvaros katrā no reģioniem iedzīvotāju un ainavu ekspertu padomes balsojuma rezultātā noteikti 10 raksturīgākie ainavu dārgumi, aktivitātes koordinatori Vidzemē vēlējušies apkopot vidzemnieku sajūtas par sev nozīmīgākajām ainavām.

Aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Dace Laiva: “Aktivitāte ļāvusi apjaust, ka cilvēks un ainava nav nošķirami. Vērtība var būt ne tikai plaši pazīstamam dabas objektam, ko bieži ieraugām uz pastkartēm, bet tā  var būt atrodama arī savas mājas pagalmā. Ar nolūku izvēlējāmies fotogrāfijas noformēt kā pastkartītes, parādot, ka ikviena cilvēka ainavu sajūta ir unikāla. Jāpiezīmē, ka jau šobrīd esam saņēmuši jautājumus par to, vai plānojam izdot pastkaršu sēriju ar Vidzemes ainavām – cilvēkiem tās patīk. Varbūt kādreiz mums būs pašiem savs pastkartīšu komplekts.

Atgādinām, ka visus ainavu dārgumus vienviet 26.oktobrī varēs aplūkot Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Vēlāk ikvienam interesentam tiks dota iespēja iesaistīties Latvijas ainavu dārgumu popularizēšanā, kļūstot par ceļojošās izstādes pieturvietu (vairāk informācijas www.ainavudargumi.lv sadaļā “Aktualitātes”).

Aktivitāti “Ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” plānots noslēgt ar diskusiju par katra reģiona raksturīgāko ainavu iekļaušanu Latvijas Kultūras kanonā. Par to, cik un kuras no ainavām tajā varētu tikt iekļautas, aktualizēsies diskusijās gada nogalē.

Ainavu dārgumu fotoattēli, kā arī iedzīvotāju iesūtītie atmiņu stāsti un iespaidi par tiem tiek saglabāti arī elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē, kuri no oktobra ir aplūkojami tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv.

Aktivitāti īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un plānošanas reģioniem.

 

Papildu informācija: Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26566680, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no Latvijas, Somijas un Zviedrijas jau 3 gadus strādā pie piesārņoto vietu attīrīšanas jautājumiem projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE). Partneri oktobra sākumā tikās Valmierā, kur galvenie sanāksmes temati bija izstrādātās attīrīšanas metodes un to testēšana, zemesgabalu īpašumtiesību jautājumi, kā arī tapušās lietotnes, kurās vienkopus kartē apskatāmas piesārņotās un potenciāli piesārņotās vietas.

Bijušajā mazuta saimniecībā testē grunts piesārņojuma attīrīšanas metodi 


Projekta partneris Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centrs (LVĢMC), analizējot vairākus iespējamos scenārijus par piesārņojuma virzību caur gruntsūdeņiem uz Gauju, ir izstrādājis gruntsūdens plūsmas modelēšanu Valmieras pilsētas pašvaldības pilotvietai – bijušajai mazuta saimniecībai Dzelzceļa ielā 9. Secinājums – gadījumā, ja teritorijā netiktu veikta piesārņojuma attīrīšana, mazuts ar gruntsūdeņiem Gaujā nonāktu pēc 60 gadiem, taču tā apjoms būtu tik niecīgs, ka tas neradītu draudus ne cilvēkiem, ne videi. Līdzīgu modelēšanu prezentēja arī zviedru partneri no Esterjetlandes reģiona, vienlaikus uzsverot, ka latviešu veiktā modelēšana ir daudz detalizētāka. Viens no šīs sanāksmes gaidītākajiem brīžiem bija Valmieras Dzelzceļa ielas 9 pilotvietas apmeklēšana, kur septembrī tika uzsākti pilottesti, lai pārbaudītu, kā ar mazuta piesārņojumu cīnās viena no bioloģiskajām attīrīšanas metodēm – elektrokinēze, un izdarītu secinājumus, kas varētu noderēt citu līdzīgu vietu attīrīšanai. 

ĢIS darbā ar piesārņotām vietām

Tāpat sanāksmes laikā norisinājās darbseminārs par ģeogrāfisko informācijas sistēmu (ĢIS) izmantošanu darbā ar piesārņotajām vietām. Pārstāvji no Motalas pašvaldības Zviedrijā prezentēja risinājumus, kādus viņi izmanto, kā arī demonstrēja ĢIS sniegtās iespējas piesārņoto vietu pārvaldībā. Diskusijās partneri secināja, ka pārstāvētajās organizācijās šobrīd ĢIS netiek ļoti aktīvi izmantotas, atzīstot tās par diezgan sarežģītām, tomēr tika identificēti virzieni, piemēram, jau iepriekš minētā modelēšana, kurā ĢIS būtu ļoti vērtīgi izmantot. 

Mobilā lietotne un reģistrs par piesārņotajām un potenciāli piesārņotajām vietām Latvijā 

Projekta INSURE ietvaros LVĢMC pārstrādāja Latvijas piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu (PPPV) reģistru, uzlabojot gan šī reģistra funkcionalitāti, gan arī precizējot visu reģistrā iekļauto vietu koordinātes. Vienlaikus ir izstrādāta arī mobilā lietotne ar PPPV atrašanās vietām, ko sanāksmes laikā LVĢMC pārstāvji prezentēja partneriem. PPPV reģistrs, kā arī informācija par mobilo lietotni pieejama LVĢMC mājas lapā.

Rekomendācijas un semināri par piesārņoto vietu pārvaldību

Ne visu piesārņoto vietu attīrīšanā būtiska tikai metodes izvēle – procesu apgrūtinošs faktors var būt arī zemesgabalu un ēku īpašumtiesības. Šobrīd Vidzemes plānošanas reģions veic intensīvu pārrunu darbu ar kādas piesārņotas vietas īpašniekiem, lai panāktu vienošanos par teritorijas izpēti un ieteikumu izstrādi teritorijas iespējamai sanācijai un apsaimniekošanai. Līdztekus notiek rekomendāciju izstrāde piesārņoto vietu pārvaldībai un komunikācijai ar piesārņoto vietu īpašniekiem/pārvaldniekiem. Tiks rīkoti arī semināri pašvaldībām un citiem interesentiem, aktualizējot piesārņoto vietu pārvaldības problemātiku reģionā. 

 

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina pašvaldības līdz šī gada 31. oktobrim pieteikt skolas programmai "Efektīvs enerģijas patēriņš skolās". Programmas laikā tās dalībnieki tiks aicināti mainīt paradumus un ieviest nelielus, bet regulārus pasākumus ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu, nesamazinot komforta apstākļus telpās. Sasniegtais izmaksu ietaupījums tiks izmantots pašvaldības un skolas vajadzībām. Dalība programmā ir bezmaksas.

Programmas mērķis:

  • veicināt pārdomātu un racionālu enerģijas patēriņu VPR pašvaldībās;
  • motivēt izglītības iestādes sekot līdzi savam enerģijas patēriņam;
  • iesaistīt skolēnus enerģijas patēriņa samazināšanā savā izglītības iestādē;
  • samazināt nelietderīgas enerģijas izmaksas VPR skolās.

MērķauditorijaSkolas Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā.

Enerģijas ietaupījuma mērķis: vismaz 10% pret bāzes gadu.

Programmas ilgums: 01.01.2019. – 31.12.2019.

Programmas nolikums pieejams ŠEIT.

Pieteikšanās termiņš: līdz 31.10.2018., sūtot e-pastu janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv" target="_blank">janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv

Par "EFFECT4buildings" projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar deviņiem partneriem no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas un Igaunijas īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet: http://www.vidzeme.lv