Arhīva kalendārs

« December 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Vidzemes plānošanas reģions decembrī noslēdza līgumu ar Kocēnu novada domi par konsultatīvo atbalstu. Savstarpējās sadarbības mērķis ir ēkas renovācijas procesā integrēt skaidri noteiktas energoefektivitātes garantijas prasības.

Foto autors: Kocēnu novada pašvaldība

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) šobrīd īsteno projektu “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings). Šī projekta pamatuzdevums ir analizēt virkni finanšu instrumentus un modeļus ēku renovācijai, tos testēt pašvaldību ēkās un nepieciešamības gadījumā tos pilnveidot. Sākot ar šī gada pavasari VPR aicināja pašvaldības pieteikt savas ēkas finanšu instrumenta vai modeļa testēšanai. Kocēnu novada pašvaldība bija viena no tām pašvaldībām, kas izteica vēlmi piedalīties projektā un izvirzīja Kocēnu novada domes administrācijas ēku par potenciālo pilotvietu. Piesaistot Eiropas Savienības finansējumu, Kocēnu novada domes administrācijas ēkā plānots veikt atjaunošanas darbus ar mērķi samazināt ēkas enerģijas patēriņu un pilnībā atjaunot ēku - jumta siltināšana, aizstājot veco jumta segumu ar jaunu, sienu siltināšana, logu nomaiņa, cokola siltināšana, pagraba pārseguma siltināšana, apkures sistēmas rekonstrukcija un ventilācijas sistēmas izveide, paredzot siltumenerģijas atgūšanas efektivitāti virs 75%.

Līgums starp VPR un Kocēnu novada domi ir pirmais no plānotajiem sadarbības līgumiem par finanšu instrumentu un modeļu testēšanu ēkās. Sadarbības līguma ietvaros VPR piedāvās papildināt Kocēnu novada domes administrācijas ēkas renovācijas tehnisko dokumentāciju, būvniecības līguma projektu un iepirkuma dokumentāciju  ar energoefektivitātes garantijas prasībām ēkai, kā arī veikt sasniegto rādītāju monitoringu.

Nosakot energoefektivitātes garantijas ēkai, pašvaldība iegūst kvalitatīvāku būvniecības darbu izpildi, kā arī garantētu ilgtermiņa enerģijas ietaupījumu, salīdzinot ar iepriekšējo patēriņu. Tāpat arī līgumā tiek iestrādātas prasības organizēt ēkas tehniskā personāla apmācību, lai nodrošinātu augstu komfortu telpās, pareizu apkures sistēmu un gaisa apstrādes iekārtu darbināšanu un to efektīvu izmantošanu ar mērķi nodrošināt zemu ēkas enerģijas patēriņu, nodrošinot temperatūru samazinājumu naktīs, brīvdienās un svētku dienās,” stāsta “EFFECT4buildings” projekta vadītāja Aija Rūse.

Šāds līguma veids Latvijā tiek saukts par Energoefektivitātes pakalpojuma līgumu, citās Baltijas jūras reģiona valstīs tiek dēvēts par EPC, reizēm arī par ESKO līgumu. Tas ir ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu/izpildītāju jeb energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Līgums tiek noslēgts, lai īstenotu energoefektivitātes veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu un lai samazinātu risku neveiksmīgai renovācijai, kad būvdarbi ēkā nesasniedz gaidīto efektu. Vairāk par finansēšanas iespējām energoefektivitātes pasākumu īstenošanā lasiet VPR Jaunumi izdevumā “Energopārvaldība Vidzemē”, 24.lpp.

“EFFECT4buildings” projekta ietvaros tiks testēti arī citi finanšu instrumenti un modeļi. 2019. gada janvārī ir plānots noslēgt sadarbības līgumus ar SIA “Vidzemes slimnīca”, Priekuļu novada pašvaldību, Cēsu novada pašvaldību par finanšu modeļu un instrumentu testēšanu pašvaldības ēkās.

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar deviņiem partneriem no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas un Igaunijas īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv 

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta “EFFECT4buildings” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26400288.

Bērnu izglītošana ir nozīmīga, domājot par nākotnes sabiedrības izpratnes un ieradumu veidošanu, tāpēc Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar nozares ekspertu – Vides izglītības fonda Ekoskolas programmas vadītāju Danielu Trukšānu – izstrādās atkritumu audita metodiku, ar kuras palīdzību 15 Vidzemes plānošanas reģiona izglītības iestādēs audzēkņi kopā ar skolotājiem novērtēs skolās un bērnudārzos radīto sadzīves atkritumu daudzumu un veidu un izvirzīs rīcības situācijas uzlabošanai.

Kur cilvēks, tur atkritumi

Diemžēl cilvēka radīto atkritumu apjoms pasaulē ik gadu palielinās. Lai arī Latvija starp Eiropas Savienības valstīm saražoto sadzīves atkritumu apjoma ziņā ir saraksta lejasgalā ar vairāk nekā 400 kg uz vienu iedzīvotāju gadā, ar šķirošanu un pārstrādi mums tik labi neveicas, jo lielāko īpatsvaru veido tieši nešķirotie sadzīves atkritumi.

Eiropas Savienības atkritumu apsaimniekošanas jomā izvirzītie uzdevumi attiecas arī uz Latviju, un neizbēgami ikvienam būs jāmaina savi paradumi, lai mēs kopā varētu izpildīt nākotnes vajadzībām atbilstošās prasības. Sadzīves atkritumi ir tikai daļa no lielā cilvēku radītā atkritumu kalna, taču par to apjomu ikkatrs ir atbildīgs. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par atkritumu problēmu, Vidzemes plānošanas reģions šoruden kopā ar partneriem ir uzsācis īstenot projektu “WasteArt”, kurā viena no aktivitātēm ir atkritumu audits izglītības iestādēs.

5 pirmsskolas un 10 skolas uzskaitīs atkritumus

Lai īstenotu iecerēto, visas Vidzemes plānošanas reģiona izglītības iestādes – gan pirmsskolas, gan skolas – tika aicinātas izteikt interesi piedalīties šajā projektā. Pēc pieteikumu izvērtēšanas, kurā par prioritāti bija izvirzīta skolu motivācija un iespējas, kā arī iesaiste Ekoskolu programmā vai aktīva darbošanās dabaszinātņu/vides jomā, dalībai tika apstiprinātas 15 izglītības iestādes – 5 pirmsskolas un 10 skolas no Alūksnes (Alūksnes PII “Sprīdītis”, Ziemeru pamatskola), Cēsu (Cēsu 3. PII, Rāmuļu pamatskola, Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola), Gulbenes (Gulbenes sākumskola, Galgauskas pamatskola), Madonas (Madonas pilsētas vidusskola, Vestienas pamatskola), Pārgaujas (Stalbes vidusskola, Straupes pamatskola) un Valkas (Valkas pilsētas PII “Pasaciņa”) novada, kā arī Valmieras pilsētas (Valmieras pilsētas 5. PII "Vālodzīte" un tās struktūrvienība “Krācītes”, ZAĻĀ SKOLA).

10. decembrī Vidzemes plānošanas reģiona un izglītības iestāžu pārstāvji tikās Smiltenē, lai pārrunātu turpmāko 2 gadu sadarbību, kas ietvers pedagogu apmācības par audita rīka izmantošanu, skolotāju un audzēkņu kopīgi veiktu atkritumu uzskaiti un novērtēšanu, turpmāko rīcību izvirzīšanu un šo rīcību īstenošanu. Projektā plānota arī pieredzes apmaiņa starp Vidzemes un Dienvidigaunijas pedagogiem. Tas būs eksperimentāls komandas darbs, kur viens otram var lūgt un sniegt padomu, lai kopīgiem spēkiem rosinātu  paradumu maiņu skolās, ģimenēs, sabiedrībā.

Mazi soļi, lieli sasniegumi?

Atzīstami, ka izglītības iestādes jau tagad cenšas ieviest videi draudzīgākus paradumus savā darbā un ikdienā. “Skolas ekskursija, līdzi ņemot tikai vairākkārt lietojamos traukus; džinsu vākšana skolā, lai tos nodotu tālāk uzņēmumam, kas tiem piešķir jaunu dzīvi; ēdināšanā jau no 3 gadu vecuma lete, kur bērni paši liek ēdiena daudzumu, cik var apēst”, – šīs ir tikai dažas no labajām idejām, ar ko dalījās skolotāji. Kaut arī tika norādīts uz nepilnībām atkritumu apsaimniekotāju un valsts līmenī (nepietiekamas atkritumu šķirošanas iespējas, nespēja rast vienprātību jautājumā par depozīta sistēmas ieviešanu), katra darbība sākas ar maziem soļiem un jāveļ “sniega bumba” tālāk. Viena rīcība noved pie citas, un ar savu paraugu varam uz pozitīvām pārmaiņām rosināt apkārtējos.

 

Projektu “WasteArt” (“Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību”), kurā ar mākslas un citu radošu aktivitāšu palīdzību iecerēts pievērst uzmanību pieaugošā atkritumu daudzuma problēmai un izglītot sabiedrību par atkritumu daudzuma samazināšanu, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi, finansiāli atbalsta Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programma un līdzfinansē projekta partneri. No Latvijas projektā piedalās Vidzemes plānošanas reģions, Vides risinājumu institūts un atkritumu apsaimniekotājs ZAAO.

Šis raksts atspoguļo tikai tā autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta "WasteArt" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

Attēlu avots: pixabay.com un VPR foto arhīvs