Arhīva kalendārs

« April 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Īstenojot remigrācijas pasākumus Vidzemē, pērn desmit mēnešos Latvijā atgriezušās 36 ģimenes. 

Laika posmā no 2018.gada 1.marta līdz 31.decembrim remigrācijas koordinatore Vidzemē Ija Groza sazinājusies ar 417 personām jeb 155 ģimenēm, sagatavojusi individuālus piedāvājumus 379 cilvēkiem jeb 137 ģimenēm, kā rezultātā uz dzīvi Latvijā atgriezušies 70 cilvēki jeb 36 ģimenes. 

I. Groza piebilst: “Šie dati atspoguļo tikai remigrācijas koordinatora darba rezultātu, taču pilnīgi noteikti, ir pietiekami daudz arī to cilvēku, kas pieņēmuši lēmumu atgriezties bez remigrācijas koordinatoru palīdzības.”

VPR Attīstības padomes sēdē remigrācijas koordinatore Vidzemē Groza uzsvēra, ka plānošanas reģionu koordinatoriem bijušas atšķirīgas pieejas, kā tie izvēlējušies piesaistīt remigrantu uzmanību un sniegt informatīvo atbalstu. Vidzemē izvēlēta taktika komunicēt individuāli ar ikvienu, kas vēršas pēc palīdzības, pēc iespējas meklējot atbildes uz jautājumiem, kas remigrantam nav skaidri vai vieš šaubas un tādējādi kavē pieņemt lēmumu par atgriešanos uz dzīvi Latvijā, taču nemēģināt nevienu pierunāt atgriezties, ja persona pati nav izrādījusi interesi, uzsākot saziņu ar koordinatoru.

Ijas Grozas gatavotā prezentācija Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdei skatāma ŠEIT.

Šogad remigrācijas koordinatoram Vidzemē jāsagatavo 300 personalizēti piedāvājumi un uz dzīvi Vidzemē jāatgriež vismaz 90 cilvēki. Tiek plānots turpināt arī pilotpašvaldību darbību – šogad uz šādu statusu varēs pretendēt jau četras pašvaldības. Pērn Vidzemē bija divas pilotpašvaldības – Smiltenes un Gulbenes novada pašvaldība. Tāpat plānots atkārtoti izsludināt arī grantu konkursu saimnieciskās darbības atbalstam, paredzot atbalstīt 4 projektus ar 10 000 eiro lielu grantu katram, turpinot arī divu 2018. gada atbalstu saņēmušo projektu uzraudzību.

Ija Groza informēja, ka 10. aprīlī Smiltenē tiks organizēts seminārs Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību speciālistiem, kas norādītas kā kontaktpersonas pašvaldībās remigrācijas jautājumos. Seminārā tiks pārrunāti gan 2019. gada aktivitāšu plāni, gan arī tiks diskutēts par citiem kopīgiem darbiem remigrācijas jautājumos reģionā. 

Aicinām noskatīties/noklausīties arī LR1 veidotā raidījuma "Globālais latvietis. 21.gadsimts" ierakstu, kurā piedalījās arī Ija Groza, skaidojot, kādu atbalstu var sniegt plānošanas reģionu koordinatori, kādi jautājumi visbiežāk saņemti un kas ir tas, kas mudina atgriezties.


29. martā noslēdzās projektu pieteikumu iesniegšana kultūras projektu konkursam „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Vidzemes plānošanas reģions saņēmis skaitliski vairāk projektu pieteikumu nekā pērn. Konkursā pavisam saņemts 131 projektu pieteikums par kopējo summu 479 354,93 EUR. Šogad Vidzemes kultūras programmā tiks sadalīts finansējums 85 500,00 EUR. Iesniegtie projekti aptver dažādas kultūras jomas un pasākumus Vidzemes teritorijā un atbilst visām mērķprogrammas noteiktajām prioritātēm.

Līdz aprīļa beigām ekspertu komisija izvērtēs pieteiktos projektus, un 29. aprīlī būs zināmi konkursa rezultāti. Tie tiks publiski paziņoti Vidzmes plānošanas reģiona mājaslapā (www.vidzeme.lv) un Valsts kultūrkapitāla fonda mājas lapā (www.kkf.lv). Apstiprinātās ekspertu komisijas sastāvs ir sekojošs:

Ija Groza - Reģionālā koordinatore remigrācijas jautājumos, Vidzemes plānošanas reģions;

Iveta Ence - Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja, Strenču novada pašvaldība;

Ieva Vītola - Starpnozaru mākslas grupa “SERDE”, tradicionālās kultūras pētniece;

Zanda Treimane - VKKF pārstāvis;

Aivars Eipurs - VKKF pārstāvis;

Zemkopības ministrijas vai VAS “Latvijas valsts meži” pārstāvis.

Vidzemes kultūras programma ir iespēja reģiona kultūras organizatoriem saņemt atbalstu savām idejām un iniciatīvām, lai radītu un pilnveidotu kultūras notikumu piedāvājumu Vidzemē.

Atbalsts būs pieejams tādiem kultūras projektiem, kuri tiks sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un prioritātēm un kurus plānots īstenot laika posmā no 2019. gada maija līdz 2019. gada 15. decembrim.

2019. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi. Šogad kā jauna prioritāte noteikta “sabiedrības iesaiste dabas un kultūras mantojuma vērtības apzināšanā un integrētā attīstībā, iesaistot un informējot sabiedrību par iespēju brīvprātīgi veikt dabas un kultūras mantojuma vērtību apzināšanu un uzturēšanu”.

Vidzemes kultūras programma ir būtisks finanšu instruments, kas sekmē  un nodrošina kultūras procesu Vidzemē, tādejādi veidojot un saglabājot kultūrvidi ārpus galvaspilsētas.

Informāciju sagatavojusi: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, mob.tālr. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv.