Arhīva kalendārs

« April 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

2019. gada 10. aprīlī Smiltenē, Smiltenes novada  domes sēžu zālē, Dārza ielā 3 norisināsies seminārs Vidzemes reģiona pašvaldību remigrācijas jautājumu kontaktpersonām. Semināra mērķis ir stiprināt un pilnveidot  remigrācijas procesa koordināciju Vidzemes reģionā.

Seminārā piedalīsies Smiltenes novada domes priekšsēdētājs, vienlaikus arī Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks Gints Kukainis, VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta vecākais konsultants Varis Putniņš.

VPR remigrācijas jautājumu koordinatore semināra dalībniekus iepazīstinās ar remigrācijas veicināšanas pilotprojekta rezultātiem 2018.gadā,  uzdevumiem 2019.gadam un citu aktuālo informāciju. Smiltenes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Kovala dalīsies pieredzē ar Smiltenes – 2018.gada pilotpašvaldības darbu un secinājumiem.  Par  sadarbības iespējām un pakalpojumiem valsts sektorā informēs Nodarbinātības Valsts aģentūras EURES tīkla Vidzemes reģiona konsultante Zane Meļķe, bet par  sociālās apdrošināšanas koordināciju  Eiropā būtisku informāciju sniegs VSAA Madonas reģionālās nodaļas Valkas klientu apkalpošanas centra vadošā  inspektore Una Ķieģelmane. 

Semināra dienaskārtība pieejama ŠEIT.

Būtiska ir pašvaldību pārstāvju aktīva līdzdalība un iesaiste diskusijās  par problēmām un vajadzībām pašvaldībās, lai tautieši arvien vairāk vēlētos atgriezties  mājās, veidojot saprotošu un uz sadarbību vērstu  sabiedrību.

Semināru organizē Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību.

Vairāk informācijas: Ija Groza, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore, +371 29287585, ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv.

Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar Vidzemē radītām inovācijām un inovatīviem uzņēmumiem un iedvesmotu inovāciju radīšanai arī citus, Vidzemes Inovāciju nedēļā tika atklāta Inovāciju izstāde, kuru līdz 23. aprīlim var aplūkot Lubānas pilsētas kluba foajē. Izstādē var iepazīties ar 24 Vidzemes uzņēmumu inovācijām informācijas tehnoloģiju, produktu dizaina, procesu un ražošanas tehnoloģiju jomā. Izstādē iekļautie 24 inovatīvie uzņēmumi pārstāv 17 Vidzemes pašvaldības, kuras finansiāli atbalstījušas izstādes izveidi.

Vidzemes inovatīvāko uzņēmumu vidū izstādē iekļauta arī VAS “Latvijas valsts meži” kokaudzētava “Podiņi”, kurā jau kopš 2001. gada plaši tiek pielietotas inovācijas mežsaimniecībā.

Jaunākā no tām ir robotizētā stādu apstrāde ar videi draudzīgu vasku Ekovax. Apstrāde tiek veikta ar praktiski unikālu iekārtu palīdzību, tādas pieejamas visā pasaulē vien divas, no kurām vienu lieto tieši “Podiņos”.

Apstrādes mērķis ir aizsardzība pret meža kaitēkļa – priežu lielā smecernieka – bojājumiem. Metode ļauj droši, bez videi un cilvēkam kaitīgu pesticīdu lietošanas, efektīvi aizsargāt egļu stādus. Aizsargājošais efekts saglabājas vismaz divas sezonas, salīdzinot ar ķīmiskajiem preparātiem, kuri iztur vien pāris mēnešus.

Līdztekus kokaudzētavā radīts inovatīvs stādu veids – kailsakņu stādi ar uzlabotu sakņu sistēmu. Proti, siltumnīcās un āra poligonos īpaša dizaina stādu kasetēs ar neliela izmēra šūnām izaudzē ietvarsējeņus, kurus pēcāk izstāda uz lauka. Tehnoloģija ļauj stādus izaudzēt daudz ātrāk – nevis četrās sezonās, bet gan divās, vienlaikus iegūstot augstākas kvalitātes stādus.

Kokaudzētavā nemitīgi rūpējas arī par stādu ģenētisko potenciālu, stādu audzēšanai iegūst koku sēklas īpašās selekcionētu egļu, bērzu un melnalkšņu sēklu plantācijās, tādējādi dodot iespēju nākotnes mežaudzes veidot ātraudzīgākas un līdz pat par 20% produktīvākas.

Lubānas novada pašvaldības pārstāvji interesentus aicina: “Aicinām izmantot izdevību un apskatīt Vidzemes inovatīvos uzņēmumu, priecāties par mūsu novada pārstāvi kokaudzētavu “Podiņi” un visiem pārējiem, arī Madonas novada uzņēmumiem. Varbūt atklāsiet kādu jaunu un pārsteidzošu pakalpojumu vai produktu, ko ražo tepat Vidzemē!”


Jāpiebilst, ka Lubānas pilsētas klubs Inovāciju izstādes apskatei būs atvērts laikā, kad tajā norisināsies publiskie pasākumi, kā arī  trīs trešdienas: 3., 10. un 17.aprīlī no plkst.9:00 līdz 18:00. Interesentus, kam norādītie izstādes apskates laiki nav piemēroti, lūdzam sazināties ar Lubānas kultūras nama direktori Velgu Puzuli (tālrunis 26594314), lai vienotos par citu laiku.

 

Foto: VAS Latvijas valsts meži

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes reģions uzsācis ceļu pretī zināšanās balstītas bioekonomikas inovāciju sistēmas attīstīšanai reģionā, tāpēc Vidzemes plānošanas reģions un Vides risinājumu institūts martā organizēja starptautisku bioekonomikas inovāciju forumu Cēsīs, pulcējot vairāk nekā 100 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm.

Bioekonomika ir atjaunojamo dabas resursu izmantošana produktos un pakalpojumos, ar ko var aizstāt tos resursus, kas dabā neatjaunojas un kas pamazām izsīkst. Lai arī tā ir cieši saistīta ar klimata pārmaiņu radīto apdraudējumu, tomēr vienlaikus tā skatāma arī kā pavisam jauns ekonomikas virziens.

Latvijā bioekonomika ir nacionāli definēta kā viena no viedās specializācijas jomām. Arī Vidzemes reģionā tā identificēta kā joma, kurai nepārprotami saskatāms reģiona attīstības izaugsmes potenciāls, tāpēc bioekonomikai reģiona attīstībā šobrīd piešķirta virzītājspēka loma.

Vidzemes reģionā ir apjomīgs meža resurss, tomēr jāatceras, ka bioekonomika aptver daudz plašāku jomu klāstu – gan pārtikas ražošanas, gan lauksaimniecības sektoru, arī tādas nozares kā mežsaimniecība un kokrūpniecība, ķīmijas un farmācijas rūpniecību, enerģētiku un energoefektivitāti, būvniecību, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) veselības nozari u.c.

Lene Lange, pētniecības un konsultāciju uzņēmuma “LLA-Bioeconomy” vadītāja un Ziemeļvalstu bioekonomikas paneļa biedre (Dānija), lektore arī Vidzemes bioekonomikas forumā uzsver: "Pārtikas pārstrādes un ražošanas procesā ir ļoti liels blakus produktu apjoms. Tie netiek izmantoti, bet potenciāls ir neiedomājami liels. Iegūstamie produkti ir ne vien ar augstu uzturvērtību, bet arī ar lielu garšas potenciālu".

Foto: Slieku izmantošanas iespējas pārtikā

Bioekonomikas forumā Cēsīs ar savu 25 gadu pieredzi mežsaimniecībā dalījās Arne Rørå – “Norskog Group” izpilddirektors. A. Rørå bijis atbildīgs par Norvēģijas nacionālo meža inventarizāciju un pārstāvējis Norvēģiju vairākās starptautiskās programmās, kas saistītas ar meža inventarizāciju un gaisa piesārņojuma ietekmes uz mežu uzraudzību. Eksperts Latvijā bieži viesojas kopš 2001. gada un secinājis, ka šeit meža potenciāls netiek izmantots pilnībā. 

Arne Rørå norāda“Latvijā ir ļoti augstvērtīga augsne. Novērojumi liecina, ka Latvijas Valsts meži lieliski tiek galā ar mežu apsaimniekošanu, kamēr privātajā sektorā būtu jāvairo zināšanas un jāinformē par iespējām, kā to veikt efektīvāk, vienlaikus iegūstot lielāku pievienoto vērtību no resursa. Latvijā joprojām meži ir pārāk skraji un ir daudz platību, kas aizaugušas krūmiem – tā ir resursa izniekošana.“ Eksperts zina teikt, ka ar  vienu eiro, kas investēts mežā, ieguldījums vērtību ķēdē atmaksājas 10 reizes, vienlaikus atgādinot, ka nekādā ziņā nedrīkst aizmirst par dabas aizsardzību.

Lene Rachel Andersen, ekonomikas eksperte un futūriste no Dānijas ir pārliecināta: “Lai spētu nodrošināt dabas un vides ilgtspējību,  vispirms ir jāmaina domāšanas veids, jo pagaidām vēl domājam no industriālās paradigmas skatupunkta – jo lētāk, jo labāk. Ir laiks paplašināt redzesloku.” 

 

Dr.Andrea Primavera, viens no vadošajiem Itālijas pētniekiem ārstniecības augu jomā, kurš šobrīd aktīvi līdzdarbojas projektos ne tikai ārvalstīs, bet arī tepat Vidzemē, Vides risinājumu institūtā, brīdina: “Klimata pārmaiņas var būt bīstamas sistēmā, kur daži augi pabaro visu pasauli. Ir vērts atgriezties pie vietējiem, tradicionālajiem pārtikas produktiem, un atklāt tiem jaunas īpašības. Agrikultūra ir bioloģiski daudzveidīga, to pilnībā izmantojot, mēs varam pasargāt planētu.”

Aicinām noskatīties >>video atskatu<< par forumu “Bioekonomika -  inovāciju iespējas”, kurā uzaicinātie pašmāju un ārvalstu bioekonomikas jomu eksperti sniedz savas atziņas un novērojumus par nozares potenciālu, aktualitāti un nozīmību.

Jāpiebilst, ka drīzumā tiks uzsākts arī video lekciju publicēšanas cikls, piedāvājot iespēju foruma dalībniekiem atkārtoti noskatīties ekspertu uzstāšanos, kā arī vienlaikus aicinot citus interesentus, kas nebija klāt pasākuma norises vietā, smelties iedvesmu un padomus bioekonomikas principu iedzīvināšanai savā ikdienā.

Tāpat pasākuma organizatori apstiprina, ka bioekonomikas inovāciju attīstīšanai veltīti izzinoši un iedvesmojoši pasākumi Vidzemē tiks rīkoti arī turpmāk, no kuriem tuvākais plānots 2019. gada rudenī.

 

 

Papildinformācijai par projektu

Projektu “Bioekonomikas inovāciju sistēmas attīstīšana reģionos (RDI2CluB)” īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar nodibinājumu „Vides risinājumu institūts”, kā arī partneri no Norvēģijas, Somijas, Igaunijas un Polijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros (http://www.rdi2club.eu/), ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas līdzfinansējumu. Tā mērķis ir atbalstīt viedu, ilgtspējīgu un iekļaujošu bioekonomikas nozares izaugsmi BJR lauku teritorijās. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienība nav atbildīga par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Foto: Roberts Āboltiņš

Papildu informācija: Santa Niedola, projekta “RDI2CluB” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26674261, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29454752


Projektā INSURE izdota informatīvā ziņu lapa, kurā atspoguļots partneru paveiktais laika posmā no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim.

Ziņu lapa (angļu valodā) pieejama: ŠEIT.

Tajā lasiet:

- par jaunām piesārņotām vietām Somijā, kuru izpēte iekļauta projektā;

- par Valmieras Dzelzceļa ielas 9 pilotvietu, kur septembrī tika uzsākti pilottesti, lai pārbaudītu, kā ar mazuta piesārņojumu cīnās viena no bioloģiskajām attīrīšanas metodēm – elektrokinēze;

- par pilottestiem Mūtalā (Motala) Zviedrijā;

- par projekta partneru tikšanās reizēm Valmierā un Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas ikgadējā pasākumā Turku, Somijā, kā arī citām aktualitātēm.


Projekta INSURE mērķis ir palielināt ilgtspējīgu piesārņoto vietu attīrīšanas metožu izmantošanu, uzlabot piesārņoto vietu  attīrīšanas vadības metodes, kā arī uzlabot piesārņoto vietu  vizualizāciju un prioritizēšanu Centrālbaltijas reģionā, sadarbojoties partnerorganizācijām no Latvijas, Zviedrijas un Somijas. Projekts INSURE tiek īstenots Centrālā Baltijas reģiona pārrobežu sadarbības programmā 2014.–2020. gadam.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv.