Arhīva kalendārs

« June 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Apzinoties kultūras un dabas mantojuma potenciālu tūrisma piedāvājuma bagātināšanā, kas līdz ar to ietekmē arī teritorijas ekonomisko izaugsmi, septiņi partneri no piecām dažādām valstīm apņēmušies stiprināt vietējo iedzīvotāju prasmju attīstību, kas palīdzētu pilnvērtīgāk izmantot pašmāju kultūras un dabas mantojumu. Vietējās kopienas apziņas veidošana par tās rīcībā esošo mantojumu ir izšķiroša un tās iesaiste ir nepieciešama ne tikai vienota dabas un kultūras mantojuma pārvaldīšanai, bet arī integrēta piedāvājuma veidošanai tūrismā.

Erasmus+ programmas projekta “Kultūras mantojuma un dzīvesvides izglītība (SPECHALE)” ietvaros iecerēts vēl viens ambiciozs mērķis – izveidot novatorisku mācību programmu. Programma tiks veidota, balstoties uz  vietējās situācijas izpēti par esošo neformālās izglītības pieejamību dabas un kultūras mantojuma izmantošanai tūrismā, piedāvājot tirgū jaunu amatu – speciālists kultūras mantojuma un pievilcīgas dzīves vides jautājumos.

Strādājot pie projekta ieviešanas, komanda 2019. gada maijā tikās jau otro reizi, kad partnerus no Latvijas, Itālijas, Portugāles un Horvātijas uzņēma Francijas Eiropas garšu un smaržu universitāte (Université européenne des senteurs et saveurs). Partneru un to piesaistīto tūrisma un kultūras jomas ekspertu pieredze tiks izmantota, lai veidotu apmācību programmas platformu, kas ir arī galvenais projekta mērķis. Apmācību programma koncentrēsies uz pieaugušo izglītošanu, attīstot fleksiblās iemaņas (jeb t.s. soft skills), piemēram, kas šobrīd darba tirgū tiek vērtētas kā ļoti būtiskas. Paredzams, ka projekta ietvaros arī Latvijā tiks veikta izveidotās mācību programmas testēšana, pēc kuras projekta partnerība lūgs iespēju to integrēt ECVET (Eiropas kredītsistēma profesionālajai izglītībai un mācībām) izglītības sistēmā.

Šobrīd norit aktīvs darbs pie valstu individuālajām izpētēm, uz kurām tiks balstīta jaunā izglītības programmas izveide. Nākamā tikšanās paredzēta gada beigās Itālijā.

Projekta asociētais partneris Latvijā ir arī Vidzemes Augstskola.

 

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta SPECHALE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv.