Arhīva kalendārs

« November 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Lai saglabātu ceļošanas prieku valsts svētku mēnesī, tūrisma akcijas “Kļūsti par Via Hanseatica ekspertu!” organizētāji ir nolēmuši akciju turpināt arī novembrī. Tā ikviens interesents vēl līdz 20. novembrim varēs iepazīt tūrisma maršruta “Via Hanseatica” tūrisma piedāvājumu Vidzemē, iesaistīties akcijā un cīnīties par “Impro ceļojumi” dāvanu kartes laimēšanu.

Ceļošanas akciju organizē Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Amatas, Beverīnas, Burtnieku, Cēsu, Kocēnu, Pārgaujas, Raunas, Strenču novadu un Valmieras pilsētas pašvaldībām. Ceļošanas akcijas, kas aizsākās 1. oktobrī, dalībniekus  aicinām ceļojuma plānotājā www.viahanseatica.info/lv izveidot savu individuālo ceļojuma maršrutu, iekļaujot tajā vismaz piecus tūrisma objektus. Turklāt, vismaz divām pieturvietām jābūt izraudzītām no “Via Hanseatica” mājaslapas sadaļas “Izgaršo”. Viesojoties izvēlētajos tūrisma objektos, dalībniekiem jānofotografējas un fotoattēli jāievieto savā sociālā tīkla Facebook vai Instagram kontā, pievienojot tēmturi #ViaHanseatica. Saite ar izveidoto ierakstu, kā arī ceļojuma plānotājā izveidotā maršruta saite jānosūta uz e-pastu via.hanseatica PIE gmail PUNKTS com. Ceļošanas akcijas noteikumi pieejami tūrisma maršruta “Via Hanseatica” Facebook kontā (www.facebook.com/ViaHanseaticaLatvija). Akcijas nolikums pieejams šeit.

Akcijas noslēgums plānots 27. novembrī, kad tie dalībnieki, kuri būs piedalījušies akcijā un izpildījuši visus akcijas nosacījumus, piedalīsies balvu izlozē. Balvā – trīs dāvanu kartes, katra 200 eiro vērtībā ceļojuma iegādei. Ceļojiet, fotografējiet, baudiet gardu ēdienu un laimējiet braucienu pa Latviju vai uz ārvalstīm!

Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperti ir sagatavojuši 3 saistošus brīvdienu maršrutus, lai mudinātu svinēt Patriotu mēnesi un brīvdienu ceļojumos viesoties vietās, kas saistītas ar Latvijas vēsturi, valstiskuma veidošanos vai dziļi atklāj latviskuma sajūtu. Visi maršruti tapuši, izmantojot “Via Hanseatica” ceļojuma plānotāju. Tie visi atbilst akcijas noteikumiem, tāpēc interesenti tiek aicināti izmantot sagatavotos maršrutus, lai piedalītos akcijā “Kļūsti par Via Hanseatica ekspertu!”. Piedāvātie ceļojumi aptver dabas un kultūras objektus, kā arī viesu iecienītas gardēdības pieturvietas Vidzemē, kas atrodas pārrobežu tūrisma ceļā “Via Hanseatica”.

Maršruts “Izzini Vidzemi, lepojies ar vēsturi!” aicina apmeklēt par Latvijas karoga dzimteni dēvētās Cēsis. Ceļojuma laikā viesoties viduslaiku pilī, kas cauri gadsimtiem ir dalījusi savu likteni ar Cēsu pilsētu. Vēl pabūt Cēsu Vēstures un mākslas muzejā un aplūkot izstādi “Pirmais gads”, kas atklāj stāstu par Latviju un cēsniekiem laikā no 1918. gada nogales līdz 1919. gada beigām. Tad Cēsis kļuva par izšķirošu vēstures notikumu epicentru – brīvības cīņu un varonības apliecinājuma vietu. Tālāk ceļš ved uz Uzvaras jeb Brīvības un Kritušo varoņu pieminekli, kas godina Latvijas Brīvības cīņās kritušo piemiņu. Aicinām ceļotājus ieturēt spēcinošas pusdienas restorānā “Jāņoga”, kas lepojas ar ēdieniem, kas gatavoti no vietējiem produktiem un pasniegti vietējo amatnieku darinātos traukos. Tur jūs atradīsiet gan kārtīgam latvietim mīļo siļķi ar biezpienu, gan pašceptu maizi ar kaņepju eļļu un citus gardumus. Vēlāk ir iespēja viesoties Raunas viduslaiku pilī, kas reiz bijusi Rīgas arhibīskapa galvenā uzturēšanās vieta ziemā un uzkāpt pils skatu tornī, lai aplūkotu skaisto, mazo pilsētiņu no augšas. Raunā dzīvo radoši un darbīgi ļaudis, kuri godā Latvijas garšas. Viesmīlīgās “Latvijas Ķiploka” saimnieces savā veikaliņā piedāvā dažādi pagatavotu tīru un kvalitatīvu Latvijas ķiploku. Šeit tas atrodams tējā, medū, sviestā, maizītēs, mērcītēs un pat pesto. ATVĒRT MARŠRUTU.

Maršruts “Ceļo ar ģimeni, priecājies par Vidzemi!” aicina doties uz mucu muzeju “Nu, liela muiža!” Vaidavas pagastā, kur iespējams gan aplūkot dažādas mucas, gan senus mucenieku instrumentus, kā arī izzināt mucu tapšanas noslēpumus. Tālāk ceļš ved uz Sietiņiezi, uz vienu no lielākajiem un skaistākajiem baltā smilšakmens atsegumiem Baltijā. Tur var doties pastaigā pa takām un kāpnēm, baudīt dabu un varenus skatus uz Gauju. Pēc krietnas pastaigas ir jāieturas, tālab jādodas uz Valmieru un kafejnīcu “Bastions”, kurai ir īpaša atrašanās vieta – māja pie senā pilsētas aizsargmūra atseguma. Kafejnīcā baudāmas tradicionālas un saprotamas vērtības. Piemēram, saldajā ēdienā – latviešu klasika – dažādi krēmi ar ķīseli. Kad spēki uzkrāti, var doties uz Valmiermuižas zirgu stalli, kur iespējams iepazīt zirgu ikdienas paradumus, niķus un stiķus, kā arī pacienāt dzīvniekus ar kādu kārumu. Braucienu aicinām noslēgt ar Latvijas garšu tirgotavas apmeklējumu Valmiermuižā. Tirgotava atrodas senā klēts ēkā, blakus mazajai alus darītavai. Te pieejams gan lēni brūvēts alus, gan dažādi nereibinoši spirdzinājumi un amatnieku darinājumi – viesu uzņemšanai un ciemakukulim. ATVĒRT MARŠRUTU.

Maršruts “Iepazīsti Vidzemi laiku un garšu lokos!“ mudina apskatīt senās, tēlnieku Jansonu ģimenei aizvien piederošās “Siļķu” mājas Gaujas krastā Cēsīs. Šeit dzīvojis un arī visu mūžu strādājis izcilais tēlnieks Kārlis Jansons, radot virkni nozīmīgu pieminekļu vairākās Latvijas pilsētās. Tālāk ceļš ved uz Ungurmuižu, kur kuplu ozolu ieskauta atrodas baroka stila muiža ar krāšņiem sienu gleznojumiem. Muiža ir pārcietusi vairākus karus, bet joprojām vilina viesus novērtēt tās askētisko daiļumu. Kad Ungurmuižas vēstures stāsts izzināts, jādodas uz alus darītavu “Raiskumietis”, kas iekārtota senā muižas klētī. Te ciemiņus sagaida vienkāršs un patiess lauku šarms - pašbrūvēts alus un sātīgas uzkodas – gan pašcepta ierauga maize, gan tradicionāla alkšņu dūmos kūpināta gaļa. Pēc kārtīga alus un uzkodām jādodas dabā, tāpēc maršruts tālāk aicina uz Cīrulīšu dabas takām. Kārtīgi izstaigājoties, takas ļauj iepazīt Gaujas senleju un tās vēsturi. Pēc pastaigas – vērts atgūt spēkus ar labu maltīti, tāpēc ceļojums noslēdzas Cēsu vecpilsētas kafejnīcā “Priede”. Ēdienkartē ko sev tīkamu atradīs ikviens. Ir daudz latviešu tradicionālo ēdienu no vietējiem produktiem, tie ir pamatīgi un sātīgi. ATVĒRT MARŠRUTU.

 

Aicinām atrast citas labas ceļojumu idejas un plānot braucienus ģimenes brīvdienām, atpūtai draugu lokā vai individuālai ekskursijai ar www.viahanseatica.info/lv palīdzību!

“Via Hanseatica” ir pārrobežu tūrisma maršruts, kas savieno vairāku valstu pilsētas – Sanktpēterburgu, Narvu un Ivanovogorodu, Tartu, Valku un Valgu, Valmieru un Siguldu. 580 km garais ceļš starp Rīgu un Sanktpēterburgu aicina ceļot vienatnē, kopā ar draugiem vai ģimeni, sekojot savām interesēm un vaļaspriekiem – dabas vērošanai, piedzīvojumu meklēšanai vai kultūras baudīšanai.

Jautājumiem par akciju: Marta Riekstiņa, akcijas “Kļūsti par Via Hanseatica ekspertu!” organizatore, via.hanseatica PIE gmail PUNKTS com, tālr. 25865495.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

Priekuļu novada pašvaldība piedalās Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projektā “Vidzeme iekļauj”. Projekta ietvaros gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem, gan pilngadīgiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem ir iespēja saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti, pilnvērtīgi pavadītu laiku un iekļautos sabiedrībā.

Septiņi cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem izmantojuši iespēju saņemt individuālās konsultācijas, dodoties pie kanisterapeita, mūzikas terapeita un mākslas terapeita. Mamma pilngadīgam jaunietim, kuram ir garīga rakstura traucējumi, stāsta: ”Dēls ir bijis gan uz kanisterapiju Brīnummājā, gan mūzikas terapiju Liepā, šobrīd dodas arī uz mākslas terapiju. Katra nodarbība sagādā sajūsmu un, lai arī jaunietis nerunā, atrod kontaktu ar speciālistiem.”

Savukārt 16 bērni ar funkcionāliem traucējumiem no Priekuļu novada saņēmuši tādus pakalpojumus kā Montessori nodarbības, kanisterapiju, fizioterapeita pakalpojumus, hidroterapiju un citus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Kates mamma Oksana stāsta:” Par projekta lielāko plusu uzskatu bērna integrēšanu sabiedrībā. Daudzi vecāki baidās iziet no mājas ar bērnu, kuram ir smagi funkcionāli traucējumi, bet tieši tad bērns un sabiedrība mācās komunicēt. Arī tas, ka īpašo bērnu mammas var socializēties, ir svarīgs ieguvums, citas mammas guva iedrošinājumu, redzot, ko izdevies panākt Kates attīstībā. Apmainījāmies ar padomiem un parunājām, kā kurai iet- saproti, ka neesi viena, kas cīnās.

Vislielākais gandarījums bija Vidzemes slimnīcā, kad redzēju, ka bērns pēc pakalpojuma saņemšanas emocionāli uzplaukst. Katei patīk dakteri un Vidzemes slimnīcas personāls ļoti jauki izturējās pret Kati- sveicināja un samīļoja. Ja esi pozitīvs, tad arī cilvēki, kurus satiec, tādi būs. Arī ejot uz sociālo dienestu, vajag būt pozitīvi noskaņotam un veidot sadarbību, tad kopā varēs meklēt risinājumu.”

Pakalpojumus projektā “Vidzeme iekļauj” iespējams saņemt arī bērna ar funkcionāliem traucējumiem vecākiem, kurus Oksana iesaka izmantot:” Bērniem ir jāredz, ka arī vecāks dodas pie fizioterapeita, ka jārūpējas par sevi, tas arī bērnu motivēs doties uz nodarbībām.”. Arī Priekuļu novada Sociālā dienesta darbiniece Vēsma Veldze iedrošina vērsties sociālajā dienestā ar iesniegumu, lai saņemtu pakalpojumus: ”Vecākiem ir iespēja saņemt fizioterapeita, psihologa, rehabilitologa pakalpojumus, kā arī apmeklēt atbalsta grupas. Līdz šim pakalpojumus ir saņēmuši 11 vecāki, kuri izvēlējušies doties pie fizioterapeita un psihologa. Iespējams, ka ikdienā vecāks neatļautos šādus pakalpojumus finanšu un laika ierobežojumu dēļ, tāpēc noteikti vajag izmantot projektā piedāvātās iespējas. Pozitīvi ir arī tas, ka vecāks pats var izvēlēties, pie kura speciālista vēlas šo pakalpojumu saņemt, gluži tāpat, kā tas ir ar pakalpojumu sniedzēju bērnam ar funkcionāliem traucējumiem. Nozīmīgs ir arī specializētā autotransporta atbalsts, ko sniedz Priekuļu novada Sociālais dienests, tādējādi nodrošinot pašvaldības iedzīvotājiem plašāku saņemto pakalpojumu klāstu.”

Lai arī Priekuļu novada pašvaldības iedzīvotājiem jau šobrīd tiek nodrošināti pakalpojumi, ģimenes, kurās ir pilngadīgs cilvēks ar garīga rakstura traucējumiem, būtiski izjūt dienas aprūpes centra un specializēto darbnīcu trūkumu. Meklējot risinājumu esošajai situācijai, Priekuļu novada pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu plāno veidot specializētās darbnīcas un dienas aprūpes centru cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Šie pakalpojumi ļaus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem labāk integrēties sabiedrībā, attīstīt darba un sociālās prasmes. Šos pakalpojumus izmantos gan cilvēki, kuri pārcelsies uz dzīvi pašvaldībā no valsts sociālās aprūpes centriem, gan cilvēki, kuri jau šobrīd dzīvo pašvaldībā, tomēr bieži pavada ikdienu, neizejot no mājas.

Vairāk informācijas:

ESF projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, ESF projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv