Arhīva kalendārs

« January 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

No 24. februāra līdz 28. februārim Vidzemē jau otro gadu norisināsies Vidzemes Inovāciju nedēļa. Tās ietvaros visā Vidzemē notiks pasākumi, lai iepazīstinātu vidzemniekus ar inovācijas potenciālu un resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Pasākumi, kuros stiprināt savu inovāciju garu, ir dažāda formāta un adresēti plašai auditorijai.

Aicinām iepazīties ar visiem pasākumiem Vidzemes Inovāciju nedēļas 2020 mājaslapā >> http://innovation.vidzeme.lv <<, kurā pieejami detalizēti pasākumu apraksti un iespējams reģistrēties to apmeklējumam. Ieteicams mājaslapu apmeklēt regulāri, jo informācija arvien tiek vēl papildināta.

Šobrīd jau zināms, ka Vidzemes Inovāciju nedēļas 2020 laikā uzņēmējiem tiks organizēti pieredzes apmaiņas braucieni uz zinātniskajiem un pētniecības institūtiem Rīgā, kā arī durvis vērs reģiona izglītības iestāžu pētnieciskās laboratorijas, lai izstāstītu par iespējām, kuras var izmantot esošie un topošie uzņēmēji savu produktu un pakalpojumu attīstībai un uzlabošanai.

Valmierā sagaidāmi divi atklāšanas pasākumi vietās, kas būtiski papildinās Vidzemes reģiona biznesa vides piedāvātās attīstības iespējas - tiks atklāta Koprades darbnīca jeb makerspace, kā arī durvis vērs multifunkcionāla metālapstrādes laboratorija.

Tāpat Inovāciju nedēļas ietvaros vairākās pašvaldībās starts tiks dots grantu konkursiem finansējuma saņemšanai uzņēmējdarbības ideju īstenošanai.

Cēsīs IT profesionāļi un entuziasti tiksies radošā vidē, lai pārrunātu aktualitātes, iegūtu iedvesmu un jaunus kontaktus, bet visu nedēļu pilsētā būs aplūkojama iedvesmojoša izstāde - bioekonomikas pop-up stends, ko organizē Latvijas Valsts mežzinātnes institūts Silava.

Pasākumu klāstā arī konferences, semināri, lekcijas, darbnīcas.

Jāatzīmē, ka Inovāciju nedēļas 2020 ietvaros tiks organizētas divas konferences.

25. februārī Valmierā uz konferenci “Inovatīvi sociālie pakalpojumi” aicināti tie interesenti, kuri vēlētos diskutēt par sociālajiem pakalpojumiem to tapšanas posmā  - kā tie veidojas, kas tos iniciē, kāpēc daži pakalpojumi ir ilgmūžīgi, kamēr citi “mirst” un vai esam gatavi vairāk izmantot tehnoloģijas, lai tos attīstītu?

Savukārt 27. februārī Cēsīs norisināsies inovāciju konference “Atbildīga inovācija”, kurā tuvāk tiks aplūkotas trīs centrālās tēmas, aicinot izzināt  un diskutēt par bioekonomikas inovācijām pārtikas ražošanā un gastronomijā, aprites ekonomiku, dizaina principiem un inovatīviem pakalpojumiem publiskajā pārvaldē.

Ņemot vērā, ka pagājušā gadā veiksmīgi tika realizēts Latvijā vēl neierasts biznesa konsultāciju formāts jeb t.s. speed-consulting, kad uz vietas, iepriekš pierakstoties, iespējams saņemt 20 minūšu garu profesionālu eksperta konsultāciju, arī šogad esošie un topošie uzņēmēji tiks aicināti uzdot jautājumus un saņemt atbildes sava biznesa attīstībai.

Atgādinot, cik būtiski ir attīstīt uzņēmējdarbību, nekaitējot dabai un līdzcilvēkiem, un ka tam blakusstāvoša ir inovācija, šogad sevišķa uzmanība pievērsta arī Apvienotās Nāciju organizācijas (ANO) 17 ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Īpaši izcelti trīs būtiskākie, kurus aktualizē Vidzemes Inovāciju nedēļas 2020 organizatori:

Mērķis #8 runā par inovāciju nozīmi ekonomiskās izaugsmes veicināšanai,

Mērķis #9 norāda uz sadarbību, t.sk. daloties ar infrastruktūru pāri robežām un

Mērķis #12 aicina apdomīgi izmantot mums pieejamos resursus.


Vidzemes Inovāciju nedēļu 2020 organizē Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Vidzemes pašvaldībām, kā arī virkni pašmāju un ārvalstu organizāciju un uzņēmumu.

 

Jautājumiem: Laila Gercāne, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29120536 (koncepts), Laima Engere, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītāja, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 28376912  (pasākumi)

Informāciju sagatavojusi:

Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29454752 (komunikācija)

Vidzemes uzņēmējiem rast atbildes uz virkni ar ārvalstu tirgiem saistītiem jautājumiem jau kopš šī gada sākuma palīdz inovāciju atbalsta speciālists - brokeris. Brokeris ir uzņēmēju atbalsta persona Vidzemes reģionā un var sniegt palīdzību attīstības jautājumos, bet galvenokārt palīdzēt partneru meklēšanā projekta sadarbības reģionos un piemērotu atbalsta instrumentu atrašanā.

 

Vidzemes reģionā par brokeri strādā Ilona Platonova, kuras darba pieredze un kontaktu tīkls palīdzēs uzņēmējam atrast piemērotu attīstības virzienu. I.Platonova iepriekš strādājusi gan privātajā, gan publiskajā sektorā dažādās nozarēs. Ir pieredze auditorfirmā “KPMG”, no 2005. līdz 2006. gadam bijusi vadošā amatā multifunkcionālās halles “Arēna Rīga” projekta attīstībā pirms Pasaules hokeja čempionāta Rīgā, piecus gadus strādājusi pārdošanā un neliela uzņēmuma vadībā. Tāpat Ilonai ir pieredze publiskajā sektorā – Eiropas integrācijas birojā un  Ekonomikas ministra birojā, pildot Ekonomikas ministra padomnieces un parlamentārās sekretāres pienākumus. Ilonai ir maģistra grāds ekonomikā, gan papildus Singapūrā iegūtas zināšanas investīciju piesaistē. Ārpus profesionālās darbības, Ilona interesējas par biznesa attīstības jautājumiem un ir uzsākusi doktorantūras studijas par uzņēmumu izaugsmi, tādējādi plašā un dažādā pieredze ļauj paskatīties uz uzņēmuma attīstības iespējām no dažādiem skatu punktiem.

Konsultācijas notiek ar iepriekšēju pieteikšanos pa epastu ilona.platonova PIE vidzeme PUNKTS lv vai tālruni 29282826. Konsultācijas notiek bez maksas Vidzemes plānošanas reģiona telpās Cēsīs, Bērzaines ielā 5, un Valmierā, Purva ielā 12A, B korpusā.

Pieņemšanas laiki janvārī un februārī:

Cēsīs: 4.02; 19.02
Valmierā: 28.01; 12.02; 26.02

Konsultācijas iespējamas arī ārpus minētajiem laikiem, atsevišķi par to vienojoties.

Izmantot brokera pakalpojumus aicināti īpaši tie reģiona uzņēmumi, kuriem ir ilgtermiņa attīstības plāni un kuru attīstības iespējas Latvijā ir ierobežotas.  Brokera nolūks ir skatīties plašākā, pārrobežu kontekstā uz uzņēmuma iespējām, uz citām nišām ārpus tā loka, ar ko uzņēmums nodarbojas jau šobrīd, papildināt zināšanas un vest kopā ar citiem uzņēmējiem vai pētniecības sektoru no Vācijas, Dānijas, Igaunija, Lietuvas, Somijas vai Polijas, lai realizētu kopīgas aktivitātes viedās specializācijas piemērošanai mazo un vidējo uzņēmumu attīstībā.

“Līdz šim visbiežāk noder manas zināšanas un uzkrātā pieredze par dažādu uzņēmumu izmantotajām iespējām. Ja uzņēmums vēl nav ārvalstu tirgos, palīdzu atrast informāciju, kā virzīties tālāk. Ne visos gadījumos projekta partneru reģioni ir piemērotākais tirgus. Taču esmu izveidojusi arī sadarbības tīklu ar citiem Latvijas atbalsta sniedzējiem un turpinu to paplašināt. Uzņēmējiem, kuri jau aktīvi darbojas ārvalstu tirgos, nereti noder jaunākā informācija par ES atbalstu,” stāsta I. Platonova. “Situācijā, kad Latvijā uzņēmējdarbības atbalsta sistēma ir sadrumstalota, mans darbs ir kopīgi ar uzņēmuma pārstāvjiem ieraudzīt pieejamās iespējas šobrīd un tuvāko gadu laikā. Piemēram, šobrīd uz konsultāciju bija atnācis uzņēmums, kurš vēlas izmantot pētnieku darbu savas ražošanas automatizācijai. Secinājām, ka komersants nenorāda gada pārskatā pētniecības un attīstības izdevumus (kaut tādi ir), tādēļ nevar pretendēt uz jaunā produkta attīstības atbalstu vairākās programmās. Taču zinot to jau šodien, pēc gada, komersantam tā vairs nebūs problēma. Tāpat nereti mana pieredze ļauj būt uzņēmuma attīstības ideju ģeneratoram,” rezumē Ilona.m ir ilgtermiņa attīstības plāni un kuru attīstības iespējas Latvijā ir ierobežotas.  Brokera nolūks ir skatīties plašākā, pārrobežu kontekstā uz uzņēmuma iespējām, uz citām nišām ārpus tā loka, ar ko uzņēmums nodarbojas jau šobrīd, papildināt zināšanas un vest kopā ar citiem uzņēmējiem vai pētniecības sektoru no Vācijas, Dānijas, Igaunija, Lietuvas, Somijas vai Polijas, lai realizētu kopīgas aktivitātes viedās specializācijas piemērošanai mazo un vidējo uzņēmumu attīstībā.

Līdztekus brokera darbam septiņas valstis Baltijas jūras reģionā kopīgi veido pārrobežu sadarbības tīklu un tā pakalpojumu piedāvājumu mazo un vidējo uzņēmumu internacionalizācijas atbalstam. Tādējādi brokeris gan veidos datu bāzi, gan uzrunās konsultācijās uzņēmumus, kas vēlētos pārbaudīt jaunizveidotā sadarbības tīkla pakalpojumu piedāvājumus praksē. Pilotprogrammā paredzēts iesaistīt piecus līdz sešus Vidzemes reģiona uzņēmumus.

Pārrobežu sadarbības tīkla veidošana un reģionos pieejamo uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu pētījums tiek veikti projekta “GoSmart BSR” ietvaros. Projektu “GoSmart BSR” īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Somijas, Vācijas, Dānijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir palielināt inovāciju ieviesēju (inovāciju starpnieku, iestāžu, pētniecības iestāžu, uzņēmumu) kapacitāti, lai piemērotu viedas specializācijas pieeju.

Jautājumiem par projektu “GoSmart BSR”: Santa Niedola, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26674261

Jautājumiem par pasākumu un inovāciju brokera konsultācijām: Ilona Platonova, ilona.platonova PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29282826

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/