Arhīva kalendārs

« February 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

31.janvārī par Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieku tika ievēlēts Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis. Pieņemot VPR attīstības padomes priekšsēdētāja Hardija Venta un administrācijas vadītājas Gunas Kalniņas-Priedes apsveikumu, J. Olmanis klātesošajiem pateicās par izteikto uzticību, sakot: “Esmu gatavs strādāt, lai veicinātu Vidzemes plānošanas reģiona attīstību un lai tas būtu vadošais reģions valstī!”

 

No kreisās: Hardijs Vents (Attīstības padomes priekšsēdētājs), Guna Kalniņa-Priede (Administrācijas vadītāja), Jānis Olmanis (Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks)

Kopumā vēlēšanām no padomes pārstāvju vidus tika izvirzīti trīs kandidāti – Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums un Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis.

Papildus citiem skatāmajiem jautājumiem, padomes locekļi tika iepazīstināti arī ar Latvijas valsts ceļu tīkla attīstību periodā no 2020. gada līdz 2040. gadam. Ar plānošanas dokumenta vīziju klātienē iepazīstināja Satiksmes ministrs Tālis Linkaits un VAS “Latvijas Valsts ceļi” pārstāvis Mārtiņš Lazdovskis.

Attiecībā uz nacionālas nozīmes plāniem par ātrgaitas ceļiem un to pieslēgumu izveidi Vidzemes teritorijā, pārstāvji atklāja, ka joprojām pastāv diskusija par izvēli starp diviem galvenajiem valsts autoceļiem, kas šķērso Vidzemi: A3 Inčukalns–Valmiera–Igaunijas robeža (Valka) un A2 (Rīga–Sigulda–Igaunijas robeža (Veclaicene)).

VPR Attīstības padomes locekļi sniedza vairākus priekšlikumus, t.sk. aicinot plānoto ātrgaitas ceļu statusu piešķirt gan A2, gan A3 autoceļiem, taču neaizmirst arī par vietējas nozīmes valsts īpašumā esošajiem ceļiem, kuru kvalitātes saglabāšana ir būtisks faktors reģiona iedzīvotāju ikdienas mobilitātei un nereti arī faktors dzīvesvietas izvēlei.

Vēl viens no priekšlikumiem, kas izskanēja no klātesošo pašvaldību pārstāvju vidus – ņemt vērā Vidzemē esošo pierobežu un tur esošo ceļu tīklu, kā tas jau darīts citos reģionos, savukārt uz komentāru par Rīgas apvedceļu kā centrālo ātrgaitas kustības mugurkaulu, izskanēja jautājums, ar kādu mērķi jaunā ātrgaitas ceļu koncepcija plānota – nokļūt pēc iespējas ātrāk Rīgā, vai radīt tādu ceļu tīklu, kas būtu labvēlīgs ar tiem, kas izvēlējušies dzīvot un strādāt reģionos.

Tāpat padomes locekļus interesēja ātrgaitas ceļu projekta ieviešanas termiņi un plāns par budžeta līdzekļu piesaisti šāda grandioza projekta realizēšanai, kā arī – vai jau šobrīd, veicot ceļu infrastruktūras un komunikāciju izbūvi un rekonstrukciju, darbi tiek veikti saskaņā ar nākotnes vīziju.  

Sēdes laikā ar Satiksmes ministru tika pārspriests arī jautājums par pievadinfrastruktūras sakārtošanu 3,3 km garumā (V286) uz Daibes poligonu. Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padome pieņēma vienbalsīgu lēmumu, ka minētais ceļa posms jāiekļauj prioritāro ceļu sarakstā, ņemot vērā, ka tas ir stratēģiski nozīmīgs un saistošs lielai daļai Vidzemes reģiona pašvaldību. Kā minēja Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas (SIA ZAAO) vadītājs Gints Kukainis – pie šī brīža laika apstākļiem, ceļa stāvoklis vērtējams kā kritisks, turklāt ceļa noslodze tuvākajā laikā pieaugs, jo, ņemot vērā Eiropas Savienības pieaugošās prasības vides jautājumu risināšanā, paredzama reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” tālāka attīstība.

Prioritāro ceļu sarakstā plānots iekļaut arī ceļa posmu, kas ved uz Malienas atkritumu apsaimniekošanas reģiona reģionālo sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu “Kaudzītes” Litenē.

Tāpat tika pārrunāts jautājums par sabiedriskā transporta plānošanas funkcijas un citu uzdevumu deleģēšanu plānošanas reģioniem. Kā atzina Satiksmes ministrs T.Linkaits, izskanējuši jau vairāki priekšlikumi, piemēram, ka plānošanas reģioni varētu pārņemt transporta plānošanas funkciju reģionos, t.sk. multimodālo satiksmes mezglu izveidi, kā arī uzņemties koordinatora lomu veloinfrastruktūras plānošanai reģionos.

 

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes Inovāciju nedēļas laikā viens no pirmajiem pasākumiem būs “Energopārvaldība Vidzemē”. Tas notiks jau 24. februārī no plkst. 10:00 līdz 16:00 Smiltenes pilsētas Kultūras centrā. Rosinām pasākumā piedalīties un vienuviet tikties pašvaldību pārstāvjus, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumus un interesentus arī no citiem Latvijas novadiem un pilsētām.

2019. gadā cilvēka radītā ietekme uz klimata pārmaiņām ir bijusi viena no diskusiju raisošākajām tēmām pasaules kontekstā, vēršot uzmanību uz lēmumu pieņēmējiem un to veiktajām izvēlēm. Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar vairākām Vidzemes pašvaldībām turpina stiprināt aktivitāšu kopumu “Energopārvaldība Vidzemē”.  Šī gada 24.februārī kopā vērsīsim uzmanību uz to, kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus ēkās un pašvaldībā kopumā. Turklāt uzzināsim par dažādām iniciatīvām, ieviešot energopārvaldības principus un energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus pašvaldībās.

Programma:

  • “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās”, Life ADAPTATE projekts
  • Darba grupa: Kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus?
  • Pamatota lēmumu pieņemšana - enerģijas patēriņa datu monitorings PII “Pienenīte” Alūksnē
  • Ceturtās paaudzes siltumapgādes sistēmas pilotprojekts Beļavas ciemā
  • “Zaļās vienošanās” platformas koncepcija un “LowTEMP” projekta praktiskie piemēri
  • Gulbenes novada pašvaldības iespējas un instrumenti pārdomātu un energoefektīvu  lēmumu pieņemšanā

Aicinām līdz 18. februārim pieteikt savu dalību pasākumam, iepriekš reģistrējoties http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2020-02-24/energoparvaldiba-vidzeme.html

Pasākums tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros, sadarbojoties ar Smiltenes novada domi, Gulbenes novada domi un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu.

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

27. februārī koncertzālē “Cēsis” Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros jau otro gadu tiek rīkotas intensīvās biznesa konsultācijas, kas pērn pulcēja krietnu skaitu apmeklētāju. To laikā varēs saņemt uzņēmējdarbības atbalsta organizāciju, pētnieku un zinātnieku padomus dažādu biznesa izaicinājumu un citu problēmjautājumu risināšanai.

Pasākuma formāts no tradicionālām biznesa kontaktbiržām atšķiras ar intensīvu konsultāciju formu (speed consulting), kur to dalībnieki 20 minūšu ietvaros var aprunāties ar iepriekš jau izvēlētu vienu vai vairākiem speciālistiem, pēc tam dodot vietu nākamajam dalībniekam. Pagājušā gadā īsā laikā notika ap 50 šādu konsultāciju un dalībnieki īpaši novērtēja iespēju veidot konstruktīvas sarunas pie dažādu jomu speciālistiem.

Dalībniekiem ir iespēja uzzināt ekspertu pieredzi, dibināt kontaktus, gūt sadarbības partnerus vai pat investorus. Speciālisti atbildēs uz jautājumiem par eksportu, produktu, tehnoloģiju attīstību, kā arī šobrīd pieejamiem atbalsta instrumentiem. Konsultācijas sniegs virkne zināmu speciālistu, tostarp Meža un koksnes produktu pētniecības attīstības institūta direktors Andrejs Domkins, Vidzemes plānošanas reģiona projekta GoSmart BSR inovāciju brokere Ilona Platonova, Attīstības un finanšu institūcijas Altum vadītāja Olita Untāla, LIAA pārstāvji, tai skaitā Tehnoloģiju skauti, un citi. Detalizēta informācija par konsultāciju tēmām un ekspertiem, kā arī reģistrēšanās: https://bit.ly/2tsAwnH

Reģistrēšanās līdz 24. februārim, norādot vēlamo tikšanās laiku un izvēlēto vienu vai vairākus ekspertus. Katrai konsultācijai ir ierobežots laiks, tāpēc dalībniekiem iepriekš jāsagatavojas, lai varētu izklāstīt informāciju par pārstāvēto biznesu, produktu vai pakalpojumu, kā arī skaidri definētu būtiskākos risināmos jautājumus. Ar reģistrētajiem dalībniekiem pasākuma koordinators atsevišķi sazināsies.

Pasākumā dalībnieku skaits ir ierobežots.

Par Vidzemes Inovāciju nedēļu

No 24. - 28. februārim norisināsies Vidzemes Inovāciju nedēļa 2020, kuras ietvaros organizēti dažādi pasākumi visā reģionā ar mērķi rosināt esošos un topošos uzņēmējus, darbiniekus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā. Vairāk par pasākumu kopumu lasiet mājas lapā http://innovation.vidzeme.lv/lv/.

Intensīvās biznesa konsultācijas organizē Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes uzņēmējdarbības centrs.

Papildu informācija: Ineta Tauriņa, +371 26382820, ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Pēdējo divu gadu laikā Vidzemē sperti vairāki nozīmīgi soļi, lai veicinātu gudru, ilgtspējīgu un integrējošu bioekonomikas izaugsmi. Būtiskākais no tiem ir Vidzemes plānošanas reģiona un Vides risinājumu institūta sagatavotais Rīcības plāns zināšanās balstītas bioekonomikas inovāciju ekosistēmas attīstīšanai Vidzemes reģionā. Rīcības plāns ir praktisks dokuments, tas ietver 6 stratēģiskos mērķus un 14 rīcības, kuru realizācija ir uzsākta un tiks turpināta nākamajos gados.

Rīcības plāna virsmērķis ir izveidot, attīstīt un stiprināt bioekonomikas inovāciju ekosistēmu Vidzemes reģionā. Tas nozīmē radīt priekšnoteikumus, kas sekmētu zināšanās balstītu inovāciju rašanos bioekonomikā un sniegtu noderīgu atbalstu tiem, kas ievieš inovācijas. Lai gan rīcības plāns sagatavots Vidzemes reģionam, pateicoties Eiropas Savienības līdzfinansētam projektam “Bioekonomikas inovāciju sistēmas attīstīšana reģionos (RDI2CluB)”, tā izstrādē piedalījās arī citu Latvijas reģionu un nacionāla līmeņa pārstāvji un eksperti, kuru zināšanas un pieredze sniedza vērtīgu ieguldījumu plāna sagatavošanā.

Rīcības plānā izvirzīti 6 mērķi:

  1. Palielināt bioekonomikā ieinteresēto pušu zināšanas par bioekonomiku un viedu un ilgtspējīgu bioloģisko resursu izmantošanu.
  2. Veicināt tādu zināšanu attīstību, pieejamību un apmaiņu, kas uzņēmumiem nepieciešamas, lai ražotu bioloģiskajos resursos balstītus produktus un pakalpojumus.
  3. Izveidot bioekonomikas klasteri.
  4. Nodrošināt aktuālu, pierādījumos balstītu bioekonomikas datu un informācijas pieejamību un to izplatīšanu bioekonomikas ieinteresētajām pusēm.
  5. Veicināt ar bioekonomiku saistīto politiku un stratēģiju un to īstenošanas instrumentu pilnveidošanu.
  6. Palielināt Vidzemes reģiona pievilcību kā vēlamu vietu inovācijām un ieguldījumiem bioekonomikā.

Rīcības plāns zināšanās balstītas bioekonomikas inovāciju ekosistēmas attīstīšanai Vidzemes reģionā lasāms ŠEIT.

“Bioekonomikas attīstība un inovatīvu risinājumu ieviešana prasa īpašu prasmju kopumu, iespējams, ka mēs līdz galam vēl neapzināmies iespējas un ieguvumus, ko var sniegt starpsektoriāla vai daudzdisciplināra zināšanu pārnese, pētniecība, starpnozaru un starpsektoru sadarbība bioekonomikas attīstībai. Bioekonomikas inovāciju ieviešanu šobrīd kavē vairāki faktori: ieinteresētajām personām ir atšķirīga izpratne par problēmu, piekļuve finansējumam, piekļuve pētniecības un inovāciju infrastruktūrai, atšķirīga inovāciju un tehnoloģiju absorbcijas kapacitāte, piekļuve zināšanām, sabiedrības atbalsts, sadarbības trūkums vērtību ķēžu ietvaros utt. Tāpēc uzskatu, ka Vidzemes plānošanas reģions ir paradījis visai Latvijai, ka problēmas ir risināmas, tikai vajag kopīgi analizēt, diskutēt, prognozēt un nospraust kopīgus visiem saprotamus mērķus, lai sekmētu inovāciju vides attīstīšanu it īpaši lauku reģionos,” uzsver LR Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Lauksaimniecības Ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā.

Šobrīd Latvijā tiek īstenota nacionālā Bioekonomikas stratēģija 2030, fokusējoties uz nodarbinātības veicināšanu un saglabāšanu bioekonomikas nozarēs, bioekonomikas produktu pievienotās vērtības palielināšanu un eksporta produkcijas vērtības palielināšanu. Vidzemes reģiona rīcības plāns vērš uzmanību uz trīs galvenajiem bioekonomikas inovāciju ekosistēmas elementiem – dabas resursi, ieinteresētās puses un sistēmas, t.sk. tiesiskais pamats, struktūra un procesi, sadarbības tīkli un atbalsta pasākumi. Nozīmīga loma plānā ir atvēlēta bioekonomikā ieinteresēto pušu zināšanu par bioekonomiku un viedu un ilgtspējīgu bioloģisko resursu izmantošanu palielināšanai.

Lai saliedētu bioekonomikas jomas “spēlētājus”, ir uzsākta pārtikas bioekonomikas klastera izveide, paredzot Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera pārveidi Latvijas Pārtikas bioekonomikas klasterī. Lai saņemtu papildu informāciju par klasteri un iesaistes iespējām, interesentus aicinām sazināties ar klastera pārstāvi Kristapu Ročānu, kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

Rīcības plānā uzsvars tiek likts arī uz bioekonomikas datu un informācijas pieejamību. Viena no paredzētajām rīcībām ir pētījuma veikšana par Vidzemes reģiona bioekonomikas resursiem un to potenciālu, kā arī šo resursu kartēšana. Jau ir uzsākta datu ieguve par biomasas veidiem un apjomiem. Tas tiek darīts pārrobežu projekta “BalticBiomass4Value” ietvaros.  

Bioekonomika var būt arī instruments, kas efektīvi izmantots un demonstrēts investoriem, ļautu palielināt Vidzemes reģiona pievilcību kā vēlamu vietu inovācijām. 2019. gadā Vidzemē notika divi bioekonomikas inovāciju forumi - “Bioekonomika – inovāciju iespējas” un “Digitalizācija bioekonomikas attīstīšanai”. Katrs no pasākumiem vienuviet pulcēja vairāk nekā 100 dalībniekus no Latvijas un ārvalstīm, veicinot izpratni par bioekonomiku, mums pieejamo dabas resursu vērtību un to izmantošanas potenciālu, inovācijas iespējām, kā arī popularizējot sadarbības iespējas starp bioloģisko resursu īpašniekiem un jomas interesentiem.  Kā turpinājums iepriekšminētajiem forumiem būs bioekonomikai veltīts pasākums Vidzemes Inovāciju konferences ietvaros. Tas norisināsies šī gada 27. februārī Cēsīs. Vairāk par šo pasākumu uzziniet: http://innovation.vidzeme.lv/lv/

Līdztekus reģionālā plāna izstrādei “RDI2CluB” projekta partneri no Somijas, Norvēģijas, Polijas un Igaunijas Latvijas komandas vadībā izstrādāja Pārrobežu Rīcības plānu zināšanās balstītas bioekonomikas inovāciju ekosistēmas izveidei. Pārrobežu rīcības plāns ietver pasākumus, kas sekmē  zināšanu pārnesi starp dažādām valstīm, stimulē bioekonomikas inovāciju radīšanu, veicina sadarbību starp divu vai vairāku valstu bioekonomikas entuziastiem.  Vairāki pasākumi jau ir īstenoti vai turpinās. Piemēram, Latvijas pētnieki un uzņēmēji Norvēģijā iepazinās ar pieredzi koksnes resursu viedā izmantošanā, tādējādi uz Latviju tika pārvestas zināšanas, kas tiks pielietotas Viedā koka starpnozaru laboratorijas būvniecībai.

Projekta partneri no piecām valstīm kopīgi veido bioekonomikas inovāciju platformu https://biobord.eu/. Tā ir pieejama ikvienam interesantam, kurš darbojas bioekonomikā un kuram ir nepieciešams ārējs atbalsts vai kurš vēlas atrast partnerus kopīgām iniciatīvām.

“Šobrīd nav risinājuma, kur vienuviet būtu iespējams iegūt informāciju par bioekonomiku, uzrunāt ekspertus vai atrast pakalpojuma sniedzēju. Pilotprojekta veidā šobrīd esam izstrādājuši platformu BIOBORD, kas pildītu tieši šo funkciju – nodrošinātu vietu, kur atrast nepieciešamos ekspertus, partnerus, lektorus, studentus pētījumam vai piedāvātu savu pieredzi citiem. Platforma ir vieta, kur dalīties ar svarīgu nozares informāciju, apmainīties ar materiāliem. Tā šobrīd ir izstrādes posmā, taču paredzams, ka jau 2020. gada vasarā platforma būs patstāvīgi funkcionējoša,” papildina Santa Niedola, projekta “RDI2CluB” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā.

Rīcības plāna zināšanās balstītas bioekonomikas inovāciju ekosistēmas izveidei Vidzemes reģionā izstrādes procesā piedalījās publiskās pārvaldes institūcijas, kas īsteno Latvijas viedās specializācijas stratēģiju, augstākās izglītības institūcijas, pētniecības, attīstības un inovāciju institūcijas, uzņēmējdarbības attīstības organizācijas, klasteri, bioekonomikas jomā darbojošies mazie un vidējie uzņēmumi un citi. Plāna izstrādes gaitā tika ņemts vērā pilsoniskās sabiedrības viedoklis. Dokuments izstrādāts projekta "Bioekonomikas inovāciju sistēmas attīstīšana reģionos" (RDI2CluB) ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālais attīstības fonds Interreg Baltijas jūras reģiona programmas ietvaros, kā arī līdzfinansē Norvēģijas finanšu instruments un projekta partneri.

Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/bioekonomikas_inovaciju_sistemas_attistisana_regionos_rdi2club

Jautājumiem: Santa Niedola, projekta “RDI2CluB” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros no 24. februāra līdz 28. februārim visā Vidzemē interesenti aicināti apmeklēt 26 dažāda rakstura pasākumus. Pievienojoties Vidzemes plānošanas reģiona ierosinājumam iedzīvināt inovācijas vidzemnieku ikdienā, pasākumus pieteikušas gan pašvaldības, gan dažādas organizācijas, iestādes un vietējās kopienas no visas Vidzemes. Apmeklētāji pasākumos gaidīti Alūksnē, Cēsīs, Gulbenē, Valmierā, Smiltenē, Beverīnas novadā, Burtnieku novadā, Pārgaujas novadā, arī Limbažos.

Tematiski aplūkotas dažādu nozaru aktualitātes, taču tās visas caurvij spēcīga vēlme mainīt domāšanas veidu – kļūt inovatīviem gan valsts pārvaldē, gan attīstot savu uzņēmējdarbību.

Kustība valsts#196 Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros Cēsīs aicinās izzināt mākslīgā intelekta aizkulises – kas tas ir, kur to izmanto un kas notiek mākslīgā intelekta aizkulisēs Latvijā. Tikmēr Alūksnē kustības pārstāvji piedāvās aplūkot pēdējā laikā vienu no aktuālākajām tēmām – dati un datu analītika. Semināra dalībniekiem tiks skaidrots, kāda ir datu nozīme uzņēmējdarbībā, ar ko sākt, kā ikdienā sekot līdzi sava uzņēmuma datiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar dizaina uzņēmumu Design Elevator organizēs praktisku darbnīcu uzņēmējiem par dizaina domāšanu – kas tas ir un kā to pielietot uzņēmējdarbībā. Darbnīcas laikā būs iespēja uzzināt, kā dizaina domāšana veicina inovācijas, procesu efektivitāti un padziļinātu izpratni par lietotāju vajadzībām.

Cēsīs neformālā gaisotnē pulcēsies IT jomas profesionāļi un interesenti, lai pārrunātu IT jomas aktualitātes un iegūtu jaunus kontaktus un iedvesmu.

Vidzemes Augstskola rosinās pievērst uzmanību digitalizācijai – tās iespējām un izaicinājumiem, organizējot diskusiju par digitalizāciju izglītībā, kuras laikā būs gan uzņēmēju pieredzes stāsti, gan inovāciju “tirdziņš”, kurā praktiski varēs iepazīt virtuālās un papildinātās realitātes pielietojumu dažādās sfērās.

Rīgas Tehniskās universitātes Cēsu filiāle aicinās iepazīties ar 3D printēšanu – kādās nozarēs to izmanto, ko sola nākotne un ko uzņēmēji paši var paveikt dizaina laboratorijā “the LAB Cēsis”.

Burtnieku novada Matīšos topošajiem un jau pieredzējušiem uzņēmējiem būs iespēja iegūt vērtīgu informāciju par Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pieejamo atbalstu tehnoloģiju izstrādē un eksportā, kā arī rast atbildi uz jautājumu: “Kā izveidot spēcīgu un veiksmīgu personīgo zīmolu?”

Šogad pasākumi notiks arī ārpus Vidzemes plānošanas reģiona robežām. Limbažos notiks seminārs par inovatīvām metodēm koksnes apstrādē, lai paaugstinātu kokmateriālu ilgmūžību, kā arī seminārs par inovatīvām metodēm ēku un būvju siltināšanā.

 

Detalizēta informācija par pasākumiem meklējama mājaslapas http://innovation.vidzeme.lv sadaļā PASĀKUMI.

 

Jāatzīmē, ka jau šobrīd Vidzemes Inovāciju nedēļas pasākumu klāsts ir plašs, taču joprojām ikviens interesents aicināts pievienoties, piesakot savu pasākumu.

 

***

Inovācija sākas ar domāšanas maiņu. Vidzeme mainās.

Vidzemes plānošanas reģions jau otro gadu organizē Vidzemes inovāciju nedēļu, aicinot iedzīvināt inovācijas ikdienā un mainīt joprojām pastāvošu priekšstatu, ka inovācijas ir saistītas vienīgi ar tehnoloģijām vai programmēšanu.

Vidzemes Inovāciju nedēļa ir pasākumu kopums, kas tiek īstenots visā reģiona teritorijā. Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Reizēm vajag iedrošināt, reizēm – satikt pareizos cilvēkus, reizēm – gūt apstiprinājumu, ka ir laiks rīkoties!

 

Jautājumiem par pieteikšanos pasākumu organizēšanai: Ineta Tauriņa, VPR projektu vadītāja, ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Vidzemes Inovāciju nedēļas iesildošais pasākums būs programmas "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs" rezultātu paziņošana. Tā laikā noskaidrosim, kura programmas dalībskola ir sasniegusi vislielāko enerģijas ietaupījumu laika posmā no 2019. gada janvāra līdz decembrim. Pasākums notiks 21. februārī Kocēnu pamatskolā, Alejas iela 2, Kocēnos, Kocēnu novadā, no plkst. 10:00 līdz 14:00.


Lai motivētu skolas un pašvaldības turpināt īstenot programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”, 21. februārī Kocēnu pamatskolā ciemosies Elektrum pārstāvji ar prezentāciju “Klimata pārmaiņas vai klimata krīze? Kas mūs sagaida nākotnē?”. Kopā ar pasākuma dalībniekiem atskatīsimies uz īstenotajām aktivitātēm 2019. gadā un vērsīsim uzmanību uz to, kā turpināt ieviest programmu skolām sadarbojoties ar pašvaldībām. Pasākumā gaidītākais brīdis būs rezultātu paziņošana par vislielāko enerģijas ietaupījumu abās kategorijās: 1) Elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņš; 2) Elektroenerģijas patēriņš. Aicinām pasākumā piedalīties programmas dalībskolu direktorus/-es, skolotājus/-as, skolu ēku saimniekus/-ces un pašvaldību pārstāvjus, kas atbildīgi par programmas īstenošanu, kā arī citus interesentus. Lūdzam līdz 17. februārim pieteikt savu dalību pasākumā, iepriekš reģistrējoties: https://forms.gle/v2PNZwTHMEst1jd66

Programmas ietvaros 2019. gadā Vidzemes plānošanas reģiona ekspertu komanda izstrādāja mācību materiālu par deviņām tēmām – Enerģijas patēriņš ēkās; Apkure; Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoplānošana. Mācību materiāla mērķis ir motivēt skolēnus kļūt par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem, kā arī atbalstīt skolotājus un citus skolas darbiniekus, īstenojot programmu.

Kopā 21 izglītības iestāde no 8 Vidzemes plānošanas regiona pašvaldībām piedalās programmā "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs". Tās apņēmušās samazināt savas skolas enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus. Siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņam skolā rūpīgāk seko līdzi Smiltenes vidusskolas, Blomes pagasta pamatskolas, Launkalnes sākumskolas, Līgatnes novada vidusskolas, Rubenes pamatskolas, Ziemeļvidzemes internātpamatskolas Vaidava, Kocēnu pamatskolas, Cēsu 1.pamatskolas, Cēsu 2.pamatskolas, Gulbenes novada valsts ģimnāzijas, Gulbenes sākumskolas, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas un Liepas pamatskolas skolēni, skolotāji un pārējie skolas darbinieki. Savukārt tikai ar elektroenerģijas patēriņa uzskaiti programmā piedalās Palsmanes pamatskola, Bilskas pamatskola, Variņu pamatskola, Jura Neikena Dikļu pamatskola, Ziemeļvidzemes internātpamatskola Dauguļi, Rāmuļu pamatskola, Lejasciema vidusskola un Zaubes pamatskola.

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv

*Informējam, ka pasākums var tikt fotografēts un/vai filmēts, un pasākuma laikā iegūtie video un foto materiāli var tikt izmantoti Vidzemes plānošanas reģiona publicitātes vajadzībām. Ja pret to iebilstat, lūdzam informēt pirms pasākuma vai pasākuma laikā.

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Otrdien, 25. februārī, Matīšu Tautas namā Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros norisināsies pasākums topošajiem un jau pieredzējušiem uzņēmējiem, kura laikā būs iespēja iegūt vērtīgu informāciju par Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pieejamo atbalstu tehnoloģiju izstrādē un eksportā, kā arī rast atbildi uz jautājumu: “Kā izveidot spēcīgu un veiksmīgu personīgo zīmolu?”. Otrā pasākuma daļa notiks diskusijas formātā, daloties savās zināšanās, pieredzē un pārdomās par Burtnieku novada kultūrvēstures un dabas resursiem kā vērtību  inovatīvas un sekmīgas uzņēmējdarbības attīstībā.

Lai piedalītos pasākumā iepriekš jāreģistrējas. Reģistrācija pasākumam līdz 17.02.2020. interneta vietnē: innovation.vidzeme.lv/

 

PROGRAMMA

9.30 – 10.00 reģistrācija
10.00 pasākuma atklāšana, Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume
10.15 – 11.00  Linda Grīnfelde, Jurģis Priedītis. LIAA atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādē, eksporta atbalsts. LIAA biznesa inkubatori un sasniegtie rādītāji
11.10-12.00 Inga Daliba, DarbaGuru. Personīgā zīmolvedība un mērķtiecīga tēla veidošana
12.00 – 12.45 kafijas pauze
12.45 – 14.45 Paneļdiskusija. Vietējo kultūrvēstures un dabas resursu pienesums inovatīvas un sekmīgas uzņēmējdarbības attīstībā.

 

Diskusijas moderators:
Ilona Platonova, Vidzemes inovāciju atbalsta speciāliste

Dalībnieki:
Mārtiņš Kļaviņš, Burtnieku novada pašvaldības izpilddirektors;
Aigars Ruņģis, SIA “Valmiermuižas alus” saimnieks;
Ilze Grīnfelde, Vidzemes Augstskola, HESPI zinātniskā asistente;
Zane Jēgere, SIA “Kempings Ezerpriedes”;
Silvija Reņģe, SIA “GDOG”;
Dzidra Grīnberga, Dz. Grīnbergas zemnieku saimniecība "ADZELVIEŠI".

 

Plašāka informācija:
Dana Sāre,

Burtnieku novada pašvaldības

Attīstības projektu vadītāja
E-pasts: dana.sare PIE burtniekunovads PUNKTS lv
Tālr.:  +371 29 320 067

Pieredzes apmaiņas nolūkā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvji piedalījās mācībās Dānijā, lai, izzinot dāņu uzņēmējdarbības atbalsta sistēmu, apmeklējot vairākus vietējos uzņēmumus un tiekoties ar uzņēmējdarbības atbalsta ekspertiem, apgūtu jaunas metodes darbam ar reģiona uzņēmējiem.

Jau trešo reizi projektā “GoSmart BSR” norisinājās mācības, lai stiprinātu starptautiskā inovāciju brokera tīkla speciālistu jeb inovāciju brokeru kompetenci inovāciju atbalsta jautājumos. Iepriekš mācības notikušas gan Viļņā, izzinot Lietuvas uzņēmējdarbības un inovāciju atbalsta sistēmu, gan Rīgā, kā ietvaros eksperti no SEB bankas inovāciju centra un starptautiskā biznesa konsultāciju uzņēmuma “GrowthWheel International” brokeru tīkla speciālistiem stāstīja par uzņēmējdarbības atbalstam izmantojamiem instrumentiem, tostarp jau atpazīstamo Kanvas biznesa modeli (Business Model Canvas).

Mācības tiek organizētas ar mērķi sniegt arvien kvalitatīvāku atbalstu uzņēmējiem sadarbības partneru meklēšanā projekta sadarbības reģionos, inovāciju attīstīšanā un citos biznesa izaugsmes jautājumos. Šoreiz apmācības bija vērstas uz dizaina domāšanas metodes iepazīšanu, kas ļāva izvērtēt brokeru tīkla funkcionalitāti un nepieciešamos uzlabojumus. Dizaina domāšana neietver tikai produkta ārējā veidola izveidi, bet tas ir instruments arī procesu analīzē, stratēģiju izstrādē, lietotāju un klientu vajadzību analīzē.

Brauciena laikā VPR tikās ar dāņu biznesa atbalsta organizācijas “Erhvervshus Sydjylland” darbiniekiem. Tas ir valsts veidots uzņēmējdarbības atbalsta centru tīkls ar reģionāla līmeņa pārstāvniecībām, kā galvenais uzdevums ir nodrošināt bezmaksas atbalstu uzņēmumu attīstībai. Sadarbība tiek organizēta gan apmeklējot uzņēmumus un tiekoties ar to vadītājiem, izrunājot apstākļus un sastādot attīstības plānus, gan organizējot uzņēmumiem dažāda formāta izaugsmi veicinošus pasākumus.

Kā secina projekta “GoSmart BSR” vadītāja Vidzemē Santa Niedola, tas strādā veiksmīgi un ir uzskatāms par modeli, no kā arī Latvija varētu mācīties. “Šobrīd Latvijā trūkst uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu un saistītās atbalsta personas – speciālisti, kuri ir pastāvīgi pieejami uzņēmējiem. Lai veicinātu reģionālo atšķirību mazināšanos, reģionu un uzņēmumu konkurētspējas palielināšanos, jānodrošina reģionā pieejams atbalsts uzņēmējiem. Mēs vēlamies, lai uzņēmēji savām iespējām rod realizēšanas ceļus un izaicinājumiem risinājumus. Inovāciju radīšana ir ilgs process, bet tas prasa arī straujus lēmumus, kur ļoti būtiska ir uzreiz pieejama kompetence, kas spēj uzņēmumu ievirzīt pareizajā gultnē. Šobrīd VPR pilotprojektu ietvaros testē dažādus risinājumus uzņēmējdarbības atbalstam gan sadarbībā ar Latvijas, gan ārvalstu partneriem.”

Papildus notika vizītes uzņēmumos, kas šobrīd caur starptautisko inovāciju brokeru tīklu meklē sadarbības partnerus inovāciju attīstīšanai. Piemēram, uzņēmums, kurā ražo cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pielāgotus velosipēdus, šobrīd meklē sadarbības partneri, kas var nodrošināt kvalitatīvus elektromotorus nepieciešamajā apjomā un ar specifiskiem kritērijiem, ko lielās kompānijas par uzņēmumam izdevīgiem nosacījumiem izpildīt nevar. Savukārt apmeklētais tējas ražotājs ar brokeru palīdzību meklē tehnoloģisku risinājumu bioloģiska iepakojuma izgatavošanai. Šobrīd atbalsta speciālisti analizē arī iespējas šo pakalpojumu sniegšanai piesaistīt sadarbības partnerus Latvijā. 

Pēc uzņēmēju paustā, projekta “GoSmart BSR” partnerība un VPR vēlreiz guvām pārliecību, ka šādam starptautiskam inovāciju brokeru tīklam ir liela pievienotā vērtība. Uzņēmējam, kurš cenšas apgūt vēl nezināmus ārvalstu tirgus, var paiet mēneši un pat gadi. Savukārt vietējie speciālisti pārzina savas valsts, reģiona specifiku, pazīst tirgus spēlētājus, kultūru, runā tajā pašā valodā un līdz ar to var būt neatsverams atbalsts uzņēmējam. 

Vidzemē konsultācijas uzņēmējiem sniedz inovāciju brokeris Ilona Platonova, ilona.platonova PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29 282 826.  

Brokeru apmācības notika projekta “GoSmart BSR” ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem Somijā, Vācijā, Dānijā, Polijā, Lietuvā un Igaunijā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir palielināt inovāciju ieviesēju (inovāciju starpnieku, iestāžu, pētniecības iestāžu, uzņēmumu) kapacitāti, lai piemērotu viedas specializācijas pieeju.

Papildu informācija: Santa Niedola, projekta "GoSmart BSR" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26674261.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/

Vēl līdz 20. februārim plkts. 15:00 ir atvērta pieteikšanās pasākumam "Energopārvaldība Vidzemē". Pasākums notiks Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros 24. februārī Smiltenes pilsētas Kultūras centrā no plkst. 10:00 līdz 16:00. Rosinām pasākumā piedalīties un vienuviet tikties pašvaldību pārstāvjus, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumumus un interesentus arī no citiem Latvijas novadiem un pilsētām. Tā laikā būs iespēja satikt vairākus enerģētikas nozares ekspertus, kā arī uzzināt aktuālo par klimata plānu un energopārvaldības sistēmu izstrādi, viedo apgaismojumu, ceturtās paaudzes siltumapgādi, enerģijas patēriņa datu apkopošanu ēkā un "zaļās vienošanās" platformas koncepciju.

 Programma:

  • “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās”, Life ADAPTATE projekts
  • Darba grupa: Kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus?
  • Viedā apgaismojuma spožais potenciāls
  • Pamatota lēmumu pieņemšana - enerģijas patēriņa datu monitorings PII “Pienenīte” Alūksnē
  • Ceturtās paaudzes siltumapgādes sistēmas pilotprojekts Beļavas ciemā
  • “Zaļās vienošanās” platformas koncepcija un “LowTEMP” projekta praktiskie piemēri
  • Gulbenes novada pašvaldības iespējas un instrumenti pārdomātu un energoefektīvu  lēmumu pieņemšanā

Detalizēta pasākuma programma un reģistrācija pieejama: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2020-02-24/energoparvaldiba-vidzeme.html

Pasākums tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros, sadarbojoties ar Smiltenes novada domi, Gulbenes novada domi un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu. Pasākumu vadīs Inese Dosē, enerģētikas eksperte ar vairāk nekā 10 gadu starptautisku pieredzi konsultāciju sniegšanā enerģētikas sektorā - Rietumeiropā un Baltijas valstīs.

 

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Erasmus+ projekta SPECHALE izsludinātajām pieaugušo apmācībām par kultūras mantojumu un pievilcīgu dzīves vidi pieteikušies 145 interesenti. Sākotnējais plāns paredzēja mācībām tiešsaistē atlasīt 24 dalībniekus, taču, ņemot vērā lielo atsaucību, tika pieņemts lēmums dot iespēju zināšanas pilnveidot visiem pieteikumu sniedzējiem.

 

Pieteikumus Vidzemes plānošanas reģionam iesnieguši gan pieredzējuši speciālisti, kuri vēlas atsvaidzināt vai pilnveidot savas zināšanas, gan arī entuziasti, kuru pārvaldībā nonācis kultūrvēsturiski nozīmīgs objekts vai arī nākotnē plānots iesaistīties savas dzīvesvietas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā tūristiem un citiem zinātkārajiem. Izvērtējot pieteikumus, novērots, ka kursantus īpaši interesē apgūt prasmes, kā vēstures mantojumu popularizēt mūsdienīgā veidā, lai meistarīgi izceltu objekta vērtību.

Mācīties gribētāji ir dažādu paaudžu – sākot ar jauniem entuziastiem un ideju realizētājiem, līdz pat cienījama vecuma zinātājiem, kas neatlaidīgi ir gatavi pilnveidot savas zināšanas un izmēģināt jaunas metodes un paņēmienus.

Plānots, ka mācības uzsāksies jau š.g. 16.martā un pamatā tās būs tiešsaistes režīmā, kas nozīmē, ka mācību dalībnieki patstāvīgi apgūs mācību vielu, izmantojot īpašu mācību platformu. Mācību materiāli būs latviešu valodā, gan lasāmā, gan klausāmā formātā. Tāpat paredzēts arī tikties klātienē, tomēr lielākais uzsvars būs uz patstāvīgu zināšanu apguvi. Mācību ietvaros dalībniekiem būs jākārto arī pārbaudes darbi.

Īsi pirms mācību uzsākšanās dalībnieki pulcēsies uz tikšanos ar projekta komandu, lai iepazītos ar plānoto mācību programmu un kārtību, kādā būs jāapgūst mācību viela. Visi mācību materiāli būs latviešu valodā.

Mācību programmā paredzēts apgūt vismaz vienu no četriem moduļiem – Kultūras mantojums (20 stundas), mārketings un tirgvedība (20 stundas), komunikācija (15 stundas), uzņēmējdarbība (15 stundas). Dalībnieki varēja izvēlēties apgūt gan kādu konkrētu mācību tēmu, gan arī visu programmu, t.i. , visus četrus moduļus.

Šobrīd vislielāko interesi kursanti izrādījuši tieši par kultūras mantojuma moduļa apguvi, taču liela daļa pieteikumu iesniedzēju vēlas apgūt arī visus četrus moduļus.

Apmācību programma tiek veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

 

***

Apmācību programma tiek veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

SPE.C.H.A.L.E. ir ERASMUS+ programmas projekts, kurā sadarbojas septiņi partneri no piecām Eiropas valstīm - Portugāles, Itālijas, Latvijas, Horvātijas un Francijas.

Vairāk informācijas: https://www.spechaleerasmus.eu/

 

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta SPECHALE vadītāja Latvijā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Sabiedrības aptaujā Vidzemes plānošanas reģions noskaidrojis vidzemniekiem svarīgākās kultūras prioritātes. Balsojums ir noteicošais, definējot kultūras prioritātes, kurās varēs iesniegt projektus un saņemt finansējumu projektu ideju realizācijai, ja Vidzemes plānošanas reģions arī šogad tiks apstiprināts kultūras programmas īstenošanai Vidzemē.

Kopā 726 vidzemnieki izmantoja iespēju izteikt viedokli balsojumā, kas tika īstenots no 2019. gada 13. decembra līdz 2020. gada 13. janvārim. Balsot varēja gan elektroniski internetā, gan klātienē vairākās pašvaldībās, tautas namos un bibliotēkās. No astoņiem kultūras virzieniem kā svarīgākie visbiežāk atzīti radošo iniciatīvu attīstība reģionā, nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, sabiedrības iesaiste kultūras procesa veidošanā un vienotā dabas un kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana.

Papildus aptaujā iekļautajām prioritātēm, iedzīvotāji vairākkārt norādīja uz ģimenes nozīmi kultūras dzīves veidošanā, paaudžu pārmantojamību, vietējās kopienas nozīmi savas dzīvesvietas un personības veidošanā.

Ar plašāku informāciju par balsojuma rezultātiem var iepazīties: http://www.vidzeme.lv/lv/regionalie_petijumi/50/132498/.

Šī bija pirmā reize, kad Vidzemes plānošanas reģions jautāja sabiedrības viedokli ar mērķi veicināt iedzīvotāju līdzdalību kultūras procesu veidošanā reģionā. Jau trīspadsmito gadu Vidzemes plānošanas reģions gatavojas realizēt “Valsts kultūrkapitāla fonds” un AS “Latvijas valsts meži” atbalstīto kultūras programmu reģionos. Ik gadu konkursa nolikums tiek pilnveidots un šogad tajā iekļautas iedzīvotāju balsojumā vislielāko balsu skaitu guvušās četras kultūras jomas.

Kā uzsver Vidzemes kultūras programmas koordinatore Dace Laiva: “Būtiski ir nodrošināt iespēju ikvienam kļūt par daļu no kultūras vērtību radīšanas procesa. Šī ir salīdzinoši jauna pieeja Latvijā, kad iedzīvotāju tieša līdzdalība varētu tikt izmantota budžeta veidošanā un lēmumu pieņemšanā.”

Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Atbalsts kultūras programmām reģionos“ projektu konkursa rezultāti būs zināmi pēc 28. februāra.

Sabiedrības aptauja īstenota projekta “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk: https://bit.ly/30hOMvy 

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Vidzemes plānošanas reģions Vidzemes Inovāciju nedēļas 2020 ietvaros 27. februārī plkst.9:00 Cēsīs (Raunas iela 12, Cēsu koncertzāle) organizē inovāciju konferenci “Atbildīga inovācija”. Pasākums vienkopus pulcēs gan  valsts pārvaldes darbiniekus, gan uzņēmējus un inovatorus, gan arī dažādu nozaru un  jomu ekspertus un entuziastus, lai aktualizētu inovācijas nozīmību biznesa un sabiedrības attīstībai, centrā liekot atbildīgus un pārdomātus lēmumus. Konferences ievadrunās un paralēlajās sesijās paredzēts caurlūkot vērienīgu skaitu tēmu.

Lai arī tematiski uzstādījums par atbildīgu rīcību atbilst jebkurai nozarei un jomai, šī gada konferences “Atbildīga inovācija” centrā ir pārtikas ražošana un gastronomija, meža ekosistēma, izstrāde un tās pārpalikumi, kā arī klasiskas publiskās pārvaldes transformācija mūsdienīgā, drosmīgā un inovatīvā modelī.

Konferencē ar ievadrunām uzstāsies Zane Vītola (SEB Inovāciju centrs), Gundega Skudriņa (radošā apvienība "Skudras metropole"), Daina Eglīte-Antona (Labas saknes), Sendija Ikere (Termex).

Īpaši zināšanu ietilpīgas un vērtīgas solās būt trīs paralēlās sesijas, kurās uzstāsies lieliski padomdevēji no dažādām nozarēm, ļaujot klausītājiem pašiem lemt par sev vērtīgāko saturu.

Organizatori aicina nekavēties un pieteikties dalībai konferencē, jo palikušas brīvas vien pārdesmit vietas: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2020-02-27/vidzemes-inovaciju-konference-atbildiga-inovacija.html

SESIJĀ #1 “BIOEKONOMIKAS INOVĀCIJAS PĀRTIKAS RAŽOŠANĀ UN GASTRONOMIJĀ” par inovācijām pārtikas nozarē ievadrunu teiks pašmāju atzīts šefpavārs Māris Jansons (KEST), kurš par pamatu ņems faktu, ka restorānus uzskata par otriem lielākajiem pārtikas atkritumu radītājiem aiz mājsaimniecībām. Paralēlajā sesijā uzstāsies arī trīs ārvalstu eksperti no Somijas, Austrijas un Igaunijas

Dr. Pekka Kilpeläinen (Oulu Universitāte Somijā) sniegs piemēru par meža ogu potenciālu un Johannes Kisser (Alchemia-Nova, Austrija) stāstīs par biorafinēšanas inovācijām, kas ļauj, piemēram, lauksaimniecības pārpalikumus vai cita veida biomasu pārstrādāt jaunos augstas pievienotas vērtības produktos. Savukārt Ants-Hannes Viira (Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu institūts) skaidros aprites bioekonomikas biznesa modeļus un dalīsies ar praktiskiem piemēriem, kā inovācijas var radīt pavisam jaunus produktus bioekonomikā.

Sesijas noslēgumā paredzēts uz kopīgu diskusiju ar ekspertiem aicināt arī divus pašmāju ilggadīgus uzņēmējus – Gundaru Skudriņu (Vides risinājumu institūts) un Jāni Garanču (Aloja-Starkelsen), lai noskaidrotu, kādi tad ir pārtikas inovāciju izaicinājumi un iespējas, kas no tā visa ir paveicams un piemērots vidzemnieku biznesa attīstībai. 

SESIJAS #2 “RESURSU ILGTSPĒJĪGA IZMANTOŠANA. APRITES EKONOMIKAS UN DIZAINA PRINCIPI.” mērķis ir iepazīstināt sesijas dalībniekus ar aprites ekonomikas un dizaina pamatprincipiem, kā arī praktiskiem piemēriem, lai veicinātu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, t.sk. mežistrādes pārpalikumu gudru izmantošanu.

Jana Simanovska (Ekodizaina kompetences centrs) ir pārliecināta, ka aprites ekonomika ir ne tikai nepieciešamība, bet arī viens no inovāciju virzītājspēkiem. Dagnija Lazdiņa (Latvijas Valsts mežzinātnes  institūts Silava) savu stāstījumu koncentrēs uz aprites principiem meža ekosistēmā, tēmu paspilgtinās Holger Gerdes (Ekoloģijas institūts Vācijā), piedāvājot bioekonomikas risinājumus  lauku apvidiem.

Sesijā tiks aktualizēts arī aprites dizains. Par to detaļās stāstīs Aija Freimane (vadošā pēcdoktorantūras pētniece dizainā un asociētā profesore Latvijas Mākslas akadēmijā). 

Savukārt par mežizstrādes atlieku izmantošanas iespējām biznesa attīstībai stāstīs gan Ojārs Polis (LVMI Silava), gan arī Ernests Moisejs (AS Biolat).

Sesija noslēgsies ar meistarklasi, kurā dalībnieki varēs iemēģināt roku jaunu aprites ekonomikas uzņēmējdarbības modeļu radīšanā.

PARALĒLAJĀ SESIJĀ #3“INOVATĪVU PAKALPOJUMU ATTĪSTĪBA PUBLISKAJAI PĀRVALDEI” uz diskusiju par atbildīgu, drosmīgu un inovatīvu valsts pārvaldi aicinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Valsts Kanceleja.

Tiks aplūkotas arī vairākas iniciatīvas, kas jau šobrīd kalpo par uzskatāmiem piemēriem, kā pašvaldības var izmantot inovācijas savā un savu iedzīvotāju labā: Mārtiņš Kaļva (LowTemp) piedāvās aplūkot piemēru par enerģijas patēriņa datu monitoringa priekšrocībām prasmīgai ēkas apsaimniekošanai, savukārt Kārlis Pots (Cēsu pašvaldība) un Einārs Garoza (#valsts196) aktualizēs atvērto datu lomu uzņēmējdarbībā un pašvaldībā vieduma vairošanai.

Laura Dimitrijeva (#GovLabLatvia, Valsts Kanceleja) aicinās uz sarunu par to, kā izveidot inovāciju vidi savā iestādē, kurš to dara, un kas jādara, savukārt Margarita Krišlauka (VARAM) aicinās pašvaldību speciālistus pārdomāt, kā radīt pakalpojumus, kas ir jēgpilni un iedzīvotājiem derīgi.

Dienas noslēgumā konferences apmeklētāji aicināti piedalīties PĀRSPRIEDUMU SESIJĀ “Ko darīsim tālāk?”, lai kopā ar politikas veidotājiem un īstenotājiem – Initu Pauloviču (Valsts kanceleja), Gati Silovu (Ekonomikas ministrija) un praktiķiem – uzņēmēju Signi Šlosbergu (SIA Gusts Apinis) un Gulbenes novada domes priekšsēdētāju Normundu Audzišu vienotos par darbiem rīt, parīt un aizparīt.

>> Atgādinām, ka arī šogad paralēli konferencei esošajiem un topošajiem uzņēmējiem būs iespējams pieteikties >> intensīvajām 20 minūšu konsultācijām << (jeb t.s. speed-consulting), lai ar Latvijā atzītiem ekspertiem pārrunātu sava biznesa attīstībai nozīmīgus jautājumus. Konsultācijas notiks 27.februārī, pieteikšanās līdz 24. februārim. Vairāk informācijas par konsultācijām ŠEIT.

 

Inovāciju konferenci jau otro gadu organizē Vidzemes plānošanas reģions, kas ir arī Vidzemes Inovāciju nedēļas koncepta autors, rosinot vidzemniekus atklāt inovācijas potenciālu un par to ne tikai zināt, bet arī aktīvi izmantot savā ikdienas darbā gan uzņēmumos, gan arī valsts pārvaldē, izglītības iestādēs un citur. Visas nedēļas garumā dažādās vietās Vidzemē norisinās pasākumi, kas aicina uzzināt, iedvesmoties un rīkoties. Vairāk  informācijas: http://innovation.vidzeme.lv


Inovācijas konferences atbalstītāji: Vidzemes uzņēmējdarbības centrs, Vides risinājumu institūts, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Igaunijas-Latvijas programmas projekts Livonijas Kulinārais ceļš un Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekti GoSmart BSR, RDI2CluB, BalticBiomass4Value, EFFECT4Buildings, LowTEMP, kurus Latvijā ievieš Vidzemes plānošanas reģions, kā arī VARAM īstenotais projekts LARS.

Informatīvie atbalstītāji: Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

 

Jautājumiem: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

 

 

Ceturtdien, 27. februārī, Vidzemes inovāciju konferencē “Atbildīga inovācija”, kas notiks no plkst. 9.30 līdz 18.30 Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, daudz runās par gudru un zaļu saimniekošanu, kā arī jaunām ierosmēm pārtikušākai un radošākai dzīvei.

Pateicoties “Interreg Estonia-Latvia” programmas projekta “Livonijas kulinārais ceļš” atbalstam, konferences ievadrunā “Gastronomija pāri robežām” savā redzējumā par radošu un inovatīvu gastronomijas piedāvājumu veidošanu dalīsies apvienības “Skudras Metropole” vadītāja Gundega Skudriņa. Viņa stāstīs par savu pieredzi, kā izdodas izveidot īpašus gastronomijas pārsteigumus – performances, nepieradinātās vakariņas un citus izdomas bagātus svētkus gan Latvijā, gan ārvalstīs, izmantojot Latvijas garšas, produktus un sadarbību ar Latvijā atzītiem šefpavāriem.

Daudz par zaļo domāšanu ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumos vēstīs konferences paralēlajā sesijā #1 “Bioekonomikas inovācijas pārtikas ražošanā un gastronomijā”. Restorānus uzskata par otriem lielākajiem pārtikas atkritumu radītājiem aiz mājsaimniecībām. Kā būt zaļākiem, saimniekot gudrāk, izmantojot visus produktus līdz pēdējam, un par jaunākajām tendencēm kulinārijas kultūrā pasaulē stāstīs Cēsu restorāna "KEST" šefpavārs un pilsētas patriots Māris Jansons. Viņš klātesošajiem sniegs prezentāciju "Bioekonomikas inovācijas gastronomijā".

Papildus tam paredzēts, ka sesijā #1 pieredzē dalīsies arī vairāki ārvalstu viesi. Ar dažādiem inovatīviem aprites bioekonomikas piemēriem un biznesa modeļiem Baltijas jūras reģionā konferences dalībniekus iepazīstinās Ants-Hannes Viira, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu institūta direktors. Johannes Kisser, Alchemia-Nova tehniskais direktors, pastāstīs par biorafinēšanas inovācijām. Savukārt Dr. Pekka Kilpeläinen, Oulu Universitātes Kajaani konsorcija mērījumu tehnoloģiju laboratorijas pārstāvis, iepazīstinās ar meža ogu inovatīvas pārstrādes iespējām: zinātnes un industrijas sadarbību.

Sesija #1 ir iecerēta kā reģionālā sadarbības tīkla veidošanas pasākums, kur vienkopus tiksies pārtikas nozarē Vidzemē strādājošie uzņēmēji un restorānu, kafejnīcu pārstāvji. Viņi ne tikai uzzinās par inovāciju iespējām pārtikas un gastronomijas, kā arī aprites un bioekonomikas jomās, bet arī apmainīsies ar idejām un gūs noderīgus kontaktus turpmākajai attīstībai. Šeit dalībnieku vidū būs sastopami gan gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” uzņēmēji, kas Vidzemē vien ir vairāk nekā simts, gan Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera biedri, kā arī citi interesenti, kam rūp augstvērtīgas un veselīgas nišas pārtikas produktu pilnveidošana un jaunrade. Sesijas organizētāji cer, ka šeit sniegtie lektoru piemēri kalpos arī par mudinājumu Vidzemes ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem atbalstīt vietējos ražotājus, liekot uzsvaru uz vietējās pārtikas produkcijas izmantošanu ēdienkartēs. Tā uzskatāma arī par vienu no zaļajām iniciatīvām, kas sniedz ieguldījumu apkārtējās vides saudzēšanā un ilgtspējīga biznesa attīstībā.

Uzņēmēju tikšanās sesijā #1 būs viens no noslēdzošajiem pasākumiem projekta “Livonijas kulinārais ceļš” daudzu pasākumu ciklā. No 2017. gada līdz pat šī gada pavasarim projektā iesaistītajiem uzņēmējiem – ražotājiem un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem ir bijusi iespēja iegūt vērtīgas zināšanas izglītojošos pasākumos un pieredzes braucienos. Tās sekmēs viņu radīto produktu un pakalpojumu attīstīšanu turpmāk. Savukārt ar projekta atbalstu tapušais sadarbības tīklojums būs labs pamats attīstībai nākotnē. Tajā varēs iesaistīties jauni Vidzemes uzņēmēji.

Detalizēta konferences programma un reģistrēšanās konferences apmeklējumam pieejama Vidzemes inovāciju nedēļas 2020 mājaslapā: http://innovation.vidzeme.lv. Konference būs viens no Vidzemes Inovāciju nedēļas pasākumiem. Vidzemes plānošanas reģions Vidzemes Inovāciju nedēļu organizē jau otro gadu, un tā šogad notiek no 24. līdz 28. februārim. Inovāciju nedēļas ietvaros visā Vidzemē notiks pasākumi, lai iepazīstinātu vidzemniekus ar inovācijas potenciālu un resursu ilgtspējīgu izmantošanu.

Sesijas #1 "Bioekonomikas inovācijas pārtikas ražošanā un gastronomijā" norisi atbalsta arī: 

         

***

Projekts "Livonijas kulinārais ceļš" tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Vairāk informācijas: https://ej.uz/Cels_LivonijasGarsa. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” (projekts “Livonijas kulinārais ceļš”) sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka Vidzemē īstenotais pilotprojekts “transports pēc pieprasījuma”, kas tiek īstenots divās teritorijās Latvijā – Mazsalacas novadā un Alūksnes novadā nav saistāms ar VSIA Autotransporta direkcijas organizētajiem “reisiem pēc pieprasījuma”, no kuriem pēdējais ar š.g. 1.martu tiek ieviests maršrutā Cēsis-Rāmnieki-Strīķi un tiek saukts par transports pēc pieprasījuma pakalpojumu.

Atkārtoti atgādinām, ka pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” galvenais mērķis ir nodrošināt mobilitāti iedzīvotājiem, sekojot viņu pārvietošanās paradumiem un vajadzībām lauku apvidos. Tā arī ir šī pakalpojuma galvenā vērtība – spēja nepieciešamības gadījumā mainīt pakalpojuma sniegšanas kārtību – maršrutus, pa kuriem transports kursē, pielāgot attiešanas laikus, norīkot transporta kursēšanu vietās, kur sabiedriskais transports kursē reti vai nekursē nemaz.

Savukārt jēdziens “reiss pēc pieprasījuma” iekļauts Latvijas normatīvajos aktos saskaņā ar 2019. gada 16. aprīļa grozījumiem MK noteikumos nr.634 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā”, tie ir saistoši VSIA Autotransporta direkcijai, pēc kuriem tad arī tiek organizēti sabiedriskā transporta maršrutu reisi pēc pieprasījuma, t.sk. arī reiss maršrutā “Cēsis-Rāmnieki-Strīķi” un citi līdzīgi.

Abu pakalpojumu galvenā atšķirība – “transports pēc pieprasījuma” nekursē kādā konkrētā maršrutā, bet tā braucieni ik reizi ir unikāli, jo maršrutus veido cilvēki, kas uz konkrēto dienu ir pieteikuši braucienu, kamēr “reiss pēc pieprasījuma” ietvaros līdz šim pastāvošs maršruta reiss vairs netiek izpildīts, bet autobuss izbrauks, ja iedzīvotāji to iepriekš pieteiks.

Jāatzīmē, ka no 2019. gada 21.oktobra, kad Vidzemes plānošanas reģions Mazsalacas un Alūksnes novados uzsāka pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” ieviešanu abās teritorijās, līdz 2020. gada 31.janvārim Mazsalacas novadā pārvadāti 534 pasažieri, izpildot 255 reisus, kamēr Alūksnes novadā 240 pasažierus, izpildot 82 reisus.

Atgādinām, ka Vidzemes plānošanas reģions Eiropas Savienības un Latvijas valsts budžeta līdzfinansētā projekta “MAMBA” ietvaros īsteno pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”, testējot divus atšķirīgus modeļus Alūksnes novadā un Mazsalacas novadā.

Projekta partneri Latvijā ir arī Vidzemes Augstskola, kuras atbildībā ir izvērtēt pilotprojektu ekonomisko un sociālo ieguvumu, izstrādājot atbilstošu metodoloģiju, kā arī VSIA Autotransporta direkcija, kuras uzdevums projektā ir izvērtēt gan Latvijas, gan arī citu valstu juridisko ietvaru šādu papildinošu mobilitātes risinājumu ieviešanai ikdienā, identificējot gan šķēršļus, gan arī sagatavojot rekomendācijas nepieciešamajām normatīvo aktu izmaiņām.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29477997.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752.

Kopā 21 izglītības iestāde no 8 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām godpilni finišēja 2019. gada skolu sacensībā "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs". 21. februārī Kocēnu pamatskolā ar lielu lepnumu un prieku Vidzemes plānošanas reģions paziņoja tās skolas, kuras 2019. gadā sasniedza vislielāko enerģijas ietaupījumu.

Grupā, kurā tika apkopoti dati gan par patērēto elektroenerģiju, gan siltumenerģiju, 1. vietu izcīnīja Kocēnu novada Kocēnu pamatskola 2019. gadā, samazinot enerģijas patēriņu (elektrība un siltums) par 18,52%. 2. vietā ierindojās Priekuļu novada Liepas pamatskola ar 13,84%, bet 3. vietā Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija ar 12,81%.

“Programmas īstenošanas laikā mūsu skolā tieši 1.-4.klases skolēni uzsāka kontrolēt to, kas notiek skolā, vai radiatori ir pozīcijā uz trīs, kas notiek ar apgaismojumu,”  kā panākuma atslēgu sasniegtajam rezultātam atklāj Kocēnu pamatskolas direktors Dainis Trēziņš. Paldies vārdus gan Kocēnu novada skolām, kas programmā piedalās, gan arī Kocēnu pamatskolai teica Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle: “Ienākot Kocēnu pamatskolā, uzreiz pie durvīm ir uzraksts, ka šī ēka ietaupa 100,8 t CO2 gadā. Šo mērķi mēs sasniedzām vēl pirms skolas dalības šajā programmā. Mēs ar šo skolu varam parādīt, ka siltināšana ir iespējama gan vēsturiskajā ēkā, gan arī jaunajā korpusā. Reizē ar veiktajiem uzlabojumiem ēkā skola spēj ar savu personīgo attieksmi un uzraudzību samazināt nelietderīgu enerģijas patēriņu vēl vairāk. Salīdzinot 2019. gadu ar 2018. gadu, skola ir ietaupījusi 1 723 EUR, un šo summu nododam skolai.”

Foto: Kocēnu pamatskolas direktors Dainis Trēziņš un Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle (foto autors: Kocēnu novada dome)

Savukārt grupā, kurā startēja skolas, uzskaitot tikai elektroenerģijas patēriņu, godpilnajā 1. vietā Smiltenes novada Bilskas pamatskola ar samazināto enerģijas patēriņu 14,91 % apmērā. 2. vietā arī Smiltenes novada Variņu pamatskola ar 13,33% un 3. vietā Amatas novada Zaubes pamatskola ar rezultātu 9,73%.

“Mēs esam viena no lielākajām Smiltenes novada skolām platību ziņā, bet arī mazākā skolēnu skaitā. Šogad mēs mācību procesu organizējām tā, lai nebūtu situācijas, kad trešajā stāvā ir viena mācību stunda, bet apgaismojums deg visu dienu. Līdz ar to koncentrējām skolēnus un mācību procesu, piemēram, pirmajos divos stāvos,” atklāj Bilskas pamatskolas direktore Mārīte Jansone.

Foto: Bilskas pamatskolas direktore Mārīte Jansone (foto autors: Kocēnu novada dome)

Vairākās skolās skolēni apvienojās enerģijas patruļās un daudz aktīvāk sekoja līdzi apgaismojumam koplietošanas telpās, sagatavoja informatīvos plakātus par elektrības un ūdens lietošanu, telpu pareizu vēdināšanu. Organizēja Silto džemperu dienu un Zemes stundu, un kopā ar skolas saimnieku devās uz skolas katlu māju/siltummezglu. Jāuzsver, ka programmas uzdevums bija samazināt enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus, nesamazinot komforta apstākļus.

Katra programmas dalībskola un pašvaldība, uzsākot sacensību, Vidzemes plānošanas reģionam iesniedza enerģijas patēriņa datus par 2017. un 2018. gadu, kas ļāva noteikt bāzes līniju turpmākajiem aprēķiniem. Apzinoties mainīgos laikapstākļus, par katru gadu tika apkopoti ne tikai enerģijas patēriņa dati, bet arī dati par klimata apstākļiem – āra gaisa temperatūra un apkures dienu skaitu. “Piemēram, siltumenerģijas patēriņš salīdzināts tāds, kāds tas būtu, ja klimats visos gados būtu bijis identisks, citiem vārdiem sakot, dati ir koriģēti vienādiem klimatiskajiem apstākļiem,” papildina Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts.

Lai motivētu skolas turpināt sekot līdzi iekštelpu klimatam, 1. vietu ieguvējas savā skolas saimniecībā saņēma Vidzemes plānošanas reģiona sarūpēto CO2 (oglekļa dioksīda), telpas gaisa temperatūras un gaisa relatīvā mitruma mērītāju. Atbalstu skolu programmai sniedza arī Elektrum Energoefektivitātes centrs, piedaloties programmas pasākumos un uzsverot klimata pārmaiņas un no tām jau šobrīd izrietošās sekas, gan arī sveicot labākās skolas ar sasniegtajiem rezultātiem.

Atzinīgus vārdus guva arī Vidzemes plānošanas reģiona sagatavotais mācību materiāls par deviņām tēmām – Enerģijas patēriņš ēkās; Apkure; Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoplānošana.

Līdz ar rezultātu paziņošanu par 2019. gadā sasniegto enerģijas ietaupījumu, skolas kopā ar pašvaldībām turpinās īstenot programmu vēl vismaz 2 gadus.  Noslēgtais trīspusējais līgums starp Vidzemes plānošanas reģionu, skolu un pašvaldību, paredz, ka lielākā daļa no sasniegtā izmaksu ietaupījuma tiks izmantots skolas vajadzībām.

Foto autors: Kocēnu novada dome

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Līdz šī gada 4. martam aicinām piedalīties aptaujā ikvienu, kas dzīvo vai darbojas Vidzemes reģionā. Aptaujas mērķis ir izzināt galvenos faktorus, kas raksturo Vidzemes reģiona pievilcību un konstatēt galvenās problēmas, ar ko vidzemnieki saskaras. Katrs izteiktais viedoklis palīdzēs novērtēt pašreizējo situāciju un izstrādāt priekšlikumus Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmai (2021 – 2027), kā arī būs svarīgs turpmākās lauku attīstības politikas pilnveidošanai. 

Izsaki viedokli saitē: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/AREISurvey2020 

“Plānošanas procesā sabiedrības iesaiste un līdzdalība ir nozīmīga, lai sagatavotu uz ieinteresēto pušu un iedzīvotāju vajadzībām balstītu dokumentu. Ar šo aptauju vēlamies apzināt esošās vajadzības un problēmas, ar ko saskaras Vidzemes reģionā dzīvojošie un ikdienā strādājošie. Dokumentu mērķiem ir jāizriet no sabiedrības vajadzībām, tāpēc ir svarīgs dažādu grupu paustais viedoklis,” uzsver Ieva Kalniņa, Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā.

Aicinām aptaujā piedalīties iedzīvotājus, potenciālos (plāno pārcelties uz Vidzemes reģionu vai uzsākt uzņēmējdarbību) un jau esošos jaunienācējus, lauksaimniekus, uzņēmējus, pašnodarbinātās personas, kvalificētu un konkurētspējīgu profesiju pārstāvjus, pētniecības vai akadēmisko institūciju pārstāvjus, dažādu nozaru ekspertus, pašvaldību pārstāvjus un politikas veidotājus, kā ar citus interesentus ar vēlmi izteikt viedokli par Vidzemes reģionu.

Aptaujā iekļauti nozīmīgākie jautājumu bloki, raksturojot vietas pievilcību -  sabiedriskā transporta un citu pakalpojumu pieejamība, atpūtas un sociālo aktivitāšu iespējas, dzīves apstākļi, dzīves kvalitāte un dzīves līmenis, demogrāfija un cilvēkkapitāls, uzņēmējdarbība, ekonomika un inovāciju iespējas, lauku teritoriju sociālie un kultūras aspekti, vide un bioloģiskā daudzveidība, jaunienācēju loma dzīves vietā.

Aptauja tiek veikta Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 programmas projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) ietvaros. “PoliRural” mērķis ir veicināt lauku politikas attīstību, apvienojot lēmumu pieņēmējus, ekspertus un lauku iedzīvotājus, lai labāk izprastu un risinātu reģionālās problēmas. Vairāk par projektu uzziniet https://polirural.eu/  Par projekta aktivitātēm Vidzemes plānošanas reģionā http://www.vidzeme.lv

Papildu informācija: Ligita Melece, Kvalitātes un vides aizsardzības daļas vadītāja, Agroresursu un ekonomikas institūts, e-pasts: ligita.melece PIE arei PUNKTS lv" target="_blank">ligita.melece PIE arei PUNKTS lvmob. 29196063