Arhīva kalendārs

« February 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Pieredzes apmaiņas nolūkā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvji piedalījās mācībās Dānijā, lai, izzinot dāņu uzņēmējdarbības atbalsta sistēmu, apmeklējot vairākus vietējos uzņēmumus un tiekoties ar uzņēmējdarbības atbalsta ekspertiem, apgūtu jaunas metodes darbam ar reģiona uzņēmējiem.

Jau trešo reizi projektā “GoSmart BSR” norisinājās mācības, lai stiprinātu starptautiskā inovāciju brokera tīkla speciālistu jeb inovāciju brokeru kompetenci inovāciju atbalsta jautājumos. Iepriekš mācības notikušas gan Viļņā, izzinot Lietuvas uzņēmējdarbības un inovāciju atbalsta sistēmu, gan Rīgā, kā ietvaros eksperti no SEB bankas inovāciju centra un starptautiskā biznesa konsultāciju uzņēmuma “GrowthWheel International” brokeru tīkla speciālistiem stāstīja par uzņēmējdarbības atbalstam izmantojamiem instrumentiem, tostarp jau atpazīstamo Kanvas biznesa modeli (Business Model Canvas).

Mācības tiek organizētas ar mērķi sniegt arvien kvalitatīvāku atbalstu uzņēmējiem sadarbības partneru meklēšanā projekta sadarbības reģionos, inovāciju attīstīšanā un citos biznesa izaugsmes jautājumos. Šoreiz apmācības bija vērstas uz dizaina domāšanas metodes iepazīšanu, kas ļāva izvērtēt brokeru tīkla funkcionalitāti un nepieciešamos uzlabojumus. Dizaina domāšana neietver tikai produkta ārējā veidola izveidi, bet tas ir instruments arī procesu analīzē, stratēģiju izstrādē, lietotāju un klientu vajadzību analīzē.

Brauciena laikā VPR tikās ar dāņu biznesa atbalsta organizācijas “Erhvervshus Sydjylland” darbiniekiem. Tas ir valsts veidots uzņēmējdarbības atbalsta centru tīkls ar reģionāla līmeņa pārstāvniecībām, kā galvenais uzdevums ir nodrošināt bezmaksas atbalstu uzņēmumu attīstībai. Sadarbība tiek organizēta gan apmeklējot uzņēmumus un tiekoties ar to vadītājiem, izrunājot apstākļus un sastādot attīstības plānus, gan organizējot uzņēmumiem dažāda formāta izaugsmi veicinošus pasākumus.

Kā secina projekta “GoSmart BSR” vadītāja Vidzemē Santa Niedola, tas strādā veiksmīgi un ir uzskatāms par modeli, no kā arī Latvija varētu mācīties. “Šobrīd Latvijā trūkst uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu un saistītās atbalsta personas – speciālisti, kuri ir pastāvīgi pieejami uzņēmējiem. Lai veicinātu reģionālo atšķirību mazināšanos, reģionu un uzņēmumu konkurētspējas palielināšanos, jānodrošina reģionā pieejams atbalsts uzņēmējiem. Mēs vēlamies, lai uzņēmēji savām iespējām rod realizēšanas ceļus un izaicinājumiem risinājumus. Inovāciju radīšana ir ilgs process, bet tas prasa arī straujus lēmumus, kur ļoti būtiska ir uzreiz pieejama kompetence, kas spēj uzņēmumu ievirzīt pareizajā gultnē. Šobrīd VPR pilotprojektu ietvaros testē dažādus risinājumus uzņēmējdarbības atbalstam gan sadarbībā ar Latvijas, gan ārvalstu partneriem.”

Papildus notika vizītes uzņēmumos, kas šobrīd caur starptautisko inovāciju brokeru tīklu meklē sadarbības partnerus inovāciju attīstīšanai. Piemēram, uzņēmums, kurā ražo cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pielāgotus velosipēdus, šobrīd meklē sadarbības partneri, kas var nodrošināt kvalitatīvus elektromotorus nepieciešamajā apjomā un ar specifiskiem kritērijiem, ko lielās kompānijas par uzņēmumam izdevīgiem nosacījumiem izpildīt nevar. Savukārt apmeklētais tējas ražotājs ar brokeru palīdzību meklē tehnoloģisku risinājumu bioloģiska iepakojuma izgatavošanai. Šobrīd atbalsta speciālisti analizē arī iespējas šo pakalpojumu sniegšanai piesaistīt sadarbības partnerus Latvijā. 

Pēc uzņēmēju paustā, projekta “GoSmart BSR” partnerība un VPR vēlreiz guvām pārliecību, ka šādam starptautiskam inovāciju brokeru tīklam ir liela pievienotā vērtība. Uzņēmējam, kurš cenšas apgūt vēl nezināmus ārvalstu tirgus, var paiet mēneši un pat gadi. Savukārt vietējie speciālisti pārzina savas valsts, reģiona specifiku, pazīst tirgus spēlētājus, kultūru, runā tajā pašā valodā un līdz ar to var būt neatsverams atbalsts uzņēmējam. 

Vidzemē konsultācijas uzņēmējiem sniedz inovāciju brokeris Ilona Platonova, ilona.platonova PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29 282 826.  

Brokeru apmācības notika projekta “GoSmart BSR” ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem Somijā, Vācijā, Dānijā, Polijā, Lietuvā un Igaunijā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir palielināt inovāciju ieviesēju (inovāciju starpnieku, iestāžu, pētniecības iestāžu, uzņēmumu) kapacitāti, lai piemērotu viedas specializācijas pieeju.

Papildu informācija: Santa Niedola, projekta "GoSmart BSR" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26674261.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/