Arhīva kalendārs

« February 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Vēl līdz 20. februārim plkts. 15:00 ir atvērta pieteikšanās pasākumam "Energopārvaldība Vidzemē". Pasākums notiks Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros 24. februārī Smiltenes pilsētas Kultūras centrā no plkst. 10:00 līdz 16:00. Rosinām pasākumā piedalīties un vienuviet tikties pašvaldību pārstāvjus, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumumus un interesentus arī no citiem Latvijas novadiem un pilsētām. Tā laikā būs iespēja satikt vairākus enerģētikas nozares ekspertus, kā arī uzzināt aktuālo par klimata plānu un energopārvaldības sistēmu izstrādi, viedo apgaismojumu, ceturtās paaudzes siltumapgādi, enerģijas patēriņa datu apkopošanu ēkā un "zaļās vienošanās" platformas koncepciju.

 Programma:

  • “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās”, Life ADAPTATE projekts
  • Darba grupa: Kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus?
  • Viedā apgaismojuma spožais potenciāls
  • Pamatota lēmumu pieņemšana - enerģijas patēriņa datu monitorings PII “Pienenīte” Alūksnē
  • Ceturtās paaudzes siltumapgādes sistēmas pilotprojekts Beļavas ciemā
  • “Zaļās vienošanās” platformas koncepcija un “LowTEMP” projekta praktiskie piemēri
  • Gulbenes novada pašvaldības iespējas un instrumenti pārdomātu un energoefektīvu  lēmumu pieņemšanā

Detalizēta pasākuma programma un reģistrācija pieejama: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2020-02-24/energoparvaldiba-vidzeme.html

Pasākums tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros, sadarbojoties ar Smiltenes novada domi, Gulbenes novada domi un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu. Pasākumu vadīs Inese Dosē, enerģētikas eksperte ar vairāk nekā 10 gadu starptautisku pieredzi konsultāciju sniegšanā enerģētikas sektorā - Rietumeiropā un Baltijas valstīs.

 

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Erasmus+ projekta SPECHALE izsludinātajām pieaugušo apmācībām par kultūras mantojumu un pievilcīgu dzīves vidi pieteikušies 145 interesenti. Sākotnējais plāns paredzēja mācībām tiešsaistē atlasīt 24 dalībniekus, taču, ņemot vērā lielo atsaucību, tika pieņemts lēmums dot iespēju zināšanas pilnveidot visiem pieteikumu sniedzējiem.

 

Pieteikumus Vidzemes plānošanas reģionam iesnieguši gan pieredzējuši speciālisti, kuri vēlas atsvaidzināt vai pilnveidot savas zināšanas, gan arī entuziasti, kuru pārvaldībā nonācis kultūrvēsturiski nozīmīgs objekts vai arī nākotnē plānots iesaistīties savas dzīvesvietas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā tūristiem un citiem zinātkārajiem. Izvērtējot pieteikumus, novērots, ka kursantus īpaši interesē apgūt prasmes, kā vēstures mantojumu popularizēt mūsdienīgā veidā, lai meistarīgi izceltu objekta vērtību.

Mācīties gribētāji ir dažādu paaudžu – sākot ar jauniem entuziastiem un ideju realizētājiem, līdz pat cienījama vecuma zinātājiem, kas neatlaidīgi ir gatavi pilnveidot savas zināšanas un izmēģināt jaunas metodes un paņēmienus.

Plānots, ka mācības uzsāksies jau š.g. 16.martā un pamatā tās būs tiešsaistes režīmā, kas nozīmē, ka mācību dalībnieki patstāvīgi apgūs mācību vielu, izmantojot īpašu mācību platformu. Mācību materiāli būs latviešu valodā, gan lasāmā, gan klausāmā formātā. Tāpat paredzēts arī tikties klātienē, tomēr lielākais uzsvars būs uz patstāvīgu zināšanu apguvi. Mācību ietvaros dalībniekiem būs jākārto arī pārbaudes darbi.

Īsi pirms mācību uzsākšanās dalībnieki pulcēsies uz tikšanos ar projekta komandu, lai iepazītos ar plānoto mācību programmu un kārtību, kādā būs jāapgūst mācību viela. Visi mācību materiāli būs latviešu valodā.

Mācību programmā paredzēts apgūt vismaz vienu no četriem moduļiem – Kultūras mantojums (20 stundas), mārketings un tirgvedība (20 stundas), komunikācija (15 stundas), uzņēmējdarbība (15 stundas). Dalībnieki varēja izvēlēties apgūt gan kādu konkrētu mācību tēmu, gan arī visu programmu, t.i. , visus četrus moduļus.

Šobrīd vislielāko interesi kursanti izrādījuši tieši par kultūras mantojuma moduļa apguvi, taču liela daļa pieteikumu iesniedzēju vēlas apgūt arī visus četrus moduļus.

Apmācību programma tiek veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

 

***

Apmācību programma tiek veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

SPE.C.H.A.L.E. ir ERASMUS+ programmas projekts, kurā sadarbojas septiņi partneri no piecām Eiropas valstīm - Portugāles, Itālijas, Latvijas, Horvātijas un Francijas.

Vairāk informācijas: https://www.spechaleerasmus.eu/

 

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta SPECHALE vadītāja Latvijā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Sabiedrības aptaujā Vidzemes plānošanas reģions noskaidrojis vidzemniekiem svarīgākās kultūras prioritātes. Balsojums ir noteicošais, definējot kultūras prioritātes, kurās varēs iesniegt projektus un saņemt finansējumu projektu ideju realizācijai, ja Vidzemes plānošanas reģions arī šogad tiks apstiprināts kultūras programmas īstenošanai Vidzemē.

Kopā 726 vidzemnieki izmantoja iespēju izteikt viedokli balsojumā, kas tika īstenots no 2019. gada 13. decembra līdz 2020. gada 13. janvārim. Balsot varēja gan elektroniski internetā, gan klātienē vairākās pašvaldībās, tautas namos un bibliotēkās. No astoņiem kultūras virzieniem kā svarīgākie visbiežāk atzīti radošo iniciatīvu attīstība reģionā, nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, sabiedrības iesaiste kultūras procesa veidošanā un vienotā dabas un kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana.

Papildus aptaujā iekļautajām prioritātēm, iedzīvotāji vairākkārt norādīja uz ģimenes nozīmi kultūras dzīves veidošanā, paaudžu pārmantojamību, vietējās kopienas nozīmi savas dzīvesvietas un personības veidošanā.

Ar plašāku informāciju par balsojuma rezultātiem var iepazīties: http://www.vidzeme.lv/lv/regionalie_petijumi/50/132498/.

Šī bija pirmā reize, kad Vidzemes plānošanas reģions jautāja sabiedrības viedokli ar mērķi veicināt iedzīvotāju līdzdalību kultūras procesu veidošanā reģionā. Jau trīspadsmito gadu Vidzemes plānošanas reģions gatavojas realizēt “Valsts kultūrkapitāla fonds” un AS “Latvijas valsts meži” atbalstīto kultūras programmu reģionos. Ik gadu konkursa nolikums tiek pilnveidots un šogad tajā iekļautas iedzīvotāju balsojumā vislielāko balsu skaitu guvušās četras kultūras jomas.

Kā uzsver Vidzemes kultūras programmas koordinatore Dace Laiva: “Būtiski ir nodrošināt iespēju ikvienam kļūt par daļu no kultūras vērtību radīšanas procesa. Šī ir salīdzinoši jauna pieeja Latvijā, kad iedzīvotāju tieša līdzdalība varētu tikt izmantota budžeta veidošanā un lēmumu pieņemšanā.”

Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Atbalsts kultūras programmām reģionos“ projektu konkursa rezultāti būs zināmi pēc 28. februāra.

Sabiedrības aptauja īstenota projekta “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk: https://bit.ly/30hOMvy 

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.