Arhīva kalendārs

« July 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Klāt brīvdienas - laiks iziet ārpus ierastajām takām un doties #AtklājVidzemiDroši ceļojumā! Kurp doties? Varbūt šonedēļ uz Gulbenes pusi?

Braucot pa P27 ceļu uz Gulbeni, pēc aptuveni 20 km nogriežoties pa kreisi mežā, atrodami Rutkaviņu avoti, kuri iztek no augstas Gaujas krasta nogāzes. 

 

Rutkaviņu avoti. Foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Upe līkumo turpat blakus ceļam līdz pat Lejasciema pagriezienam. Pārbraucot Gaujas tiltu, pa gabalu jau redzama majestātiskā Velēnas baznīcaLaiks uzņemt kādas fotogrāfijas, izkustināt kājas un pārliecināties, vai tiešām Gauja ir turpat blakus.

Velēnas baznīca. Foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Tagad gan laiks doties uz Gulbeni, jo, ja vēlies izbraukt kādu gabaliņu ar Gulbenes – Alūksnes bānīti (uzzināt vairāk: http://www.banitis.lv/), tad jāpaspēj plkst. 13.00 nokļūt Gulbenes stacijā. Bet, protams, varat arī pavadīt dienu Gulbenē un ar bānīti braukt vakarpusē, plkst.18.00. 

Gulbene kādreiz bijusi nozīmīgs dzelzceļa mezgls, un stacijas ēka šeit uzbūvēta kā pils. Ēkā ierīkota interaktīva ekspozīcija Dzelzceļš un tvaiks. Bet stacijas ēkai pretējā pusē iespējams izbraukt ar koka drezīnu un uzzināt, kas ir griezulis un, kā tas darbojas.

 

No kreisās: eskpozīcija "“Dzelzceļš un tvaiks” (foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs), koka drezīna (foto: industrialheritage.travel).

Ar bānīti iesakām doties līdz Stāmerienas stacijai. Pašiem gan jāsaplāno, kurš brauks ar mašīnu un sagaidīs vilciena pasažierus – savus ceļabiedrus.

Laiks ieturēt maltīti! Atpūtas kompleksa Sonāte kafejnīcā gardas pusdienas varat pieteikt jau iepriekš, sazinoties ar saimniekiem.

Turpat blakus atrodas Stāmerienas pils. Ainaviskais pils parks starp diviem ezeriem un atjaunotā pils fasāde patīkami pārsteigs apmeklētājus. Iespējams aplūkot arī pils iekštelpas.

 

Stāmerienas pils. Foto (no kreisās): Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs, A. Liepa.

Jauku pēcpusdienu varat pavadīt turpat Pogas ezera krastos, baudot atpūtu Ziedugravās.

 

 Ziedugravas. Foto (no kreisās): viss.lv, Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.  

Jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

 


Šoreiz tūrisma kampaņas #AtklājVidzemiDroši maršruts piedāvā idejas nedēļas nogales atpūtai Vecpiebalgas pusē. Vecpiebalgā krāšņi ziedot ūdensrozes, laiks doties tās apraudzīt!

Pa ceļam piestājiet pie Bānūžu svētavota un paņemiet gardo ūdeni dienas veldzējumam un aizvešanai uz mājām.

 

Bānūžu svētavots. Foto: I. Kucina.

Lai sajustu, kā kādreiz dzīvoja piebaldzēni, iesakām doties uz Vēveru ciemu. Tam ir vairāk nekā četru gadu simtu sena vēsture. Šeit Piebalgas lauku ainavā aplūkojamas zemnieku un amatnieku sētas, vējdzirnavas un, ieskatoties iekštelpās, apskatāms senatnīgais mājas iekārtojums un darbarīki. Iespējams, maizes krāsnī cepsies kāds kukulītis.

  

Kalnvēveru vējdzirnavas. Foto: industrialheritage.travel.

Tālāk iesakām doties uz Kino fermu, kur aizraujošā ekskursijā izzināma filmu tapšanas vēsture, aplūkojama filmēšanas tehnika un bagātīga kino lietu kolekcija.

     

Privātmuzejs "Kino ferma". Foto: visitvecpiebalga.lv.

Gardi paēst pusdienas un nobaudīt, iespējams, vismazākā izmēra kūciņas Eklērs un Vecrīga varēsiet bistro Ķīzerkalns, kas atrodas pašā Vecpiebalgas centrā. Turpat blakus apskatāmas arī krāšņi saplaukušās un daudzkrāsainās Vecpiebalgas ūdensrozes.

  

No kreisās: Ķīzerkalns (foto: FB: Kizerkalns), Vecpiebalgas ūdensrozes (foto: I.Liepa).

Tālāk iesakām doties uz Piebalgas porcelāna fabriku, kur iespējams izzināt smalko porcelāna izstrādājumu tapšanas procesu un pašam ar profesionālām krāsām apgleznot kādu trauku, kuru savā īpašumā iegūsiet pēc apdedzināšanas. Viesošanās laiks saimniekiem iepriekš jāpiesaka.

   

Piebalgas porcelāna fabrika. Foto: industialheritage.travel.

Laiks ūdens priekiem un atpūtai pie kāda no Piebalgas ezeriem! Varbūt tas būs kempingā Niedrītes vai Chill Up Alauksta ezera krastā, vai kāda citā Jums tīkamā nakšņošanas vietā.

  

No kreisās: kempings “Chill Up” (foto: visitvecpiebalga.lv), kempings “Niedrītes” (foto: FB: niedrites).

Pēc kārtīgas atpūtas ir laiks padomāt par krājumiem veselības uzturēšanai ziemā. Ir vasaras vidus un labākais laiks zāļu tēju ievākšanai. 3x9 Zālīšu Dabas takā gida pavadībā varēsiet iepazīt trejdeviņas zālītes, nobaudīt tēju, paši salasīt pļavu veltes vai iegādāties jau sagatavotas tējas. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka.

Bet īsi pirms došanās mājup vēlreiz paverieties uz gleznainajiem Piebalgas pakalniem un ezeriem, uzkāpjot Brežģa kalna skatu tornī! Tā būs arī lieliska fotografēšanās vieta.

Brežģa kalns. Foto: visitvecpiebalga.lv. 

Lai skaists ceļojums!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 



Pirms nedaudz vairāk nekā mēneša Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un tā uzņēmējdarbības centrs (VUC) aizsāka tūrisma kampaņu #AtklājVidzemiDroši. Tā guvusi arī plašu interesentu uzmanību. Kampaņa piedāvā idejas brīvdienām - īpaši sagatavotus ceļošanas maršrutus Vidzemē. Tajos iekļauti ne vien jau zināmi tūrisma galamērķi, bet arī tādi, kurp īpaši vērts doties, protams, ievērojot atbildīgu rīcību COVID-19 piesardzības pasākumu īstenošanā. Šī kampaņa sasaucas arī ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkoto kampaņu “Atklāj Latviju no jauna”, kas rosina šovasar  neceļot tālu, bet skaisto un nezināmo ieraudzīt tepat blakus.

#AtklājVidzemiDroši kampaņas būtība (piedāvājot sagatavotus ceļošanas maršrutus) – ieteikt ceļotājiem atklāt Vidzemes mazāk zināmās dabas pērles: mežus ar interesantām pārgājienu takām, upes laivošanai, brīnišķīgas ainavas, kas paveras no skatu torņiem. Tā arī dod iespēju viesoties industriālā mantojuma objektos, nelielās kultūrvietās un iepazīt viesmīlīgus saimniekus krodziņos, lauku saimniecībās, viesu namos un mazajās pārtikas ražotnēs.

Katru nedēļu, ceturtdienā, tīmekļa vietnē www.vidzeme sadaļā #AtklājVidzemiDroši, kā arī VPR sociālo tīklu Facebook un Twitter kontos tiek publicēts jauns vienas vai divu dienu maršruts, ar kuru var iepazīties ikviens interesents. Tas piedāvā idejas nedēļas nogales atpūtai vai palīdzēs padarīt interesantāku atvaļinājumu, izzinot kādu no Vidzemes plānošanas reģionā esošajiem novadiem. Maršruti paredzēti nelielām draugu kompānijām un ģimenēm ar bērniem.

Šobrīd ceļotājiem pieejami seši upju maršruti laivu braucieniem pa tādām Vidzemes upēm kā Pededze, Abuls, Rūja (pieredzējušiem laivotājiem), kā arī Salaca, Gauja, Aiviekste, kas derēs ģimenēm pat ar mazākiem bērniem. Piedāvājums ir papildināts ar dažādiem maršrutiem tādu novadu kā Alūksnes, Burtnieku, Smiltenes, Valkas, Gulbenes un Vecpiebalgas atklāšanai. Šie maršruti ne vien aicina atpūsties dabā, ejot kājām, braucot ar riteni vai izmantojot kādu peldrīku, bet arī iepazīt kultūras mantojuma daudzveidību, piemēram, vizinoties ar Gulbenes – Alūksnes bānīti, aplūkojot firsta Līvena mantojumu Smiltenē, iegriežoties Valkas novadpētniecības muzejā, lai uzzinātu vairāk par Dziesmu svētku tēvu Jāni Cimzi, viesojoties vēsturiskajā Valmiermuižā Burtnieku novadā vai izpētot senu piļu un muižu kompleksus un senatnīgas zemnieku sētas daudzviet citur. Pēc garām pastaigām ir jāieturas, tālab maršrutos ceļotāji atradīs arī ieteikumus maltītes vai vietējo labumu baudīšanai degustācijās. Kampaņas īstenotāji mudina ceļotājus aktīvi atbalstīt vietējos tūrisma uzņēmumus, kuri ir gatavi droši un atbildīgi uzņemt ciemiņus savā tirgotavā, krodziņā vai saimniecībā.

Plānots, ka kampaņa turpināsies ne tikai vasarā, bet arī rudenī, lai varētu pastāstīt par ievērības cienīgām, bet ne visiem zināmām apskates vietām visos Vidzemes plānošanas reģiona novados. Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperti ir iecerējuši veidot arī tematiskus tūrisma maršrutus, piemēram, atklājot Hanzas laika vēsturi un mantojumu, kā arī pārrobežu maršrutus, kas iepazīstinās ar kopīgo un radniecīgo Vidzemē un Dienvidigaunijā. Ar īpašām #AtklājVidzemiDroši aktivitātēm tiks aicināti ciemos mūsu ziemeļu kaimiņi, proti, igauņi.

Kampaņas organizētāji aicina ikvienu ceļotāju un Vidzemes “jaunatklājēju” dalīties ar savām Vidzemes piedzīvojumu fotogrāfijām sociālajos tīklos, pievienojot tēmturi #AtklājVidzemiDroši.

Papildu informācija: Laima Engere – Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, Lienīte Priedāja – Klepere, Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

Sagatavots noslēdzošais projekta “No pazemes ūdeņiem atkarīgu ekosistēmu vienota apsaimniekošana pārrobežu Gaujas - Koivas upju baseina apgabalā (GroundEco)” izdevums. Tas iekļauj informāciju par būtiskākajām aktivitātēm aptuveni divu gadu periodā, kad vienoti komandā darbojās latviešu un igauņu profesionāļi, lai izstrādātu vienotu metodiku no pazemes ūdeņiem atkarīgu sauszemes ekosistēmu identificēšanai un novērtēšanai. 

Metodika tika pārbaudīta pilotteritorijās Kazu lejā Priekuļu novadā un Matsi avotu purvā Igaunijā. Latvijas zinātniekiem šī bija unikāla iespēja gūt zināšanas no igauņu kolēģiem metodikas izstrādē un pētījumu veikšanā.

Kopā strādāja speciālisti no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra, Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas Universitātes, Vidzemes plānošanas reģiona, kā arī Igaunijas Republikas Vides ministrijas, Igaunijas Ģeoloģijas dienesta un Tallinas Universitātes. 

Piedāvājam iepazīties ar izstrādāto metodiku, pilotpētījumu rezultātiem un rekomendācijām >> šeit (ziņojums angļu valodā)

Lasiet plašāk par aktivitātēm informatīvajā izdevumā (spiest uz attēla):


Ar visiem projekta gaitā sagatavotajiem materiāliem iespējams iepazīties šeit: https://bit.ly/GroundEco

Projekts “No pazemes ūdeņiem atkarīgu ekosistēmu vienota apsaimniekošana pārrobežu Gaujas - Koivas upju baseina apgabalā”  (GroundEco) īstenots Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros (www.estlat.eu). Vairāk par projektu ŠEIT

Izdevumu sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste sadarbībā ar Ingu Retiķi (Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs), Agnesi Priedi (Dabas aizsardzības pārvalde), Jāni Bikši un Andi Kalvānu (Latvijas Universitāte), Siim Tarros (IgaunijasĢeoloģijas dienests) un citiem projekta partneriem.

 

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Īstenojot deinstitucionalizācijas procesu Vidzemes plānošanas reģionā, projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros tiek uzsākta trešā individuālo vajadzību un atbalsta plānu izstrādes kārta bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (bērnam ir noteikta invaliditāte un bērns dzīvo ģimenē), kuru veiks Nodibinājums "Centrs Valdardze". Vidzemes plānošanas reģionā trešajā izvērtēšanas kārtā ir plānots sagatavot atbalsta plānus 120 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte.

Šobrīd no Vidzemes plānošanas reģionā esošajām pašvaldībām ir saņemti 80 bērnu likumisko pārstāvju iesniegumi. Bērnu individuālo vajadzību izvērtēšanas un atbalsta plānu izstrādei var pieteikt arī audžuvecāks, šo procesu saskaņojot ar bāriņtiesu. Lai pieteiktu bērnu dalībai projektā, likumiskajam pārstāvim ir jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā un jāraksta iesniegums par dalību projektā.

 

Dalība projektā sniedz iespēju bērnam ar funkcionāliem traucējumiem saņemt līdz 100 sociālās rehabilitācijas pakalpojuma reizēm bērna dzīves kvalitātes uzlabošanai pie vecāku izvēlēta speciālista. Atbalstu projektā var saņemt arī bērna vecāki vai audžuvecāki, ja bērns dzīvo audžuģimenē.

Līdz šim projektā “Vidzeme iekļauj” individuālo vajadzību izvērtēšana un atbalsta plāna izstrāde veikta 440 bērniem, bet pakalpojumus saņēmuši 244 bērni ar funkcionāliem traucējumiem un 68 bērnu likumiskie pārstāvji. Daļa bērnu, kuriem iepriekšējās atbalsta plāna izstrādes kārtās ir sagatavots individuālais atbalsta plāns, ir sasnieguši pilngadību vai pārcēlušies uz dzīvi citos plānošanas reģionos, kur turpina saņemt atbalstu.

 

Vairāk informācijas:

Projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv

Kāda ir dizaina loma aprites ekonomikas mērķu sasniegšanā? Kā dizaina domāšana veicina resursu efektīvu izmantošanu? Piedāvājam noskatīties video, kurā par aprites ekonomiku un dizaina lomu inovācijas radīšanā stāsta Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore un vadošā pēcdoktorantūras pētniece dizainā Aija Freimane.

Prezentējot piemērus no doktora darba, A. Freimane iezīmē redzējumu par atbildību un dizaina pieejas sniegtajām iespējām reģionālā un globālā mērogā. Proti, kā vietējos, pieejamos resursus iespējams izmantot dizainā un sniegt pievienoto vērtību pasaulei gan sociāli, gan ekonomiski. Tomēr, lai definētu, kur esam un, kāds ceļš ejams, nākas ielūkoties pagātnes procesos. Atskatoties vēsturē, A. Freimane uzsver cilvēka atbildību un cilvēces darbību ietekmi uz ģeogrāfiskiem procesiem, klimata pārmaiņām, tehnoloģiskiem, demogrāfiskiem, ģeoloģiskiem procesiem, ekonomiku. Gadsimta ietvarā cilvēces rīcība ir radījusi nepieciešamību domāt par resursu taupību, atbildību pret vidi un citiem procesiem.

Vēsturiski sabiedrība ir piedzīvojusi izrādīšanās patēriņu, kur cilvēki ar preču iegādi nostiprina statusu sabiedrībā, un arī pretnostatījumu – anti-patēriņu, kad daļa sabiedrības aktīvi iestājas pret pārmērīgu preču un pakalpojumu patēriņu. Tāpat iezīmējas elektroenerģijas patēriņa lobijs, kas stimulējis elektropreču lietošanu ikdienā, līdz pat mākslīgai lietu nolietošanās konstruēšanas fāzei, kad tiek mērķtiecīgi samazināts produktu dzīves cikls.

“Mūsdienās 80% lietu tiek izmantotas tikai vienu reizi un pēc tam nonāk lielajos atkritumu kalnos. [...] arī mode, mārketings un ātri mainīgie produkti paredz to, ka mums katru sezonu ir jāpatērē kas jauns,” saka A. Freimane.

Dizains ir metode, kas definē patiesu vajadzību un rada risinājumu – labākas lietas, pakalpojumi un sistēmas cilvēkam rada apmierinātību un laimes sajūtu. Ja lietas darbojas ilgstoši, ja saņemam labu pakalpojumu, mēs jūtamies laimīgi. Dizaina primārais uzdevums ir darīt ilgtermiņā un paredzēt emocionālo sajūtu, kas rodas pēc lietu lietošanas.  Dizaina koncepts parāda uzticēšanos, ka produkts nenodara postu ne sev, ne videi.

Balstoties A. Freimanes izstrādātā pētījuma rezultātos, tādas īpašības kā ērtums, noderīgums, estētiskums, ilgstošums un personīgums ir piecas produkta vērtības, ko lietotāji novērtē visvairāk.

Video A. Freimane pauž vēstījumu balstītu praktiskos piemēros, uzsverot, ka jebko, ko protam, zinām, varam darīt ar jauniem paņēmieniem, sadarbojoties, piesaistot dažādu nozaru profesionāļus. Daži no video minētajiem iedvesmojošajiem aprites ekonomikas inovāciju piemēriem no studentu akadēmiskajiem darbiem:

  • pārtikas atkrituma – kafijas biezumu iestrādāšana produktā, kam ir pat eksporta potenciāls;
  • citrusaugļu mizas, kas nekompostējas un bioloģiski nesadalās, kā izejmateriāls iepakojumam;
  • bērza tāss kā materiāls apģērbu un aksesuāru izgatavošanā.

Šie un citi piemēri video (18 min.):

 

 

Video tapis projekta “GoSmart BSR” ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem Somijā, Vācijā, Dānijā, Polijā, Lietuvā un Igaunijā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir veicināt efektīvu sadarbību starp uzņēmējiem viedās specializācijas jomās, pētniekiem un valsts pārvaldes iestādēm. 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/

Šī gada 20. jūlijā Priekuļos norisināsies sarunu vakars ar priekuliešiem, kuri atgriezušies no darba ārzemēs. Sarunā piedalīsies arī Priekuļu novada priekšsēdētāja Elīna Stapulone, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Ija Groza. Pasākuma moderators būs Vispasaules Cēsinieku dienu rīkotājs Aigars Strauss.

“Ir dažādi iemesli, kādēļ cilvēki dodas uz ārzemēm darba meklējumos. Tas ir grūts lēmums, kas ietekmē ne tikai tos, kuri dodas prom, bet arī tos, kuri gaida aizbraucējus mājās. Tāpat kā došanās prom, arī lēmumam atgriezties Latvijā, vajadzīgs liels gribasspēks un apņēmība.” atzīst Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone.

Pasākuma mērķis ir veidot saikni ar tiem novadniekiem, kas devušies darbā uz ārzemēm – “Vēlamies parādīt novadniekiem pasaulē, ka viņi ir gaidīti Priekuļu novadā, ja dzīvē ir kādas izmaiņas un tie nolemj atgriezties Latvijā.” teic E. Stapulone.

Uz pasākumu aicināti Priekuļu novada iedzīvotāji, kuri uz pastāvīgu dzīvi vai tikai īslaicīgi atgriezušies Priekuļu novadā no dzīves ārzemēs, uz neformālu sarunu par savu pieredzi, aizbraukšanas iemesliem un atgriešanos Latvijā.

Sarunu vakars norisināsies jaunizveidotajās “Idejas darbnīca” telpās Raiņa ielā 8, Priekuļos. Par savu dalību vēlams iepriekš informēt, zvanot uz 29362837 vai sūtot vēstuli uz e-pastu elina.tilaka PIE priekulunovads PUNKTS lv.

Tiem, kuriem nav iespējas uz pasākumu ierasties klātienē tiks piedāvāta iespēja sekot līdzi pasākumam tiešraidē, Priekuļu novada Facebook lapā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions ir prioritārā pasākuma 2018.-2020. gadam "Pilotprojekts pašvaldībās remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators"" realizāciju. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585

 

Informāciju sagatavoja: Kaiva Upleja, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve, E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

Sadarbojoties ar partneriem no Nīderlandes, Vidzemes plānošanas reģions līdz šī gada decembrim īstenos pilotaktivitāti kādā no Vidzemes pašvaldībām. Pilotaktivitātes ietvaros tiks apzināts jauns finanšu instruments daudzdzīvokļu ēku ”dziļai” atjaunošanai, sasniedzot gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkas klasi (A klase).

Pagājušajā nedēļā Vidzemes plānošanas reģiona eksperti kopā ar projekta "Resettle!" partneriem no Nīderlandes ”Economic Board of Utrecht” un ”Climate mission Netherlands” tikās ar ALTUM, Ekonomikas ministrijas, SIA ”EKODOMA”, Ēku saglabāšanas un energotaupības  biroja, AS “Latvian Baltic Energy Efficiency Facility” (LABEEF) un SIA ”RENESCO” pārstāvjiem un Smiltenes novada pašvaldību, lai dalītos pieredzē par ēku atjaunošanas finansēšanas instrumentiem Nīderlandē un tos salīdzinātu ar Latvijā pieejamo atbalstu.  Turklāt tikšanās laikā projekta partneri tika iepazīstināti ar esošo dzīvojamo fondu Latvijā un ēku atjaunošanas piemēriem.

Ilona Platonova, Vidzemes plānošanas reģiona Projektu eksperte un Inovāciju brokere, stāsta: ”Lai gan šobrīd valda viedoklis, ka Latvijā tiek siltināts daudz ēku, tepat Lietuvā gadā renovāciju veic piecas reizes vairāk ēkām. Ar šī brīža instrumentiem nav iespējams atbalstīt visas ēkas, kurām tas būtu nepieciešams, tādēļ jāturpina meklēt jaunus, inovatīvus veidus, kā padarīt ēku atjaunošanu iespējamu un vienlaikus ekonomiski pamatotu.”

Attēlā no kreisās: Baiba Šelkovska, VPR, Stef Röell, Economic Board of Utrecht, Rene Pie, Climate mission Netherlands, Ilona Platonova un Jānis Ikaunieks, VPR

”Resettle!” mērķis Latvijā ir caur pilotaktivitāti kādā pašvaldībā pārbaudīt nesen izstrādāto holandiešu finanšu instrumentu, kas pielāgots daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai līdz gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkai (A klase). Finanšu instruments ir aizdevums, kas par zemām procentu likmēm pieejams uz 30 gadu periodu. ”Mēs šobrīd redzam lielus izaicinājumus, lai Latvija paspētu līdz 2050. gadam īstenot Eiropas Savienības noteiktos mērķus, tādēļ šis projekts palīdzēs atjaunot ēkas arī tad, kad nav pieejams ES atbalsta programmas ēku atjaunošanai. Pieredze rāda, ka atbalsta programmu laikā ievērojami pieaug būvniecības izmaksas. Mēs ceram, ka alternatīvs fonds ēku energoefektivitātes projektu finansēšanai nodrošinās zemākas izmaksas arī ēkām, kas šo fondu neizmantos,” uzsver Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts.  ”Resettle!” projekta uzdevums ir tiekties pašpietiekamu ēku virzienā, kur ēkas tiek ne tikai siltinātas, bet tajās tiek integrēti arī dažādi atjaunojamie energoresursi gan elektroenerģijas, gan siltumenerģijas nodrošināšanai.

 Iepriekš analizējot dažādu valstu iespējas izveidot līdzīgu finansēšanas principu, apzināts, ka Latvijā ir labs tiesiskais regulējums enerģētikas un klimata mērķu sasniegšanai, kā arī šobrīd valstī tiek meklēti dažādi jauni tehnoloģiskie risinājumi ēku atjaunošanai. Līdz ar to pilotaktivitātē paredzēts izvēlēties daudzdzīvokļu ēku Vidzemē, kurai plānoti atjaunošanas darbi tuvākā nākotnē, un modelēt ēkai dažādus ēku atjaunošanas scenārijus, iekļaujot arī saules paneļu uzstādīšanu un saražotās elektroenerģijas uzglabāšanu un izmaksu salīdzinājumu ar atmaksas termiņu līdz 30 gadiem. Modelētie scenāriji un veiktie aprēķini sniegs datus, kas nepieciešami, lai daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļu īpašnieki varētu pieņemt lēmumu par ieguldījumu ēkas atjaunošanai. Dokumenta sagatavošanai liela nozīme būs vietējai pašvaldībai, kā arī nacionāla līmeņa lēmumu pieņēmējiem, lai izveidotu scenārijus un gala rezultātā pašu finanšu instrumentu atbilstošu Latvijas situācijai.

Par ”Resettle!” projektu:

Projekts ”Resettle!” tiek īstenots Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta ”Climate-KIC” iniciatīvas ietvaros.  ”Climate-KIC” vienotā tīklā apvienojušies uzņēmumi, akadēmiskie spēki, valsts un bezpeļņas organizācijas u.c. ar mērķi identificēt un atbalstīt inovācijas, kas palīdz samazināt klimata pārmaiņas. No Latvijas kopienā kopš 2016. gada aktīvi piedalās Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika.

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Dabas skati, vēstures liecības un vietējie gardumi ir tā bagātība, kas aicina iepazīt skaisto Raunas novadu. Auniet kājas un dodieties vienas dienas #AtklājVidzemiDroši piedzīvojumā Raunas pusē!

Pašā ciemata centrā, kas vairāk līdzinās mazai pilsētai, ir Raunas pilsdrupas un Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Uzkāpjot pilsdrupu skatu tornī, iespējams vērties uz apkārtnes krāšņo ainavu.

  

No kreisās: Raunas pilsdrupas, Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Foto: U. Brālēns.

Turpinot pastaigu pa Raunu, tās viesus neatstās vienaldzīgus tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais Brīvības piemineklis, kas veltīts Pirmajā pasaules karā un Brīvības cīņās kritušo Raunas draudzes locekļu piemiņai.

  

Brīvības piemineklis “Koklētāja”. Foto: U. Brālēns.

Parkā blakus pilsdrupām ierīkota Taka ar tūrisma elementiem, kur bērni varēs iztērēt enerģiju fiziskās izturības vingrinājumos, bet vecāki atpūsties. Parkā izveidota arī Interaktīvā izziņas un dabas taka. Tās noslēgumā noteikti jāapskata sena Koka ūdens caurule, ko atrada rekonstruējot Raunas parku.

  

No kreisās: interaktīva izziņas taka, koka ūdens caurule. Foto: visit.rauna.lv.

Aptuveni 2 km garā Veselības taka Raunas upes krastos ved gar baltiem smilšakmens atsegumiem, Velnalu un Tanīsa kalnu, kas ir viens no augstākajiem Latvijas pilskalniem, aptuveni 24 m augsts.

  

No kreisās: Veselības taka, Velnala. Foto: U. Brālēns.

Nu jau gana staigāts, jāsāk meklēt Raunas gardumi! Ko var izgatavot no ķiplokiem, uzzināsiet mazajā, omulīgajā Latvijas ķiploka veikaliņā. Šeit iespējams baudīt ķiploku zupu, ķiploku saldo kūku un saldējumu, kā arī citus gardumus no veselīgā auga. Veikaliņā nopērkami arī citi vietējie labumi.

"Latvijas ķiploks" veikaliņā. Foto: latvijaskiploks.lv

Kas tā par ekskursiju bez čipsiem? Noskaidrot, kā top dārzeņu čipsi, un tos nobaudīt jādodas uz Latnature dabīgo čipsu ražotni. Čipsi šeit tiek gatavoti no selerijām, burkāniem un bietēm.

"Latnature" našķi. Foto: Facebook/Latnature.

Bet pašiem pagatavot makaronus un uzzināt, kas ir Zaļais siers, iespējams Siera ražotnē, kur saimnieko viesmīlīgā Ceriņu ģimene.

"Siera ražotne" makaroni. Foto: SIA "Siera ražotne" arhīvs.

Saimniecībās un ražotnēs apmeklējums ir iepriekš jāpiesaka!

Nu jau diena sliecas uz vakara pusi, bet no Raunas nedrīkst aizbraukt, neapmeklējot novada lepnumu - Raunas Staburagu!

Raunas Staburags. Foto: U. Brālēns. 

Lai jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

 

 

 


Aprīļa beigās noslēdzās vērienīgs trīs gadu Interreg Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekts “Livonijas kulinārais ceļš”. Projekta ietvaros Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku Ceļotājs” Latvijā kopā ar pieciem sadarbības partneriem Igaunijā izveidoja abām valstīm kopīgu tūrisma zīmolu “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste Hanseatica”. Šie zīmoli joprojām turpina piedāvāt gardēžu tūrisma ceļus, kas ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Bet, lai iedvesmotu aktualizēt aizmirstas garšas un senas receptes mūsdienu virtuvēs, kopā ar Signi Meirāni, daudzu pavārgrāmatu autori un ēdiena un dzīvesstila blogeri, tapa četri recepšu video.

S. Meirāne meklēja iedvesmu ēdienu gatavošanai "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām tulkota" receptēs. Pirmo latviešu valodā iespiesto pavārgrāmatu pirms vairāk nekā diviem gadsimtiem, 1795. gadā, Vidzemē, netālu no Valmieras, izdeva Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders. Izdevums bija nepieciešams, jo par pavāriem un saimniecēm muižās lielākoties strādāja latvieši. Savukārt viņiem bija vajadzīga pavārgrāmata saprotamā (latviešu) valodā.

Kulinārijas eksperte Signe Meirāne no pirmajā pavārgrāmatā iespiestajām 414 receptēm izvēlējās septiņas un pagatavoja gardus dienus. Tie bija gan sāļi, gan saldi ēdieni, ko droši var likt galdā kādā ģimeniskas maltītes reizē. Ikvienam apetīti raisītu "Citronu mandeļu tarte", "Glasēje no limonādes", "Pīles ar kaperiem un karintēm","Garda pastēte no puķu kāpostiem", "Mazi pankošķēni ar caurspiestiem āboliem", "Zupe ar turku pupām" vai "Vārīti spināši".

Pagatavojiet paši un nogaršojiet!









Citas senās pavārgrāmatas receptes lejupielādei >> https://ej.uz/pirma_pavargramata vai ērtai šķirstīšanai internetvidē >> www.issu.com.

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

***

Projekts LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Lai veicinātu racionālu enerģijas patēriņu izglītības iestādēs un rosinātu skolēnus kļūt par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem, Vidzemes plānošanas reģions sagatavoja izglītojošu mācību materiālu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”. Aicinām pedagogus ielūkoties sagatavotajos uzdevumos, lejupielādējot materiālu www.vidzeme.lv

Mācību materiāls ietver 10 tēmas: Enerģijas patēriņš ēkās;  Apkure;  Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoplānošana; Atkritumi. Tā mērķis ir sniegt saturisku un metodisku atbalstu pedagogiem skolēnu motivēšanā un sagatavošanā, kļūstot par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem.

Katras tēmas izklāsts sastāv no četrām daļām – izziņas daļas, praktiskās daļas, idejām tēmas paplašināšanai un uzdevumu idejām sākumskolai. Uzdevumi paredzēti izmantošanai pamatskolas posmā, bet tos iespējams adaptēt arī citu vecumposmu izglītojamiem. Materiālu izmantošanas vietu un laiku mācību procesā izvēlas skolotājs. Vidzemes plānošanas reģions iesaka materiālus izmantot klases audzinātāja stundās, dabaszinībās, fizikā, sociālajās zinībās. Atsevišķas tēmas iederēsies arī bioloģijas, ģeogrāfijas, mājturības un tehnoloģiju, kā arī citu mācību priekšmetu stundās un projektu nedēļās, ārpusstundu un interešu izglītības aktivitātēs.

Mācību materiāls veidots 2019. gada Vidzemes plānošanas reģiona īstenotās programmas “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” ietvaros. No 2019. gada janvāra līdz decembrim vairāk nekā 20 skolas no 8 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām apņēmās samazināt savas skolas enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus. Katra dalībskola programmas laikā ik mēnesi saņēma mācību materiālu skolēniem un atbalsta materiālu skolotājiem. Programmas dalībskolas aptaujas veidā izvērtēja sagatavoto materiālu, uzsverot, ka sagatavotie materiāli un tajos iekļautie uzdevumi bija labs palīgs mācību procesa organizēšanā. Tie radīja iespēju skolēniem atraktīvi un interesanti veidot priekšstatus un zināšanas par enerģijas patēriņu. Šobrīd visas mācību tēmas apvienotas vienotā materiālā. Uzdevumi sakārtoti tā, lai tos būtu ērti izmantot mācību procesā, iekļaujot arī aktīvās pogas, kas ļauj veikli pārvietoties uz satura rādītāju un no skolēnu materiāla uz skolotāju, un otrādi. Aicinām skolas arī no citiem Latvijas novadiem iepazīties ar sagatavotajiem uzdevumiem.

 

Par samazināto enerģijas patēriņu skolās programmas laikā

Grupā, kurā tika apkopoti dati gan par patērēto elektroenerģiju, gan siltumenerģiju, 1. vietu izcīnīja Kocēnu novada Kocēnu pamatskola, 2019. gadā samazinot enerģijas patēriņu (elektrība un siltums) par 18,52%. Savukārt grupā, kurā startēja skolas, uzskaitot tikai elektroenerģijas patēriņu, godpilnajā 1. vietā ierindojās Smiltenes novada Bilskas pamatskola ar samazināto enerģijas patēriņu 14,91 % apmērā. Programmas laikā tika noslēgta savstarpējā vienošanās starp Vidzemes plānošanas reģionu, skolu un pašvaldību. Vienošanās paredzēja, ka lielākā daļa no sasniegtā izmaksu ietaupījuma tiks izmantots skolas vajadzībām.

Skolu programmas rezultātu paziņošana un skolu sveikšana 2020. gada 21. februārī. Foto autors: Kocēnu novada dome

Vairāk par īstenoto programmu un skolu rezultātiem lasiet: www.vidzeme.lv

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īstenoja un šo darba materiālu sagatavoja Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings”mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā.

Pārpublicēšanas, citēšanas vai citādas izmantošanas gadījumā atsauce uz šo materiālu, tā autoru Vidzemes plānošanas reģionu un projektu “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai (EFFECT4buildings)” ir obligāta.

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Pēc klusāka vasaras sākuma augusta un septembra mēneši solās būt notikumiem bagāti. Vidzemes kultūras programmas 2020 atbalstīto pasākumu klāstā ir dažādi interesanti notikumi. Ieskaties tajā un izvēlies sev piemērotāko!

Turpināsies akciju sabiedrības “Latvijas Mediji” gatavotā rakstu sērija - izglītojošās publikācijas “Latvijas Avīze” drukātajā un digitālajā platformā, kas ir veltītas unikālajām, ar Vidzemi saistītajām dziedāšanas un muzicēšanas tradīcijām. Aizraujošus stāstus par Ziemeļlatvijas novadu dabas un kultūras pērlēm varēs uzzināt SIA “Reģionu Mediji” publikācijās laikrakstā un portālā “Ziemeļlatvija”.

Koncertu klausītājiem tiks piedāvāti pasākumi Limbažu baznīcā un Vidzemes koncertzālē "Cēsis", bet opermūzikas cienītājus priecēs jau tradicionālā opermūzikas nakts Sēļu muižā. Savukārt teātra mīļiem tiek gatavota neparasta kopienas teātra "staigājamā izrāde" Lubānā.

Māksliniekiem būs iespēja papildināt savas prasmes un zināšanas radošajās darbnīcās Gulbenē, Zvārtavas pilī un Gaujienas pilī. Cēsīs norisināsies glezniecības plenērs, bet Mālpilī, jau plašākai publikai zināmā Mākslas simpozija ietvaros, notiks izstādes atklāšana.

Ar Vidzemes kultūras programmas 2020 atbalstu šogad tiek izdotas vairākas grāmatas, un divām no tām šajos vasaras mēnešos notiks atvēršanas svētki. Plašāka publika tiks iepazīstināta ar Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu ilustrēto tautasdziesmu krājumu “100 Piebalgas tautas dziesmas”, bet Kaives pagastā būs vietējās dzejnieces Ērikas Burakas dzejoļu krājuma atvēršana. Vēl viens ar dzeju saistīts notikums noritēs Lubānas novada “Dārziņos”, kur, pieminot un godinot dzejnieci Broņislavu Martuževu, notiks tradicionālās Dzejas dienas.

Vasarā un rudens iesākumā iespējams apvienot atpūtu ar jaunu zināšanu un prasmju apguvi meistarklasēs un darbnīcās. Katrs atradīs sev ko noderīgu - būs  plostu siešana Strenčos, pastalu darināšana Drustos. Miķeļdienas svinību laikā varēs “kult un kalt” Valmiermuižā, bet Dzērbenē uzzināt, kādas interesantas lietas iespējams radīt no dabas materiāliem. Vairākas nodarbības paredzētas amatierteātru aktieriem un režisoriem, kuras vadīs profesionāļi. Valmierā varēs iepazīt tautas mūzikas instrumentus un darboties dziedāšanas meistarklasē. Vērtīgus padomus un iespēju pašiem restaurēt piedāvās gan Oleru muiža, gan restaurācijas darbnīca Cēsīs. Jauniešiem noderīgas būs personības pilnveides meistarklases Stāmerienas pilī, bet uz radošu nometni Vecpiebalgas pagasta “Vēveros” pulcinās jaunos vēstures, etnogrāfijas un amatniecības interesentus. Alūksnē interesantas izziņas spēles būs Alūksnes Bānīša stacijā.

Aicinām ikvienu, ievērojot spēkā esošās distancēšanās prasības, apmeklēt Vidzemes kultūras programmas 2020 pasākumus! Sekojiet līdzi pasākumu kalendāram un pirms apmeklējuma sazinieties ar projektu īstenotājiem. Rudens pusē pasākumi un notikumi turpināsies.

Vairāk par visiem Vidzemes kultūras programmas pasākumiem varat uzzināt Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapas www.vidzeme.lv sadaļā “Kultūra”.

Plašāka informācija: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

Laiks doties Mežtakā - garās distances pārgājienu maršrutā, lai kārtīgi izstaigātos pa mežu, saēstos savvaļas avenes un mellenes, iespējams, atrastu savu labāko sēņošanas vietu, un citreiz atgrieztos  ar lielāku sēņu grozu. Vidzemes tirdziņos jau labu laiku ir redzamas gailenes, bet zinātāji saka, ka šejienes mežos ir parādījušās arī baravikas un apšu bekas.

Lai saelpotos meža gaisu un salasītu dažādas veltes, jābrauc uz Strenču un Valkas apkārtni, kur ir ogām un sēnēm bagāti meži. Dodieties jaunā #AtklājVidzemiDroši piedzīvojumā!

Pirms “pazust” dziļos mežos, aicinām iepazīt Gaujas plostnieku pilsētu Strenčus un izstaigāt Gaujas dabas taku. Mežtakas posmā Strenči – Spicu tilts iesakām doties no stāvlaukuma, kas atrodas autoceļa A3 labajā malā, apmēram 1 km aiz pagrieziena uz Sedu. (Vienu posmu ātrāk Mežtaka vēl nav izkopta.) 

Koka skulptūru parks Strenčos. Foto: U. Brālēns.

Tilts pār Gauju Strenčos. Foto: U. Brālēns.

Bet varbūt izvēlēsities citu Mežtakas posmu - Spicu tilts - Zaķi, kas ved gar Kokšu ezeru virkni un unikālu dabas veidojumu – Cirgaļu iekšzemes kāpām.

  

  

 Augšā no kreisās: Kokšu ezeru dabas taka, Cirgaļu iekšzemes kāpas. Foto: M. Sproģe.

Dodoties uz šiem Mežtakas posmiem, iesakām iepazīt arī tuvumā esošo Strenču kokaudzētavu, kas ir pasaulē viena no modernākajām stādu audzēšanas tehnoloģiju jomā, un apmeklēt Valsts kultūras pieminekli - Vijciema čiekurkalti (tā ir vecākā Latvijā un darbojas kopš 1895. gada), vēl aicinām pavērties uz apkārtnes ainavu no Cirgaļu skatu torņa.

  

 No kreisās: Vijciema čiekurkalte (foto: industrialheritage.travel), Cirgaļu skatu tornis (foto: visit.valka.lv).

Kad ceļotājus uzveicis nogurums, nakšņošanai iespējams izvēlēties pašā meža vidū esošo Vijciema Medību pili jeb dizaina viesu namu Bergervilla

Bergervilla. Foto: Facebook/bergervilla.

Lai piedzīvojumiem bagātas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Apceļojiet Hanzas pilsētas Vidzemē! Iespaidīgas Livonijas ordeņa pilis un to drupas, vareni aizsardzības mūri, elpu aizraujoši skati no baznīcu skatu torņiem, pastaigas skaistās takās un ainaviskās vietās, vietējie gardumi – Hanzas laika senais mantojums būs jaušams gan Valmierā, gan Cēsīs, gan Straupē. Sajūtiet viduslaiku atmosfēru, dodoties aizraujošā #AtklājVidzemiDroši ceļojumā!

Lai gan Valmierā, vienā no senākajām Latvijas pilsētām, no Hanzas mantojuma ir saglabājies salīdzinoši maz, tomēr Livonijas ordeņa pilsdrupu mūri, viduslaiku nocietinājuma atsegumi un Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca ir mūsdienās aplūkojamas sendienu vēstures liecības. Uzkāpiet Svētā Sīmaņa baznīcas tornī un ieraugiet šodienas Valmieru no augšas, ieejiet 13. gs. celtajā dievnamā un izjūtiet tā varenumu un mieru!

Foto: Valmieras Tūrisma informācijas centrs.

Valmieras vecpilsētā kā omulīgā pagalmā cieši, sānu pie sāna, saspiedušās Valmieras muzeja ēkas, turpat, Gaujas krastā, iekopts muzeja Garšaugu dārzs , bet no netālu esošās laivu piestātnes var izbraukt ar Gaujas tramvaju un paskatīties uz pilsētu, kā to darīja tirgotājs un kuģotājs pa Gauju viduslaikos.

Gaujas tramvajs. Foto: Valmieras Tūrisma informācijas centrs.

No vecpilsētas, dodoties tuvāk Hanzas laukumam, noteikti pamanīsiet miniatūrus Hanzas laiku namiņus, kas valmieriešiem un ciemiņiem nedaudz uzbur sendienu sajūtu. Stilizētā pildrežģa tehnikā celtās mājiņas ir astoņas, pieminot katru vēsturisko Latvijas Hanzas savienības pilsētu: Rīgu, Ventspili, Kuldīgu, Limbažus, Cēsis, Straupi, Koknesi un Valmieru. Ceturtdienās, piektdienās un sestdienās, kā arī citās īpaši noteiktās dienās, šeit notiek Valmieras Hanzas tirgus un savus gardos labumus un īpašos meistardarbus piedāvā vietējie amatnieki un ražotāji no topošā Valmieras novada un kaimiņu novadiem.

Pie Hanzas sienas varat arī baudīt nesteidzīgu maltīti restorānā Rātes vārti, bet, ja laika nav daudz, tad kafejnīca Bastions būs īstā vieta vēderpriekiem. Lai labi ieturētos, varbūt izvēlēsieties kādu citu Valmieras ēdināšanas vietu.

Restorāns "Rātes vārti". Publicitātes foto.

Kārtīgi paēdušiem ceļotājiem laiks izkustēties Gaujas stāvo krastu sajūtu parkā !

Foto: Vidzemes Olimpiskais centrs.

Nakšņošanai ir iespējams izvēlēties viesnīcu ar vēsturisko Valmieras nosaukumu - Wolmar vai arī kādu citu sev tīkamu naktsmītni pilsētā vai tās apkārtnē.

Laiks doties uz Vidzemes vecāko Hanzas pilsētu – Cēsīm, kur teju nemainīgs saglabājies vēsturiskais pilsētas centrs ar viduslaiku ielu plānojumu. Tā centrā stalti slejas Svētā Jāņa baznīca ar spoži baltu, atjaunotu fasādi un Cēsu pils komplekss ar daudzveidīgu piedāvājumu maziem un lieliem vēstures interesentiem. Šī gada īpašais jaunums Cēsu pilī – pirmo reizi apmeklētājiem atvērts Cēsu pils Dienvidu tornis jeb “Garais Hermanis”. Aizsargtorņa četros stāvos ierīkota multimediāla izstāde “Dzīve uz pulvera mucas”, kas aizraujošā veidā atklāj to vēsturisko personu stāstus, kas reiz bijuši ieslodzīti torņa pagrabā ierīkotajā cietumā, kā arī skaidro, kāda bijusi Garā Hermaņa nozīme pils aizsardzībā. Savukārt, Rietumu torņa trešajā stāvā var skatīt multimediālo Cēsu pils stāstu, kas apmeklētājus iepazīstina ar Cēsu pils vēsturi, ļaujot izdzīvot nozīmīgākos pils vēstures notikumus un sajust seno laiku atmosfēru.

Cēsu Sv. Jāņa baznīca. Foto: M. Sproģe.

Cēsu viduslaiku pils. Foto: M. Sproģe.

Cēsu viduslaiku pils. Foto: Cēsu Tūrisma informācijas centrs.

Cēsu jaunā pils. Foto: Cēsu Tūrisma informācijas centrs.

Maltītes baudīšanai varat izvēlēties Kafe Priede turpat vecpilsētā vai netālu esošo gardēžu iecienīto restorānu Jāņoga, vai arī kādu citu no dažādajām pusdienošanas vietām Cēsīs.

Pastaiga Cīrulīšu dabas takās vai Ērgļu klinšu apskate pilsētas pievārtē būs patīkams Gaujas Nacionālā parka krāšņās dabas baudījums.

Cīrulīšu dabas takas. Foto: M. Sproģe. 


Ērgļu klintis. Foto: M. Sproģe. 

Iespaidiem bagātās dienas nogurdinātajiem jāmeklē naktsmītne, kur atvilkt elpu un uzkrāt spēkus jauniem piedzīvojumiem. Kur palikt pa nakti? Cēsīs un apkārtnē ir plašs naktsmītņu piedāvājums dažādām ceļotāju gaumēm.

Tālāk ceļojums ved uz pasaulē mazāko Hanzas pilsētu – Straupi.

Pa ceļam iesakām apmeklēt omulīgo Ungurmuižu - varenu ozolu ieskautu 18. gs. koka ēku ansambli. Blakus baroka stila kungu mājai atrodas vecās skolas ēka, kur darbojas restorāns. Šeit pavāri iedvesmojušies no muižas saimnieces Helēnes Juliānes 18. gs. vidū pierakstītās ēdienkartes. 

Ungurmuiža. Foto: U. Brālēns.

Mūsdienās Straupe ir ciemats, kura centrā saglabājusies viduslaiku Lielstraupes pils, kas ir unikāla ar to, ka vienā korpusā ir apvienota ar baznīcu.

Lielstraupes pils. Foto: U. Brālēns.

Uz Straupi gan iesakām doties svētdienās. Tur mēneša 1. vai 3. svētdienā Straupes Zirgu Pastā notiek Straupes lauku labumu tirdziņš, bet mēneša 2. un 4. svētdienā - Hanzas tirgus Plācī, pie Straupes pienotavas. Iesakām iegriezties arī ceļmalas tirgotavā "Senā Hanza" Plācī, kur var iegādāties tuvākā un tālākā apkaimē ražoto produkciju.

Straupes lauku labumu tirdziņš Straupes zirgu pastā. Foto: U. Brālēns.

Ja ir luste garākam ceļojumam, iesakām iepazīt arī seno Hanzas pilsētu Limbažus, kas tepat kaimiņos, nieka 33 km no Straupes. Vairāk: http://www.visitlimbazi.lv/lv/


Mīļi gaidīti ciemos!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros bērnam ar funkcionāliem traucējumiem, kuram ir noteikta invaliditāte un ir sagatavots individuālais atbalsta plāns, ir iespēja saņemt individuālajā atbalsta plānā norādītos pakalpojumus līdz 100 pakalpojuma reizēm bērna pilnvērtīgas attīstības un dzīves kvalitātes veicināšanai pie vecāku izvēlēta speciālista. Gadījumā, ja vecākam nav zināms speciālists, pie kura bērnam saņemt nepieciešamo pakalpojumu, tad pašvaldības sociālais dienests sniedz konsultatīvo atbalstu, piedāvājot tuvāk esošos speciālistus, kuri ir reģistrēti sociālo pakalpojumu sniedzēju, ārstniecības iestāžu, ārstniecības personu reģistros vai psihologu reģistrā.

Projektā atbalstu iespējams saņemt arī bērna ar funkcionāliem traucējumiem vecākam vai audžuvecākam, kura bērnam ir sagatavots individuālais atbalsta plāns. Vecākiem pieejamais atbalsts ir psihologa, rehabilitologa, fizioterapeita konsultācijas vai izglītojošas atbalsta grupu nodarbības. Pakalpojumus var saņemt viens vai abi bērna vecāki, kopā nepārsniedzot 20 pakalpojuma reizes par katru ģimenē esošo bērnu, kuram ir noteikta invaliditāte.

Bērniem, kuriem ir izsniegts VDEĀVK atzinums par īpašās kopšanas nepieciešamību ir pieejams sociālās aprūpes pakalpojums. Lai saņemtu pakalpojumu vecākam jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā ar iesniegumu. Sociālās aprūpes pakalpojumu iespējams saņemt arī tiem bērniem, kuriem nav sagatavots individuālais atbalsta plāns projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Vienlaikus jāņem vērā, ka bērnam ir jābūt deklarētam pašvaldībā, kura piedalās deinstitucionalizācijas projektā.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros plānots apmaksāt arī “atelpas brīža” pakalpojumu un dienas aprūpes centra pakalpojumus, tomēr šobrīd šo pakalpojumu pieejamība projekta ietvaros ir ierobežota, jo trūkst pakalpojumu sniedzēju. Pozitīvi ir tas, ka ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu tuvāko gadu laikā pašvaldības ne tikai Vidzemes plānošanas reģionā, bet arī citos reģionos, plāno izveidot un attīstīt šos pakalpojumus, lai sniegtu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem.

 

Vairāk informācijas par projektu:

Projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv