Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Noslēgumam tuvojas Vidzemes plānošanas reģiona ieviestais projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs), kura ietvaros tika izstrādāts rīcības plāns uzņēmējdarbības konkurētspējas veicināšanai un tūrisma galamērķu pārvaldības pilnveidei Vidzemes reģionā. 14. oktobrī Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļas ietvaros tiks rīkota projekta tiešsaistes noslēguma konference “Sadarbība tūrisma galamērķu pārvaldības uzlabošanai”.

Tūrisma galamērķi Eiropā saskaras ar kopīgiem pārvaldības izaicinājumiem. Šajā konferencē projekta partneru organizācijas dalīsies savā pieredzē, kā uzlabot galamērķu pārvaldību, tai skaitā par:

  • Galamērķa uzņēmumu aktivizēšanu;
  • Zaļo mobilitāti un zaļajiem galamērķiem;
  • Pasākumiem kā galamērķa dzīvīgumu veicinošu faktoru;
  • Infrastruktūru un rīkiem, lai atbalstītu inovācijas un vietējo zināšanu efektīvu izmantošanu.

Vidzemi šajā konferencē pārstāvēs Ieva Stīpniece, “Valmiermuižas alus” viesmīlības vadītāja, kas stāstīs par Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasteri “Enter Gauja” un uzņēmuma ieguvumiem no dalības tajā.

Projekta gaitā tika analizētas citu Eiropas valstu labās prakses tūrisma galamērķu pārvaldībā. Tās, kā arī  citas plānotās rīcības plāna aktivitātes tūrisma galamērķu pārvaldības pilnveidei plāna izstrādes laikā tika izdiskutētas ar tūrisma nozares pārstāvjiem no Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Vidzemes augstskolas, Gaujas Nacionālā parka tūrisma klastera “Enter Gauja”, vairākām Vidzemes pašvaldībām, tūrisma uzņēmumiem u.c.

Izstrādātais rīcības plāns koncentrējas uz trim pamata prioritātēm, lai veicinātu uzņēmējdarbību tūrisma galamērķos – atbalstu vidējiem un maziem uzņēmējiem Vidzemē, integrētu un viedu tūrisma pārvaldību un inovatīvu tūrisma attīstību Vidzemē. Plašāk ar izstrādāto rīcības plānu iepazīstieties >> šeit

 

Projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas ietvaros. Projekta Destination SMEs galvenais mērķis ir uzlabot tūrisma sektora mazo un vidējo komersantu konkurētspēju, attīstot tūrisma galamērķu pārvaldību. Lai to risinātu, projekta ietvaros tiek identificēti labās prakses piemēri tūrisma galamērķos Eiropā, īstenojot starpreģionu pieredzes un zināšanu apmaiņas pasākumus. Tiek analizēti valsts līmeņa politikas plānošanas dokumenti, kā arī veicināta starpinstitucionālā un starpnozaru sadarbība.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekta mājaslapa: http://www.interregeurope.eu/destinationsmes/

Informāciju sagatavoja projekta vadītāja Rūta Ročāne, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv.

Līdz nākamā gada beigām rasta iespēja paildzināt Vidzemes plānošanas reģiona piedāvāto atbalstu inovāciju veicināšanai uzņēmumā. Arī turpmāk plānots īstenot vairākus izglītojošus pasākumus, kā arī nodrošināt inovāciju atbalsta speciālista konsultācijas.   

Savu atbalstu uzņēmējiem inovāciju un starptautiskās sadarbības jautājumos arī turpmāk piedāvā inovāciju atbalsta speciālists – inovāciju brokeris Ilona Platonova. Līdz šim konsultācijas sniegtas dažādiem uzņēmumiem, visbiežāk palīdzot risināt jautājumus saistītus ar jaunu tirgu apgūšanu, biznesa procesu pārorganizēšanu, produktu pielāgošanu un sadarbības partneru vai starpnieku atrašanu inovāciju brokeru tīkla sadarbības valstīs – Vācijā, Dānijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā un Polijā.

Papildus no 2021. gada pavasara sadarbības tīkls paplašināsies, nodrošinot iespēju strādāt pie kopēju inovāciju attīstīšanas arī ar partneriem Zviedrijā. Kā secinājusi Ilona Platonova, kura ikdienā strādā ar Vidzemes uzņēmējiem: “Šobrīd Skandināvijas tirgi ir vieni no pirmajiem, kas interesē Latvijas uzņēmējus. Tajā skaitā arī Zviedrija.”

Lai sekmētu pētnieku un uzņēmēju sadarbību inovatīvu risinājumu (produktu, pakalpojumu, tehnoloģiju, procesu, biznesa modeļu) radīšanai, izgudrojumu komercializēšanai un Latvijas praktiskās pētniecības un uzņēmējdarbības konkurētspējas stiprināšanai, jau novembrī norisināsies eksperimentāla inovāciju koprades laboratorija. Tajā piedalīsies pārtikas nozares uzņēmēji, lai kopā ar pētniekiem strādātu pie ilgtspējīga pārtikas iepakojuma risinājumiem.

Atbalsts uzņēmējiem tiek sniegts Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “Viedās specializācijas stiprināšana, attīstot starptautisko sadarbību” (GoSmart BSR) ietvaros. Tas uzsākts 2017. gadā ar mērķi veicināt efektīvu sadarbību starp uzņēmējiem viedās specializācijas jomās, pētniekiem un valsts pārvaldes iestādēm. Savukārt no 2021. gada aprīļa tiek uzsākts jauns projekts “GoSmart&Excel BSR”, kas ļauj nodrošināt aizsākto atbalstu uzņēmējiem līdz 2021. gada beigām.

Iepazīstieties ar Cēsu uzņēmuma “Design Elevator” gūto pieredzi sadarbojoties ar inovāciju brokeri: VIDEO

Papildu informācija par aktivitātēm: Santa Vītola, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja, santa.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t +371 26674261.

“GoSmart BSR” īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Somijas, Vācijas, Dānijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/

Katrā mājā un ēkā norit ļoti dažādi cilvēku labsajūtai nepieciešami procesi. Kā šos procesus veidot iespējami sev pašiem un arī ēkai draudzīgus? Zaļo un Viedo tehnoloģiju Klasteris 22. oktobrī Jūrmalā, Elektrum energoefektivitātes centrā (Jomas ielā 4) aicina uz projekta “Smart Living” darbsemināru.

Tā laikā laikā ikviens interesents varēs:

  • uzzināt aktuālo informāciju par klimata pārmaiņām un veidiem, kā ierobežot to straujo attīstību;
  • iepazīties ar dažādām elektroenerģijas patēriņa samazināšanas iespējām mājoklī un atjaunīgo energoresursu sniegtajām iespējām;
  • noskaidrot, kā izmantot viedās tehnoloģijas un elektromobilitāte, lai gudri pārvaldītu resursus un efektīvi izmantotu savu laiku;
  • iegūtās zināšanas pārbaudīt īpašā energoefektivitātes izlaušanās spēlē;
  • apskatīt energoefektivitātes centra eksponātus un vērot praktiskos demonstrējumus.

Profesionālos padomos dalīsies Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītāji - Anrijs Tukulis, Toms Lācis, Rūta Liepniece un Anna Luīze Blodone. Informāciju par ekspertiem arī atradīsi šeit: http://greentechlatvia.eu/lv/registreties-smartliving/

Pasākums dalībniekiem ir bezmaksas un reģistrācija ir pieejama šeit: http://greentechlatvia.eu/lv/registreties-smartliving/
Informāciju par ekspertiem arī atradīsi šeit: http://greentechlatvia.eu/lv/registreties-smartliving/

Pasākums tiek organizēts Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Informāciju sagatavoja Anete Grundberga, Green-Tech Latvia projektu koordinatore, anete PIE greentechlatvia PUNKTS eu 

Papildu informācijai par plānotajām aktivitātēm Vidzemē: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26382820

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

12. oktobrī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvji tikās ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu, lai  iepazīstinātu ar transports pēc pieprasījuma pilotprojekta rezultātiem un secinājumiem, kā arī rosināja veidot atbalsta mehānismu mobilitātes nodrošināšanai lauku teritorijās.  Īstenotā pilotprojekta rezultāti uzskatāmi parāda, ka pieprasījums pēc pasažieru pārvadājumiem pastāv arī attālās un mazapdzīvotās lauku teritorijās. 

VPR pārstāvji izteica priekšlikumu integrēt transports pēc pieprasījuma pakalpojumu esošajā sabiedriskā transporta sistēmā, piedāvājot šo pakalpojumu vietās, kur sabiedriskais autobuss nav pieejams un teritorijās, kurās esošie reisi gandrīz pilnībā tiek dotēti no valsts.

Satiksmes ministrs klātesošajiem norādīja, ka transports pēc pieprasījuma pakalpojuma administrēšana būtu jāveic plānošanas reģioniem, kam piekrita arī VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, vienlaikus norādot, ka pašvaldības pārzina savu teritoriju un spēj vislabāk novērtēt iedzīvotāju vajadzības. “Centralizēta plānošana vietējiem risinājumiem nav un nebūs piemērota,” norādīja G. Kalniņa-Priede. Satiksmes ministrs rosināja izvērtēt nepieciešamās izmaiņas likumdošanā, lai transports pēc pieprasījuma pakalpojumu varētu integrēt sabiedriskajā pasažieru pārvadājumu sistēmā, atgādinot, ka šobrīd  joprojām grozījumiem ir atvērts sabiedrisko pasažieru pārvadājumu likums.

Tāpat VPR pārstāvji sarunas laikā norādīja, ka pasažieru pārvadājumu pieprasījumu nevar konstatēt ar regulārajiem sabiedriskā autobusa maršrutiem, jo šāds piedāvājums, diemžēl, ne vienmēr atbilst iedzīvotāju vajadzībām. Ja sabiedriskā autobusa reisā ir maz pasažieru, tas nenozīmē, ka nav pieprasījuma pēc transporta pakalpojumiem, bet drīzāk liecina par nepiemērotu piedāvājumu. Sabiedriskā transporta sistēmai ir jākļūst elastīgākai, lai tā atbilstu iedzīvotāju vajadzībām un nodrošinātu efektīvāku resursu izmantošanu.

Komentējot ministrijas ieceri no 2021. gada atsevišķos reisos reģionos ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu, transporta eksperte Kristīne Malnača tikšanās laikā norādīja: “Nākotnē plānotie bezmaksas reisi mazapdzīvotās lauku teritorijās varētu izrādīties risinājums, kas ir domāts visiem, bet īsti neder nevienam. Tie varētu tikt aizstāti ar transports pēc pieprasījuma pakalpojumu, nodrošinot lietderīgāku un efektīvāku resursu izmantošanu.”

Tikšanās laikā projekta MAMBA (Interreg BJR programma 2014-2020) un pilotaktivitātes “transports pēc pieprasījuma” vadītāja Līga Puriņa-Purīte klātesošajiem norādīja, ka ļoti būtiska ir sadarbība ar vietējo pašvaldību, kā arī tas, ka  pakalpojuma piedāvājuma veidošanā tika iesaistīti paši iedzīvotāji. Lielu nozīmi spēlēja arī dispečers, kas personīgi uzklausīja katru iedzīvotāja vajadzību. L. Puriņa-Purīte: Ja iedzīvotāju zvani nonāktu kādā lielā centrālē vai arī pieprasījums būtu jāveic elektroniski, visticamāk, ka transports pēc pieprasījuma lietotāju skaits būtu krietni mazāks.”

Jāatgādina, ka projekta MAMBA partneri Latvijā bija arī Autotransporta direkcija, kuras atbildībā bija projektā iesaistīto Baltijas jūras reģionā dalībvalstu līdzšinējā juridiskā ietvara izpēte. Uzdevums tika veikts ar mērķi apzināt šī brīža šķēršļus, ko rada normatīvo aktu bāze un sniegt priekšlikumus par to, kādas izmaiņas likumdošanā būtu nepieciešamas, lai lauku teritorijās Eiropā, tostarp arī Latvijā, varētu iedzīvināt tādus alternatīvus mobilitātes risinājumus, kāds ir arī transports pēc pieprasījuma.

12. oktobra sanāksmē Vidzemes plānošanas reģionu pārstāvēja VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, projekta vadītāja Līga Puriņa-Purīte,  transporta eksperte Kristīne Malnača, savukārt Satiksmes ministriju – satiksmes ministrs Tālis Linkaits, parlamentārais sekretārs Jānis Butāns, padomnieks juridiskajos jautājumos Uģis Upenieks, ministra padomniece stratēģiskās komunikācijas jautājumos Ilze Salna un ministra biroja vadītāja Arita Ūdre.

Foto: Satiksmes ministrija

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.29477997; Kristīne Malnača, transporta eksperte, kristine.malnaca PIE vidzeme PUNKTS lv; Līga Puriņa-Purīte, projekta MAMBA un pilotaktivitātes transports pēc pieprasījuma vadītāja l%C4%ABga.pp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t 29454752