Arhīva kalendārs

« December 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Decembra sākumā pašvaldību energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji un citi interesenti pulcējās tiešsaistes seminārā “VIEDA UN ATBILDĪGA PAŠVALDĪBU ĒKU APSAIMNIEKOŠANA”, lai iepazītos ar padomiem atbildīgai ēku apsaimniekošanai un piemēriem zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes ieviešanā.

“Šādi semināri ļauj publisko ēku apsaimniekotājiem uzzināt detalizētāku informāciju par inženiersistēmu apsaimniekošanu un apkalpošanu. Nākamreiz, kad ārpakalpojuma sniedzējs veiks sistēmu apkalpošanu, semināra dalībnieks būs spējīgs uzdot kompetentus jautājumus un pārliecināties par veikto darbu kvalitāti,” saka Vidzemes plānošanas reģiona energoeksperts Jānis Ikaunieks.

Semināru uzsāka Jānis Ikaunieks, kas dalījās ar vienu no projekta EFFECT4buildings finanšu rīkiem – Zaļās nomas līgumu, kas var palīdzēt ieviest energotaupošus risinājumus ēkā, noslēdzot īres vai sadarbības līgumu starp ēkas īpašnieku un īrnieku un iekļaujot tajā punktus, kas nosaka, kādi pasākumi ir jāveic, lai sasniegtu noteiktu enerģijas ietaupījumu. Ar šādu vienošanos enerģijas ietaupījums tiek sadalīts tā, lai abas puses gūtu labumu. Zaļās nomas līgums ir izmantojams arī pašvaldībās, kas tādā veidā var iesaistīt iedzīvotājus energoefektivitātes paaugstināšanā, kā arī veidot savu identitāti kā zaļi domājoša pašvaldība. Kā uzsvēra Jānis Ikaunieks: “Mūsdienās publiskajās ēkās ir aizvien vairāk zaļā dzīvesveida entuziastu. Zaļās nomas līgums ļauj tiem iesaistīties ēkas pārvaldīšanā un gūt no tā labumu sev, ēkai kopumā un pašvaldībai.Vairāk par šo un citiem projekta EFFECT4buildings finanšu instrumentiem var uzzināt projekta “EFFECT4buildings” mājas lapā: https://www.effect4buildings.se/

Saldus novada pašvaldības energopārvaldnieks Edgars Augustiņš dalījās pieredzē ceļā uz energoefektīvu pašvaldības ēku apsaimniekošanu. Saldū ir izveidota Energopārvaldības sistēmas darba grupa, kas seko līdzi enerģijas patēriņam un meklē iespējas to samazināt. Būtisks aspekts pašvaldības energoefektivitātes uzlabošanā ir pašvaldības iestāžu pārvaldnieku motivēšana mainīt paradumus, lai virzītos uz viedāku pārvaldību. Iepriekš elektroenerģijas patēriņa rēķinus nesaņēma katra iestāde atsevišķi, bet gan pašvaldība centralizēti un līdz ar to trūka izpratne par individuālo patēriņu. Svarīgi ir veicināt izpratni, izglītot darbiniekus – stāstīt, kā ar vienkāršu paradumu maiņu iespējams samazināt patēriņu, kā efektīvāk apsaimniekot apkures un ventilācijas sistēmas.

Tieši par apkures un ventilācijas sistēmu gudru apsaimniekošanu runāja nākamie divi lektori. Edgars Mežvēvers, AS “Rīgas Siltums” mācību centra vecākais pasniedzējs demonstrēja ēkas siltummezgla apsaimniekošanas ieteikumus (videolekcija “Kā apsaimniekot ēkas siltummezglu” skatāma šeit). Klātesošie pašvaldību energopārvaldnieki interesējās par BMS sistēmu un cik sarežģīti to ieviest esošā siltummezglā. Mežvēvers skaidroja, ka šādi attālinātās siltumsistēmas vadības risinājumi kļūst aizvien pieejamāki.

Savukārt Dmitrijs Ivancovs, ventilācijas un kondicionēšanas inženieris, stāstīja par ventilācijas sistēmu apsaimniekošanu (videolekcija “Kā apsaimniekot ēkas ventilācijas sistēmu” skatāma šeit). Klātesošie diskutēja par ventilācijas risinājumiem publiskajās ēkās, lai izvairītos no smaku izplatības telpās, kā arī par lokāliem risinājumiem gaisa mitrināšanai un sausināšanai.

Semināra otrā daļa tika veltīta pārejai uz zemas temperatūras siltumapgādes sistēmu, apskatot piemērus no Alūksnes un Smiltenes novadiem. Projekta “LowTemp” ietvaros Alūksnes novada pirmsskolas izglītības iestāde “Pienenīte” ieviesa zemas temperatūras centralizēto siltumapgādi (videoprezentācija “Zemās temperatūras pilota vietas PII Pienenīte datu, rezultātu prezentācija” apskatāma šeit).

Savukārt pētījuma “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas ieviešanas iespējas” ietvaros izstrādāti trīs stratēģiskie scenāriji 4. paaudzes siltumapgādes sistēmas ieviešanai Palsmanes ciematā, Smiltenes novada, ko sīkāk varēja apskatīt šajā videoprezentācijā: “Stratēģija Palsmanes ciema siltumapgādes sistēmai ceļā uz 4. paaudzi”. Semināra dalībnieki interesējās, vai ir jāveic kādi īpaši pasākumi pirms 4. paaudzes sistēmas ieviešanas, uz ko Jeļena Ziemele, Palsmanes pētījuma autore, norādīja, ka lielā daļā māju jau ir veikti zināmi energoefektivitātes pasākumi – nomainīti logi, durvis un uzsvēra arī dažus no šādas sistēmas ieguvumiem – siltuma zudumu samazināšana, iespēja integrēt saules kolektorus u.c.

Seminārs tika rīkots noslēdzoties Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajiem Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.- 2020. gadam projektiem “EFFECT4buildings” un “LowTEMP”. Vairāk par projektu aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti

Papildu informācijai: Inese Jēgere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv