Arhīva kalendārs

« July 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Apceļojiet Hanzas pilsētas Vidzemē! Iespaidīgas Livonijas ordeņa pilis un to drupas, vareni aizsardzības mūri, elpu aizraujoši skati no baznīcu skatu torņiem, pastaigas skaistās takās un ainaviskās vietās, vietējie gardumi – Hanzas laika senais mantojums būs jaušams gan Valmierā, gan Cēsīs, gan Straupē. Sajūtiet viduslaiku atmosfēru, dodoties aizraujošā #AtklājVidzemiDroši ceļojumā!

Lai gan Valmierā, vienā no senākajām Latvijas pilsētām, no Hanzas mantojuma ir saglabājies salīdzinoši maz, tomēr Livonijas ordeņa pilsdrupu mūri, viduslaiku nocietinājuma atsegumi un Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca ir mūsdienās aplūkojamas sendienu vēstures liecības. Uzkāpiet Svētā Sīmaņa baznīcas tornī un ieraugiet šodienas Valmieru no augšas, ieejiet 13. gs. celtajā dievnamā un izjūtiet tā varenumu un mieru!

Foto: Valmieras Tūrisma informācijas centrs.

Valmieras vecpilsētā kā omulīgā pagalmā cieši, sānu pie sāna, saspiedušās Valmieras muzeja ēkas, turpat, Gaujas krastā, iekopts muzeja Garšaugu dārzs , bet no netālu esošās laivu piestātnes var izbraukt ar Gaujas tramvaju un paskatīties uz pilsētu, kā to darīja tirgotājs un kuģotājs pa Gauju viduslaikos.

Gaujas tramvajs. Foto: Valmieras Tūrisma informācijas centrs.

No vecpilsētas, dodoties tuvāk Hanzas laukumam, noteikti pamanīsiet miniatūrus Hanzas laiku namiņus, kas valmieriešiem un ciemiņiem nedaudz uzbur sendienu sajūtu. Stilizētā pildrežģa tehnikā celtās mājiņas ir astoņas, pieminot katru vēsturisko Latvijas Hanzas savienības pilsētu: Rīgu, Ventspili, Kuldīgu, Limbažus, Cēsis, Straupi, Koknesi un Valmieru. Ceturtdienās, piektdienās un sestdienās, kā arī citās īpaši noteiktās dienās, šeit notiek Valmieras Hanzas tirgus un savus gardos labumus un īpašos meistardarbus piedāvā vietējie amatnieki un ražotāji no topošā Valmieras novada un kaimiņu novadiem.

Pie Hanzas sienas varat arī baudīt nesteidzīgu maltīti restorānā Rātes vārti, bet, ja laika nav daudz, tad kafejnīca Bastions būs īstā vieta vēderpriekiem. Lai labi ieturētos, varbūt izvēlēsieties kādu citu Valmieras ēdināšanas vietu.

Restorāns "Rātes vārti". Publicitātes foto.

Kārtīgi paēdušiem ceļotājiem laiks izkustēties Gaujas stāvo krastu sajūtu parkā !

Foto: Vidzemes Olimpiskais centrs.

Nakšņošanai ir iespējams izvēlēties viesnīcu ar vēsturisko Valmieras nosaukumu - Wolmar vai arī kādu citu sev tīkamu naktsmītni pilsētā vai tās apkārtnē.

Laiks doties uz Vidzemes vecāko Hanzas pilsētu – Cēsīm, kur teju nemainīgs saglabājies vēsturiskais pilsētas centrs ar viduslaiku ielu plānojumu. Tā centrā stalti slejas Svētā Jāņa baznīca ar spoži baltu, atjaunotu fasādi un Cēsu pils komplekss ar daudzveidīgu piedāvājumu maziem un lieliem vēstures interesentiem. Šī gada īpašais jaunums Cēsu pilī – pirmo reizi apmeklētājiem atvērts Cēsu pils Dienvidu tornis jeb “Garais Hermanis”. Aizsargtorņa četros stāvos ierīkota multimediāla izstāde “Dzīve uz pulvera mucas”, kas aizraujošā veidā atklāj to vēsturisko personu stāstus, kas reiz bijuši ieslodzīti torņa pagrabā ierīkotajā cietumā, kā arī skaidro, kāda bijusi Garā Hermaņa nozīme pils aizsardzībā. Savukārt, Rietumu torņa trešajā stāvā var skatīt multimediālo Cēsu pils stāstu, kas apmeklētājus iepazīstina ar Cēsu pils vēsturi, ļaujot izdzīvot nozīmīgākos pils vēstures notikumus un sajust seno laiku atmosfēru.

Cēsu Sv. Jāņa baznīca. Foto: M. Sproģe.

Cēsu viduslaiku pils. Foto: M. Sproģe.

Cēsu viduslaiku pils. Foto: Cēsu Tūrisma informācijas centrs.

Cēsu jaunā pils. Foto: Cēsu Tūrisma informācijas centrs.

Maltītes baudīšanai varat izvēlēties Kafe Priede turpat vecpilsētā vai netālu esošo gardēžu iecienīto restorānu Jāņoga, vai arī kādu citu no dažādajām pusdienošanas vietām Cēsīs.

Pastaiga Cīrulīšu dabas takās vai Ērgļu klinšu apskate pilsētas pievārtē būs patīkams Gaujas Nacionālā parka krāšņās dabas baudījums.

Cīrulīšu dabas takas. Foto: M. Sproģe. 


Ērgļu klintis. Foto: M. Sproģe. 

Iespaidiem bagātās dienas nogurdinātajiem jāmeklē naktsmītne, kur atvilkt elpu un uzkrāt spēkus jauniem piedzīvojumiem. Kur palikt pa nakti? Cēsīs un apkārtnē ir plašs naktsmītņu piedāvājums dažādām ceļotāju gaumēm.

Tālāk ceļojums ved uz pasaulē mazāko Hanzas pilsētu – Straupi.

Pa ceļam iesakām apmeklēt omulīgo Ungurmuižu - varenu ozolu ieskautu 18. gs. koka ēku ansambli. Blakus baroka stila kungu mājai atrodas vecās skolas ēka, kur darbojas restorāns. Šeit pavāri iedvesmojušies no muižas saimnieces Helēnes Juliānes 18. gs. vidū pierakstītās ēdienkartes. 

Ungurmuiža. Foto: U. Brālēns.

Mūsdienās Straupe ir ciemats, kura centrā saglabājusies viduslaiku Lielstraupes pils, kas ir unikāla ar to, ka vienā korpusā ir apvienota ar baznīcu.

Lielstraupes pils. Foto: U. Brālēns.

Uz Straupi gan iesakām doties svētdienās. Tur mēneša 1. vai 3. svētdienā Straupes Zirgu Pastā notiek Straupes lauku labumu tirdziņš, bet mēneša 2. un 4. svētdienā - Hanzas tirgus Plācī, pie Straupes pienotavas. Iesakām iegriezties arī ceļmalas tirgotavā "Senā Hanza" Plācī, kur var iegādāties tuvākā un tālākā apkaimē ražoto produkciju.

Straupes lauku labumu tirdziņš Straupes zirgu pastā. Foto: U. Brālēns.

Ja ir luste garākam ceļojumam, iesakām iepazīt arī seno Hanzas pilsētu Limbažus, kas tepat kaimiņos, nieka 33 km no Straupes. Vairāk: http://www.visitlimbazi.lv/lv/


Mīļi gaidīti ciemos!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv