Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Arvien kuplākā skaitā ģimenes atgriežas uz dzīvi Latvijā – visvairāk mūsu tautieši uz pastāvīgu dzīvi Vidzemē atgriezušies no tādām valstīm kā Lielbritānija (198 ģimenes jeb 579 cilvēki), Īrija (49 ģimenes jeb 105 cilvēki) un Norvēģija (34 ģimenes jeb 103 cilvēki), liecina Vidzemes plānošanas reģiona apkopotā pēdējo divu gadu statistika.

Šo valstu topā ierindojas arī Vācija (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Nīderlande (14 ģimenes jeb 26 cilvēki), Dānija (5 ģimenes jeb 18 cilvēki), ASV (6 ģimenes jeb 15 cilvēki), Beļģija (5 ģimenes jeb 13  cilvēki) un Zviedrija (7 ģimenes jeb 12 cilvēki).

Līdz šim 2020. gada laikā visvairāk ģimenes atgriezās tādās Vidzemes pilsētās kā Valmiera (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Cēsis (19 ģimenes jeb 51 cilvēks), Priekuļi (7 ģimenes jeb 32 cilvēki), Valka (8 ģimenes jeb 28 cilvēki), Gulbene (7 ģimenes jeb 22 cilvēki) un citas.

Ģimenēm, kuras vēl tikai apsver iespēju atgriezties uz dzīvi Latvijā, vislielākā interese ir par Valmieru (79 ģimenes jeb 228 cilvēki), Cēsīm (75 ģimenes jeb 183 cilvēki), Gulbeni (23 ģimenes jeb 66 cilvēki), Alūksni (24 ģimenes jeb 64 cilvēki) un Priekuļiem (13 ģimenes jeb 57 cilvēki).

Vairāk nekā 11 gadus ārvalstīs ir pavadījušas 63 vidzemnieku ģimenes, 6-10 gadus 77 ģimenes, savukārt 25 ģimenes pavadīja 1-5 gadus ārpus Latvijas.

Lai veicinātu ģimeņu atgriešanos uz dzīvi Latvijā, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore kopumā sagatavojusi personalizētus piedāvājumus 383 ģimenēm jeb 1039 cilvēkiem atbilstoši cilvēku vajadzībām un interesēm remigrācijas informatīvā atbalsta projekta sākuma.

Jau šobrīd ar reģionālā koordinatora palīdzību ir atgriezušās 119 ģimenes jeb 338 cilvēki Vidzemes reģionā. Bez tam tuvāko gadu laikā reālu vēlmi atgriezties uz dzīvi atpakaļ Latvijā izrādījušas vēl 46 ģimenes jeb 139 cilvēki.

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka tas nebūtu bijis iespējams bez komandas darba – sadarbībā ar Vidzemes reģiona pašvaldībām, pašvaldību speciālistiem un kontaktpersonām, lai risinātu remigrācijas jautājumus novados.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585 

Informāciju sagatavoja:
Kaiva Upleja
Communications & Strategies
tel. nr. 27894799
kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

 

 

 

Jau 17. septembrī Kauņā (Lietuva) notiks projekta BalticBiomass4Value partneru apvienības rīkota starptautiska konference un biznesa kontaktu veidošanas pasākums “Biorūpniecības izrāviens” (Bio-based Industries Fast Forward). Tajā aicināti piedalīties bioekonomikas jomas uzņēmumu pārstāvji un citi interesenti. Pielāgojoties pandēmijas laika situācijai pasaulē, pasākums notiks tiešsaistē. Dalība pasākumā ir bez maksas, iepriekš reģistrējoties. Reģistrācija šeit.

Pasākuma galvenais mērķis ir iepazīstināt ar bioloģiskās ražošanas ilgtspējīgas virzības iespējām Baltijas jūras reģionā un ārpus tā, kā arī sniegt iespēju uzņēmumiem iegūt noderīgus kontaktus “Zaļā biznesa” attīstības projektu uzsākšanai.

Konferences plenārsēdes dalībniekiem būs iespēja uzzināt vairāk par Bioloģiskās ražošanas konsorcija darbību, kas pārstāv privāto sektoru publiskajā un privātajā partnerībā ar Eiropas Komisiju, ieguldot inovācijās bioloģiskās ražošanas jomā. Referēs Nelo Emerencia, Bioloģiskās ražošanas konsorcija programmas direktore (Beļģija), ar tendencēm biogāzes nozarē Eiropā iepazīstinās Susanna Pflüger, Eiropas Biogāzes asociācijas ģenerālsekretāre (Beļģija). Plenārsēdes dalībnieki tiks iepazīstināti arī ar sasniegumiem un nākotnes virzieniem Eiropas savienības Stratēģijas Baltijas jūras reģionam politikas jomā “Bioekonomika". Runās Torfi Jóhannesson, Ziemeļvalstu Ministru padomes vecākais padomnieks (Dānija).

Savukārt plenārsesijā savā redzējumā par pašreizējo stāvokli un nākotnes perspektīvām Baltijas jūras reģiona biotehnoloģijas un bioenerģijas nozarē dalīsies uzņēmumu asociāciju vadītāji: Tomas Andrejauskas, Lietuvas Biotehnoloģijas asociācijas prezidents, Henriette Vivestad, Norvēģijas Bioenerģijas asociācijas rīkotājdirektore. Bet projekta BalticBiomass4Value eksperti iepazīstinās ar padziļinātu biomasas potenciāla un tā izmantošanas iespēju analīzi Baltijas jūras reģiona valstīs. Runās Mariusz Stolarski, Bioekonomikas un atjaunojamo energoresursu centra profesors Varmijas-Mazūrijas universitātē Olštinā (Polijā). Un par Baltijas jūras reģiona bioenerģijas nozares perspektīvām laikā, kad palielinās konkurence par bioloģiskajiem resursiem un fosilā kurināmā zemām cenām stāstīs Erik Trømborg, Vides zinātņu un dabas resursu pārvaldības fakultātes profesors Norvēģijas Dzīvības zinātņu universitātē.

Runātāju prezentācijas iepazīstinās arī ar attiecīgiem finansēšanas instrumentiem, kuru mērķis ir atbalstīt “Zaļo izaugsmi”, piemēram, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumenta dotācijas. Referents būs Konrad Konieczny, EEZ un Norvēģijas piešķīrumu programmas vadītājs Norvēģijas Inovāciju centra Varšavas birojā (Polija).

Lai veicinātu diskusijas un sadarbības tīklu veidošanu uzņēmumu starpā, paralēli risināsies arī Lietuvas, Norvēģijas un Vācijas B2B sesijas.

1. paralēlā sesija būs veltīta tēmai “Inovatīva dažādu biomasas resursu izmantošana augstas pievienotās vērtības ilgtspējīgu bioloģisko produktu ražošanā”. To vadīs Inga Matijošytė, Viļņas Universitātes Dzīvības zinātņu centra Biotehnoloģijas institūta Lietišķās biokatalizācijas virziena vadītāja un Lietuvas Biotehnoloģijas asociācijas viceprezidente. Bet vieslektore būs Ilaria Re, Consorzio Italbiotec ES projektu biroja vadītāja, Itālijas vadošajā konsorcijā biotehnoloģijas nozarē.

Savukārt 2. paralēlajā sesijā varēs uzzināt par tēmu “Inovatīva lauksaimniecības un ūdens biomasas izmantošana ilgtspējīgas bioenerģijas un citu bioproduktu ražošanā”. Sesiju vadīs Kęstutis Navickas, Vītauta Dižā universitātes Lauksaimniecības akadēmijas Enerģētikas un biotehnoloģijas institūta profesors (Lietuva) un piedalīsies vieslektore Jessica Hudde no Biogāzes konsultatīvā dienesta Atjaunojamo resursu aģentūrā – FNR, centrālajā koordinējošajā aģentūrā atjaunojamo resursu jomā Vācijā.

3. sesijā diskutēs par tēmu “Inovatīva meža biomasas un sadzīves atkritumu izmantošana ilgtspējīgas bioenerģijas un citu bioproduktu ražošanā”. Sesiju vadīs Mindaugas Šilininkas, SIA “Euromediena” direktors, Lietuvas Mežu un zemes īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks, bet uzstāsies vieslektors Gudbrand Rødsrud, AS “Borregaard” tehnoloģiju direktors, progresīvas biorafinēšanas rūpnīcas, kas ražo videi draudzīgas bioķīmiskas vielas un biomateriālus, kuri aizstāj no naftas produktiem ražotos, vadītājs (Norvēģija). 

Šo paralēlo sesiju dalībniekiem būs iespēja dalīties pieredzē, kā arī nodibināt noderīgus kontaktus apspriestajās jomās. Pēc kopīgajām sesijām risināsies arī Lietuvas, Norvēģijas un Vācijas nacionālās B2B sesijas – darbnīcas. Plenārsēdes, plenārsesijas un paralēlo sesiju darba valoda ir angļu valoda. Nacionālās sesijas notiks valstu dzimtajās valodās.

Pilna pasākuma darba kārtība lejupielādējama šeit.

Reģistrācijas formā sniegtā informācija tiks izmantota tikai pasākuma organizēšanas vajadzībās.

***
Par projektu "BalticBiomass4Value"

Projekts “Biomasas vērtību ķēdes attīstība Baltijas jūras reģionā (BalticBiomass4Value)” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2014.-2020. gada ietvaros. Tā īstenošanā iesaistījušies 17 partneri no 8 valstīm.

Projekta mērķis – pilnveidot Baltijas jūras reģiona publiskā un privātā sektora organizāciju un uzņēmumu kapacitāti biomasas vērtību ķēdes resursu ilgtspējīgā un ekonomiski efektīvā izmantošanā un pārvaldībā, sekmējot augstas pievienotās vērtības produktu un atjaunojamās enerģijas risinājumu attīstīšanu un resursu pārvaldības modeļu uzlabošanu. Tāpat ar projekta aktivitātēm plānots uzlabot BJR valsts un privātā sektora dalībnieku spēju ražot bioenerģiju videi draudzīgākā un ekonomiski izdevīgākā veidā, izmantojot jaunus biomasas avotus (galvenokārt bioloģiskos atkritumus) enerģijas ražošanai, kā arī iespējas izmantot bioenerģijas sānu plūsmas augstas vērtības bioproduktiem.

Jautājumiem: Kristaps Ročāns, projekta BalticBiomass4Value vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv.