Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

#AtklājVidzemiDroši aicina baudīt zelta rudens dienas Lubānas pusē pie Latvijas lielākā ezera - Lubāna.

Tā ir viena no nozīmīgākajām putnu atpūtas un ligzdošanas vietām Latvijā, tālab arī iecienīta putnu vērotāju vidū. Lai atklātu ezera un tā apkārtnes ainavu pievilcību un iepazītu dabas vērtības, ir vērts kāpt uz velosipēda un doties īsākā vai garākā velo braucienā.

Putnu vērošanas tornis. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Vidējas grūtības velo ekspedīcija būs, ja mērosiet 31 km garo Lubāna - Lettes - Lubāna maršrutu. Tas vedīs caur Līčagala mežu, pāri Jaunpededzes kanālam, uz saimniecību Lettes, kur iespējams uzspēlēt diskgolfu. Pa ceļam varēsiet iegriezties akmeņu parkā Vaidavas, kur aplūkojama viena no lielākajām akmeņu kolekcijām Latvijā. Te vienuviet atrodas vairāk nekā 4000 akmeņu. Saimnieks lepojas arī ar savu senlietu un krūzīšu kolekciju. Tepat līdzās aplūkojiet dzejnieces Broņislavas Martuževas dzejas klētiun varbūt iedvesmu gūsiet arī jūs! Ja vēlaties izzināt vīna darīšanas noslēpumus, piestājiet Lubānas vīnotavā. Tur no Latvijas augļiem un ogām top baltie un dzirkstošie vīni, kā arī destilāti, kurus iespējams iegādāties garšošanai mājās vai smalkam ciemakukulim.

Diskgolfs "Lettēs". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Akmeņu parka "Vaidavas" saimnieks Vilnis Strautiņš. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Dzejas klēts ekspozīcija. Foto: no Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra arhīva. 

Lubānas vīnotava. Foto: Aleksandrs Lebeds.

No Lubānas pilsētas uz otru pusi ved velo maršruts Pa Aiviekstes lokiem. Dodoties 41 km garajā ceļā, brauksiet gar Aiviekstes upi, cauri skaistām ozolu alejām. Pa ceļam varēsiet apmeklēt putnu dārzu Rozas, viesoties zemnieku saimniecībā Zvaigznītes, kā arī apskatīt operdziedātāja Jāņa Zābera muzeju Vecais ceplis.

Putnu dārzs "Rozas". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Zemnieku saimniecībā "Zvaigznītes" sietais siers. Foto: Aleksandrs Lebeds.

"Vecais ceplis". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Ja, ejot kājām, vēlaties priecāties par Aiviekstes upes krastu ainavām, kā arī izmēģināt spēkus vēsturiskās izklaidēs - šaut ar loku vai mest šķēpu, tad varat mērot dabas taku Aiviekstes ozoli

         

Dabas taka "Aiviekstes ozoli". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Bet stiprākie velobraucēji Lubāna ezera apkārtni vislabāk varēs iepazīt, dodoties 45 vai 77 km garā velobraucienā Apkārt Lubāna ezeram.

Lubāna ezers. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Ja vēl ir spēks, un esat arī ieplānojuši apskatīt Lubānas pilsētu, noteikti apmeklējiet Lubānas evanģēliski luterisko baznīcu, kā arī paviesojieties Lubānas amatnieku centrā un pagrabiņā. Tur iespējams aplūkot dažādos amatnieku darinājumus, redzēt, kā tie top, un arī iegādāties. Kad pienācis laiks maltītei, dodieties uz kādu no Lubānas ēdināšanas uzņēmumiem.

Lubānas evanģēliski luteriskā baznīca. Foto: no Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra arhīva. 

               

Lubānas amatnieku centrs. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Lai jaukas brīvdienas Lubānas pusē!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv