Arhīva kalendārs

« February 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Vidzemes plānošanas reģions, turpinot darbu pie jaunās Attīstības programmas izstrādes, kas turpmākos septiņus gadus būs Vidzemes reģiona attīstības ceļakarte, uz tiešsaistes tikšanos aicināja Vidzemes plānošanas reģiona Konsultatīvo padomi. Konsultatīvās padomes sēde š.g. janvāra beigās tika organizēta ar mērķi izvērtēt Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas 2021-2027 stratēģiskā ietvara 1. redakciju. Tādējādi padomes locekļiem vērtēšanai tika nodoti izvirzītie Vidzemes mērķi un prioritātes turpmākajiem gadiem, kas iepriekš tika identificēti kopīgajās diskusijās ar sabiedrības pārstāvjiem, organizējot 2020. gadā četrās tematiskās fokusgrupas.

Dokumenta izstrāde norit divos posmos – vispirms tiek izstrādāts dokumenta stratēģiskais ietvars, kas definē stratēģiskos mērķus, atklāj galvenos izaicinājumus un virzītājspēkus, kā arī nosauc galvenos rīcību virzienus un uzdevumus, lai pēc tam, kad būs saņemts arī plašāks  sabiedrības viedoklis, turpinātos darbs pie detalizēta rīcību apraksta un uzdevumu definēšanas.

Konsultatīvās padomes locekļi konceptuāli atbalstīja attīstības programmas stratēģiskā ietvara nodošanu publiskajai apspriešanai, aicinot iestrādāt arī vairākus sēdes laikā izskanējušos papildinājumus. Vienlaikus tika pausta atzinība par kvalitatīvi sagatavoto dokumentu, to nosaucot par “labi strukturētu, koncentrētu, bet vienlaikus arī saprotamu un viegli lasāmu.”

Konsultatīvās padomes locekļi vērsa uzmanību, ka joprojām valsts mērogā ir neatrisināts jautājums par datu ieguvi reģionālā griezumā, lai gan tieši dati varētu būt objektīvākais apliecinājums, ka rezultatīvie rādītāji ir uzlabojušies. Turklāt to trūkums būtiski kavē iespēju analizēt Latvijas reģionu attīstības progresu un pieņemt datos balstītus lēmumus rīcībai. Tāpat Konsultatīvā padome aicināja stiprināt bioekonomikas un aprites ekonomikas virzienu Vidzemē, kā arī attīstīt vidzemnieku spēju pielāgoties gan klimata pārmaiņām, gan arī pārmaiņām, kas notiek sabiedrībā – vecuma struktūras izmaiņas, digitalizācijas radītās izmaiņas utt. Tika norādīts, ka joprojām jāpievērš uzmanība, lai teritorija attīstītos visā reģionā vienmērīgi, arī attālākās vietās saglabājot pakalpojumu pieejamību pietiekamā līmenī un nenostādot lauku reģiona iedzīvotājus nevienlīdzīgās pozīcijās, ja salīdzina ar iespējām, kas tiek dotas pilsētās dzīvojošajiem. Tika uzsvērta arvien pieaugošā izglītības nozīme sabiedrības attīstībā, kā arī tika atgādināts, ka ir būtiski stiprināt vietējās kopienas un tās iesaistīt lēmumu pieņemšanā.

Klātesošie – Konsultatīvās padomes locekļi un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji – bija vienisprātis, ka, iepazīstoties ar Vidzemes attīstības programmu, sava loma attīstības veicināšanā jāsaskata ikvienam vidzemniekam, t.i., gan vietējo kopienu pārstāvjiem, gan pašvaldību administrācijām un speciālistiem.

Plānots, ka publiskā apspriešana tiks organizēta februārī, kad ikviens interesents, kam rūp Vidzemes nākotne, tiks aicināts mēneša laikā iesniegt savus komentārus par plānošanas dokumenta stratēģiskā ietvara saturu un nepieciešamajiem papildinājumiem. Vienlaikus notiks darbs jau pie nākamās plānošanas dokumenta sadaļas izstrādes, kurā tiks detalizēti aprakstīti rīcību virzieni un uzdevumi, norādot, ar kādām aktivitātēm līdz 2027. gadam plānots izpildīt izvirzītos mērķus:

  • saglabāt dabas sistēmas un resursus;
  • uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti;
  • veicināt attīstību un izaugsmi, pārveidojot saimniekošanas modeļus;
  • veicināt sadarbību un stipras institūcijas.

Konsultatīvā padome, stiprinot dokumenta publiskās apspriešanas nozīmību, norādīja, ka “iesaistot iedzīvotājus jau  plānošanas dokumentu izstrādes procesā, tiem pakāpeniski rodas  līdzatbildības sajūta, kā arī interese, lai dokumentā definētie mērķi un uzdevumi patiešām tiktu arī sasniegti.”

Dokumenta izstrādes gaitā notiek konsultācijas ne tikai ar sabiedrības grupu pārstāvjiem, bet dokumenta saturs tiek pārrunāts arī ar pašvaldību un ministriju pārstāvjiem, piesaistot arī nozaru ekspertus un akadēmiskos spēkus.

Nākamā Konsultatīvās padomes sēde plānota 2021. gada aprīlī. VPR Attīstības programmas 2021-2027 izstrāde tiks pabeigta 2021. gada jūnija beigās. 

Jāatgādina, ka 2020. gada pirmajā pusē tika izveidota reģionālā līmeņa darba grupa jeb Konsultatīvā padome, mobilizējot dažādu jomu un sektoru pārstāvošas ieinteresētās puses kopīgai lēmumpieņemšanai un rīcībām par Vidzemes reģiona attīstību. Konsultatīvās padomes dalībnieki līdzdarbojas un seko līdzi VPR Attīstības programmas izstrādei, kā arī vēlāk būs līdzatbildīgi par tās ieviešanas uzraudzību.

VPR attīstības programmas 2021-2027 tiek izstrādāta ar projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) atbalstu. Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros. Tajā spēkus apvienojuši 36 partneri no 16 valstīm. Latvijā projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas Lauku forums,  Agroresursu un ekonomikas institūts un uzņēmums Baltic Open Solutions Center.

Projekta “PoliRural” mērķis ir sekmēt lauku politikas attīstību, izveidojot spēcīgu lauku ekosistēmā ieinteresēto personu kopienu un izstrādājot konceptuālu lauku ekosistēmas modeli. Vairāk par projektu uzziniet https://polirural.eu/  Par projekta aktivitātēm Vidzemes plānošanas reģionā http://www.vidzeme.lv.

Jautājumiem:  Ieva Kalniņa, VPR Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja, ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

CITAS PROJEKTA "POLIRURAL" ZIŅAS

 

--

Mēneša noslēgumā, 29. janvārī tiešsaistē tika sasaukta Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde. Tās ietvaros padomes locekļi iepazinās ar VPR Attīstības programmas 2021.-2027. gadam stratēģiskā ietvara 1. redakcijas projektu, lemjot par dokumenta nodošanu publiskajai apspriešanai. Dokumentā izvirzīti 4 stratēģiskie attīstības mērķi un 15 prioritātes.

Ņemot vērā, ka saskaņā ar Reģionālās politikas pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam reģionālās attīstības atšķirību mazināšanas nolūkos atbalsts paredzēts arī reģionāla mēroga projektu ieviešanai, VPR Attīstības padome tika informēta par plānotajām tematiskajām darba grupām, kas tiks organizētas, lai kopā ar pašvaldību pārstāvjiem vienotos par projektu idejām, kas iekļaujams topošajā VPR Attīstības programmā.

VPR Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa norādīja, ka “reģionāla mēroga projekts ir tāds, kas tiek izstrādāts un ieviests vairāku pašvaldību teritorijā, iesaistot arī citus nozīmīgus partnerus, kā arī tas sniedz būtisku ieguldījumu ne tikai šo pašvaldību teritorijas attīstībā, bet ir saskaņā ar reģiona stratēģiskajiem mērķiem ,t.i. – VPR Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2030 un VPR Attīstības programmu 2021.-2027. gadam.”

Tematiskās sanāksmes ar pašvaldībām par reģionālā mēroga projektiem tiks organizētas pēc sekojoša plāna:

  • 5. februārī – energoefektivitāte,
  • 11. februārī – publiskā ārtelpa tūrisma attīstībai,
  • 16. februārī – klimata pārmaiņas,
  • 18. februārī – uzņēmējdarbība, t.sk. Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālais plāns.

Attīstības programmas pilnveidoto redakciju publiskajai apspriešanai plānots nodot aprīlī – tad sabiedrības vērtējums tiks sagaidīts par plānošanas dokumenta gala redakciju. Pēc tam, kad gala redakcija tiks izskatīta  VPR Attīstības padomē un tiks saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinums, Attīstības programma tiks apstiprināta un stāsies spēkā. Plānošanas dokumenta izstrādi plānots pabeigt līdz š.g. jūnija beigām, lai pēc jauno novadu izveidošanas to varētu jau ņemt vērā, izstrādājot novadu attīstības plānošanas dokumentus.

Sēdes laikā tika skatīts arī jautājums par prioritāri sakārtojamiem ceļiem Vidzemes reģionā, lai saskaņā ar VARAM lūgumu precizētu  2020. gadā VPR attīstības padomes apstiprināto ceļu sarakstu. Izmaiņas sarakstā bija jāveic, lai samazinātu remontdarbu izmaksu summu un tā atbilstu VARAM definētajai reģiona kvotai. Attīstības padomes locekļi pauda atbalstu VPR sagatavotajam priekšlikumam un akceptēja piedāvātās izmaiņas atsevišķu remontējamo ceļa posmu garumos. Attiecīgais saraksts nosūtīts VARAM turpmākā procesa koordinēšanai.

Tāpat pašvaldību vadītāji sēdē vienojās lūgt VARAM piešķirt Eiropas Savienības (ES) fondu tehniskās palīdzības finansējumu, ņemot vērā plānošanas reģioniem uzticēto darba apjomu ES fondu plānošanas un jaunā plānošanas perioda fondu projektu izvērtēšanas un ieviešanas uzraudzības procesā. Priekšlikumu izteica Kocēnu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle, ko vienbalsīgi atbalstīja visi klātesošie padomes locekļi.

 

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Pagājušajā gadā ar remigrācijas koordinatores Vidzemes plānošanas reģionā atbalstu Vidzemi par savu turpmāko dzīvesvietu izvēlējās 160 cilvēki. Līdzīgi kā citus gadus, arī pagājušajā gadā par mājvietu turpmākajai dzīvei remigranti visbiežāk izvēlējās Valmieru, Cēsu un Gulbenes novadus.

2020. gadā Vidzemes koordinatore sagatavoja 442 personalizētus piedāvājumus tiem, kuri interesējas par atgriešanos Latvijā, Vidzemē. Potenciālo remigrantu lielākā interese par dzīvi Vidzemē bija no janvāra līdz martam, kad tika sagatavoti 116 personalizēti piedāvājumi, un tad no jūlija līdz septembrim, kad tika izveidoti 146 piedāvājumi. Daudzi apsvēra iespēju atgriezties Latvijā tieši pēc pirmā korona vīrusa viļņa un to ierobežojošajiem pasākumiem.

Populārākās remigrantu atgriešanās vietas arī 2020. gadā ir tās pašas, kuras cilvēki izvēlējušies jau kopš 2018. gada, kad darbu uzsāka reģionālie remigrācijas koordinatori. Tā ir Valmiera, kur kopējais atgriezušos skaits no 2018. gada  – 97 cilvēki, tai seko Cēsu novads - 53 cilvēki, tad Gulbenes novads - 35 cilvēki. Tāpat aizbraucēji atgriežoties izvēlas dzīvot Alūksnes, Amatas, Madonas, Priekuļu, Pārgaujas, Smiltenes un Valkas novados.

Biežākās ārvalstu mītnes zemes, no kurienes atgriezās remigranti vai izrādīja interesi par atgriešanos, ar lielu pārsvaru bija Lielbritānija – 53%, tad sekoja Īrija, Norvēģija un Vācija. Remigranti savās pagaidu mītnes zemēs bija pavadījuši vidēji 10 – 20 gadus. Aktīvāk, bet ne ar pārāk lielu pārsvaru, par atgriešanos domāja sievietes – 58%. Potenciālie remigranti interesējās par jautājumiem, kas skar gan pašu, gan ģimenes, gan radinieku iespējas atgriezties Latvijā.

Vidzemes remigrācijas kordinatore visbiežāk sniedza informatīvu atbalstu par nodarbinātību, pārkvalificēšanās iespējām, izglītības nodrošinājumu bērniem, latviešu valodas apguvi, sociālajām garantijām (bezdarbnieka pabalsta saņemšanu, veselības aprūpi, ģimenes pabalstiem), mājokļa atrašanu un kreditēšanas iespējām, saimnieciskās darbības uzsākšanu, kā arī dažādiem sadzīves jautājumiem (auto reģistrēšanu, sakariem, drošības jautājumu, dzīves izmaksām Latvijā, uzturlīdzekļu piedziņa u.c.), nepilsoņu integrāciju, iespējām saņemt psiholoģisko atbalstu un citiem jautājumiem.

2020. gadā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību pasaulē un Latvijā daudz jautājumu bija par ceļošanas un atgriešanās iespējām un nosacījumiem pie mums ārkārtējās situācijas laikā, kad slēgtas robežas un atcelti avioreisi, kā arī par pašiozolācijas ievērošanu, “Covidpass” un citiem jautājumiem, kas saistīti ar dzīves paradumu maiņu pandēmijas ierobežošanas dēļ.

Ija Groza, remigrācijas kordinatore Vidzemē, secina: "Remigrācijas process, kaut arī šķiet nemanāms, notiek. Cilvēki ārkārtējos apstākļos augsti vērtē dzimtās mājas izjūtu un savu tuvinieku atbalstu, atrašanos drošībā un daudzveidīgās iespējas Latvijā. Viņi atzīst remigrācijas koordinatora, kurš sniedz informatīvu, psiholoģisku un koordinējošu atbalstu, lielo lomu."

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".


Papildu informācijai: remigrācijas koordinators Vidzemes plānošanas reģionā, vidzeme PIE paps PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

--

Vidzemes plānošanas reģions ciešā sadarbībā ar ES Stratēģijas Baltijas jūras reģionam (ESSBJR) politikas jomas biroju aicina inovācijas politikas pārstāvjus, uzņēmējdarbības atbalsta organizācijas un dažāda līmeņa privātā, publiskā un nevalstiskā sektora ieinteresētās puses uz starptautisku konferenci "Virzība uz pārdomātām un sadarbībā balstītām inovācijām Baltijas jūras reģionā", kas norisināsies šī gada 23.februārī tiešsaistē. Tā ir viens no 2021.gada Eiropas Savienības Industrijas nedēļas (EU Industry Week 2021) pasākumiem, kas ik gadu tiek organizēta ar mērķi veicināt starpvalstu dialogu par Eiropas industrijas nākotni, kā arī viens no Vidzemes Inovāciju nedēļas pasākumiem.

Aicinām iepazīties ar pasākuma programmu angļu valodā un reģistrēties konferencei ŠEIT.

Reģionālās institūcijas, nacionālā līmeņa organizācijas, kā arī pārrobežu sadarbības veicināšanas organizācijas visā Eiropā, turpina nozaru un teritoriju attīstības plānu izstrādi 2021.–2027. gadam, t.sk. arī nozaru stratēģiju un pārrobežu sadarbības programmu izstrādi. Ir svarīgi pārzināt aktuālāko informāciju par prioritātēm, izaicinājumiem, iespējām un tendencēm, kas skar industrijas un inovācijas attīstību arī makro-reģiona mērogā, lai pēc iespējas precīzi identificētu veidus, kā to iestrādāt reģionāla un valsts mēroga attīstības dokumentos. Konferences laikā paredzēts pārrunāt ne tikai inovāciju ekosistēmas veidošanu, bet vienlaikus arī prezentēt praktiskus piemērus, kā caur pilot-projektu realizēšanu ir iespējams veicināt zināšanu pārnesi un pārrobežu inovāciju partneru sadarbošanos.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu zināšanu un pieredžu apmaiņu, eksperti no Eiropas Komisijas, Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūras reģionam (BJR), Interreg BJR sekretariāta un Somijas-Baltijas Institūta aicināti dalīties viedokļos un zināšanās par:

  • aspektiem, kas būtiski ietekmē industrijas un inovāciju politikas veidošanu;
  • reģionu un valstu sadarbību konkurētspējas veicināšanai;
  • efektīvas inovāciju ekosistēmas izveidi un attīstīšanu;
  • sagaidāmo atbalstu kopīgai inovāciju veicināšanai Baltijas jūras reģionā.

Tam sekos praktiski piemēri, kā BJR teritorijā, sadarbojoties partneriem no 7 valstīm, tostarp Latvijas, tika veidots un pilotēts starptautiskais inovāciju brokeru tīkls (Transnational Innovation Brokerage System), veicinot pārrobežu inovāciju potenciālo partneru tīklošanos. Pieredzē dalīsies pašvaldības, reģionālas institūcijas, nacionāla līmeņa organizācijas, kā arī pētniecības un biznesa atbalsta organizācijas, parādot šāda brokeru tīkla ieguvumus no dažādām jomām un sektoriem.

Viens no šīs konferences uzdevumiem ir parādīt, kā dažāda līmeņa privātā, publiskā un nevalstiskā sektora ieinteresētajām pusēm sadarbojoties, iespējams radīt arvien jaunus risinājumus inovāciju un industrijas attīstīšanai, tādējādi būtiski stiprinot arī nozares konkurētspēju.

Lai kopīgi diskutētu, kā sekmēt industrijas vajadzību integrēšanu politikas darba kārtībā, tiks pulcēti vairāki eksperti:

  • Latvijas Pārtikas bioekonomikas klastera izpilddirektors Kristaps Ročāns,
  • Hamburgas Mākslīgā intelekta centra projektu vadītājs Steven Dehlan,
  • Polijas metālapstrādes klastera valdes priekšsēdētājs Sebastian Rynkiewicz u.c.

Pasākuma noslēgumā tiks runāts par virzību uz spēcīgu un mērķētu inovāciju attīstīšanu Baltijas jūras reģionā 2021.gadā.

Konference norisināsies tiešsaistē, izmantojot Zoom tīmekļa semināru platformu (saite reģistrētajiem dalībniekiem tiks nosūtīta 24 stundas pirms pasākuma sākuma). Dalība pasākumā ir bez maksas.

Pasākums notiek angļu valodā.

Sekojiet GoSmart BSR projekta lapai Facebook, lai uzzinātu jaunāko informāciju par pasākumu un iepazītos ar mūsu ekspertu sarakstu, vai meklējiet informāciju konferences mājas lapā.

 

***

Konference organizēta Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projektaViedās specializācijas stiprināšana, attīstot starptautisko sadarbību” (GoSmart BSR) ietvaros. Projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Somijas, Vācijas, Dānijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir palielināt inovāciju ieviesēju (inovāciju starpnieku, iestāžu, pētniecības iestāžu, uzņēmumu) kapacitāti, lai piemērotu viedas specializācijas pieeju.

Vairāk informācijas: Santa Vītola, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/

 

No 2021. gada 8. februāra līdz 9. martam publiskajai apspriešanai tiek nodots Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas 2021.-2027. gadam 1. redakcijas projekts. Ikviens interesents, kam rūp Vidzemes nākotne, tiks aicināts mēneša laikā iesniegt savus komentārus par plānošanas dokumenta stratēģiskā ietvara saturu un nepieciešamajiem papildinājumiem.

Attīstības programmas 1. redakcijas projektā ietverta aktualizēta pašreizējās situācijas analīze, kopsavilkums, vidēja termiņa prioritātes un rīcības virzieni, uzraudzības un novērtēšanas kārtība.

 

Dokumenti, kas tiek nodoti publiskajai apspriešanai:

>> VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA PAŠREIZĒJĀS SITUĀCIJAS ANALĪZE (aktualizēta uz 30.12.2020.) (.pdf 6,61MB)

>> VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA 2021 – 2027 (Stratēģiskais ietvars) (.pdf 828KB)

 

Priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem plānošanas dokumentā būs iespējams iesniegt gan rakstiski, gan arī piedaloties sešās tematiskajās tiešsaistes diskusijās, kas tiks organizētas no 19. februāra līdz 9. martam. Rakstiski priekšlikumus aicina iesniegt vai nu elektroniski (ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv), vai arī sūtot pa pastu (Bērzaines iela 5, Cēsis, Cēsu novads, LV-4101).

Papildinformācija pieejama >> ŠEIT <<.

Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas izstrāde norit divos posmos – vispirms tiek izstrādāts dokumenta stratēģiskais ietvars, kas definē stratēģiskos mērķus, atklāj galvenos izaicinājumus un virzītājspēkus, kā arī nosauc galvenos rīcību virzienus un uzdevumus, lai pēc tam, kad būs saņemts arī plašāks  sabiedrības viedoklis, turpinātos darbs pie detalizēta rīcību apraksta un uzdevumu definēšanas.

Attīstības programma ir reģionālās politikas attīstības plānošanas dokumenti, kas kalpo kā vadlīnijas reģiona attīstības plānošanas dokumentu ieviešanā un reģiona vietējo attīstības plānošanas dokumentu izstrādei.

 

Jautājumiem: Ieva Kalniņa, VPR Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja (ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26533464)

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja (anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv)

 

Vidzemes plānošanas reģiona attīstības programma 2021-2027 tiek izstrādāta ar projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) atbalstu. Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros. Lasiet vairāk: PoliRural

 

Vidzemes plānošanas reģions aicina tūrisma pakalpojumu sniedzējus pieteikties zīmei “Gājējam draudzīgs”. Zīmei var pieteikties jebkurš uzņēmējs vai objekts, kas piedāvā pārgājienu ceļotājiem nepieciešamos pakalpojumus, – ne tikai naktsmītnes, bet arī kafejnīcas, krodziņi un restorāni, tūrisma informācijas centri, degvielas uzpildes stacijas, veikali u.tml. Zīme nav piesaistīta kādai konkrētai takai vai maršrutam, bet ir apliecinājums, ka attiecīgais pakalpojumu sniedzējs izprot pārgājienu tūristu vajadzības. 

Kāpēc  šāda zīme?

Lai veiksmīgi realizētu kādu tūrisma produktu, iesaistītajām pusēm jāstrādā pēc līdzīgiem viesmīlības kvalitātes principiem. Zīmes "Gājējam draudzīgs" kritēriji, kuru izstrādē tika iesaistītas organizācijas ar vērā ņemamu pieredzi aktīvās atpūtas un pārgājienu rīkošanā, var kalpot par orientieri tūrisma uzņēmējiem, lai izprastu pārgājienu un dabas tūristu vajadzības un piedāvātu nepieciešamos pakalpojumus, piemēram, dzeramo ūdeni, pirmās palīdzības aptieciņu, elektroierīču uzlādi, iespēju izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes un personīgo ekipējumu, Wi-Fi savienojumu, informāciju par maršrutiem un citus.

Savukārt, ceļotājiem zīme "Gājējam draudzīgs" ļauj atpazīt tūrisma pakalpojumu sniedzējus, kuri saprot un respektē kājāmgājēju vajadzības. Šāda atpazīstamības zīme izveidota, reaģējot uz pieaugošo pārgājienu tūrisma popularitāti un iedvesmojoties no citu valstu pieredzes. Zīmei “Gājējam draudzīgs” var pieteikties tūrisma uzņēmēji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, un zīmei visās Baltijas valstīs ir vienota vizuālā identitāte.


Visi atpazīstamības zīmes “Gājējam draudzīgs” saņēmēji iegūst zīmes mārketinga komplektu, kurā ietilpst:

– “Gājējam draudzīgs” zīmes plāksnīte,

– uzlīmes lietošanai uz mārketinga materiāliem un citviet,

– pakalpojumu uzskaites lapa, kurā atzīmēt pieejamos gājējiem draudzīgos pakalpojumus, tādējādi informējot savus klientus.

 

 

Kā pieteikties zīmei?

Aizpildot pieteikuma anketu, jāveic pašnovērtējums un jāatzīmē atbilstība noteiktiem kritērijiem, kuri tiek iedalīti būtiskajos un ieteicamajos. Lai tūrisma pakalpojumu sniedzējs saņemtu zīmi “Gājējam draudzīgs”, jābūt izpildītiem vismaz 75 % no būtiskajiem kritērijiem.

 

Naktsmītnēm ir izveidota atsevišķa anketa ar 24 kritērijiem, savukārt, pārējiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem jāaizpilda vispārējo kritēriju anketa ar 13 kritērijiem. Atsevišķa anketa izveidota arī tūrisma informācijas centriem.

 

 

LEJUPIELĀDEI

1. Zīmes “Gājējiem draudzīgs” kritēriju buklets


2. Pieteikuma anketa zīmei “Gājējam draudzīgs”

 -> VISPĀRĒJĀ pieteikuma anketa

-> NAKTSMĪTŅU pieteikuma anketa

-> TŪRISMA INFORMĀCIJAS CENTRU pieteikuma anketa


Nākamā zīmes piešķiršanas komisijas sēde: tiks izziņots

Aizpildītus pieteikumus lūgums sūtīt  Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma ekspertei Ilzei Liepai: ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Citu Latvijas reģionu tūrisma pakalpojumu sniedzējiem lūgums pieteikumus sūtīt: lauku PIE celotajs PUNKTS lv vai  sava reģiona atbildīgajai personai.

 

Kas piešķir zīmi?

Latvijā zīmi piešķir komisija, kurā ir 13 dalībnieki – gan valsts iestādes, gan organizācijas, kuras atbalsta kājāmiešanu, aktīvo atpūtu un dabas tūrismu: Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latgales reģiona Tūrisma asociācija "Ezerzeme", Latvijas Kempingu asociācija, Latvijas Dabas tūrisma asociācija, “Hiking in Latvia”, “Movement Spontaneous”, Aktīvā tūrisma centrs Eži, “Uzzini – Iepazīsti”, “Purvu bridēji”.

Par komisijas sasaukšanu un zīmes piešķiršanu Latvijā atbild Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”. Par Vidzemes tūrisma pakalpojumu sniedzēju pieteikumu apkopošanu atbild Vidzemes plānošanas reģions.

Lēmumu par katru konkrēto tūrisma pakalpojumu sniedzēju zīmes komisija pieņem diskusiju rezultātā, balstoties uz kandidāta sniegto informāciju par tā atbilstību kritērijiem. Komisija tiekas vismaz 1–2 reizes gadā vai pēc nepieciešamības. 


 

2020. gada oktobrī notika pirmā zīmes "Gājējam draudzīgs" komisijas sēde Latvijā.


Vidzemē zīmi saņēmuši 65 tūrisma pakalpojumu sniedzēji

Aktualizēts 01.02.2022.


Alūksnes novadā

Brīvdienu māja “Ezerlīči”
Z/S “Mūrnieki”
Alūksnes Tūrisma informācijas centrs
Kokamatnieks Jānis Vīksne

Cēsu novadā

Apartaments “Camino Cēsis”
Apartaments Rīgas 20/1
Žagarkalna pirtiņa / kempings
Cēsu Tūrisma informācijas centrs
Viesu dzīvoklis "Castle Park Apartment with sunset veranda"
Viesnīca un restorāns “Kārļamuiža”
Slēpošanas un atpūtas parks “Ozolkalns”
Kempings “Oškalns”
Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks
Viesnīca “Zeit”
Rehabilitācijas centrs “Līgatne” (tostarp centra kafejnīca)
Līgatnes novada tūrisma informācijas centrs
Kanoe kempings "Makars"
Rīgas kalna apartamenti
Apartaments G18
Līgas Gaujas ielas apartaments
Brīvdienu māja “Lejas ozoli”
Lindenhoff / Liepas muiža
Z/S “Ieviņas”
Brīvdienu māja “Vējaines”
Kempings “Apaļkalns”
Līgatnes vīna darītava
Krodziņš "Vilhelmīnes dzirnavas"
Vilhelmīnes apartamenti
Viesnīca "Springšļu dzirnavas"
Viesu māja "Pie Pētera"

Gulbenes novadā

Viesu māja “Pincikājas”
Lauku māja “Mežvidi”
Gulbenes Tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs
Z/s "Ozoldruvas"

Limbažu novadā

Kuivižu krogs
Limbažu novada tūrisma informācijas centrs

Madonas novadā

Brīvdienu dzīvoklis Saules ielā, Madonā
Lubāna mitrāja informācijas centrs
Dabas kūrorts “Piektā Debess Puse”
Viesu nams "UpeNes"
Viesnīca “Grašu pils”
Dabas Fito SPA “OzolRasas”
Brīvdienu māja “Piekūni”
Ērgļu stacija

Saulkrastu novadā

Viesu nams "Aizvēji"

Smiltenes novadā

Atpūtas kompleks “Trīssaliņas”
Lauku māja “Lejas Varicēni”
Brīvdienu māja “Jaunvosi”
Z/S “Kalnarušķi”
Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs
Lauku māja “Kalbakas”

Valmieras novadā

RIGA street Apartments 54
Timemachine Apartment
Valmieras tehnikuma studentu viesnīca
Valmieras Tūrisma informācijas centrs
Naktsmītne “Caunītes”
Atpūtas komplekss “Vakarvēji”
Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs “ZTornis”
Kempings “Ezerpriedes”
Valmiermuižas alus darītava
Atpūtas bāze “Baiļi”
Brenguļu alus sēta
"Dzīvoklis17"

Valkas novadā

Viesu nams “Bergervilla”
Viesu nams “Ausmas”

 

 

Zīmes “Gājējam draudzīgs” koncepts izveidots projektā "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"", kas tika īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.

 

No Latvijas projektā piedalījās Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas valsts meži.

 

Informāciju sagatavojusi:

Māra Sproģe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr.: +371 26488091

 

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

CITAS PROJEKTA "MEŽTAKA" ZIŅAS

 

---

No 22. februāra līdz 26. februārim jau trešo gadu tiek organizēta Vidzemes inovāciju nedēļa. Šogad, izmantojot priekšrocības, ko piedāvā pasākumu organizēšana tiešsaistē, sabiedrībai tiek piedāvāti vismaz 20 dažāda veida pasākumi, kuros piedalīties, neizejot no mājas. Interesenti aicināti stiprināt zināšanas, iedvesmoties no citiem inovatoriem, kā arī kopīgi attīstīt jaunas idejas, apmeklējot seminārus, darbnīcas, digitālās tūres, konferences u.c. veida pasākumus, kas pielāgoti tiešsaistes formātam.

Aicinām iepazīties ar Vidzemes inovāciju nedēļas 2021 plašo pasākumu programmu VIDEO ielūgumā.

 

 

Šogad Vidzemes inovāciju nedēļas koncepta autors  – Vidzemes plānošanas reģions – piecu dienu pasākumu maratonu tiešsaistē atklās ar iedvesmas semināru, tajā akcentējot potenciālu, ko krīzes laikā var izmantot gan uzņēmējdarbības sektorā, gan valsts pārvaldē. Pasākuma ietvaros tiks piedāvāta ne tikai teorija, bet arī praktiski piemēri, kas pārbaudīti darbībā. Atklāšanas pasākums notiks pirmdien, 22. februārī plkst. 10:00 tiešsaistes platformā ZOOM.

Šobrīd savus pasākumus Vidzemes inovāciju nedēļai pieteikuši LIAA Madonas biznesa inkubators, Valmieras Attīstības aģentūra, RTU Cēsu studiju un zinātnes centrs, Valsts izglītības un attīstības aģentūra, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts Silava, Latvijas IT klasteris, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Valsts kanceleja, Valmieras pilsētas pašvaldība, Gulbenes novada pašvaldība, Valmieras koprades darbīca DARE, Vidzemes uzņēmējdarbības centrs, Vidzemes Augstskola.

Pasākumus organizēs arī vairāki starptautiska mēroga projekti, piedāvājot vidzemniekiem zināšanas, kas apkopotas, strādājot kopā jomas ekspertiem – pārrobežu pārgājiena maršruts “Meža taka”, līdzdalības budžeta procesa attīstītāji “EmPaci”, gudru energoresursu izmantošanas rosinātāji “SmartLiving” un starptautiskā brokeru tīkla radītāji “GoSmart BSR”.   

Informācija par visiem Vidzemes inovāciju nedēļas pasākumiem skatāma mājaslapas http://innovation.vidzeme.lv sadaļā Pasākumi. Pasākumu apmeklējums ir bez maksas, bet vairumā gadījumu nepieciešama iepriekšēja reģistrēšanās.

Ņemot vērā, ka pasākumu klāsts arvien vēl papildinās, aicinām regulāri apmeklēt Vidzemes inovāciju nedēļas mājaslapu, kā arī izmantot iespēju pierakstīties jaunumu saņemšanai.

Vidzemes inovāciju nedēļas 2021 lieldraugi - Vidzemes Augstskola, televīzijas kanāls Re:TV, reģionālais laikraksts “Druva” un reģionālais laikraksts “Liesma”.

 

Par Vidzemes inovāciju nedēļu

Kopš 2019. gada Vidzemes plānošanas reģions ik gadu februāra pēdējā nedēļā organizē Vidzemes inovāciju nedēļu. Iniciatīva aizsākta, aicinot vidzemniekus iedzīvināt inovācijas kultūru.

Pasākumi, kas tiek organizēti visā reģiona teritorijā, palīdz mainīt sabiedrības priekšstatus par to, kas īsti ir inovācijas, kādiem nolūkiem tās lieto, kas nepieciešams, lai tās iedzīvinātu un vai tiešām tās ir ļoti dārgas.

Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Vidzemes inovāciju nedēļā noderīgu informāciju un iedvesmu var rast ikviens – gan gados jauns, gan pieredzējis, gan uzņēmējs, gan publiskās pārvaldes pārstāvis, tostarp tie, kas jau iemēģinājuši roku inovāciju iedzīvināšanā un var dalīties pieredzē, gan arī tie, kuri vēlētos mēģināt

Reizēm vajag iedrošināt, reizēm – satikt pareizos cilvēkus, reizēm – gūt apstiprinājumu, ka ir laiks rīkoties!

 

Jautājumiem: Ineta Tauriņa, VIN2021 pasākumi ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VIN2021 komunikācijas vadītāja, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Šogad Vidzemes inovāciju nedēļā no 22. līdz 26. februārim pēc Vidzemes plānošanas reģiona aicinājuma jau trešo gadu pēc kārtas tiksies uzņēmēji, publiskās pārvaldes pārstāvji un citi interesenti, kas vēlas saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā. Lai iesildītos piecu dienu pasākumu maratonam, kas šogad notiks tiešsaistē, Vidzemes plānošanas reģions aicina pirmdien, 22. februārī, plkst. 10.00–13.00 pievienoties atklāšanas pasākumam.

Vidzemes inovāciju nedēļa 2021 (VIN2021) tiks atklāta ar iedvesmas semināru, aicinot uzņēmējus, publiskās pārvaldes pārstāvjus un, patiesībā, ikvienu tupināt attīstību arī sarežģītos apstākļos – stiprināt inovētspēju un saskatīt iespējas jauniem un radošiem risinājumiem. Atklāšanas pasākumā dzirdēsiet profesionāļu un uzņēmēju pieredzes stāstus, kam tas jau izdevies, kā arī uzzināsiet par praktiskiem rīkiem sistemātiskai un pārdomātai ideju vadībai uzņēmumos un organizācijās.

 

VIN2021 atklāšanas pasākums tiks pārraidīts Vidzemes inovāciju nedēļas mājaslapā innovation.vidzeme.lv. To moderēs inovāciju un ideju vadības eksperte Elīna Miķelsone, kas iepazīstinās dalībniekus arī ar “Slowstorming” metožu kopumu inovāciju procesa vadībai.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vēsturnieks Imants Cīrulis atskatīsies uz būtiskākajām krīzēm Latvijas vēsturē 19.–20. gadsimtā un to, kā sabiedrība iemācījās ar tām tikt galā, ikreiz pēc krīzes kļūstot spēcīgāka un organizētāka.

Ēdināšanas nozares uzņēmuma “SIA Frenx” valdes priekšsēdētāja Evija Žentiņa pastāstīs, kā izdevies izdzīvot un attīstīt Vīnkalnu pils māju Covid-19 apstākļos. Savukārt, “Z-Triton” radītājs un vadītājs Aigars Lauzis pastāstīs, kā saskatīt jaunas idejas produktu attīstībai.

 

Vairāk informācijas par atklāšanas pasākumu un pasākuma programma tīmekļa vietnē innovation.vidzeme.lv. Ja vēlaties saņemt atgādinājumu par pasākumu e-pastā, aicinām reģistrēties. ej.uz/VIN2021_atklasana

 

Vidzemes Inovāciju nedēļas 2021 atklāšanu organizē Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs. Pasākuma tiešraidi atbalsta Vidzemes Augstskola.

 

 

Par Vidzemes inovāciju nedēļu

Kopš 2019. gada Vidzemes plānošanas reģions ik gadu februāra pēdējā nedēļā organizē Vidzemes inovāciju nedēļu, lai stiprinātu pārliecību, ka inovācijai piemīt vēl neizmantots potenciāls, kas ikdienā jāliek lietā, jo tas ir pa spēkam ikvienam.

Šogad, izmantojot priekšrocības, ko piedāvā pasākumu organizēšana tiešsaistē, sabiedrībai tiek piedāvāti vismaz 20 pasākumi, kuros piedalīties, neizejot no mājas. Interesenti aicināti stiprināt zināšanas, iedvesmoties no citiem inovatoriem, kā arī kopīgi attīstīt jaunas idejas, apmeklējot seminārus, darbnīcas, intensīvās konsultācijas, digitālās tūres, konferences un citus pasākumus, kas pielāgoti tiešsaistes formātam.

Vidzemes Inovāciju nedēļu 2021 organizē Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar virkni organizāciju un uzņēmumu, tostarp RTU Cēsu studiju un zinātnes centru, Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu "Silava", LIAA Madonas biznesa inkubatoru, Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteri un Digitālās inovācijas centru,  LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Valmieras pilsētu, Valmieras koprades darbnīcu DARE, Valmieras Attīstības aģentūru, Gulbenes novadu, Valsts izglītības attīstības aģentūru, Vidzemes Augstskolu un citiem.

Vairāk informācijas par VIN2021 pasākumu piedāvājumu meklējiet innovation.vidzeme.lv sadaļā “Pasākumi”.

Vidzemes inovāciju nedēļas 2021 lieldraugi – Vidzemes Augstskola, televīzijas kanāls Re:TV, reģionālais laikraksts “Druva” un reģionālais laikraksts “Liesma”.

 

Jautājumiem: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 28376912

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26488091

Aukstā ziemā, kad īpaši izjūtam iekštelpu klimata ciešo saistību ar enerģijas patēriņu, aktuāls kļūst jautājums, kā efektīvāk pārvaldīt savu siltumapgādes sistēmu un gudrāk samazināt siltumenerģijas patēriņu, nezaudējot komfortu un labsajūtu. Lai iepazīstinātu ar inovatīviem risinājumiem siltumenerģijas pārvaldībai, Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros 25. februārī plkst. 11:00 Vidzemes plānošanas reģions rīko tiešsaistes semināru “Ceļā uz viedo siltumu”. Seminārā apskatīsim, kādas inovācijas iespējamas centralizētajās siltumapgādes sistēmās, piemēram, daudzdzīvokļu mājās, kā arī iespējas, kas var palīdzēt samazināt patēriņu dzīvoklī vai privātmājā, tai skaitā viedās mājas risinājumus.

Projekta “Smart Living” ietvaros esam sapulcējuši šajā jomā zinošus ekspertus. Semināra laikā eksperti pastāstīs, kādi faktori ietekmē iekštelpu klimatu, un kādas ir iespējas kontrolēt savu siltuma patēriņu. Viņi iepazīstinās ar inovācijām centralizētajās siltumapgādes sistēmās. Būtiska nozīme ir patēriņa monitoringam, ērtai datu nolasīšanai un analīzei, kas ļauj izvērtēt patēriņu un nekavējoties rīkoties – iepazīstināsim ar vairākiem šādiem risinājumiem. Tāpat arī mūsu eksperti pastāstīs par ierīcēm, kas var noderēt, uzlabojot savu siltumapgādes sistēmu.

Dalība seminārā ir bez maksas, taču iepriekš jāreģistrējas.

Detalizētāka semināra programma un reģistrēšanās saite atrodama Vidzemes inovāciju nedēļas mājaslapā http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2021-02-25/cela-uz-viedo-siltumu.html

Pēc reģistrācijas, tuvojoties pasākumam, katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

 

Par Vidzemes inovāciju nedēļu (22.02.-26.02.2021.)

Kopš 2019. gada Vidzemes plānošanas reģions ik gadu februāra pēdējā nedēļā organizē Vidzemes inovāciju nedēļu. Iniciatīva aizsākta, aicinot vidzemniekus iedzīvināt inovācijas kultūru.

Pasākumi, kas tiek organizēti visā reģiona teritorijā, palīdz mainīt sabiedrības priekšstatus par to, kas īsti ir inovācijas, kādiem nolūkiem tās lieto, kas nepieciešams, lai tās iedzīvinātu un vai tiešām tās ir ļoti dārgas.

Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Vairāk informācijas par VIN2021 pasākumu piedāvājumu meklējiet innovation.vidzeme.lv sadaļā “Pasākumi”

 

Par projektu “Smart Living”

Seminārs tiek organizēts Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_

Vidzemes plānošanas reģions aicina interesentus ne tikai individuāli iesniegt savus precizējumus un komentārus par Attīstības programmas 2021-2027 1. redakcijas projektu, bet piedalīties arī tematiskajās diskusijās, kas papildus tiek organizētas publiskās apspriešanas ietvaros.

Pirmā no tematiskajām diskusijām notiks šo piektdien, 19. februārī plkst. 10.00, aicinot tiešsaistē pieslēgties ikvienu interesentu, kas varētu sniegt būtisku ieguldījumu kultūras, dabas un kultūras mantojuma un spēcīgu kopienu jautājumos.

Tiešsaistes diskusija tiek organizēta ZOOM platformā - https://us02web.zoom.us/j/89500100284, iepriekšēja reģistrēšanās nav nepieciešama.

 

Nākamās tematiskās diskusijas plānotas:

>> Dabas kapitāls, aprites ekonomika 26.02.2021, plkst. 10:00

https://us02web.zoom.us/j/89200138368

>> Droša iekļaujoša sabiedrība 02.03.2021, plkst. 10:00

  https://us02web.zoom.us/j/83345628037

>> Pieejama izglītība, digitāla pārveide, sadarbība 03.03.2021, plkst. 10:00

  https://us02web.zoom.us/j/81616510593

>> Sasniedzamība 05.03.2021, plkst. 10:00

 https://us02web.zoom.us/j/86778271226

>> Uzņēmējdarbība 09.03.2021, plkst. 10:00

https://us02web.zoom.us/j/81290411182

 

Atgādinām, ka komentārus un papildinājumus par Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas 2021-2027 1. redakcijas projektu var iesniegt arī individuāli, aizpildot priekšlikumu veidlapu un nosūtot to vai nu elektroniski uz e-pasta adresi ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv, vai arī pa pastu (Vidzemes plānošanas reģions, Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101).

Publiskā apspriešana izsludināta no 2021. gada 8. februāra līdz 9.martam.

Ar Vidzemes plānošanas reģiona pašreizējās situācijas analīzes dokumentu un Attīstības programmas 2021-2027 1. redakcijas projektu, kas nodots publiskajai apspriešanai, var iepazīties VPR mājaslapā.

 

VPR Attīstības programma 2021-2027 tiek izstrādāta ar projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) atbalstu. Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros.


Jautājumiem: Ieva Kalniņa, Vidzemes plānošanas reģiona Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja, tel. 26533464, e-pasts ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes inovāciju nedēļas 2021 ietvaros no 22. februāra līdz 26. februārim tiks organizēti 26 iedvesmojoši, izzinoši un diskusijas rosinoši pasākumi, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 eksperti.  Viņi dalīsies zināšanās un pārspriedumos, lai iedrošinātu vidzemniekus saredzēt inovācijas potenciālu un lietderību. Visi pasākumi tiek organizēti tiešsaistē, lielai daļai no tiem paredzētas arī tiešraides translācijas, kurām līdzi sekot varēs arī mājaslapā http://innovation.vidzeme.lv. Tāpat mājaslapā iespējams iepazīties ar visiem plānotajiem pasākumiem, kā arī reģistrēties dalībai tajos.

Vidzemes inovāciju nedēļa 2021 tiks atklāta pirmdien,  22. februārī plkst. 10.00, aicinot interesentus noklausīties iedvesmas semināru par inovācijas spēku krīzes apstākļos.

Nedēļas garumā ik dienu notiks tiešsaistes semināri, konferences, tīklošanās pasākumi, attālinātas konsultācijas, radošās darbnīcas un digitāli demonstrējumi. Tēmas, kurās tiks aplūkots inovācijas potenciāls, ir visdažādākās – bioekonomika, energoefektivitāte, izglītība, tūrisms, valsts pārvalde, uzņēmējdarbība, sabiedrības līdzdalība, dati un to pielietojums, atbalsta iespējas attīstībai, metodes inovāciju radīšanai, spēļošana motivācijas veicināšanai u.c.

VIN2021 organizatori – Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes uzņēmējdarbības centrs, Latvijas valsts mežzinātnes institūts Silava, RTU Cēsu studiju un zinātnes centrs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts kanceleja, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Valmieras attīstības aģentūra sadarbībā ar Valmieras pašvaldību, Latvijas IT klasteris, LIAA Madonas biznesa inkubators, Latvijas Pašvaldību savienība, Vidzemes Augstskola, Gulbenes novada pašvaldība, Kocēnu novada pašvaldība sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru Eži.

Aicinām iepazīties ar plašo VIN2021 pasākumu programmu, apmeklējot innovation.vidzeme.lv sadaļu PASĀKUMI.

VIN2021 lieldraugi – Vidzemes Augstskola, Re:TV, laikraksts Liesma un laikraksts Druva.

 

>> IELŪGUMA VIDEO



Par Vidzemes inovāciju nedēļu

2021. gadā Vidzemē jau trešo reizi tiks organizēta Inovāciju nedēļa. Tikai šoreiz nedaudz atšķirīgā formātā – inovācijas piekritēji visas nedēļas garumā pulcēsies tiešsaistes pasākumos. Formāts mainās, kvalitāte paliek.

Šis ir pateicīgs laiks, kad visi esam viena tiešsaistes sazvana attālumā. Ir piemērots brīdis, lai paraudzītos, ko dara citi, padalītos ar to, ko darām paši un iegūtu jaunus domubiedrus un sadarbības partnerus. Inovācijas ir gan uzņēmumos, gan publiskajā sektorā. Tās dzīvo sabiedrībā un cerīgi raugās uz jauniešiem, mudinot palūkoties uz lietām citādi – efektīvāk un ilgtspējīgāk.

Vidzemes plānošanas reģions aicina iedzīvināt inovācijas ikdienā un mainīt joprojām pastāvošu priekšstatu, ka inovācijas ir saistītas vienīgi ar tehnoloģijām vai programmēšanu.

Vidzemes Inovāciju nedēļa ir pasākumu kopums, kas tiek īstenots visā reģiona teritorijā. Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Reizēm vajag iedrošināt, reizēm – satikt pareizos cilvēkus, reizēm – gūt apstiprinājumu, ka ir laiks rīkoties!

Inovācija sākas ar domāšanas maiņu. Vidzeme mainās.

 

Jautājumiem par VIN2021 pasākumiem: Ineta Tauriņa ( ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26382820)

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja ( anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752)

Vidzemes reģionā darbu uzsāk jauna koordinatore remigrācijas jautājumos - Rita Merca. Viņa būs tā, kas turpmāk sniegs informatīvu atbalstu remigrantiem. R. Merca tiem, kuri interesējas par atgriešanos un pārcelšanos uz dzīvi atkal Latvijā (Vidzemē), izveidos personalizētos piedāvājumus, kas var skart plašu tēmu loku - nodarbinātību, pārkvalificēšanās iespējas, izglītības nodrošinājumu bērniem, latviešu valodas apguvi, sociālās garantijas, mājokļa atrašanu un kreditēšanas iespējas, saimnieciskās darbības uzsākšanu, kā arī dažādus citus sadzīves jautājumus.

R. Mercai, jaunajai remigrācijas koordinatorei Vidzemē, ir ilggadēja pieredze starptautisko sakaru jomā pašvaldībās un projektu vadībā Vidzemes plānošanas reģionā. Viņai piemīt prasme veidot kontaktus un darboties multikulturālā vidē. Savukārt darbs pašvaldībā ir devis zināšanas par iedzīvotāju vajadzībām un iesaisti pašvaldību attīstības procesos. No 2008. gada R. Merca vada Ziemeļeiropas mazo pašvaldību sadarbības tīklu "Innovation Circle Network", kur viens no darbības virzieniem ir veidot dzīvei, darbam un atpūtai pievilcīgas vietas.

R. Merca uzsver: "Mani vienmēr ir interesējusi Latvijas diasporas dzīve un latviskuma uzturēšana citās valstīs. Remigrācijas koordinatora darbā vēlos palīdzēt emigrācijā mītošajiem vidzemniekiem rast ceļu mājup. Ceru, ka mana palīdzība un padoms motivēs kādu pieņemt izšķirošu lēmumu - atgriezties dzimtenē. Amerikāņu politiķis un orators Les Brauns reiz teicis: "Palīdzi citiem sasniegt viņu sapņus un Tu sasniegsi savējos.""

Tiem, kuri plāno vai ir jau izlēmuši atgriezties Latvijā, Vidzemē, sev nepieciešamo informāciju iespējams iegūt, sazinoties ar remigrācijas koordinatoru Vidzemē - rakstot remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv vai zvanot pa tālr. +371 29374285 (Darbadienās no plkst. 9.00 līdz 17.00).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

--

Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros 26. februārī no plkst. 10:00 notiks tiešsaistes seminārs un domrades darbnīca "Sabiedrības līdzdalība vietu izaugsmei", kurā īpaši aicināti piedalīties publiskā sektora un kultūras jomas pārstāvji.

Seminārā tiks runāts par sabiedrības līdzdalības iespējām un kopienu iniciatīvu nozīmi dzīves vides veidošanā. Sevišķi publiskā sektora organizāciju vidū aizvien aktuāls ir jautājums, kā iesaistīt sabiedrību lēmumu pieņemšanā par pārvaldes procesiem, kādus līdzdalības mehānismus izmantot, kā aktivizēt vietējās kopienas, ļaut apvienoties domubiedriem kopīgu interešu pārstāvniecībai spēcīgas un funkcionējošas dzīves vides radīšanai.

Par to runās "Providus" vadošā pētniece Līga Stafecka, iezīmējot līdzdalības budžetēšanu kā vienu no sabiedrības līdzdalības mehānismiem valsts iestāžu darbā. "Latvijas Lauku foruma" izpilddirektore Anita Seļicka izcels veidus, kā kopradīt un rast sadarbību ar domubiedriem, pašvaldību vai nevalstiskajām organizācijām. Savukārt ar pieredzes stāstu par ieviestajiem līdzdalības veidiem savas teritorijas attīstībā dalīsies Gulbenes novada pašvaldības un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji.

Savukārt otrajā pasākuma daļā praktiskajā darbnīcā aicināti apvienoties tie, kuri vēlas izzināt, kā radīt inovāciju kultūras jomā caur sabiedrības līdzdalību un kopienas aktivitātēm. Dalībniekus iedvesmos Červonkas baznīcas neprātīgais atdzimšanas stāsts, "Sēlijas laivu" kā pārmaiņu aģenta stāsts, “Sansusī” stāsts par labklājības rezidenču programmu, kā arī “Jaunlutriņu attīstības biedrības” stāsts par vietējo iedzīvotāju un tālienē dzīvojošo sadarbību kopienas kultūras veidošanā.

Pasākums norisināsies tiešsaistes platformā Zoom, dalībniekiem nepieciešams iepriekš reģistrēties. Detalizētāka semināra programma un reģistrēšanās: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2021-02-26/sabiedribas-lidzdaliba-vietu-izaugsmei.html

Reģistrētajiem pasākuma dalībniekiem tiks nosūtīta saite dalībai seminārā.

Papildu informācija pa tālruni +371 28674617, e-pastā – ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Vairāk par Vidzemes inovāciju nedēļu: http://innovation.vidzeme.lv/

Pasākums īstenots projektā “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Interreg Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk: https://bit.ly/30hOMvy 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste.

Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros trešdien, 24. februārī, plkst. 10.00–12.00 Vidzemes plānošanas reģions aicina uz diskusiju par šobrīd tik ļoti aktuālo jautājumu – dabas taku un dabas mantojuma objektu ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Vai publiskās labiekārtotās dabas takās būtu jāievieš ieejas maksa? Kādi ir iespējamie pārvaldības mehānismi? Vai ir nepieciešama tūrisma pārvaldības inovācija?

Meklējot labsajūtu dabā, mēs izmantojam ekosistēmas pakalpojumus un esam pieņēmuši, ka šie pakalpojumi mums pienākas par brīvu. Bieži vietas, kur cilvēki gūst īpašu dabas baudījumu un labprāt atgriežas atkal, atrodas aizsargājamās dabas teritorijās, turklāt tiek sagaidīta ērta piekļuve, drošība, komforts un labiekārtojums.

Kā ilgtermiņā aizsargāt unikālo dabas mantojumu, vienlaikus ļaujot sabiedrībai to baudīt un izzināt videi draudzīgā veidā? Kāpēc gan pie mums, gan citviet pasaulē aktualizējies jautājums par “maksas dabu”?

Vai tie Latvijas sabiedrības pārstāvji, kas aktīvi izmanto labiekārtotas dabas takas, būtu gatavi piedalīties ar līdzmaksājumu šādu taku izveidē un uzturēšanā?

 

Diskusijā uzklausīsim dabas tūrismā ieinteresēto un iesaistīto pušu pārstāvjus no Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas valsts mežiem, Kocēnu novada domes, Dziļezera-Riebezera dabas takas, Cecīļu dabas takām un piedzīvojumu tūrisma aģentūras "Baltic Nature Travel". Diskusiju moderēs Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, ģeogrāfijas doktors un HESPI pētnieks Andris Klepers.

 

Norises laiks: trešdiena, 2021. gada 24. februāris, plkst. 10.00–12.00

Dalība: Diskusijas tiešraidi bez reģistrēšanās būs iespējams skatīties Vidzemes inovāciju nedēļas tīmekļa vietnē innovation.vidzeme.lv , kur būs iespēja arī uzdot jautājumus (pierakstoties savā Youtube kontā). Reģistrētie dalībnieki var pievienoties diskusijai arī ZOOM platformā (ierobežots skaits).

 

Vairāk informācijas un reģistrēšanās šajā saitē: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2021-02-24/diskusija-vai-atputa-labiekartota-daba-mums-visur-pienakas-bez-maksas.html

 

Diskusiju organizē Vidzemes plānošanas reģions, un tiešraidi atbalsta Vidzemes Augstskola.

 

Diskusija tiek īstenota ar  projekta "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Mežtaka"" un  Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu.  Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PROJEKTA "MEŽTAKA" ZIŅAS

---

Turpinot uzsākto ieceri – Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas izstrādi nākamajiem septiņiem gadiem veikt kopā ar vidzemniekiem – , š.g. 26. februārī plkst. 10.00 tiks organizēta tiešsaistes tematiskā diskusija “Dabas kapitāls, aprites ekonomika”. Tematiskās diskusijas Vidzemes plānošanas reģions (VPR) organizē Attīstības programmas 2021-2027 1. redakcijas projekta publiskās apspriešanas ietvaros.

Ar iedzīvotājiem pavisam kopā plānots tikties sešas reizes. Pirmā kopā sanākšana jau veiksmīgi aizvadīta, tajā diskutējot par kultūras, dabas un kultūras mantojuma, kā arī spēcīgu kopienu jautājumiem. Pirmajā organizētajā tiešsaistes pasākumā-diskusijā  tikās 85 interesenti ne tikai no Vidzemes, bet visas Latvijas.

Pašvaldību pārstāvji, tūrisma speciālisti, biedrību dalībnieki, ministriju pārstāvji, arī iedzīvotāji no vietējām kopienām pulcējās tiešsaistē,  lai paustu savu vērtējumu par līdzšinējo plānošanas dokumenta sagatavoto redakciju un sniegtu savus komentārus papildinājumiem vai labojumiem.

VPR Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa atzīst, ka “ir gandarījums par tik kuplu apmeklējumu un aktīvām diskusijām, kas raisījās dalībnieku vidū. Ir skaidrs, ka šis izvēlētais formāts – dot iespēju interesentiem pulcēties un kopā pārrunāt nākamo septiņu gadu attīstības virzienus – ir trāpīts desmitniekā! Jau pašā sākumā esam saņēmuši vērtīgas norādes, kas palīdzēs pilnveidot Attīstības programmas saturu, padarot to par darbīgu un uzņēmīgu vidzemnieku ceļakarti individuālai un arī kopīgai reģiona attīstībai. Mēs esam centušies paredzēt vidzemnieku prioritātes un vajadzības, tomēr šīs kopā sanākšanas mums ļauj vai nu apstiprināt, vai pilnveidot sākotnējās prognozes.”

Arī Latvijas Lauku foruma izpilddirektore Anita Seļicka vērtē pirmo VPR organizēto tematisko diskusiju: “VPR profesionāli spēj saskatīt aktuālās pasaules tendences, inovācijas un meklēt iespējas, kuru potenciāls  būtu meklējams tieši Vidzemē. Tomēr visnozīmīgākā man šķiet viņu drosme un spēja būt atvērtiem un meklēt atbildes uz to, vai minētās (bieži ambiciozās) tendences ir nozīmīgas arī iedzīvotājiem, veidojot atvērtas tematiskās diskusijas ar iedzīvotājiem, neatkarīgi no profesijas, dzīvesvietas vai pieredzes dokumentu izstrādē. 

Mūsu, iedzīvotāju, uzdevums ir dalīties savā redzējumā par to, kā tas varētu ietekmēt mūsu katra ikdienu, kas mums ir nepieciešams un ko mēs gribētu darīt. Pirmajā darba grupā par identitāti runājām gan par atbalstu kopienu līderiem un demokrātiski ievēlētām ciemu valdēm, kaimiņu būšanu, gan praktiskām rekomendācijām, ko sagaidām no pašvaldības un kā plānošanas reģions varētu sniegt atbalstu. Ir izdarīts pirmais solis – iespēju ēdienkarte jeb melnraksts programmai ir gatavs. Pašreiz ikkatra vidzemnieka uzdevums ir iesaistīties, lai aplūkotu, ko no tā vēlamies un spējam kopā paveikt nākamos septiņus gadus, jo tikai tad, kad katrs iedzīvotājs saredzēs arī savu nākotni publiskās pārvaldes veidotajā teritorijas attīstības vīzijā un darba plānā, šis dokuments būs visa reģiona mērķis.”


Atgādinām par nākamajām plānotajām diskusijām, kas notiks vēl arī martā (iepriekšēja reģistrēšanās nav nepieciešama):

Jāatzīmē, ka komentārus un papildinājumus par Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas 2021-2027 1. redakcijas projektu var iesniegt arī individuāli, aizpildot priekšlikumu veidlapu un nosūtot to vai nu elektroniski uz e-pasta adresi ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv, vai arī pa pastu (Vidzemes plānošanas reģions, Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101).

Publiskā apspriešana izsludināta no 2021. gada 8. februāra līdz 9.martam.

Ar Vidzemes plānošanas reģiona pašreizējās situācijas analīzes dokumentu un Attīstības programmas 2021-2027 1. redakcijas projektu, kas nodots publiskajai apspriešanai, var iepazīties VPR mājaslapā, sadaļā “Attīstības plānošana” – “Sabiedrības līdzdalība”.  Uzziņai par precizējošiem jautājumiem aicinām sazināties ar VPR Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāju Ievu Kalniņu (ieva.kalni%C5%86a PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26533464).

VPR Attīstības programma 2021-2027 tiek izstrādāta ar projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) atbalstu. Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros.

 

Jautājumiem: Ieva Kalniņa, Vidzemes plānošanas reģiona Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja, tel. 26533464, e-pasts ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Uz ielas pretī nāk sieviete, kura stumj bērnu ratus, bet tajos esošais bērns ir aptuveni desmit gadus vecs. Ķermenis salīcis, kājas pret pārējo ķermeni nesamērīgi tievas. Bērns smejas un skaļi spiedzošām skaņām cenšas komunicēt ar pasauli. Garāmgājēji novērš skatienus, kāds uz brīdi uzsmaida bērna mammai, kāds pāriet ielas otrā pusē, jo ir mācīts neskatīties uz citādo.

 Ģimenēs, kurās aug bērns ar funkcionāliem traucējumiem, ikdienu apgrūtina ne vien rehabilitācijas procedūras, asistenta nodrošināšana bērnam un vides pieejamības problēmas, bet arī sabiedrības neizpratne par bērna ar funkcionāliem traucējumiem piederību sabiedrībai. Vecāku vēlme, lai bērna dzīvē satiktie cilvēki aiz funkcionāliem traucējumiem ierauga bērnu un viņa vajadzības, bieži paliek nesadzirdēta, nesaredzēta un nesaprasta.

Lai mazinātu sabiedrībā esošo stigmu par bērniem ar funkcionālām traucējumiem un sniegtu zināšanas, šī gada 19. februārī Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros tika organizētas apmācības vispārējo pakalpojumu sniedzējiem. Apmācības notika ZOOM platformā un tajās piedalījās 25 dalībnieki no desmit Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām. Aktīvākie apmācību dalībnieki pārstāvēja izglītības nozari.

“Tas, ka mums rada trauksmi kaut kas nepazīstams un citāds, ir normāli. Tā ir mūsu smadzenes daļa, kas tā noreaģē, bet ne vienmēr kaut kas uzreiz ir jādara. Trauksme raisa vēlmi iesaistīties vai dusmas, kas ir aizsargreakcija. Kā piedzīvot to, ka neko nevar darīt? Nevis aizmukt, izvairīties, bet izdzīvot bezspēcības laiku? Pieņemšana. Pieņemšana ir sadarbība. Nav viena vispārīgā metode, pareizais veids, kā komunicēt ar šādiem bērniem un viņu ģimenēm. To nevar vienā pieejā iemācīties un tad lietot. Pareizais veids veidojas, kad iemācāmies būt iejūtīgāki, vairāk spējīgi nevis komunicēt no pareizās pozīcijas (kas būtu ļoti augstprātīgi), bet vairāk nostāties līdzās, būt gataviem līdzpārdzīvot. Un galvenais atslēgas vārds ir cieņa!”- tā, iedrošinot dalībniekus, pauda lektore Mg.psych., mg.sc.sal., sertificēta psiholoģe, mākslas terapeite, supervizore Ilze Dreifelde.

Apmācību laikā dalībnieki strādāja darba grupās, kurās diskutēja par tādām tēmām, kā  neizpratne, iesaiste, uzmanības pievēršana un komunikācijas grūtības ar bērnu, kuram ir funkcionāli traucējumi un viņa ģimeni. “Man ikdienā nav saskarsme ar bērniem, kuriem ir īpašas vajadzības. Šodiena man pilnīgi noteikti ir kas jauns un liek aizdomāties par šiem bērniem,” – pārdomās dalījās kāda bibliotēkas darbiniece. “Bijām dalībnieki no dažādām sfērām un tas ļāva mums uz lietām paskatīties no dažādiem skatu punktiem,”- tā pēc diskusijām secināja viena no dalībniecēm.

Apmācību noslēgumā dalībniekiem bija brīnišķīga iespēja noklausīties iedrošinošu dzīvesstāstu, kurā dalījās audžumamma Elīna Bataraga. Elīnas ģimenē aug audžumeita, kurai ir smagi funkcionāli traucējumi. “Ir ok, ja bērnam nekad nebūs amata un viņš nekad nestrādās. Jānomet tas plīvurs, ka visi ir salīdzināmi. Mirklis, kad es atmetu ideju, ka man audžumeitu ir “jāsalabo” bija sāpīgs, bet tas nesa milzu atvieglojumu,”- dalījās E.Bataraga. Audžumamma uzsvēra, ka ikvienam ir iespēja palīdzēt īpašajiem bērniem, atbalstot viņa vecākus. Viens vecākam pateikts teikums var mainīt ļoti daudz, Elīna aicina to izmantot, lai celtu: Īpašo bērnu vecāki ir vienlaikus ļoti stipri un ļoti trausli. Viņi var cīnīties par savu bērnu, kā lauvas, bet jebkurš negatīvs komentārs par bērnu spēj sagraut vecāku. Ir viegli saskatīt trūkumus un grūtības, bet, lai ieraudzītu stiprās puses, ir nepieciešama piepūle!

Jautājumiem: Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv">ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv">laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv  

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv">naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Vairāk par deisntitucionalizācijas projektu "Vidzeme iekļauj" 

Pagājušā gadā Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar ārvalstu partneriem ERASMUS+ projekta ietvaros pabeidzis darbu pie metodoloģijas izstrādes, kas iekļauj praktiskus rīkus pieaugušo izglītības iespēju izmantošanai cilvēkresursu attīstībai mazajos un vidējos uzņēmumos (MVU). Šobrīd ir izvēlēti pieci uzņēmumi, kuros šos rīkus praktiski izmēģināt.

Metodoloģijā iestrādātie rīki palīdzēs MVU identificēt personāla vajadzības nepieciešamo prasmju attīstībā, kā arī palīdzēs izveidot personālvadības principus uzņēmumā, veicinās visaptverošas un stratēģiskas personālvadības pieejas ieviešanu.

Aicinām iepazīties ar izstrādātajiem materiāliem >> latviešu valodā un angļu valodā.

Pēc rīku izmēģināšanas uzņēmumos, ir iespējami precizējumi publicētajos materiālos.

Papildu informācija: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

Aktivitātes tiek īstenotas ERASMUS+ projekta „Uz viedām specializācijām orientēta pieaugušo prasmju attīstība mazos un vidējos uzņēmumos” (PULSE) ietvaros. Tā mērķis ir izstrādāt inovatīvus elastīgus pieaugušo izglītības ceļus uz viedo specializāciju orientētiem MVU.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste