Arhīva kalendārs

« November 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

2021. gada 29. oktobrī uz ikmēneša sēdi tiešsaistē pulcējās Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padome, pārstāvot visas vienpadsmit VPR reģiona pašvaldības. Sēdē piedalījās arī Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Butāns, kā arī VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (VSIA LVC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis. Klātesošie tika informēti par plānotajiem būvdarbiem valsts ceļu tīklā, kā arī tika skaidroti investīciju plānošanas kritēriji primāri un sekundāri atjaunojamajiem reģionālajiem ceļiem, kā arī vietējo ceļu savienojumiem starp pagastu un novadu centriem.

VPR Attīstības padome atzinīgi vērtēja VSIA LVC sagatavoto redzējumu, ņemot vērā, ka skaidri definētas prioritātes, turklāt mērķi uzskatāmi par reāli izpildāmiem, jo būvdarbi laika periodā līdz 2027. gadam tiek plānoti atvēlētā finansējuma ietvaros.

VSIA LVC pārstāvis M. Lazdovskis uzklausīja arī pašvaldību pārstāvju rosinājumu par papildu ceļu posmu iekļaušanu prioritāri sakārtojamo ceļu sarakstā, t.sk., Ziemeļu stīgu, kas VPR attīstības plānošanas dokumentos definēta kā reģionālas nozīmes pierobežas transporta koridors ar potenciālu tūrisma un uzņēmējdarbības vides attīstībai abpus robežai.

Vents Armands Krauklis (Valkas novada pašvaldība) norādīja, ka vērojams ekonomiskās aktivitātes pieaugums otrpus robežai – Igaunijā –, kam par iemeslu ir sakārtotā ceļu infrastruktūra, kā arī norādīja, ka ļoti bieži Latvijas autovadītāji daļu maršruta pierobežā izvēlas veikt pa asfaltētajiem ceļiem Igaunijas pusē. Šāda veida paradumi ietekmē arī statistikas datus par pierobežas ceļu noslodzi Ziemeļvidzemē, kas ir būtisks fakts, ņemot vērā, ka satiksmes intensitāte ir viens no kritērijiem prioritāri sakārtojamajiem ceļiem.

Attīstības padomes priekšlikums guva VSIA LCV atsaucību, un tika lemts par atsevišķas sanāksmes organizēšanu ar pašvaldību speciālistiem, lai sīkāk izdiskutētu šo un citus priekšlikumus par prioritāri sakārtojamajiem ceļiem Vidzemes reģionā periodā līdz 2027. gadam.

Papildus šiem jautājumiem, VPR Attīstības padome apstiprināja deinstitucionalizācijas vadības grupas sastāvu, kā arī apstiprināja VPR Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030 aktualizētā projekta nodošanu publiskajai apspriešanai. Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas aktualizēšana tiek veikta pamatojoties uz administratīvi teritoriālās reformas rosinātajām pārmaiņām, kad Vidzemes plānošanas reģiona teritorija tika paplašināta, pievienojoties arī Ogres, Limbažu un Saulkrastu novadu teritorijām.

Padomes sēdē par reģiona pārstāvi Sabiedriskā transporta padomē tika izvirzīts Agris Lungevičs (Madonas novada pašvaldība), bet darbam Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam Apvienotās uzraudzības komitejā – Guna Pūcīte (Gulbenes novada pašvaldība), par vietnieku nominējot Dzintaru Adleru (Alūksnes novada pašvaldība). VPR darba grupā Latvijas vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna izstrādei deleģēts Māris Justs (Varakļānu novada pašvaldība).

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv