Arhīva kalendārs

« November 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Aicinām brīvdienās iepazīt vismaz vienu vietu Latvijā, kurā vēl nav būts. Varbūt tas ir ciemats pavisam netālu, uz kuru esat redzējuši norādes zīmi, bet neesat vēl aizbraukuši? Iespējams izvēlēts tālāks galamērķis?

Varbūt negaidīts atklājums būs Meņģeles pagasts Ogres novadā. Tas lepojas ar novadnieku – rakstnieku Sudrabu Edžu jeb Eduardu Zilberu –, kurš 1900. gadā sarakstīja stāstu “Dullais Dauka”. Literārais darbs gadu gaitā kļuva par latviešu literatūras klasiku, un galvenais varonis – zinātkārais zēns, kuru dēvē par Dullo Dauku, – par simbolu cilvēka neizsīkstošajai vēlmei pēc tāliem apvāršņiem, drosmei nenodot savas ilgas, sapņus un nebaidīties jautāt.

Uzkāpjot 30 m augstajā Meņģeles skatu tornī un veroties apkārtnes ainavā, iespējams sajust Dullā Daukas vēlmi redzēt un uzzināt arvien vairāk, nospraust tālākus mērķus un atklāt jaunus apvāršņus.

Meņģeles skatu tornis. Foto: www.visitogre.lv 

Rakstnieks Sudrabu Edžus dzimis un bērnību pavadījis Meņģeles pagasta “Siliņu” mājās. Ogres upes senkrastā augošā ozolu un bērzu birzs pie "Zvaniņu" mājām esot bijusi literātam iemīļota atpūtas vieta. 20. gs. 70. gados pie tās dzejnieks Imants Ziedonis ar domubiedriem izveidoja Dullā Daukas taku ar īpašiem akmeņiem. Uz viena no tiem uzraksts – "Dullais Dauka".

Meņģelē dzīvojot, rakstnieks par tēla prototipiem izvēlējies vairākus vietējos zēnus. Viens no tiem dzīvojis kaimiņos. Tas ir bijis zēns, kurš bez lielām grūtībām izjaucis un salabojis mājas veco pulksteni, un tam nav ticējis pat viņa paša tēvs. Stāstā līdzīgi – skroderis neticēja, ka Dullais Dauka izjaucis un salicis šujmašīnu. Par godu rakstniekam tur izveidota Dullā Daukas birzs.

Meņģeles centrā ir izveidotas Sudrabu Edžus piemiņas vietas. 1984. gadā uzstādīts tēlnieka Vilņa Titāna veidotais Sudrabu Edžus piemineklis un izveidots muzejs (apmeklējums jāpiesaka iepriekš).

                

Sudrabu Edžus piemineklis un muzejs. Foto: www.visitogre.lv

Meņģeles skatu tornis un Dullā Daukas birzs atrodas dabas parka “Ogres ieleja” teritorijā. Tā krāšņākā rota ir krāčainā Ogres upe.

Dabas parks “Ogres ieleja”. Foto: www.visitogre.lv 

No Meņģeles skatu torņa labi redzama arī Aderakšu Sv.Marijas – Magdalēnas pareizticīgo baznīca, kas celta 1867. gadā. Tajā dievkalpojumus noturēja latviešu valodā.

Aderakšu pareizticīgo baznīca. Foto: www.visitogre.lv

Varbūt neesat bijuši arī Līčupē? Tās apkārtni iespējams iepazīt 12 km garajā pārgājienu maršrutā Līčupe - Ogresmuiža. Netālu no Ogresmuižas pagājušajā gadā uzbūvēts jauns trošu tilts un arī skatu platforma.

Tilts pār Ogres upi. Foto: www.visitogre.lv

Skatu platforma. Foto: www.visitogre.lv

No Meņģeles uz otru pusi, Madlienas pagastā, apskatāms vēl viens savdabīgs tornis – Vērenes uguns novērošanas tornis ar koka skaidu jeb lubiņu apdari. Tornis apskatāms no ārpuses.

Vērenes uguns novērošanas tornis. Foto: www.visitogre.lv 

Pavisam citas sajūtas gūsiet, ja dosieties uz Ķeipeni. Gleznains ceļš ved pa Ķeipenes valni, kas ir plats, paugurains masīvs 7 km garumā. Tā augstākajā daļā ierīkotas vietas apkārtnes vērošanai.

Ķeipenes valnis. Foto: www.visitogre.lv

Bijušās Ķeipenes dzelzceļa stacija telpās un apkārtnē izveidota Ķeipenes kinostacija jeb  Sergeja Eizenšteina komunikāciju centrs, kas radusies, kad agrāk kinofestivāla “Arsenāls” komanda un domubiedri devušies mazliet sirreālā ceļojumā ar vilcienu uz Ķeipeni. Katra šāda ceļojuma laikā mazā stacija ieguva kādu jaunu elementu vai vides instalāciju. Kases lodziņā sēž pats Sergejs Eizenšteins. Šī ir pasaulē vienīgā publiski apskatāmā ekspozīcija, kura veltīta kinomākslas dižgaram, slavenajam krievu režisoram Sergejam Eizenšteinam.

Arsenāla tunelis Ķeipenes kinostacijā. www.visitogre.lv 

Milzu galds kino dižgariem Ķeipenes kinostacijā. Foto: facebook.com/keipene.eizensteins  

Dodoties tālāk uz Madlienas pusi, piestājiet pie Latvijas pagastu ozolu birzs! 2004. gada 30. aprīlī, vienu dienu pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, tur tika iestādīti 453 ozoliņi – pa vienam katram Latvijas pagastam.

Latvijas pagastu ozolu birzs. Foto: www.visitogre.lv

Lapenīte pagastu birzī. Foto: Ilze Sprance

Ogres novada Tūrisma informācijas centrs izstrādājis 132 audiogida stāstus par dažādām vietām, notikumiem un personībām visos Ogres novada pagastos. Ikviens viedierīces īpašnieks var doties izzinošā ceļojumā pa Ogres novadu, ņemot līdzi personīgo gidu savā tālrunī. Lai klausītos audiogida stāstus, nepieciešams lejupielādēt bezmaksas mobilo aplikāciju “Ogres novadnieks” un “Tūrisma” sadaļas sarakstā vai kartē sameklēt interesējošos objektus!

Ko vairāk ieraudzīt un piedzīvot plašajā novadā? Ieskaties šajās lapās - Ikšķile, Ogre, Ķegums, Lielvārde.

Informāciju sagatavojusi:
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
Ilze Liepa
sadarbībā ar Ogres novada Tūrisma informācijas centru
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 31. decembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI 

---

Lai palīdzētu apkopot jaunu informāciju par avotiem Latvijā, sevišķi Gaujas un Salacas upju baseinu apgabalos, joprojām ikviens aicināts iesaistīties avotu izpētē un novērojumu fiksēšanā tam īpaši izstrādātā vietnē – avoti.info. Līdz šim tajā reģistrēti vairāk nekā 130 avoti Latvijā, kas ļauj izvēlēties izpētei jau zināmu avotu vai pievienot jaunu novērojumu.

Avotu monitoringa mērķis ir palīdzēt zinātniskajām un valsts institūcijām, tostarp Latvijas Universitātes Ģeoloģisko procesu izpētes un modelēšanas centram, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centram apkopot informāciju par avotiem un to ūdens ķīmisko kvalitāti, novērtēt un izdarīt secinājumus par galvenā dzeramā ūdens resursa – pazemes ūdeņu – stāvokli.

Vietnē https://avoti.info/ lasāmas zinātnieku sagatavotas vienkāršas avotu izpētes vadlīnijas, kas skaidro, kā atrast un atpazīt, novērtēt avotu un fiksēt datus. Tāpat ērti izmantojamā kartē iespējams aplūkot informāciju par citu veiktajiem novērojumiem, reģistrēties un pievienot jaunus identificētos avotus un savus novērojumus.

Novērojumus var veikt jebkurš, atkarībā no pieejamā aprīkojuma (mērierīces, testēšanas komplekti) un prasmēm. Tos var veikt dažādi, arī fiksējot ar fotoattēliem. Fotoattēlu monitorings ir ātrs, vienkāršs un efektīvs veids, kā noteikt izmaiņas dabā, kas noder tālākā analīzē. Tāpat bez analītiskiem instrumentiem par avota ūdens īpašībām gana daudz var pavēstīt cilvēka pamatmaņas – ūdens temperatūras noteikšana ar roku, ūdens pagaršošana vai tā aromāta noteikšana, kā arī vizuāla novērtēšana. Ar plašāku informāciju par novērojumu veikšanas metodēm var iepazīties izveidotajās vadlīnijās.

Lai veicinātu skolēnu interesi un izpratni par vides jautājumiem, plānots avotu novērojumu veikšanā piesaistīt arī skolas. Avotu apsekojumu veikšana ir lieliska iespēja apvienot izglītojošu procesu ar došanos dabā, vienlaikus sniedzot ieguldījumu informācijas iegūšanā un datu apkopošanā.

Kā uzsver zinātnieki, pazemes ūdeņu un avotu kā dabisko saldūdens resursu kvalitātei ir milzīga ietekme un mūsu ikdienas dzīvi. Šobrīd nav skaidri zināms, kuri piesārņojuma, barības vielu vai baktēriju atlikumi varētu būt piesārņojuma avots. Lai uzturētu ūdens kvalitāti, ir jānodrošina avotu un to sateces baseinu aizsardzība, kā arī regulāri jāveic to ūdens kvalitātes monitorings.

Aktivitāšu ieviešana notiek starptautiska projekta ietvaros, kurā sadarbojas Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas Universitāte (Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte), Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, Dabas aizsardzības pārvalde, kā arī vairākas institūcijas Igaunijā – Igaunijas Republikas Vides ministrija, Igaunijas Ģeoloģijas dienests, Tallinas Universitātes Ekoloģijas institūts un Igaunijas Vides aģentūra.

Tās notiek Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Vienotu darbību kopums efektīvākai kopējo pazemes ūdeņu resursu apsaimniekošanai” (WaterAct) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt ilgtspējīgu kopīgo pazemes ūdens resursu apsaimniekošanu pārrobežu teritorijā. Vairāk par projektu lasiet >> šeit.


Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.