Arhīva kalendārs

« September 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs un EUROPE DIRECT Vidzeme sadarbībā ar biedrību GreenFest 3. oktobrī plkst. 12.00–13.30 aicina uz diskusiju “Vai viegli būt "zaļam" uzņēmējam?", kas norisināsies  GreenFest ' 21 festivāla ietvaros Siguldas Pils kvartālā.

Līdz šim pasaules attīstību veicināja intensīva dažādu resursu izmantošana. Aprites ekonomika paredz, ka sabiedrība nedzīvo ar ideju radīt atkritumus, bet gan ar domu, ka ikviens produkts, kad tas vairs nav nepieciešams, var tikt izmantots kā izejviela, lai radītu jaunus un vajadzīgus produktus. Aprēķini liecina, ka apmēram 90–95% visu izejvielu, ko esam ieguvuši, nonāk atkritumos.

Augot pieprasījumam pēc dabas resursiem augot un atkritumu kalniem, apdraudēti ir gan resursu krājumi pasaulē, gan vide. Beziepakojumu veikali, bioloģiskie lauksaimnieki, koka mēbeļu ražotāji, kas izmanto jau lietotus kokmateriālus, dizaineri, kuri strādā ar lietotajiem apģērbiem, peldkostīmu ražotājs, kurš izmanto audumus, kas ražoti no veciem zvejas tīkliem, paklājiem, PET pudelēm u.c. plastmasas atkritumiem – tas izklausās videi draudzīgi, bet vai būt “zaļam” uzņēmējam ir viegli? 

 

Diskusiju vada: Edgars Ricevs | GreenFest komanda

 

Diskusijas dalībnieki:

· Dr.sc.administr. Natālija Cudečka-Puriņa | VARAM Vides kvalitātes un atkritumu apsaimniekošanas nodaļas vadītāja, Latvijas Zinātnes padomes eksperte

· Gints Kukainis | SIA, ZAAO (Ziemeļvidzemes Atkritumu Apsaimniekošanas Organizācija) valdes priekšsēdētājs

· Laura Žukovska-Supe | sociālā uzņēmuma SIA "Mans peldkostīms" / zīmola SWIMBE līdzdibinātāja

· Artūrs Jansons | biedrības "Korporatīvās sociālās atbildības platforma Latvijā" valdes loceklis, Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas Administratīvās daļas vadītājs

· Marta Šulce | māte, farmaceite, uzņēmēja, kosmētikas zīmola “SILMACHY” radītāja

· Māris Šņickovskis | integrētais augļkopis, z/s “Klīves”

· Agnese Gaidelione | Cēsu beziepakojuma veikaliņa ”ieber.lv” vēstnese

Ieeja pasākumā BEZ MAKSAS.

 

Festivāla PAVILJONA TERITORIJĀ varēs atrasties apmeklētāji, kuri uzrādīs sadarbspējīgu vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu, vai testēšanas sertifikātu, kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs, vai pēdējo sešu stundu laikā veiktu negatīvu SARS-CoV-2 antigēna testu, kā arī bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, bez sertifikātiem.
TIRGUS TERITORIJĀ ieeja ikvienam apmeklētājam bez ierobežojumiem. Visas festivāla lekcijas un diskusijas būs skatāmai uz lielajiem ekrāniem tirgus teritorijā.

 

Visas GreenFest ’21 lekcijas un diskusijas var skatīties tiešsaistē tīmekļa vietnē Greenfest.lv, kā arī GreenFest Instagram un Facebook kontos.

---

"Domā zaļi, rīkojies viedi, dzīvo veselīgi! " – ar šādu aicinājumu GreenFest biedrība jau ceturto gadu aicina domubiedrus un interesentus uz zaļā dzīvesveida festivālu GreenFest, kas šogad notiks Siguldā no 1. līdz 3. oktobrim. Zaļā dzīvesveida festivāls GreenFest notiek Siguldā kopš 2018. gada. Šo četru gadu laikā festivāls no nelielas domubiedru grupas ir izaudzis par pamanāmu un gaidītu ikgadēju pasākumu ikvienam, kuram rūp zaļš un videi draudzīgs dzīvesveids. Festivālā notiek lekcijas, diskusijas, meistarklases, un radošas darbnīcas, kā arī mākslas performances un mūzikaskoncerti.

GreenFest ’21 pasākuma galvenā ideja ir pievērst cilvēku uzmanību ekoloģijas un vides tēmām Gaujas Nacionālajā parka teritorijā, kā arī Latvijā un pasaulē kopumā. 

 

 

Vairāk informācijas: www.greenfest.lv

Trešdien, 29. septembrī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) transporta eksperte Kristīne Malnača aicināta uzstāties WCTRS (World Conference on Transport Research Society) organizētajā konferencē "Ilgtspējīgas mobilitātes nodrošināšana pilsētu perifērijā, lauku apvidos un attālos reģionos" (Ensuring sustainable mobility in urban periphery and rural areas and remote regions). K. Malnača dalīsies pieredzē par VPR pilotprojekta "transports pēc pieprasījuma" ieviešanas gaitu un apkopotajiem rezultātiem un secinājumiem, konferencē uzstājoties ar tēmu "Izpēte par pakalpojumu "transports pēc pieprasījuma" kā sabiedriskā transporta formu ilgtspējīgai mobilitātei reti apdzīvotās lauku teritorijās" (Investigating demand-responsive transport as public transport service for sustainable mobility in sparsely populated rural areas).

Vairāk informācijas par konferenci šeit:https://www.wctrs-society.com/special-interest-groups/topic-area-g-transport-planning-and-policy/

WCTRS ir starptautiska platforma ideju apmaiņai starp transporta pētniekiem, nozares un projektu vadītājiem, politikas veidotājiem un mācībspēkiem no visas pasaules, izmantojot multimodālu, multidisciplināru daudznozaru pieeju.

Atgādinām, ka pilotprojekta “transports pēc pieprasījuma” ietvaros gada laikā bijušajos Alūksnes un Mazsalacas novados ar transportu pēc pieprasījuma Vidzemē tika pārvadāti 2777 pasažieri, veicot 1277 braucienus. Galvenie iedzīvotāju galamērķi bija ikdienišķu pakalpojumu saņemšanas vietas – ārsts, aptieka, veikals, bankomāts, bibliotēka, frizieris u.tml.

Tāpat arī atgādinām, ka 2020. gada nogalē Vidzemes plānošanas reģiona rosinātais priekšlikums par iespēju veikt pasažieru pārvadājumus pēc pasažieru pieprasījuma saņēma vienbalsīgu atbalstu Saeimā, un deputāti uzdeva Ministru kabinetam līdz 2021. gada 30. novembrim iesniegt Saeimā likumprojektu, kas paredz pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu pēc pasažieru pieprasījuma.

Šobrīd norit aktīvs darbs pie likumprojekta sagatavošanas; procesā iesaistīti arī Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji.

***

>> Vairāk par īstenoto pilotprojektu Vidzemes plānošanas reģionā: https://ej.uz/7han

***

>> Video “4 pasažieri – 4 stāsti” (ilgums 5 min 24 sek): https://www.youtube.com/watch?v=IeX30i_MYTQ

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

--

Izmantojot piešķirtos Eiropas Savienības fonda līdzekļus, izstrādāts mobilitātes plāns jaunajam Smiltenes novadam. Dokuments uzskatāms par šobrīd vienīgo mobilitātes plānošanas dokumentu Latvijā, kas izstrādāts, aptverot visu novada teritoriju. Pirms administratīvi teritoriālās reformas (ATR) šāda veida plānošanas dokumenti tika izstrādāti daļai pilsētu un plānošanas reģionu.

Ņemot vērā Smiltenes novada (pirms ATR) ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2013.-2037. definēto novada attīstības vīziju un stratēģiskos mērķus, kas saistīti ar ekonomiskās vides, sabiedrības un kvalitatīvas dzīves vides attīstību, mobilitātes plāna izstrādes mērķis bija sagatavot stratēģiskās plānošanas dokumentu apvienotajam Smiltenes novadam. Dokuments tiks izmantots kā vadlīnijas mobilitātes pakalpojumu un ar to saistītās infrastruktūras attīstībai, lai apmierinātu iedzīvotāju un uzņēmēju mobilitātes vajadzības gan Smiltenes pilsētā, gan novada lauku teritorijās, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti.


 

Smiltenes novada mobilitātes plāna pilna teksta versija pieejama >> ŠEIT <<.

(2. pielikums Smiltenes novada mobilitātes plāna pasākumu daudzkritēriju analīzes matrica pasākumu prioritātes noteikšanai (.xls))


Smiltenes novada mobilitātes plāns izstrādāts, sadarbojoties iesaistīto pašvaldību pārstāvjiem, vietējiem iedzīvotājiem un Vidzemes plānošanas reģiona administrācijai. Procesā iesaistījās arī Apes un Raunas novadu pašvaldību pārstāvji, apzinoties, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas spēkā stāšanās, šie novadi tiks apvienoti ar Smiltenes novada teritoriju un tas atstās iespaidu uz iedzīvotāju pārvietošanās paradumiem.

Sarmīte Daudziete, Smiltenes novada Attīstības un plānošanas nodaļas teritorijas plānotāja vērtē paveikto: “Izstrādātais mobilitātes plāns ir kvalitatīvs pētījums par esošo situāciju, kurā ieskicētas arī Smiltenes novada iedzīvotāju mobilitātes iespējas. Plānā ir definēti mobilitātes attīstības scenāriji, kuros aprakstīti mobilitātes mērķi un uzdevumi. Izveidota daudzkritēriju analīzes matrica plānoto mobilitātes plāna pasākumu prioritāšu noteikšanai, lai sasniegtu labākas iedzīvotāju mobilitātes iespējas nākotnē. Vēlos norādīt, ka kvalitatīva izstrādātāja un pasūtītāja komunikācija ir svarīga šādu dokumentu izstrādes procesā. Ļoti nozīmīgi iesaistīt arī vietējos iedzīvotājus, jo tas ļauj labāk saprast viņu vajadzības un veicina izpratni par plānošanas dokumentā nospraustajiem mērķiem un uzdevumiem. Izstrādāto dokumentu vērtēju kā pilnvērtīgu materiālu, ko pašvaldība turpmāk, plānojot ceļu, ielu u.c. transporta infrastruktūras attīstību un uzlabošanu, ņems vērā. Pateicība Vidzemes plānošanas reģiona komandai par iespēju izstrādāt šādu mobilitātes plānu Eiropas Savienības projekta ietvaros, kā arī par veiksmīgo sadarbību plāna izstrādes gaitā.”


Foto: Smiltenes novada pašvaldības arhīvs

Plāna izstrāde noritēja četros posmos: tika identificētas problēmas un apzinātas vajadzības, definēti plāna mērķi, izstrādāti attīstības scenāriji un izstrādāts pasākuma plāns mērķu sasniegšanai.

Sagaidāms, ka mobilitātes plāna realizācijas gadījumā tiks uzlabota Smiltenes pilsētas kā apvienotā novada administratīvā centra sasniedzamība un uzlabosies piekļuve darba vietām, izglītības, veselības aprūpes, kultūras un valsts pārvaldes iestādēm un privāto pakalpojumu sniegšanas vietām Smiltenes pilsētā. Tāpat samazināsies satiksmes dalībnieku ceļā pavadītais laiks un uzlabosies satiksmes ērtība un drošība, vienlaikus mazinot satiksmes sistēmas radīto negatīvo ietekmi uz klimatu, cilvēku veselību un apkārtējo vidi.

 

Smiltenes novada mobilitātes plāna izstrādi pēc Vidzemes plānošanas reģiona pasūtījuma vadīja SIA "Ardenis". Plāns tika izstrādāts Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projekta “MARA” ietvaros.  Vairāk informācijas par projektu http://www.mara-mobility.eu (angļu valodā) un http://www.vidzeme.lv (latviešu valodā).


Jautājumiem: Rita Merca, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Gada laikā, no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada septembrim Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no Oulu universitātes Somijā un Ziemeļu medicīnas universitātes Arhangeļskas apgabalā Krievijā strādājuši pie projekta idejas koncepta izveides, lai sagatavotos lielāka kopprojekta izstrādei un īstenošanai bioekonomikas jomā. Projekta idejas fokusā ir vietējo dabas resursu efektīva un ilgtspējīga izmantošana augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu radīšanai. Uzsvars likts uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas savā darbībā izmanto dabas resursus un to blakusproduktus, lai radītu unikālus, aktuālajām tirgus tendencēm atbilstošus gala produktus ar augstu pievienoto vērtību.

Paredzēts apvienot zināšanas par tehnoloģijām, pētniecības un zinātnes institūciju piedāvātās iespējas un līdzšinējo labo praksi, lai veidotu jaunu starptautiska mēroga sadarbības tīklu. Gatavību iesaistīties plānotajā projektā ir izteikuši vairāki partneri Dānijā, Somijā, Norvēģijā un citās valstīs.

Projekta koncepta izstrāde īstenota projekta “Augstvērtīgu dabiskas izcelsmes  pārtikas, dzērienu, kosmētikas produktu un to pārstrādes blakus produktu pārrobežu vērtību ķēdes attīstīšana” (starptautiski pazīstams kā “Value Streams”) ietvaros ar Baltijas Jūras reģiona Interreg programmas finansiālu atbalstu.

Papildus projekta koncepta izstrādei, viena gada laikā partneri apzināja reģioniem kopīgās interešu jomas, noskaidroja potenciālo privātā sektora partneru vajadzības un intereses, tai skaitā dažādu Vidzemes reģiona uzņēmumu intereses. Informācija tika apkopota izpētes dokumentā, kas tika izmantots par pamatu jaunā projekta ieceres izstrādei.

***

Par projektu "Value Streams"

Sākuma kapitāla (t.s. seed money) projekts “Augstvērtīgu dabiskas izcelsmes pārtikas, dzērienu, kosmētikas produktu un to pārstrādes blakus produktu pārrobežu vērtību ķēdes attīstīšana (ValueStreams)” ieviests ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 atbalstu. Tā mērķis bija izveidot pārrobežu sadarbības tīklu, kas identificēs pārtikas un kosmētikas bioekonomikas jomās darbojošos uzņēmumu un zinātnisko institūciju iespējas attīstīt jaunus, augstvērtīgus dabiskas izcelsmes produktus īpaši fokusējoties uz esošo dabiskas izcelsmes produktu ražošanas blakusproduktu pārstrādes iespējām. Projektā spēkus apvienoja trīs partneri – Oulu universitāte (Somija), Vidzemes plānošanas reģions (Latvija), Ziemeļu  Valsts medicīniskā universitāte (Krievijas Federācija), projekta ietvaros strādājot pie jauna, lielāka mēroga projekta pieteikuma izstrādes.

Foto: unsplash.com

Jautājumiem: Irīna Kulitāne, projekta “Value Streams” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, irina.kulitane PIE konso PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv