Arhīva kalendārs

« September 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Vidzemes reģiona pašvaldības 6. septembrī Alūksnē deleģēja Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāju Gunti Gladkinu iepazīstināt 14. Saeimas vēlēšanu kandidātus ar Vidzemes pašvaldību vērtējumu par apstākļiem, kas veicina vai kavē efektīvas uzņēmējdarbības vides attīstību. Pasākuma iniciatori bija Vidzemes uzņēmēji, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija, un tas tika organizēts ar mērķi vairot politiķu izpratni par uzņēmēju un pašvaldību patiesajiem izaicinājumiem un sekmēt atbilstošas valsts politikas attīstīšanu un realizēšanu.

Pasākumā, klātesot reģiona uzņēmējiem, dažādu organizāciju pārstāvjiem un topošajiem politiķiem, tika akcentētas prioritāri nepieciešamās izmaiņas uzņēmējdarbības sekmīgai attīstībai Vidzemē.

Daži no piemēriem – neveiksmīga prioritāšu sakārtošana, vāja konsultēšanās ar uzņēmējiem politikas izmaiņu rosināšanā, nodokļu politikas neefektivitāte, pārmēru liela birokrātija, nepietiekams dzīvojamais fonds, nekvalitatīvs izglītības piedāvājums reģionā u.tml. Tāpat klātesošie tika iepazīstināti ar pašvaldību infrastruktūras projektiem, kas ir ne tikai būtiski vietējās teritorijas, bet arī visa reģiona attīstībai kopumā, no kuriem vairākiem nepieciešams nacionāla līmeņa atbalsts – gan politisks, gan finansiāls. Pašvaldības Vidzemē, veicinot vietu attīstību un uzņēmējdarbību, plāno vērienīgus infrastruktūras projektus, tostarp koprades un inovāciju centru izveidi, mazo ostu  infrastruktūras un dzelzceļa pievadu izbūvi, kultūrvēsturisku ēku atjaunošanu un kultūras telpu izveidi, u.c.

 

Guntis Gladkins, Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs: “Gadu no gada mēs esam norādījuši, ka reģionālā politika netiek plānota un virzīta pietiekami spēcīgi. Iespējams, te ir jautājums par prioritātēm un gribu. Plānošanas reģioniem jāuztic plašākas funkcijas – ne visu var vadīt no galvaspilsētas. Turklāt Vidzemes pašvaldības ikdienas darbā vislabāk spēj izvērtēt situāciju, brīdinot vai sniedzot priekšlikumus par lietām, kas būtu maināmas, pilnveidojamas vai no jauna rosināmas. Par to vēlreiz atgādinājām arī pasākumā – ka politika jāveido, iesaistot arī to pusi, kas vistiešāk jutīs sekas. Ceru, ka topošie politiķi ne tikai klausījās, bet arī dzirdēja. No dažiem izskanēja frāzes par reģionu konkurētspējas celšanu, par to attīstības sekmēšanu, no dažiem – ka nedrīkst apdalīt Rīgu.. Vēl ir laiks vērot, vērtēt un izdarīt savu izvēli! Prieks par izdevušos diskusiju un drosmīgajiem jautājumiem no auditorijas!”

Pasākumu organizēja biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Vidzemes reģiona nodaļa sadarbībā ar biedrību “Valmieras uzņēmēju klubs”. Pasākumā piedalījās Vidzemes uzņēmēji un Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības, kā arī 14. Saeimas vēlēšanās pieteikto politisko spēku – partiju un partiju apvienību – pārstāvji.

 

Jautājumiem: Guntis Gladkins, Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs, t. 2 9145558

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv