Arhīva kalendārs

« October 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Š.g. 29. septembrī Vidzemes plānošanas reģions saņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinības rakstu par sasniegumiem Interreg programmu 2014.-2020. gadam starptautisko projektu īstenošanā un to rezultātu popularizēšanā. Atzinības rakstu parakstījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, un tas tika pasniegts VARAM organizētajā svinīgajā pasākumā  Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, atzīmējot Eiropas Savienības Strukturālo un investīciju fondu Interreg programmu 2014.-2020.g. perioda noslēgumu.

2014.-2020.gada ES fondu plānošanas periodā Interreg programmu ietvaros kopumā apstiprināti 504 projekti, kuros vairāk nekā 1100 Latvijas institūciju sadarbojas ar gandrīz 4000 institūcijām no 27 ES dalībvalstīm, kā arī Lielbritānijas, Norvēģijas un Šveices, piesaistot Latvijas reģionu attīstībai gandrīz 124 milj. eiro inovāciju, uzņēmējdarbības, vides, klimata, tūrisma, kultūras, nodarbinātības, transporta un citu jomu attīstībai.

 
Baltijas jūras reģions kļūst par vienu no visstraujākās izaugsmes reģioniem Eiropas Savienībā. Latvija atrodas šī reģiona dinamikas centrā un ir svarīgi sadarboties, lai pilnībā izmantotu šo unikālo priekšrocību. Interreg programmu formāts ir lieliska iespēja kopā ar ārvalstu sadarbības partneriem rast vienotus risinājumus kopīgajiem izaicinājumiem.

Atzinības rakstus citustarpā saņēma arī vēl vairāki vidzemnieki -  Valkas un Alūksnes novadu pašvaldības, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" un "Vidzemes tūrisma asociācija".

Interreg projekti sniedz nozīmīgu ieguldījumus tūrisma, vides, kultūras, uzņēmējdarbības, izglītības institūciju starptautiskās kapacitātes stiprināšanas jomās.


Pašreiz ir uzsākusies jaunā 2021-2027.gada plānošanas perioda Interreg programmu īstenošana. Institūcijas no Latvijas ir aicinātas kopā ar sadarbības partneriem sagatavot un iesniegt projektu iesniegumus. Informācija par Interreg programmām un izsludinātajiem projektu konkursiem atrodama interreg.lv un Interreg programmu tīmekļa vietnēs.

 


7. oktobrī plkst. 10.00 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) sadarbībā ar biedrību "Latvijas Lauku forums" tiek organizēts seminārs "Jaunienācēji laukos: iespējas un izaicinājumi". Interesenti aicināti pirms semināra savu dalību pieteikt elektroniski.

Seminārā atklāšanā piedalīsies LBTU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) prodekāne Dina Popluga, Latvijas Universitātes, Valsts pētījumu programmas projekta "Jauni risinājumi demogrāfijas un migrācijas procesu izpētē latviskas un eiropeiskas zināšanu sabiedrības attīstībai" vadītāja Zaiga Krišjāne un biedrības "Latvijas Lauku forums" izpilddirektore Anita Seļicka.

Semināra turpinājumā sekcijā "Lauku telpa jaunienācēju paralēlē" informēs LBTU pētnieces Dina Bite un Ženija Krūzmētra par tēmu "Jaunienācēji laukos kā pētniecības objekts", savukārt Latvijas Lauku foruma pārstāvē prezentēs Apvārsnis 2020 programmas projekta "Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem (Polirural)" rezultātus, ietverot tēmu "Jaunienācējs Vidzemē", taču noslēgumā Anete Tīrmane no LBTU stāstīs par "Jaunienācēju integrācija lauku teritorijās".

Pēc tam sekos diskusija "Jaunienācējs manā novadā", kuras galvenais sarunas akcents tiks pievērsts iedzīvotāju pieaugošajai interesei nomainīt pilsētas vidi uz dzīvi laukos, kas liek paskatīties uz jau ilgstoši problemātiskajiem jautājumiem lauku teritorijās no jauna skatupunkta, vienlaikus arī aktualizējot jaunus izaicinājumus, kā arī kopīgi tiks meklētas atbildes uz jautājumu "Kādu potenciālu jaunās migrācijas tendences atver lauku telpas attīstībai?".

Semināra izskaņā notiks darbs grupās "Jaunienācējam pa pēdām", meklējot inovatīvus, laukiem un dažādām motivācijām pielāgotus risinājumus lauku revitalizācijai, ko paver pilsētas iedzīvotāju pieaugošā interese par dzīvi laukos. Dalībniekiem būs iespēja risināt aktuālus jautājumus par izmaksu un ieņēmumu līdzsvarošanu dzīves kvalitātes nodrošināšanai laukos, nodarbinātības un mājokļa iespējām, savas vietas meklēšanu un vērtību sadursmēm, kā arī par sociāli ekonomisko pienesums kopienām.

Lai piedalītos seminārā, aicinām aizpildīt pieteikuma anketu līdz 5. oktobrim (ieskaitot) - https://ej.uz/seminars-jaunienaceji. Dati, kas tiks norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par semināra norisi.
Semināra programma pieejama >> ŠEIT <<

Seminārs tiek organizēts valsts pētījumu programmas "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai" (programma) īstenotā projekta "Jauni risinājumi demogrāfijas un migrācijas procesu izpētē latviskas un eiropeiskas zināšanu sabiedrības attīstībai" VPP-LETONIKA-2021/4-0002 ietvaros, kā arī ar Horizon2020 projekta "Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem" (PoliRural) atbalstu. 


Informāciju sagatavojusi:
Zane Seredina
Biedrība "Latvijas Lauku forums"

 

CITAS PROJEKTA POLIRURAL ZIŅAS

 

---

Agroresursu un ekonomikas institūtā (AREI) septembra izskaņā notika klātienes un vienlaikus arī tiešsaistes seminārs par digitāliem rīkiem lauku teritoriju attīstības novērtēšanai un plānošanai, diskusijās iesaistījās ar Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji.  Semināru apmeklēja 39 interesenti, un šī bija projekta īstenotāju iespēja plašākai auditorijai pastāstīt par projekta PoliRural ietvaros izstrādāto metodiku un digitālajiem rīkiem, kā arī 12 pilotprojektu piemēriem. Semināra mērķis bija dalīties ar vietējo Latvijas kopienu starptautiskā pieredzē, kā arī atspoguļot projekta rezultātu lokālo un praktisko pielietojumu. Līdz ar šo pasākumu noslēdzas trīs gadus ilgušais, aktivitātēm bagātais projekts PoliRural (https://polirural.eu/), kura ietvaros valstu pārstāvji dalījās zināšanās un pieredzē, projekta ietvaros izstrādājot rīkus un metodiku lauku attīstības jautājumu risināšanai un virzīšanai.

Projektā Latviju pārstāvēja četri partneri – AREI, Latvijas Lauku forums (LLF), Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Baltic Open Solutions Center Ltd. (BOSC). Kopumā projektā līdzdarbojās 37 partneri no dažādām Eiropas valstīm.

Kā norādīja Latvijas partneri, šis starptautiskais projekts bija jauna un vērtīga pieredze, kas tika virzīta sistemātiskā procesā, apvienojot pagātnē gūto pieredzi, lai radītu nākotnē izmantojamu metodiku un rīkus lauku teritoriju attīstībai. Viens no lielākajiem izaicinājumiem projekta partneru ieskatā bija atšķirīgais datu pieejamības līmenis valstīs. Tas bijis šķērslis, kas jāpārvar, partneriem veidojot kopīgu prognozēšanas modeli/rīku.

 

LAI SKATĪTOS SEMINĀRA IERAKSTU, LŪDZU, KLIKŠĶINIET >> ŠEIT <<

 

SEMINĀRA PREZENTĀCIJAS:

Data based prediction.pdf

DIH.pdf

FS and MOA.pdf

Polirural_overal.pdf

SDM.pdf

Semex.pdf

 

Par PoliRural

PoliRural ir pētniecības un inovācijas projekts, kas veicina lauku politikas izstrādi daudzveidīgu datu un tehnoloģiju laikmetā, lai nodrošinātu uzticamu, mērogojamu un pārnesamu risinājums politikas kopveidošanai. Tas apvieno lēmumu pieņēmējus, ekspertus un lauku iedzīvotājus, izmantojot progresīvus politikas simulācijas rīkus, lai labāk izprastu un risinātu reģionālās problēmas, galu galā padarot lauku apvidus un profesijas pievilcīgākas un dzīvotspējīgākas jau seniem iedzīvotājiem un neseniem vai potenciāliem jaunpienācējiem. Projekts apvieno attīstības plānošanas rīkus ar atbalsta instrumentiem – sistēmdinamisko modelēšanu, teksta ieguves un analīzes rīkiem, ar praktisku pilotteritoriju līdzdalību. Plašāku informāciju skatīt projekta mājaslapā: https://polirural.eu/


Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Ņemot vērā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) līdzšinējo darbību reģiona viedās specializācijas jautājumos, kur īpašs akcents likts uz savstarpējas sadarbības nozīmību starp ieinteresētajām pusēm, š.g. 10. un 13. oktobrī VPR attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova piedalīsies starptautiska mēroga pasākumos, kuros pastāstīs par Vidzemes Inovāciju koprades laboratoriju un sadarbībā balstītas bioekonomikas nozares attīstību.

10. oktobrī I.Suija-Markova piedalīsies informatīvā tiešsaistes seminārā “SPARK! Stakeholder engagement in systems change», ko organizē Rīgas Tehniskā Universitāte sadarbībā ar Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju Institūta Climate KIC tīklu. Pasākuma mērķis ir iepazīstināt tā dalībniekus ar iespējām ieviest sistēmiskas pārmaiņas, veicinot sadarbību starp dažādām iesaistītajām pusēm.

Vidzemes piemērs – Inovāciju koprades laboratorija (IKL) – ir veiksmīgs modelis, kas 2020. gadā izveidots, sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam un Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikai.

Laboratorija radusies pēc 2019. gadā veiktā pētījuma par barjerām viedās specializācijas jomu izaugsmei Vidzemē. Pētījumā tika secināts, ka viens no šķēršļiem, kas traucē viedās specializācijas jomu izaugsmei, ir vājā sadarbība ar izcilākajām zinātniskajām institūcijām nacionālā un starptautiskā līmenī. Turklāt, tika konstatēts, ka Vidzemes uzņēmējiem trūkst zināšanu par jaunākajiem atklājumiem un zinātniskajām izstrādnēm, kā arī iespējām tos lietot savas industrijas vajadzībām.

IKL galvenais darbības mērķis ir sekmēt pētnieku un uzņēmumu sadarbību inovatīvu risinājumu radīšanai un reģiona praktiskās pētniecības un uzņēmējdarbības konkurētspējas stiprināšanai. Šāds ideju koprades modelis ir izcils veids, kā vienkopus iegūt dažādus sarežģītiem izaicinājumiem un saprast, kā to pēc iespējas veiksmīgi ieviest uzņēmumu ikdienā. Ar IKL vadlīnijām var iepazīties šeit: http://jauna.vidzeme.lv/upload/Koprades-vadlinijas-GoSmartBSR-LV.pdf

Koprades mērķis ir veidot izpratni ne tikai par uzņēmēju vajadzībām, bet arī zinātnieku un pētnieku nepieciešamībām. Šis ir lielisks veids, kā radīt jaunas iespējas un iegūt kontaktus tālākai sadarbībai,” uzsver Inese Suija-Markova, IKL scenārija izstrādātāja un procesa moderatore.

Reģistrēties pasākumam un gūt plašāku informāciju iespējams >> ŠEIT <<.

Savukārt 13. oktobrī VPR aicināts stāstīt par Vidzemes pieredzi Starptautiskā zinātniskajā konferencē “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship” (SCEE’2022). Konferencē VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece I.Suija-Markova pastāstīs, kā sadarbojoties valsts, privātajam un akadēmiskajam sektoram, tiek attīstīta bioekonomika – kā izstrādāts zināšanās bāzēts bioekonomikas attīstības rīcības plāns, organizēti tādi pasākumi kā Bioekonomikas Forums, Vidzemes Inovāciju nedēļa un Inovāciju koprades laboratorija, kā notiek Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera attīstība, u.c.  

Konference tiek organizēta klātienē Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā, kā arī būs iespēja tai pieslēgties attālināti platformā “ZOOM”.

Reģistrēties pasākumam un gūt plašāku informāciju iespējams >> ŠEIT <<.

Jautājumiem: Inese Suija-Markova, Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece, inese.suija PIE cesis PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes iekļaujošās nedēļas laikā, kad ikviens varēja apmeklēt un kopīgi darboties kādā no pašvaldībās izveidotajiem dienas aprūpes centriem, grupu dzīvokļiem, specializētajām darbnīcām cilvēkiem ar invaliditāti, aizvadīti 17 dažāda mēroga pasākumi, pulcējot vairāk nekā 500 darbīgu un ieinteresētu cilvēku.

Pasākumi notika Madonas, Cēsu, Valmieras, Alūksnes, Smiltenes un Valkas novados. Kopīgi ar atpazīstamiem dažādu amatu meistariem un entuziastiem tur aizvadītas meistarklases un darbnīcas, kurās savas prasmes un entuziasmu tālāk nodeva SIA “Ēdiendaris” dibinātāji –  pavāru pāris Ēriks un Danija, uzņēmuma APLUSB.design  mākslinieces, kafejnīcas "Rūsa" un Mākslas telpas "MALA" pārstāves Alise Ķīnasta, Elīna Krēsliņa un Monika Spiridona, metālmākslinieks un juvelieris Juris Leitāns, māksliniece Līga Dzene no radošās mājas “Mežsētas”, amatniece Sandra Valaine, zīmola “ZĪLE” dibinātāja Aiva Zīle,  grafiti pazinējs un lietpratējs, karikatūru meistars Kristaps Auzenbergs, spēkavīrs un sporta entuziasts Didzis Zariņš, SIA “Vaidavas Keramiste” pārstāvji un daudzi citi dažādu arodu pratēji.  

Šāds pasākumu kopums notika pirmo reizi un to organizēja Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, lai veicinātu izpratni par sabiedrībā balstītiem sociālajiem pakalpojumiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Vairāku gadu garumā pašvaldības intensīvi strādā pie tā, lai attīstītu vietējo infrastruktūru un sociālos pakalpojumus, kas veicinātu cilvēku ar invaliditāti pilnvērtīgu dzīvi un arī iekļaušanu. Tomēr ne visi sabiedrības pārstāvji zina un izprot, kas noris viņu apkārtnē. Iekļaujošās nedēļas laikā caur dažādām kopīgām un radošām nodarbēm gan bērni, gan pieaugušie varēja uzzināt vairāk.

 “No katra paša ir atkarīga viņa vēlme vai nevēlēšanās pieņemt to, kas nav pazīstams, saprotams, šķiet savāds vai dažiem pat nepareizs. Dažkārt cilvēki veido savus priekštatus, pat nezinot apstākļus, procesus un iemeslus. Šis un turpmākie šādi pasākumi kalpo par pamudinājumu iepazīt līdz šim nezināmo – atnākt, aprunāties, kopīgi padarboties ar cilvēkiem, saprast un līdz ar to būt pieņemošākiem pret ikvienu no apkārtējiem,” uzsver projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone.

Vidzemes iekļaujošā nedēļa rosinājusi arī tās dalībniekus domāt, kā viņi varētu iesaistīties un, iespējams, pat dalīties ar savām īpašajām prasmēm. Vairāki no pasākumu apmeklētājiem izrādīja interesi darboties arī turpmāk, kopīgi uzcepot piparkūkas vai veidojot dažādus rokdarbus.

Plānots, ka līdzīgi pasākumi tiks īstenoti arī nākamajā gadā.

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā. 


Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste

26. oktobrī pulksten 11:00 Vidzemes plānošanas reģions, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Tartu Reģionālās Enerģētikas Aģentūra aicina interesentus apmeklēt konferenci “Energokopienas”; tā notiks Valmierā, koncertzāles “Valmiera” telpās. Konferences dalībniekiem būs iespēja izzināt energokopienu iespējas un priekšrocības, iepazīties ar plānoto normatīvo regulējumu Latvijā un iespējamām atbalsta programmām, kā arī uzklausīt ārvalstu ekspertu pieredzi par energokopienu darbību citviet Eiropā.

“Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas trīs gadu projekta “Smart Living” laikā notikuši vairāki desmiti semināri, kas izglītojuši dalībniekus par tādām tēmām, kā energoefektivitāte mājsaimniecības, energoefektīvas būves, nākotnes mobilitāte, klimata pārmaiņas, viedie risinājumi u.c. Noslēdzot projektu, vēlamies ne tikai dalīties ar projekta laikā sasniegtajiem rezultātiem, bet arī atzīmēt zīmīgo notikumu ar pasākumu, kas pulcē visas projekta mērķauditorijas – mājsaimniecības, namu apsaimniekotājus, enerģētikas ekspertus un nozares profesionāļus gan Latvijā, gan Igaunijā. Pasākums notiks divās daļās, dodot iespēju gan uzzināt, gan iesaistīties diskusijā,” stāsta biedrības “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” valdes locekle, projekta “Smart Living” vadītāja Anete Grundberga. 

“Energokopienām Latvijā ir liels potenciāls, un tas ir vēl viens veids, kā stiprināt mūsu energoneatkarību. Energokopienu darbības pamatprincips paredz biedru apvienošanos, lai ražotu enerģiju no atjaunojamiem energoresursiem un maksimāli to izmantotu, nosedzot pašpatēriņu, tādējādi minimizējot saražotās enerģijas atdošanu atpakaļ tīklā. Pirmais solis ir sperts – grozījumi normatīvajos aktos ir veikti, lai šādu sadarbības formu iedzīvinātu. Jāsāk par to aktīvāk stāstīt, iedzīvotāji jāinformē par iespējām, ko tie var izmantot. Tas būs interesants process, kura pamatā būs iedzīvotāju, uzņēmēju un pašvaldību spēja apvienoties, diskutēt un vienoties. Konferencē par šo daudz runāsim – aicinu noteikti to apmeklēt ikvienu, kam tas interesētu!” mudina Edgars Augustiņš, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes eksperts.

Konferenci “Energokopienas – ceļš uz energoneatkarību” atklās Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks. Par projekta “Smart Living” sasniedzamajiem rezultātiem, veiksmēm un izaicinājumiem stāstīs Ieva Meikšāne (Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris), Edgars Augustiņš (Vidzemes plānošanas reģions), Annika Urbas un Martins Kikas (Tartu Reģionālās Enerģijas Aģentūra). Par energokopienu normatīvo regulējumu Latvijā un iespējamām atbalsta programmām informēs Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta Vecākais eksperts Einārs Cilinskis. Tostarp ar energokopienu ieguvumiem un iespējamām sadarbības iespējām iepazīstinās biedrības “Zaļā brīvība” atjaunīgās enerģijas eksperte Krista Pētersone. Konferencei starptautisku skatu piešķirs REScoop.eu projektu vadītāja Stavroula Pappa, daloties ar zināšanām par energokopienām Eiropā un to tiesisko regulējumu un labajiem piemēriem. Semināru noslēgs Tartu Reģionālās Enerģētikas Aģentūras pārstāve Nele Ivaska, stāstot par energokopienām Igaunijā.

Pasākuma otrajā daļā – paneļdiskusijā “Energokopienu iespējas un šķēršļi” – piedalīsies Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis, AS “Sadales Tīkls” vecākais korporatīvo klientu attiecību vadītājs Jurģis Vinniņš, biedrības “Zaļā brīvība” Atjaunīgās enerģijas eksperte Krista Pētersone un REScoop.eu projektu vadītāja Stavroula Pappa. Paneļdiskusijas moderators Ansis Bogustovs.

Vairāk informācijas un pieteikšanās šeit: https://greentechlatvia.eu/lv/tresa-diena-energetikas-kopienas/ (reģistrēšanās būs atvērta līdz 2022. gada 21. oktobrim).

Konference “Energokopienas” ir daļa no Energoefektivitātes nedēļas pasākumiem, kas no 24. oktobra norisināsies visā Latvijā. Energoefektivitātes nedēļu organizē biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu, Tartu Reģionālās Enerģētikas Aģentūru, Valmieras Attīstības aģentūru, RTU Zinātnes un Inovāciju centru, EIT Climate-KIC Hub Latvia, biedrību “Impact Hub”, Liepājas RAS un Liepājas Energoefektivitātes centru.

Vairāk par Energoefektivitātes nedēļu šeit: https://greentechlatvia.eu/lv/energoefektivitates-nedela/.

Latvijā Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektu “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” īsteno “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” un “Vidzemes plānošanas reģions”, Igaunijā – “Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra”.

Publicētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Informāciju sagatavoja:

 

Biedrības “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris”

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Dana Liniņa

Tālrunis: +371 28327089

E-pasts: info PIE greentechlatvia PUNKTS eu

 

Vidzemes plānošanas reģiona

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Anita Āboliņa

Tālrunis: +371 29454752

E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Lai atbalstītu Odesas reģiona iedzīvotājus, oktobrī ikviens, kuram ir iespēja, ir aicināts ziedot sildierīces, kas tiks nogādātas uz Ukrainu, lai palīdzētu iedzīvotājiem ziemas periodā.

SIA “ZAAO” (ZAAO) sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu no 17. līdz 31.oktobrim organizē lietošanai derīgas sadzīves tehnikas (EEI) ziedošanas akciju “Sasildi Ukrainu”. Akcijas laikā ikviens, kuram ir iespēja, tiek aicināts ziedot lietošanai derīgas, labā tehniskā stāvoklī esošas ierīces, nogādājot tās uz ZAAO apsaimniekotajiem EKO laukumiem.

Turpinoties Krievijas Federācijas militārajai agresijai pret Ukrainu, iekšzemē pārvietoto personu skaits Odesas reģionā, Ukrainā tikai pieaug. Kā Vidzemes plānošanas reģionu informēja Odesas apgabala valsts pārvaldes pārstāvji, šobrīd reģions ir kļuvis par mājām vairāk nekā 140 tūkstošiem cilvēku no dažādām Ukrainas vietām. Lai nodrošinātu un atbalstītu reģiona vitāli svarīgākās aktivitātes un uzturētu cieņpilnus apstākļus Odesas reģiona iedzīvotājiem un iekšzemē pārvietotajām personām, lūdzam ziedot tik ļoti nepieciešamās EEI.

Odesas apgabala valsts pārvalde lūdz ziedot šādas sildierīces:

  1. Ventilatora sildītājus (1,5 kWh - 4 kWh)
  2. Konvektoru sildītājus (1,5 kWh - 6 kWh)
  3. Infrasarkanos sildītājus (0,4 kWh -10 kWh)
  4. Keramiskos sildītājus (0,4 kWh - 10 kWh)
  5. Elektriskos sildītājus/radioatorus (mājsaimniecībām) (2 kWh - 15 kWh)
  6. Krāsnis (angļu valodā - furnaces) POV -57 (analogs)
  7. Ilgi degošas konvekcijas malkas krāsnis (2 kWh - 15 kWh)
  8. Buleryan ilgās degšanas krāsnis (4 kWh - 55 kWh)
  9. Dīzeļa ģeneratorus (20 - 100 kWh)

Iedzīvotāji, kuriem ir iespēja, ir aicināti sildierīces nogādāt ZAAO apsaimniekotajos EKO laukumos (EKO laukumu adreses un darba laiki), norādot laukuma pārzinim, ka tas ir ziedojums Ukrainas iedzīvotājiem.

Saziedotās iekārtas tiks uzglabātas EKO laukumos atsevišķos konteineros, tālāk nogādātas Vidzemes plānošanas reģionam humānās palīdzības transportēšanas sagatavošanai.

Akcijas nolikums un iekārtu saraksts pieejams www.zaao.lv .

Jau iepriekš sakām paldies ikvienam par ziedojumu un atbalstu!

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Kovala Sēne 

Sabiedrisko attiecību vadītāja

T. +371 28300726

Oktobrī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) delegācija devās uz Palangu, Lietuvu, lai piedalītos Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības (BSSSC) organizācijas ikgadējā konferencē un jaunatnes pasākumā, sniedzot savu artavu bioekonomikas jautājumos. Šī gada tēma: Reģioni – zilās un zaļās bioekonomikas nākotnes veidotāji Baltijas jūras reģionā.

VPR pārstāvji uz Lietuvu līdzi aicināja Smiltenes tehnikuma 3. kursa veterinārmedicīnas studentus, kuri intensīvā, piecu dienu ilgā pasākumā uzklausīja ārvalstu pieredzi un dalījās iespaidos par bioekonomikas sektoru Vidzemē. Tāpat uz pasākumu bija ieradušies arī jaunieši no Norvēģijas, Polijas, Vācijas, Somijas un Lietuvas.

Gatavojoties konferencei, no 15. līdz 17. oktobrim, Baltijas jūras reģiona jaunatne tika iepazīstināta ar BSSSC tīklu, bioekonomikas konceptu, devās vizītēs un piedalījās intensīvos grupu darbos par aprites, zilo bioekonomiku un atjaunojamo enerģiju. Tajos katram bija iespēja dalīties ar ieteikumiem reģionu attīstībai, balstoties uz labās prakses piemēriem bioekonomikas nozarē tepat Vidzemē.

Kā vienu no spilgtiem piemēriem sabiedrības iesaistes veicināšanā bioekonomikas procesos, Latvijas jaunieši izcēla VPR Attīstības programmas izstrādi, kas norisinājās, organizējot tiešsaistes darba grupas, tādā veidā ieklausoties bioekonomikas spēlētājos, ņemot vērā pilsoniskās sabiedrības viedokli un nodrošinot transparentu un iekļaujošu valsts pārvaldes darbu.

Pasākuma ietvaros tika apmeklēta arī Klaipēdas Universitātes Jūras pētniecības institūta Zivsaimniecības un akvakultūras laboratorija, kur jaunatne iepazinās ar zilās bioekonomikas izaicinājumiem un iespējām – komerciālo zivju krājumu uzturēšanu, atjaunošanu un palielināšanu, jūras un saldūdens zvejas problēmām un jaunākajiem akvakultūras pētījumiem.

Lai nodrošinātu zināšanu apmaiņu un pielietotu gūtos iespaidus praksē, noslēdzošajās dienās jaunieši piedalījās BSSSC konferencē, kurā viņiem bija iespēja strādāt kopā un debatēt ar nacionāla un starptautiska mēroga ekspertiem, piedaloties kopīgās darba sesijās. Prezentētas tika arī pasākuma pirmajās dienās radušās idejas un risinājumi dažādiem izaicinājumiem Baltijas jūras reģiona bioekonomikas attīstībā.

Kā viens no labās prakses modeļiem zilajā ekonomikā tika izteikts priekšlikums būvēt vēja ģeneratorus jūrā, lai mazinātu putnu un kukaiņu bojāeju. Tikmēr aprites bioekonomikas kontekstā jaunieši ieteica izskatīt iespējas pārņemt Taivānas praksi. Tur ieviesta iespēja nodot tukšos elektrisko motorolleru, mopēdu un motociklu akumulatorus degvielas uzpildes stacijās un vietā saņemt jau uzlādētas baterijas.

Aprites bioekonomikas sesijā piedalījās arī VPR Eksperte ekonomikas jautājumos Irīna Kulitāne, kura iepazīstināja darba grupas dalībniekus ar bioekonomikas jomā paveikto, sasniegto, apzinātajām iespējām un turpmāk risināmajiem jautājumiem Vidzemē. “Domājot par iespējām, kas šobrīd paveras aprites bioekonomikas attīstībā, novērojams, ka būtiski pieaug pieprasījums pēc specifiskiem produktiem un sastāvdaļām, kuru izcelsme ir no Vidzemes reģionā pieejamajiem bioresursiem un kuri izmantojami kā mākslīgo, ķīmisko un neveselīgo savienojumu aizstājēji,” tā I.Kulitāne.

Bildē: VPR Eksperte ekonomikas jautājumos Irīna Kulitāne

Pieskaroties aprites bioekonomikas sektora vajadzībām, secināts, ka ir būtiski veicināt politikas veidotāju un pārvaldes institūciju domāšanas maiņu no nozaru uz starpnozaru, tādējādi radot priekšnoteikumus spēcīga dzinējspēka attīstībai, kas nodrošina virzību uz izaugsmi. Tāpat ir būtiski palielināt valsts un privātās investīcijas uzņēmējdarbības sektora, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu, inovāciju un tehnoloģiju attīstības pasākumos.

Konferences noslēgumā VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova prezentēja BSSSC Inovāciju pārneses darba grupas galvenās atziņas par izaicinājumiem un iespējām, kas radušās gada garumā VPR vadībā tiekoties reizi mēnesī. Baltijas jūras reģionā īpaši būtiski ir atbalstīt mazus un vidējus uzņēmumus, lai viņu radītās inovācijas tiktu pamanītas arī citviet pasaulē, kā arī veidot koprades tīklus, kā ietvaros eksperimentēt, dalīties pieredzē un reizēm arī kļūdīties. Inovāciju pārneses darba grupas primārais mērķis – sniegt ieguldījumu inovāciju jomas attīstībā ne tikai vietēji, bet arī pārrobežu kontekstā, veicinot zināšanu pārnesi starp zinātnes, rūpniecības un valsts sektoriem.

Abu pasākumu ietvaros īsā laika posmā tika rasta iespēja ne tikai mācīties no un debatēt ar nacionāla un starptautiska līmeņa bioekonomikas ekspertiem, bet arī gūt atgriezenisko saiti un pierādīt, ka jaunatne ir gatava uzņemties atbildību nākotnes veidošanā, un prioritāšu, kas ir būtiskas Baltijas jūras reģionam, virzībā.

Jautājumiem: Inese Suija-Markova, Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Vidzemes plānošanas reģionā, inese.suija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Ko īsti nozīmē un kā ikdienā strādā sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi cilvēkiem ar invaliditāti?

Gulbenes novadā šobrīd tādi darbojas vairāki – dienas aprūpes centrs, specializētās darbnīcas, kā arī grupu dzīvokļi.  

To nozīmību vislabāk pamato Tatjanas vārdi: “Dzīvoju tādā kā brīvībā. Laimīgi. Jūtos atvieglota… ”. Iepriekš dzīvojusi sociālās aprūpes iestādē, šobrīd – grupu dzīvoklī Tirzā, un ir priecīga, ka beidzot ir savas mājas. Tirzā Tatjana piepalīdz vietējiem iedzīvotājiem dārzu darbos un labprāt iesaistās ciemata rīkotajos pasākumos, bet brīvajā laikā klausās mūziku. Arī sports Tatjanai gan padodas, gan patīk!

Turpinot projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros uzsākto video stāstu sēriju par Vidzemes pašvaldībās izveidoto atbalstu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kopā ar režisoru Kārli Anitenu paviesojāmies Gulbenes novadā. Aicinām arī jūs iepazīties ar viņu stāstu.