Arhīva kalendārs

« May 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Godprātība, čaklums un neatlaidība lai turpina mūs visus virzīt uz priekšu! Saules mūžu Latvijai! Sveicam Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā!

Aicinām pieteikties dalībai vebināros, kas notiks 9. un 25. maijā par līdzdalīgu pārvaldību un rīkiem pārmaiņu ieviešanai. Vebināri ir paredzēti lokāla un reģionāla mēroga pārvaldes iestādēm, kā arī sabiedrības pārstāvjiem, pētniekiem un ikvienam, kurš interesējas par pārejas pārvaldību un pilsonisko līdzdalību. Vebināru laikā dalībniekiem būs iespēja apmainīties pieredzē grupas diskusijas laikā.

9. maijā no plkst. 13:00 – 15:30 notiks vebinārs “Pārmaiņu arēnas” (Transition Arenas, no angļu valodas) kā instruments līdzdalīgai pārvaldībai ilgtspējīgām pārmaiņām. Šajā vebinārā tiks aplūkots, kā iespējams izmantot “pārejas arēnas” metodi, lai iesaistītu sabiedrību ilgtspējas izaicinājumu risinājumu kopīgā izstrādē. Ar pieredzi dalīsies Derk Loorbach no Nīderlandes pārejas pētniecības institūta (Dutch Research Institute for Transitions) (DRIFT) un Jani Lukkarinen no Somijas Vides institūta (SYKE).

Papildu informācija un reģistrēšanās: https://interreg-baltic.eu/event/transition-arena-as-a-tool-of-participatory-governance-for-sustainability-transition/

Savukārt 25. maijā no plkst. 12:00 - 14:30 notiks vebinārs par to, kā pieņemt alternatīvās ekonomikas modeļus, lai attīstītu labklājīgu sabiedrību?

Papildu informācija un reģistrēšanās pasākumam: https://interreg-baltic.eu/event/how-to-adopt-alternative-economy-models-in-cities-to-develop-a-wellbeing-society/

 

Vebināra darba valoda: angļu

Vebināri notiek Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021. - 2027.gadam projekta “Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju” (We Make Transition ietvaros un tā mērķis ir stiprināt sabiedrības noturību un eko-sociālo ilgtspēju, pielāgojot pārejas pārvaldības metodoloģiju, kuras pamatā ir sociālās un vides vajadzības. Vairāk: šeit

 

 

Informāciju sagatavoja: projekta partneri

Lai stiprinātu vīriešu lomu sociālā darba jomā, kā arī veicinātu vērtīgu gūtās pieredzes apmaiņu sociālo pakalpojumu sniegšanā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, Vidzemes plānošanas reģions aizsācis nebijušu vairāku pasākumu kopumu – “Vīru brokastis”.

Sociālā darba joma ir viena no tām, kur vīriešu speciālistu īpatsvars ir nesalīdzināmi mazāks, salīdzinot ar sieviešu skaitu. Tomēr gan Vidzemē, gan citviet Latvijā ir sociālā darba speciālisti, kuri daļu savas ikdienas, papildus pamatdarbam, vai visu laiku un profesionālo darbību velta darbam ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, tajā skaitā, strādājot sabiedrībā  balstītos sociālajos pakalpojumos. Tie ir gan dažādu amatu meistari, kuri vada nodarbības kokapstrādes, mālu un citās specializētajās darbnīcās, gan citi sociālā darba speciālisti, kuri strādā sociālajā dienestā vai sociālajos pakalpojumos.

Domājot par šo speciālistu nozīmīgā darba izcelšanu sabiedrībai kopumā, kā arī pašu speciālistu motivēšanu, savstarpēju saliedēšanu un turpmāku sadarbību, aprīļa izskaņā Smiltenes novada Drustu pagasta Gatartas specializētajās darbnīcās cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem “Kārkli” dots pieteikums pirmajam no turpmāk plānotajiem pasākumiem ar tematisko ietvaru par vīrieša lomu un nozīmi sociālo pakalpojumu sniegšanā, par vienotas komandas nozīmi atbalsta sniegšanā cilvēkiem ar invaliditāti.  

“Vīru brokastu” atklāšanā iedvesmas vārdus par vīriešu lomu, strādājot un palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti sociālajos pakalpojumos, deva pasākuma vadītājs, radio un televīzijas raidījumu vadītājs, kā arī zemessargs Gustavs Terzens. Savukārt par atbalsta sniegšanu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanā grupu dzīvokļos un specializētajās darbnīcās “Kārkli” klātesošajiem pastāstīja pakalpojumu vadītājs Aivars Damroze un kokapstrādes specializēto darbnīcu vadītājs Mārtiņš Dzerkalis. Savukārt “Gatavo dabā” koncepta radītājs Latvijā un entuziasts – šefpavārs Renārs Purmalis dalījās savā pieredzē komandu saliedēšanā, papildus uzburot vairāku kārtu maltīti zem klajas debess.  

Pasākumu apmeklēja sociālā darba speciālisti no Rūjienas, Naukšēniem, Gulbenes, Madonas, Cēsīm, Valkas, Jelgavas, Ogres un  Valmieras. “Vīru brokastu” laikā vīri lika lietā savas prasmes praktiskā darbā, kopīgi ar “Kārklu” iedzīvotājiem izgatavojot pārvietojamas paaugstinātās dārza augu kastes blakus esošā sociālās aprūpes centra senioru vajadzībām. Papildus darba dunā vīri dalījās savā pieredzē par darbu ar cilvēkiem ar invaliditāti. Galvenie pārrunājamie jautājumi bija saistīti ar pakalpojumu saņēmēju motivēšanu, dažādu ikdienas situāciju risināšanu, kā arī uzsvērta nepieciešamība prasmju apguves procesā nepazaudēt sociālās rehabilitācijas mērķus, t.i. – palīdzēt cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem saskaņā ar katram individuāli nepieciešamo atbalstu.

Ņemot vērā speciālistu ieinteresētību, Vidzemes plānošanas reģions projektā “Vidzeme iekļauj” turpmāk plāno vēl vairākus pasākumus sociālā darba speciālistiem vīriešiem. Pirmajā pasākumā pārspriežot vienotas komandas nozīmi sociālo pakalpojumu un atbalsta sniegšanā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, turpmāk paredzēts runāt par to, kā radīt nepieciešamus, kvalitatīvus un konkurētspējīgus produktus vai pakalpojumus specializētajās darbnīcās, kur savas prasmes pilnveido cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Tāpat plānots īstenot praktisku pasākumu par to, kādas ir iespējas realizēt specializētajās darbnīcās saražoto produkciju vai pakalpojumus.

Vairāk attēlu no pasākuma: ŠEIT

Aktivitātes notiek deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste

Pagājušajā nedēļā, 27. aprīlī, projekta “RurCultural” partneri satikās Papilē, Lietuvā. Tā ir viena no trim projektā noteiktajām pilotvietām. Partneri no Latvijas (Vidzemes plānošanas reģions), Lietuvas (“Laimikis.lt”) un Dānijas (Billundas pašvaldības muzejs MARK, Dānijas Kultūras institūts), kā arī eksperti Līva Kreislere (arhitekte un urbāniste) un Trevors Deiviss (pilsētplānotājs un teātra režisors) klātienē iepazinās ar vietām, kuras veido Papiles un apkārtnes identitāti. Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī projekta aktualitātes.

Kultūrplānošanai lauku teritorijās veltītais projekts noslēgsies jau jūnija izskaņā, tāpēc partneri sanāksmē izvērtēja paveikto trīs pilotvietās: Līgatnē (Latvijā), Papilē (Lietuvā) un Billundā/ Grindstedā (Dānijā). Testējot lauku apvidos kultūrplānošanas pieeju un veicot kultūrkartēšanu (kultūrplānošanas pirmais posms), “RurCultural” pilotvietās ir iegūts vērtīgs materiāls. Kultūrkartēšana ir ļāvusi iegūt izpratni par notiekošo katrā vietā, par kopienas vērtībām, konfliktiem un vajadzībām, kā arī to, kas ietekmē vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Kartēšanas procesā apzinātais ir svarīgs, lai panāktu vietu attīstībai nozīmīgas pārmaiņas, veidotu spēcīgas un ilgtspējīgas kopienas.

 

No kreisās: Simona Daukanta memoriālais muzejs Papilē, projekta "RurCultural" partneri sanāksmē. Foto: Zane Kaķe, VPR

Darba sarunās arvien skaidrāk iezīmējās tas, ka stāsti par pagātni palīdz labāk saprast to, ko iespējams darīt nākotnē. Izvēloties savu “stāstījumu”, iespējams izvēlēties nākotni - nereti šeit var palīdzēt skats no malas. Svarīga loma ir vietējām kultūras iestādēm, piemēram, muzejam. Tām jābūt vietējai kopienai atvērtām vietām, kur iedzīvotāji var paust savu viedokli un domas. Kopīga vēlme saprasties un sadarboties kalpo vietas attīstības mērķiem.

         

Projekta "RurCultural" partneri pilsētas apskates ekskursijā. Foto: Zane Kaķe, VPR

Lai pārējo valstu partneriem un ekspertiem rastos pēc iespējas pilnīgāks priekšstats par Papili, par sanāksmes norises vietu bija izvēlēts Simona Daukanta (lietuviešu literāta, vēsturnieka, nacionālās atmodas kustības iedvesmotāja) memoriālais muzejs. Tikšanos papildināja ekskursija. Pilsētu spēļu un pētījumu laboratorija “Laimikis.lt” (uzņemošā puse) ekskursijā bija iekļāvuši apskates objektus, kuri atklāj šīs mazpilsētas unikālo stāstu. Papiles ciemiņi apskatīja Juras perioda veidojumus Ventas krastā, aplūkoja miljoniem gadu vecus dzīvo būtņu pārakmeņojumus un apmeklēja turpat netālu esošo Šaltišķu māla karjeru.

 

Projekta "RurCultural" partneri Šaltišķu māla karjerā. Foto: Zane Kaķe, VPR

Kāds būs turpinājums iesāktajam? Projekta “RurCultural” partneri ir vienojušies, ka kultūrplānošanas pieeja lauku apvidos būtu testējama lielāka mēroga projektā, iesaistot vairāk partneru un piesaistot lielāku Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu.

______

Kontekstam – projekts “RurCultural” ir radies balstoties uz zināšanām, kas tika kultivētas un testētas INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas projektā “UrbCulturalPlanning” (2019-2021) tādās pilsētās kā Rīga, Viļņa, Gdaņska, Ķīle, Pori u.c. Vairāk informācijas: www.urbcultural.eu. Projektā “RurCultural” trīs partnervalstis veido kultūras kartēšanas aktivitātes, lai pieteiktu ilgtermiņa projektu ES finansējumam. “RurCultural” ir saņēmis Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Sekretariāta Projektu atbalsta fonda (PSF) finanšu atbalstu.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta "RurCultural" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA ZIŅAS

 

.

Latvijas kokapstrādes un meža nozare ir viens no Latvijas ekonomikas stūrakmeņiem, kas saglabājies nemainīgi nozīmīgs. Meži klāj 53% Latvijas valsts teritorijas, un industrijas loma IKP sasniedz 6,5%, savukārt eksporta apjoms – 3,6 miljardus eiro, jeb teju ceturto daļu valsts kopējā eksporta. 

Ņemot vērā nozares potenciālu un nozares pārmaiņas ilgtermiņā, 18.-19. maijā Valmierā, Vidzemes Augstskolas telpās, klātienē norisināsies Koksnes tehnoloģiju hakatons, kurā dalībnieki ideācijas procesā izstrādās savus prototipus jauniem produktiem un risinājumiem.

Meža nozare šobrīd atrodas pārmaiņu priekšā. Latvijas ilgtermiņa stratēģija saistās ar ekonomikas transformāciju, un koksnes tehnoloģijas sniedz ļoti plašas iespējas jaunu virzienu attīstībai. Hakatona formāts ir lieliska iespēja mūsu talantiem, uzņēmējiem, pētniekiem un studentiem radīt inovatīvus risinājumus ciešā sadarbībā ar industrijas ekspertiem, apvienojot dažādu jomu speciālistus un kokrūpniecības nozares profesionāļus,akcentē hakatona organizatoru pārstāve Laima Engere-Levina, Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centra vadītāja.

Hakatona laikā dalībnieki ar mentoru palīdzību radīs idejas izaicinājumiem trīs tematiskajās vertikālēs: esošo nozares procesu digitalizācijai un optimizācijai, kā piemēram, CO2 datu uzskaite, atvērto datu risinājumi, jaunu, inovatīvu produktu vai materiālu attīstībai, piemēram, koka ēku skenēšanas, jaunu kompozītmateriālu attīstība un ilgtspējība un aprites ekonomika kā trešā hakatona tēma, kuras ietvaros aicinās attīstīt idejas būvmateriālu otrreizējai apritei un ne tikai.


Iniciatīva ir iespēja iegūt konkrētspējīgu pieredzi nozarē un validēt idejas pieredzējušu nozares ekspertu vadībā. Mentoru lomā dalībniekus konsultēs Vidzemes Augstskolas Jaunās Būvniecības skolas vadītāja Gunita Ķiesnere, arhitekte Marija Katrīna Dambe, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Artūrs Bukonts, Vidzemes Augstskolas Jaunās būvniecības skolas būvniecības digitalizācijas un ēku energoefektivitātes vadošais eksperts Krišjānis Zaķis, būvinženieris Aivars Vilguts un Mēbeļu Ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore Ieva Erele.

Hakatona dalībniekiem būs iespēja ne vien pierādīt savas spējas, risinot hakatonā prezentētos izaicinājumus, bet arī cīnīties par vērtīgām balvām. Hakatona sadarbības partneris “Latvijas Finieris” ir sarūpējis 1000 EUR balvu fondu idejas prototipa tālākai attīstīšanai, kā arī uzvarētājiem tiks nodrošināta iespēja doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Norvēģiju. Hakatons ir bezmaksas un dalībniekiem tiks nodrošināta bezmaksas ēdināšana un izmitināšana.

Aicināti iesaistīties ir koka ēku būvniecības un kokrūpniecības nozares speciālisti, studenti, IT speciālisti, inženieri u.c. interesenti vai nozares aktīvisti. Aicinām piedalīties arī uzņēmumus, kuri ir gatavi piedāvāt savu darbinieku komandas un laiku inovatīvu risinājumu izstrādei vai arī vēlas iesaistīties hakatona organizēšanā kā projekta partneri (piemēram, atbalstot ar mentoru vai ekspertu dalību hakatonā). Uzņēmējiem, kuru ideja tiks attīstīta hakatonā un tiem, kuri kā balvu saņems iespēju piedalīties pieredzes apmaiņas braucienā uz Norvēģiju, tiks piemērots de minimis atbalsts.

Vairāk informācijas par Koksnes tehnoloģiju hakatona norisi meklē mājaslapā: https://hakatons.vidzeme.lv/

— 

Hakatonu organizē Vidzemes plānošanas reģions, īstenojot Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta 2014.—2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” aktivitātes. Hakatons tiek organizēts sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu un inovāciju vadības uzņēmumu Helve. 

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Plašākai informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, tālrunis: +371 28376912

Eiropas dienas ietvaros EUROPE DIRECT Vidzeme kopā ar Eiropas Parlamenta biroju Latvijā aicina startēt erudīcijas spēlē “Zini! Mini! Uzzini! Par Eiropas Savienību”, kas 18. maijā plkst. 16:00 norisināsies Valmieras Kultūras centrā. Piedalīties un pārbaudīt savas zināšanas aicināti Valmieras un apkārtnes jaunieši. Fokusēsimies uz Eiropas Savienības (ES) vērtībām, prioritātēm un to īstenošanu, kā arī dažādām iespējām, ko piedāvā ES. Reģistrācija pieejama šeit: https://www.ziniminiuzzini.lv/

Lai piedalītos pasākumā, interesenti aicināti pieteikt komandu līdz 3 cilvēku sastāvā, kā dalībnieki ir jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Erudīcijas spēles uzvarētājiem tiks piešķirtas vērtīgas balvas.

"Zini! Mini! Uzzini!" ir izklaidējoša komandu erudīcijas spēle, kas ir aizrāvusi interesentus vairāk nekā piecus gadus. Spēle pirmo reizi norisinājās 2018. gada 11. maijā, un kopš tā laika tā ir notikusi dažādās vietās, izklaidējot un izaicinot visu vecumu dalībniekus.

Pasākumu organizē EUROPE DIRECT Vidzeme. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģiona ieviestā projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros tiek īstenota aktivitāte “Produktu attīstības apmācību un veicināšanas pasākumi, balstoties uz inovāciju vaučeru koncepta piemēra”. Tās mērķis ir sniegt atbalstu jauniem uzņēmējiem, vecumā no 18 līdz 40 gadiem, lai attīstītu kādu biznesa ideju. Aktivitātes ietvaros tiks nodrošināts atbalsts specifiskām apmācībām un praktiskām konsultācijām biznesa idejas attīstībai.

Biznesa idejas pieteikt aicinām līdz 24. maijam, aizpildot ANKETU un sūtot to uz uznemejdarbiba PIE vidzeme PUNKTS lv.

Aicinām pieteikties jaunos uzņēmējus, kas šobrīd ir uzsākuši jaunu produktu vai pakalpojumu attīstību. Šī aktivitāte palīdzēs ne tikai izstrādāt konkrētus pētījumus vai testus, lai ātrāk izstrādātu savu produktu, bet arī ļaus iegūt zināšanas par soļiem, kas jāveic jaunu produktu vai pakalpojumu izstrādē. Mēs ceram, ka tas ilgtermiņā ļaus veiksmīgāk attīstīt arī citas biznesa idejas,” tā Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Laima Engere-Levina.

Aktivitātes ietvaros tiks piedāvātas apmācības un praktiskas konsultācijas tehniski ekonomiskajā priekšizpētē, rūpnieciskajos pētījumos, eksperimentālajā izstrādē, produkta rūpnieciskā dizaina izstrādē, jauna produkta, procesa un stratēģijas izstrādē, biznesa modeļu un inovāciju vadības attīstībā uzņēmumā. Iepazīsties ar aktivitātes nolikumu ŠEIT.

Jāņem vērā, ka piesakoties dalībai faktiskā atbalsta uzsākšana notiks pēc līguma slēgšanas un VPR tirgus izpētes vai iepirkuma veikšanas. Provizoriskais aktivitātes atbalsta uzsākšanas termiņš ir 2023. gada augusts. Finansējumu šajā aktivitātē atbalstāmo darbību ietvaros piešķir kā de minimis atbalstu.

Aktivitāti organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

Otrdien, 23. maijā, plkst. 15.00 pēc Latvijas laika projekta BSR Cultural Pearls partnerība aicina interesentus pievienoties tiešsaistes darbsemināram "Būt vienotiem: Kultūra un daudzveidība pilsētu noturībai un ilgtspējai". To organizē Gdaņskas Baltijas jūras kultūras centrs. Darba valoda – angļu. 

Semināra lektore būs Magda Kubecka (Polija). Viņa ir pilsētvides pētniece, urbānā dizainere un pasniedzēja. M. Kubecka vada organizāciju "On-site Foundation", kas sniedz atbalstu apkaimēm, kopienās balstītām organizācijām, pašvaldībām un uzņēmējiem Polijas pilsētu publiskās telpas uzlabošanā. Viņa ir aktīviste Varšavā, kas cīnās par ilgtspējīgu transportu, „staigājamību” (walkability) un bērniem draudzīgu pilsētvidi. M. Kubecka ir žurnāla "Cities Magazine" redkolēģijas locekle. Izdevums reizi ceturksnī pievēršas problēmām, ar kurām saskaras pilsētas visā pasaulē, īpašu uzmanību veltot tieši Centrāleiropas reģionam. M. Kubecka lasa lekcijas par pilsētvidi un ir līdzdibinātāja iniciatīvai "How the City Works". Tās mērķis ir izglītošana par pilsētas dzīvi.

>> SAITE, LAI PIESLĒGTOS SEMINĀRAM

https://us06web.zoom.us/j/89335544184?pwd=VTBuVDV1d2d2QU02S0lyTExKcVBVQT09 


__________

Kontekstam: Baltijas jūras reģiona programmas projekts BSR Cultural Pearls ir pazīstams arī ar nosaukumu "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem". Tā mērķis ir uzlabot mazāku pilsētu un reģionu sociālo noturību, to iedzīvotāju dzīves kvalitāti, izmantojot vietējai sabiedrībai jau raksturīgās kultūras vērtības un veidojot jaunas. Projektā apvienoti 12 partneri, tostarp Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. BSR Cultural Pearls finansē INTERREG Baltijas jūras reģiona programma 2021. -2027. gadam. 

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

 

.

Uzņēmējdarbības speciālisti, atbalsta organizācijas, uzņēmēji, jaunieši un citi interesenti š.g. 8. jūnijā aicināti apmeklēt Ogres Centrālo bibliotēku, lai uzzinātu par projektā “Uzņēmējdarbība Vidzemē” paveikto, satiktos ar līdzīgi domājošajiem un diskutētu par gaidāmajām atbalsta aktivitātēm. Reģistrācija, līdz 5. jūnijam, te: https://forms.gle/jtSi9dLs23hk3foJ6.

Projekta komanda un aktivitāšu dalībnieki dalīsies stāstā par īstenotajiem atbalsta pasākumiem, jauniešu un uzņēmēju hakatoniem, vaučeru programmu un citām plānotajām aktivitātēm. Tāpat pārrunāsim arī investīciju piesaistes stratēģiju Vidzemes reģionam.

Svarīgi, ka projekta laikā norisinājušies jau seši jauniešu un uzņēmēju hakatoni, pulcējot dalībniekus Limbažos, Ogrē, Smiltenē un Valmierā. Tajos piedalījušies vairāk nekā 200 interesentu, kuri radījuši inovatīvas uzņēmējdarbības idejas pārtikas, koksnes, metaverss, dzīves kvalitātes uzlabošanas, energoefektivitātes, aprites ekonomikas virzienos.

Vidzemes plānošanas reģions aizsācis tradīciju – meklēt aktīvus, radošus un uzņēmīgus vidzemniekus un veidot par viņiem stāstus – Vidzemes stāstus. Projekts “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ir devis iespēju turpināt 2012. gadā aizsākto, un ik gadu vasaras izskaņā turpinām pulcēt arvien jaunus, uzņēmīgus vidzemniekus, lai tos godinātu par apņēmību, izdošanos un paveikto. 2022. gadā arī izklaides parks “Avārijas brigāde” tika izvēlēts kā Vidzemes stāstu nominants Ogres novadā. Tā pārstāvis Mārtiņš Brezauckis piedalīsies seminārā, lai dalītos dažādos uzņēmējdarbības izaicinājumos un to risinājumos.

Jau piecus mēnešus projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros tiek veicināta arī kopstrādes telpu attīstība jaunu biznesa ideju radīšanai. Ar aktualitātēm šajā jomā klātesošos iepazīstinās pārstāvji no Valmieras, Gulbenes un Cēsu novadu pašvaldībām.

Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmēji aicināti pieteikties de minimis finansētām konsultācijām, kas var kļūt par spēcīgu atbalstu uzņēmuma mērķu definēšanā un sasniegšanā, inovāciju un starptautiskās sadarbības attīstīšanā, kā arī Latvijā un Eiropas Savienībā pieejamo uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu apgūšanā. Rita Sprindžuka, Vidzemes uzņēmējdarbības centra konsultante/inovāciju brokere, pastāstīs par kouča pieeju konsultāciju ietvaros, kas varētu būt noderīga arī pašvaldību uzņēmējdarbības speciālistiem ikdienas darbā.

Semināru organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” vadītāja, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions aicina komandā sabiedrisko attiecību speciālistu darbam starptautiska mēroga projektos par dažādām, Vidzemes reģiona attīstībai nozīmīgām tēmām. Pieteikšanās līdz š.g. 6. jūnijam.

 

 

Amata pamatpienākumi:

  • piedalīties Vidzemes plānošanas reģiona publiskā tēla un reputācijas veidošanā, kā arī iestādes starptautisko sadarbības projektu komunikācijas nodrošināšanā;
  • piedalīties projektu darba grupās, sniegt prezentācijas par projekta sasniegumiem, kā arī reprezentēt Vidzemes plānošanas reģionu starptautiski;
  • kopā ar kolēģiem plānot un veidot saturu medijiem,  Vidzemes plānošanas reģiona sociālo mediju kontiem;
  • uzņemt fotogrāfijas, veidot vizuālos materiālus (piemēram, canva.com) ikdienas komunikācijas vajadzībām;
  • pēc nepieciešamības izstrādāt projekta komunikācijas stratēģiju un plānu, koordinēt plāna aktivitāšu ieviešanu un uzraudzīt sasniegtos rezultātus;
  • koordinēt sadarbību ar ārpakalpojuma sniedzējiem komunikācijas materiālu izstrādē (informatīvie materiāli, video rullīši u.tml.);
  • līdzdarboties dažādu pasākumu organizēšanā, t.sk. satura plānošanā un auditorijas piesaistē;
  • būt lieliskam komandas cilvēkam – mērķtiecīgam, ar iniciatīvu apveltītam; spēt patstāvīgi plānot un kārtot darbus prioritārā secībā.

 

Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze, zināšanas un prasmes:

  • augstākā izglītība;
  • izglītība sabiedriskajās attiecībās, komunikācijā, žurnālistikā, mārketingā vai sociālajās zinātnēs vai vismaz divu gadu darba pieredze žurnālistikā, sabiedrisko attiecību vai komunikācijas jomā;
  • pieredze darbā ar masu medijiem;
  • prasmes sagatavot preses relīzes, intervijas, mediju publikācijas u.c. komunikācijas materiālus;
  • pieredze tīmekļvietņu un sociālo tīklu vietņu satura administrēšanā;
  • analītiskā domāšana, spēja argumentēt un pamatot savu viedokli, pašiniciatīva, precizitāte, labas komunikācijas, organizatoriskās un saskarsmes prasmes;
  • teicamas latviešu un ļoti labas angļu valodas zināšanas mutvārdos un rakstos;
  • mūsdienām atbilstošas datorprasmes (Ms Office, videokonferenču rīki Zoom un Teams).

 

 Par priekšrocību uzskatīsim:

  • pieredzi publiskajā sektorā;
  • pieredzi  projektu ieviešanā.

 

Piedāvājam:

  • kļūt par daļu no atbalstošas un mērķtiecīgas komandas, kas strādā Vidzemes reģiona attīstībai;
  • stabilu pilnas slodzes darba atalgojumu (no 1300 EUR pirms nodokļu nomaksas atbilstoši kvalifikācijai);
  • darba vietu Cēsis vai Valmierā; savstarpēji vienojoties, iespējams darbs arī attālināti;
  • profesionālās izaugsmes iespējas.

 

Pieteikšanās:

CV un pieteikuma vēstuli sūti uz e-pasta adresi vidzeme PIE vidzeme PUNKTS lv ar norādi “Sabiedrisko attiecību speciālists” līdz 2023. gada 6. jūnijam.

Aicinām pievienot pieteikumam satura darbu piemērus un kontaktpersonas atsauksmēm par iepriekšējo pieredzi.

Ja pieteikums atbildīs izvirzītajām prasībām, aicināsim uz interviju, sazinoties ar pretendentiem ne vēlāk kā nedēļas laikā pēc pieteikšanās termiņa beigām.

Informējam, ka pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir Vidzemes plānošanas reģions; kontaktinformācija: Bērzaines iela 5, 2. stāvs, Cēsis, LV-4101.

Pēc pretendenta atlases personas dati tiks dzēsti.

 

Jautājumu gadījumā sazināties ar Vidzemes plānošanas reģiona galveno komunikācijas speciālisti Anitu Āboliņu (anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.+371 29454752).

 

Informējam, ka pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir Vidzemes plānošanas reģions. Kontaktinformācija: Bērzaines iela 5, 2. stāvs, Cēsis, LV - 4101. Pēc pretendenta atlases personas dati tiks dzēsti.

 

Aizvadītajā nedēļā, 18.-19. maijā Valmierā, Vidzemes Augstskolas telpās norisinājās Koksnes tehnoloģiju hakatons, kurā dalībnieki meklēja inovatīvus risinājumus nozares izaicinājumiem un izstrādāja savus prototipus.

Hakatona atklāšanā desmit ideju autori pārējiem dalībniekiem prezentēja sevis saskatītos izaicinājumus un problēmas nozarē kādā no trim vertikālēm – esošo nozares procesu digitalizācijā un optimizācijā; jaunu, inovatīvu produktu un/vai materiālu attīstībā un ilgtspējībā un aprites ekonomikā. Rezultātā tika izveidotas septiņas komandas, no kurām divas pieņēma lēmumu sadarboties un hakatonu turpināja kopā.

Trīs galvenās balvas tika sadalītas divu komandu starpā. Latvijas Finiera sarūpētos 1000€ tālākai idejas attīstībai un Valmieras koprades darbnīcas DARE sniegtās iespējas 50 EUR vērtībā ieguva komanda “Eko Grill”, savukārt pieredzes apmaiņas braucienā uz Norvēģiju dosies komanda “MDF putekļi”!

Hakatonos vajag piedalīties, jo tas ir brīdis, kad vari aizmirst par apkārtējo pasauli un domāt tikai par savu ideju," tā Pēteris Ločmelis, uzņēmuma EWART WOODS un komandas “MDF putekļi” pārstāvis.

Ar ekspertu mentoru palīdzību komandas veica dažādus eksperimentus, lai savas idejas realizētu un izveidotu prototipus, ko prezentēt žūrijai hakatona noslēgumā. Tika izveidoti gan jauni materiāli, gan jauni produkti ikdienas lietošanai un vēl daudz citu risinājumu, kas potenciāli spētu atrisināt nozares izaicinājumus. 

Uzņēmuma Wing Space radošā direktore Guna Akona: “Hakatonā piedalos, lai paplašinātu savu redzesloku un atbalstītu vērtīgas un ilgtspējīgas idejas ar savu pieredzi un zināšanām. Tas paver skatu uz lietām, par kurām ikdienā nav laika iedomāties.”

Hakatona noslēgumā tika prezentētas vairākas idejas: 

  • “SOLIDIS” – maza izmēra lentzāģis, kas būtu pieejams maziem un vidējiem uzņēmumiem;

  • “MDF putekļi” – ražošanas atkritumu – MDF putekļu – pārvēršana izejvielā, radot jaunu materiālu, izmantojot ražošanā izveidojušos atkritumus;

  • “Green Tech Solutions” – bezpilota vadības sistēmas mežizstrādei, kas uzlabotu darba apstākļus un mazinātu riskus;

  • “Viss galdniecībai” – idejas skice mājaslapai, kurā pieejama iespēja sniegt un saņemt dažādus galdniecības pakalpojumus pēc nepieciešamības, apvienojot nozares profesionāļus vienuviet; 

  • “Tra Nordic” – radīts šindelpanelis no pārstrādātām pagalēm;

  • “Eco Grill” – modulārs, vienreiz lietojams koka grila komplekts, kas izstrādāts no koksnes atgriezumiem un nerada kaitējumu dabai to izmantojot.

Hakatona dalībnieku sniegumu vērtēja Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Laima Engere-Levina, LIAA Valmieras biznesa inkubatora vecākā projektu vadītāja Linda Šteinberga,  Pillar Capital, AS, Vecākā projektu vadītāja, Ilgstpējīgas būvniecības speciāliste Ludmila Bernšteine, Biznesa atbalsta projektu vadītāja Valmieras attīstības aģentūrā Justīne Skrastiņa un Vidzemes Augstskolas Jaunās būvniecības skolas būvniecības digitalizācijas un ēku energoefektivitātes vadošais eksperts Krišjānis Zaķis.

Hakatons ir socializēšanās, tikšanās ar kolēģiem, jaunu ideju radīšana, ģenerēšana un individuālo problēmu risināšana kopīgiem spēkiem. Tā rezultātā esi bagātāks ar kontaktiem un informātīvi tiek pacelts jauns apvārsnis,” domās dalās hakatona dalībniece Jana Venta, Marte Furniture pārstāve.

Vairāk informācijas par Koksnes tehnoloģiju hakatona norisi meklē mājaslapā: https://hakatons.vidzeme.lv/

Hakatonu organizē Vidzemes plānošanas reģions, īstenojot Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta 2014.—2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” aktivitātes. Hakatons tiek organizēts sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu un inovāciju vadības uzņēmumu Helve. 

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Plašākai informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, tālrunis: +371 28376912

Laikā no 22. - 24. maijam Somijas dienvidu Ostrobotnijas reģiona Seinajoki pilsētā viesojās Zemkopības ministrs Didzis Šmits un plaša Latvijas valsts pārvaldes iestāžu, pašvaldību, nevalstisko organizāciju pārstāvju un uzņēmēju delegācija. Tās vidū bija arī vieni no vizītes organizētājiem, starptautiskā projekta CITIES2030 partneri pilotteritorijā Vidzemē – Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Latvijas Lauku forums (LLF), kā arī uzaicinātie dalībnieki no reģiona - Valmieras un Cēsu novadu pašvaldību speciālisti. Vizītes mērķis bija gūt ieskatu un klātienē iepazīt, kā funkcionē Somijas pārtikas sistēma, pārliecināties par to, cik svarīga vieta tajā ir bērnu un jauniešu uzturam izglītības iestādēs, kā arī izvērtēt iespējas pārņemt šo Somijas uzkrāto pieredzi.

 

No kreisās: Latvijas delegācija Seinajoki (Somijā) iepazīstas ar ilgtspējīgu vietējās pārtikas sistēmu, VPR Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede un Attīstības padomes priekšsēdētājs Guntis Gladkins. Foto: VPR 

Latvijas delegāciju Seinajoki uzņēma projekta CITIES2030 partneri Somijā - “ProAgria” un “Into Seinäjoki”, kuri bija sagatavojuši vispusīgu programmu. Delegācijas dalībniekiem bija iespēja gan satikt Somijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Anti Kurvinenu, gan dzirdēt ministrijas pārstāvju, Seinajoki un Turku universitātes mācībspēku teikto. Notika Seinajoki pilsētas pašvaldības speciālistu prezentācijas par Somijas pārtikas sistēmu, tās pārtikas politikas ieviešanas un ilgtspējīga pārtikas patēriņa pieredzi, Somijas skolu ēdināšanas sistēmu un pārtikas iepirkumiem, īpaši skolās. Noritēja arī mācību vizītes piena lopkopības fermā un piena pārstrādes uzņēmumā “Koskenoja”, piena pārstrādes uzņēmumā “Valio”, kā arī Alvarīnas centrālajā virtuvē, kur strādā pašvaldības algoti darbinieki un ik dienu top ap 11 000 pusdienu porciju, kuras tālāk nokļūst skolu virtuvēs. Vizītes dalībniekiem bija iespēja nobaudīt vienu ēdienreizi Seinajoki Licejā.

 

Zemkopības ministrs Didzis Šmits, Somijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrs Anti Kurvinens un Latvijas delegācija piena lopkopības fermā “Koskenoja”. Foto: VPR

Ilgtspējīgām pārtikas sistēmām un veselīgam uzturam, kas atbilst rūpēm gan par cilvēku veselību, gan tīru vidi, Somijā ir pievērsta nerimstoša uzmanība. Uzņemošā puse uzsvēra: “Atbildīgs uzturs – labāka dzīve.” Somijā šai ziņā nozīmīga loma ir arī Ostrobotnijas reģionam, ko tradicionāli dēvē par “Pārtikas provinci”. Reģionā norit Somijas mērogā nozīmīga lauksaimniecības darbība un ir attīstīta pārtikas rūpniecība, piemēram, šeit tiek iegūti 40% no Somijas labības, 30 % - piena un 25% - cūkgaļas. Tur parādās dažādas jaunas ierosmes. Reģionā, kas apvieno 18 pašvaldības, pārtikas nozarei ir liela loma ekonomikā, tas lepojas ar spēcīgām pārtikas ķēdēm. Atslēgas vārdi  – atbildība, caurspīdīgums, drošība “no lauka līdz galdam”

“Ēdiens ir vissvarīgākais elements, ar to mēs veidojam kopienu, tās identitāti un viesmīlību,” šādi vārdi tika teikti ciemiņiem sagatavotajās uzrunās. Īpašs fokuss gan reģionālā, gan nacionālā līmenī ir vērsts uz ēdināšanu izglītības iestādēs. Bezmaksas ēdināšana Somijas skolās notiek jau no 1948. gada, neatkarīgi no vecāku finansiālā stāvokļa. Šobrīd īpaši tiek domāts par gardām un veselīgām maltītēm, kuras top no sezonāliem, svaigiem produktiem. Attiecības ar ēdienu šeit tiek veidotas pārdomāti, ar pacietīgu ikdienas darbu skolās un bērnudārzos – nevis caur piespiešanu, bet prieku un izglītošanu. Daudz laika tiek veltīts veselīgu ēšanas paradumu apgūšanai. Maltīšu plānošanā tiek uzklausīts arī bērnu viedoklis, un tiek uzsvērta arī vecāku iesaiste.

 

Viesošanās Alvarīnas centrālajā virtuvē. Foto: VPR

Lai sekmētu vietējo ražotāju un lauksaimnieku produktu nozīmi izglītības iestāžu maltītēs,  izstrādāta valsts publiskā iepirkuma stratēģija. Pašvaldības tiek iedrošinātas veikt šādus iepirkumus gan ar izstrādātu iepirkumu rokasgrāmatu, gan izglītojošiem pasākumiem, tiek veiktas apmācības vietējiem ražotājiem, lauksaimniekiem.  Domājot par uzturu izglītības iestādēs, uzmanības lokā ir ekoloģiskā atbildība maltīšu ēdienkartes plānošanā, zivju un veģetāro ēdienu iekļaušana bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanai, stāšanās pretī klimata pārmaiņām un "ekoloģiskās pēdas" samazināšanas iespējas.

   

Seinajoki Liceja apmeklējums. Foto: VPR

Somu kolēģi norādīja, ka vietējo pārtikas ražotāju un lauksaimnieku dalībai publiskajos pārtikas iepirkumos ir acīmredzama ietekme uz reģiona uzņēmējdarbības veicināšanu un nodarbinātības sekmēšanu – tiek panākta reģionu dzīvotspēja un vitalitāte.

Domājot par pārmaiņām, kas nepieciešamas, lai panāktu ievērojamāku vietējo pārtikas produktu izmantošanu ēdināšanā Latvijas izglītības iestādēs, vizītes noslēgumā, uzrunājot klātesošos, Zemkopības ministrs Didzis Šmits teica: “Esam uzvilkuši buru, tagad tā ir jātur. Mēs katrs esam mazais vēstnesis šai lietai.” 

_____

Kontekstam: pieredzes apmaiņa Somijā norisinājās sadarbībā ar programmas “Apvārsnis 2020” projektu “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) ietvaros. Tā atslēgas tēmas ir aprites ekonomika un veselīga, ilgtspējīga pārtika.

Projekts "CITIES2030" ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.

Jautājumiem par CITIES2030:

  • Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv;
  • Zane Siliņa, projekta CITIES2030 koordinatore Latvijas Lauku forumā, +371 29166142, zane.silina PIE laukuforums PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

 

.

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātās un administrētās “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” projektu vērtēšana. Piešķirot 172 050,00 eiro, finansiālu atbalstu projektu īstenošanai saņēma 59 projekti. Papildus 3 projekti iekļauti rezerves sarakstā, ja gadījumā kādu no atbalstītajiem projektiem nebūs iespējams īstenot.

Konkursam mērķprogrammā pavisam tika iesniegti 116 projektu pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu 525 998,20 eiro. Projektu kvalitatīvo vērtēšanu atbilstoši Nolikumam veica Ekspertu komisija, kas sastāvēja no 5 dalībniekiem. Tie bija divi Valsts kultūrkapitāla fonda eksperti, Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes sekretariāta pārstāve un divi Vidzemes plānošanas reģiona izvēlēti eksperti.

Iesniegto un atbalstīto projektu pieteikumi pārstāvēja visas septiņas kultūras programmas izvirzītās prioritātes. Lielākā daļa projektu bija kvalitatīvi sagatavoti, projektu ieceres interesantas un aktuālas Vidzemes vēsturiskās zemes teritorijai. Daudz labu projektu finansiālu atbalstu nesaņēma lielās konkurences un ierobežotā mērķprogrammas finansējuma apjoma dēļ.

Piedāvājums, ko veido atbalstītie projekti, ļaus vidzemniekiem no šī gada jūnija sākuma līdz pat decembra vidum iegūt daudzveidīgas kultūras pieredzes. Ar atbalstīto projektu sarakstu iespējams iepazīties šeit -> REZULTĀTI.

Aktuālā informācija par atbalstīto projektu pasākumiem un rezultātiem būs pieejama Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Informācija par konkursa rezultātiem un līguma slēgšanas nosacījumiem tiks nosūtīta katram projekta pieteicējam uz projekta pieteikumā norādīto e-pasta adresi.

* Ilustratīvajā materiālā izmantota fotogrāfija no Valmiermuižas kultūras biedrības arhīva.

_____

Jautājumiem: Ieva Zemīte, Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29224494, ieva.zemite PIE vidzeme PUNKTS lv

 

.

2023. gada 26. maijā Valmierā notika Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk arī – VPR) attīstības padomes sēde, kurā tika nolemts uzsākt darbu pie Vidzemes kulinārā mantojuma tīkla izveides, lai vēlāk pievienotos starptautiski atpazīstamā Eiropas kulinārā mantojuma tīkla biedriem.  Lēmums pieņemts, lai stiprinātu reģiona konkurētspēju, pozicionētu to kā gastronomiski pievilcīgu reģionu, kā arī strādātu pie jaunu produktu un pakalpojumu izveides.

Eiropas kulinārā mantojuma tīkla preču zīme ir atzīta par kvalitātes zīmi un kulināro tradīciju ceļvedi, kas apliecina, ka vietā, kur tā izvietota, tiek pasniegts konkrētajai vietai raksturīgs ēdiens, kas gatavots lielākoties no vietējās izcelsmes produktiem. Plānots, ka Vidzemes kulinārā mantojuma tīkla izveide notiks sadarbojoties uzņēmumiem, pašvaldībām un plānošanas reģionam.

Padomes sēdes darba kārtībā bija arī sabiedriskā transporta aktualitātes. VPR sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja iepazīstināja klātesošos ar 2022. gada paveiktajiem darbiem, t.sk. statistikas datiem par pārvadājumiem Vidzemē un Latvijā. Viņa norādīja, ka arvien pieaug sabiedriskā transporta pasažieru skaits, kas gan joprojām vēl nav sasniedzis pirms-pandēmijas rādītājus. “Ņemot vērā šo faktu,  šobrīd nesteidzamies atbalstīt maršrutu vai reisu likvidēšanu Vidzemes reģionā. Nozarei jāļauj atkopties,” saka Inita Ozoliņa, VPR sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja. Tāpat VPR pārstāve norādīja, ka nav saprotams, kāpēc slēgšanai izvēlēti reisi vai maršruti Vidzemē, kur šobrīd ir lielāks vidējais pasažieru skaits nekā vidēji valstī, kā arī, kāpēc netiek piedāvāti alternatīvi risinājumi (piemēram, transports pēc pieprasījuma) vietās, kur līdz ar maršrutu vai reisu slēgšanu mobilitāte strauji pasliktināsies.

Attīstības padome rosināja uz nākamo padomes sēdi aicināt Autotransporta direkcijas pārstāvjus, lai saņemtu plašāku informāciju par plānotajiem reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu grozījumiem rudenī, kas ietekmēs arī biļešu cenas.

Noslēdzot diskusijas par sabiedriskā transporta jautājumiem, Cēsu novada pašvaldības domes pārstāve I.Suija-Markova rosināja un saņēma padomes locekļu piekrišanu lūgt VAS Latvijas Dzelzceļš un AS Pasažieru Vilciens pārskatīt jauno bateriju vilcienu ieviešanas stratēģiju un plānotās teritorijas robežas, kurā jaunie vilcieni kursēs. Šobrīd zināms, ka bateriju vilcieni paredzēti izmantošanai vien Rīgā un Pierīgā - līdz Siguldai, bet maršrutā Sigulda-Cēsis-Valmiera-Valka turpinās kursēt ierastie dīzeļvilcieni.

Sēdes laikā padomes locekļi tika iepazīstināti ar VPR aktivitātēm Vidzemes energopārvaldības stiprināšanai, t.sk. tika informēti par darbu pie Ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plāna izstrādes Vidzemes plānošanas reģionam, kas paredzams kā kopsadarbības projekts ar reģiona pašvaldībām klimata politikas mērķu efektīvākai sasniegšanai. Dokuments tiks izstrādāts ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma atbalstu. Līdz šim ar ES līdzfinansētu starptautisko projektu atbalstu Vidzemes plānošanas reģions sniedzis atbalstu ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānu izstrādei divās pašvaldībās Vidzemē – Cēsu novada un Valmieras novada pašvaldībām, kā arī organizējis apmācības pašvaldību speciālistiem kapacitātes stiprināšanai plānu izstrādei vai atjaunošanai. Par savu pieredzi SECAP plāna izstrādē un datu vākšanā dalījās Valmieras pilsētas pašvaldības energopārvaldnieks.

Sēdes noslēgumā VPR attīstības padomes priekšsēdētājs Guntis Gladkins padomes locekļus informēja par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iniciētā reģionu konventa izveidi un tā turpmāko darbību. Jautājums atkārtoti stiprināja padomes locekļu pārliecību, ka Vidzemes reģiona pašvaldības spēj diskutēt savā starpā un vienoties  par kopīgu  stratēģisko redzējumu visa reģiona attīstības vārdā.

Konvents uzskatāms par jaunu sadarbības formu diskusijām un priekšlikumiem reģionālās attīstības izaicinājumu identificēšanai un iespējamo risinājumu meklēšanai, kā arī tas kalpos, lai nodrošinātu pastāvīgu informatīvo saikni ar visas Latvijas teritorijas pašvaldībām.

Kā iepriekš publiskajā vidē pauduši VARAM pārstāvji, reģionu konvents iekļaujas ministrijas stratēģijā stiprināt plānošanas reģionus kā efektīvu plānošanas lēmumu pieņemšanas platformu starp nozaru ministrijām un pašvaldībām katrā reģionā, veidojot un īstenojot reģionālo politiku, kas vērsta uz reģionālās sociālekonomiskās attīstības kohēziju, ievērojot pašvaldību resursus, iespējas un koordinēti izmantojot valstī pieejamos attīstības veicināšanas instrumentus.

Nākamā VPR attīstības padomes sēde plānota jūnija beigās; vieta tiks precizēta.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Šī gada janvārī Vidzemes plānošanas reģions uzsāka dalību Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam projektā “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmu atbalstoša vide” (KISMET). Projekta galvenais mērķis ir izstrādāt un testēt programmu, ar kuras palīdzību pašvaldībās un/vai reģionos veicināt ilgtspējīgas pārtikas sistēmu izveidi un attīstību. Tā kā pašvaldībām ir viena no būtiskākajām lomām uzņēmējdarbības veicināšanas, veselības, iepirkumu, pārtikas politikas un vides jomās, KISMET piedāvās pašvaldībām un reģioniem vienotus un skaidrus rīkus, kas palīdzēs labāk strādāt ar ilgtspējīgas pārtikas sistēmu pārvaldību un veicinās ilgtspējīgas pārtikas patēriņu un ražošanu.

Līdz ar Eiropas Savienības noteikto Zaļā kursa politiku, kā arī tā ietvaros izstrādāto stratēģiju  “No lauka līdz galdam”, arī Vidzemes plānošanas reģions aizvien lielāku uzsvaru liek uz aktivitātēm un projektiem, kas veicinātu jaunu, ilgtspējīgāku pārtikas sistēmu iedzīvināšanu un attīstīšanu reģionā. Būtiska loma šajos procesos ir arī Latvijas pārtikas bioekonomikas klasterim, kurš ir arī projekta KISMET asociētais partneris un līdzdarbosies reģionālo aktivitāšu plānošanā un ieviešanā.

Pateicoties līdzšinējai sadarbībai un diskusijām ar vietējām pašvaldībām, pārtikas un lauksaimniecības nozares uzņēmumiem, nozares ekspertiem, ir izdevies izzināt galvenās problēmas vietējo īso pārtikas ķēžu veidošanā. Tās lielākoties saistītas ar publiskās ēdināšanas iepirkumiem, vispārējo izpratni par ilgtspējīgas pārtikas nozīmi un lomu vietējā ekonomikā un sabiedrības veselībā. Līdz ar to KISMET projekta ietvaros tiks veikta atsevišķu mērķa grupu izglītošana par ilgtspējīgu pārtiku, veicinot pieprasījumu pēc tās. Piemēram, plānotas apmācības par ēdienkaršu izstrādi publiskajām virtuvēm, kā tajās pēc iespējas vairāk iekļaut sezonālos pārtikas produktus, kā dažādojot produktus nodrošināt nepieciešamo uzturvērtību. Savukārt, lai veicinātu ilgtspējīgas pārtikas piedāvājumu, tiks attīstīta sadarbība starp pārtikas sistēmā iesaistītajām pusēm, piedāvājot jaunas zināšanas par īso pārtikas ķēžu veidošanu, inovatīvu produktu ražošanu.

Aktualizējot šos jautājumus un iesaistot aizvien vairāk ieinteresētās puses diskusijās un rīcībās par jaunu lauksaimniecības un pārtikas nozares modeļu attīstību, iezīmējas nepieciešamība pēc reģionālās pārtikas stratēģijas, kas būtu kā palīgs ceļā pretim ilgtspējīgām pārtikas sistēmām Vidzemes reģionā un tā pašvaldībās. Šī nepieciešamība tiks risināta ar KISMET projekta palīdzību, izstrādājot Vidzemei Pārtikas stratēģiju, iekļaujot datos un pierādījumos balstītus ieteikumus stratēģijas “No lauka līdz galdam” īstenošanai.

Svarīgi uzsvērt, ka KISMET būtība ir testēt dažādus risinājumus partnervalstu reģionos un pašvaldībās, izmantojot citu partneru pieredzi un ieteikumus līdzīgu problēmu risināšanā, daloties ar tiem. KISMET projekta partneri ir, piemēram, Sodertaljes pašvaldība (Zviedrija), kurai jau ir aptuveni 20 gadu pieredze darbā ar vietējās pārtikas iekļaušanu publiskajā ēdināšanā, pilnveidojot publiskos iepirkumus, tāpat arī Veijles (Dānija) pašvaldība un kulinārais institūts ar lielu pieredzi sabiedrības izglītošanā par ilgtspējīgu pārtiku, kā arī partneri no Vācijas, Dānijas un Somijas ar pieredzi pārtikas stratēģiju izstrādē. Papildus partnerībā ir arī Baltijas valstu partneri no Tartu Biotehnoloģijas parka un Lietuvas Inovāciju centra. Aktivitātes Vidzemē tiks īstenotas ciešā sadarbībā ar projektaun vietējiem sadarbības partneriem.

Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Otrdien, 6. jūnijā, plkst. 10.00 pēc Latvijas laika projekta BSR Cultural Pearls partnerība aicina interesentus pievienoties tiešsaistes darbsemināram "Protopija. Lūkojoties nākotnē: Kā padarīt pasauli labāku". To organizē Gdaņskas Baltijas jūras kultūras centrs. Darba valoda – angļu.

Semināra lektore būs Joanna Erbela (Polija) - socioloģe, pilsētvides aktīviste, pilsētu noturības un mājokļu eksperte. Viņa ir arī uzņēmuma Protopija direktore centrā CoopTech Hub. Tas ir pirmais kooperatīvais tehnoloģiju centrs Polijā. Tā mērķis ir izveidot kopienu, kuras pamatā ir uzticēšanās, digitāli pārstartējot kooperatīvus un veidojot vietējo kooperatīvu ekosistēmu. J. Erbela ir īres tirgus laboratorijas ekspertu grupas dalībniece. Viņa koordinēja darbu pie mājokļu politikas un programmas Mājoklis 2030 sagatavošanas Varšavas pilsētai. No 2017. līdz 2020. gadam viņa risināja mājokļu inovāciju tēmu PFR Real Estate, īstenojot valdības programmu Mieszkanie Plus. CTH ziņojumu līdzautore: Vienlīdzīgas aprites kooperatīvs jeb aprūpes ekonomika darbībā (2023), Pilsētu noturības pakotne (2022), Sadarbības atjaunošanas plāns (2021) un Kooperatīva pārveide (2022). Autore grāmatām: Ārpus īpašumtiesībām. Ceļā uz veiksmīgu mājokļu politiku – Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej (2020) un Lūkojoties nākotnē: Kā padarīt pasauli labāku – Wychylone w przyszłość. Jak zmienić świat na lepsze (2022). Nodibinājuma A/typowi, kas atbalsta un veicina neirodiversitāti, līdzstrādniece. 

>> SAITE, LAI PIESLĒGTOS SEMINĀRAM

https://us06web.zoom.us/j/82205997352?pwd=YWt2NS9VSHZqVWlxbDROSi94eTc4Zz09

__________

Kontekstam: Baltijas jūras reģiona programmas projekts BSR Cultural Pearls ir pazīstams arī ar nosaukumu "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem". Tā mērķis ir uzlabot mazāku pilsētu un reģionu sociālo noturību, to iedzīvotāju dzīves kvalitāti, izmantojot vietējai sabiedrībai jau raksturīgās kultūras vērtības un veidojot jaunas. Projektā apvienoti 12 partneri, tostarp Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. BSR Cultural Pearls finansē INTERREG Baltijas jūras reģiona programma 2021. -2027. gadam. 

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

 

.