KISMET projekts noslēdzas ar būtiskiem ieguvumiem reģionālās pārtikas politikas attīstībā Vidzemē

ilgtspejigas partikas sistemu atbalstosa vide

Ar mērķi veidot stiprākas, veselīgākas un videi draudzīgākas pārtikas sistēmas, noslēdzies Interreg Baltijas jūras reģiona projekts “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmu atbalstoša vide” (KISMET). Trīs gadu laikā partneri no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Vācijas, Dānijas un Somijas kopīgi strādāja, lai stiprinātu sabiedrisko sektoru, radītu atbalstošu vidi vietējās pārtikas attīstībai un veidotu jaunas sadarbības formas starp ražotājiem, izglītības iestādēm, pašvaldībām, pētniekiem un sabiedrību.

Intensīvā darba rezultātā tapušas stratēģiskās vadlīnijas “Vidzemes reģiona ilgtspējīgas pārtikas sistēma 2025–2035”. Vadlīniju mērķis ir veicināt ilgtspējīgas, vietējās pārtikas attīstību Vidzemes reģionā, samazinot šķēršļus tās ražošanai un pieejamībai, vienlaikus stiprinot vietējo ražotāju konkurētspēju, veidojot sadarbības tīklus un uzlabojot iedzīvotāju izpratni par ilgtspējīga uztura nozīmi. Vadlīnijas kalpo kā ceļa karte līdz 2035. gadam, lai reģionā veidotos noturīga, videi un cilvēkiem draudzīga pārtikas sistēma.

Būtisku vietu projekta Vidzemes aktivitātēs ieņēma darbs ar sabiedrisko ēdināšanu, īpaši skolās. Projektā tiekoties ar skolu pavāriem un virtuves darbiniekiem, notika gan praktiska meistarklase, gan tematiskas sarunas par vietējo produktu izmantošanu, zaļā iepirkuma principiem, sezonālajiem ēdieniem un efektīvu resursu izmantošanu.

Lai gan KISMET izstrādātie koncepti ir brīvi pieejami ikvienai pilsētai, reģionam vai citiem interesentiem mājas lapā https://kismet-project.eu/, projektā iesaistīties tika aicinātas sadraudzības pilsētas, kurām ir iespēja šos konceptus pārņemt un testēt savās teritorijās ar atbalstu no projekta partneriem. Projekta sadraudzības pilsēta no Latvijas ir Cēsu novada pašvaldība.

Cēsu novada pašvaldības pārstāve Lāsma Ozola uzsver, ka dalība KISMET projektā būtiski stiprinājusi gan zināšanu, gan profesionālo prasmju līmeni vietējā sabiedriskās ēdināšanas un iepirkumu jomā. Viņa norāda, ka projekta laikā gūta praktiska izpratne par zaļo un ilgtspējīgo pārtikas iepirkumu, tostarp par bioloģisko produktu integrēšanu skolu ēdienkartēs un iespējām sistemātiski aizstāt importētās sastāvdaļas ar vietējiem produktiem, tā veicinot gan veselīgāku uzturu, gan vietējo ražotāju atbalstu.

Liels ieguvums bijis arī pārtikas atkritumu samazināšanas risinājumu apgūšana, kā arī dziļāka izpratne par skolēnu un skolu darbinieku iesaistes nozīmi izglītojošos pasākumos. Pēc viņas teiktā, šī pieredze palīdzējusi pašvaldībai mērķtiecīgāk veicināt atbildīgu patēriņu un izpratni par ilgtspējīgām izvēlēm skolu vidē.

Dalība KISMET devusi arī praktiskas pārmaiņas pašvaldības darba organizācijā: Cēsu novads ieviesis centralizētu pārtikas iepirkumu sistēmu, kas agrāk bija katras skolas atbildība. Jaunā pieeja ļāvusi nodrošināt vienmērīgāku plānošanu un profesionālu iepirkumu vadību, vienlaikus saglabājot skolu pavāru autonomiju un radošo brīvību.

Svarīga projekta daļa Vidzemē bija arī sadarbības stiprināšana starp pētniekiem, uzņēmējiem, sabiedrību un pašvaldībām. Projekta laikā īstenoti aktīvi tīklošanās pasākumi, kuros vienā telpā satikās vietējie zemnieki, pārtikas ražotāji, izglītības iestādes un pašvaldību speciālisti. Šī pieredze ļāva ne tikai pilnveidot izpratni par kopējo pārtikas ķēdi reģionā, bet arī identificēt jaunus sadarbības virzienus, tostarp idejas par pārtikas klastera izveidi mazajiem, bioloģiskajiem ražotājiem. Starptautiskie piemēri no Zviedrijas pašvaldībām – gan uzņēmēju un skolu sadarbība Sodertaljē, gan inovatīva pieeja produktu attīstībai Ekerē – deva impulsu domāt drosmīgāk un radošāk par ilgtspējīgu produktu izmantošanu un jaunu tirgus iespēju radīšanu.

Projekts sniedzis pierādījumu tam, ka ilgtspējīgas pārtikas sistēmas veidošana prasa ne vien tehniskus risinājumus, bet arī platformu, kurā aktīvi sadarbojas dažādi sektori, tiek pielietoti praktiski rīki un tiek veidota spēcīga institucionālā un kopienu kapacitāte. Vidzemes pilotteritorijā paveiktais apliecina, ka reģions ir gatavs atsperties uz radītajiem rezultātiem un turpināt darbu, veidojot vidi, kurā vietējā pārtika ir pieejama, iedzīvotāji informēti, ražotāji konkurētspējīgi, bet publiskās institūcijas – gatavas piemēroties ilgtspējīgiem risinājumiem.

Kopumā KISMET radījis stabilu pamatu ilgtspējīgākai, vietējos resursos balstītai pārtikas sistēmai, kurā sadarbība, zināšanu apmaiņa un praktiski risinājumi ir galvenie virzītājspēki. Projekta ietekme ir ilgtermiņa un kalpo par pamatu reģiona turpmākajai attīstībai pārtikas sistēmu transformācijas virzienā.

KISMET projekta galvenos vēstījumus var apskatīt šeit.

Vairāk par projektu: https://kismet-project.eu/

Jautājumiem:
Maija Rieksta, projektu vadītāja
maija.rieksta@vidzeme.lv
+371 26099521

Informāciju sagatavoja:
Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
marta.riekstina@vidzeme.lv
+371 25865495