Ar viduslaiku dienu Ronnenburgā aizsāks reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” garšas meistardarbnīcu ciklu Vidzemē

Jau šo sestdien, no plkst. 12:00 līdz 14:00, viduslaiku dienā Ronnenburgā, tagadējā Raunā, ar viduslaiku mielasta meistarklasi tiks aizsākts garšas meistardarbnīcu cikls. Tas papildinās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” tūrisma piedāvājumu, vienlaikus bagātinot arī zīmolu “Livonijas garša”. Sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam, novadu un pilsētu pašvaldībām un partneriem Igaunijā, šī gada laikā tiks īstenotas desmit plašai publikai atvērtas garšas darbnīcas Vidzemē un Dienvidigaunijā.

Viduslaiku dienas svinības Ronnnenburgā jeb Raunā bagātinās gardēdības piedzīvojums – pirmā “Taste HansEATica” garšas darbnīca – meistarklase Vidzemē, kas, senatnīgās noskaņās ieturēta, norisināsies Raunas pilsdrupu pakājē. Brīvdabas meistardarbnīcu rīkos “īstenā latvju saimniece” Ilze Briede, kas šobrīd vada Valmieras pils krodziņu “Pils ķēķis” un gardēžiem piedāvā baudīt bruņinieku mielastu. Viņa arī ir izslavēta godu saimniece un maizes cepēja lauku mājā “Donas”. Meistarklasē aicināti piedalīties un līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. To, kā uz dzīvās uguns top viduslaiku svētkiem piederīgs bagātīgs mielasts, varēs vērot arī citi Ronnenburgas ciemiņi.

Svinību mielasta ierosmei kalpos senas receptes. Meistardarbnīcā, kopā gatavojot, taps vairāki ēdieni, kurus pēc tam varēs baudīt maltītē brīvā gaisotnē, tie tiks piedāvāti nogaršošanai svētku dalībniekiem un viesiem. Garšas darbnīcā tiks meklēta atbilde uz jautājumu – kas veido Livonijas garšu, kādi ēdieni būtu gatavojami un kādi produkti izmantojami senatnīgas maltītes pagatavošanai mūsdienās.

Viduslaiku svētku ciemiņiem būs iespēja ne tikai krāt zināšanas par Livonijas laikam raksturīgo garšu, mācīties un iedvesmoties, bet arī visas dienas garumā vadīt laiku viduslaikiem atbilstošā gaisotnē. Svinības kuplinās bruņinieku turnīrs, tirdziņš, dažnedažādas senlaiku nodarbes.

Līdzdalība meistarklasē – bez maksas. Dalību garšu darbnīcā – meistarklasē lūdzam pieteikt iepriekš pa tālr. 29334753 vai sūtot e-pastu: zane.kake@vidzeme.lv.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots “Interreg Estonia-Latvia” programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums – 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Par projektu

Jautājumiem:
Lienīte Priedāja-Klepere, projektu vadītāja
lienite.priedaja@vidzeme.lv
+371 26133028

Informāciju sagatavoja:
Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste
zane.kake@vidzeme.lv
+371 29334753