Etnofestivālā „SVIESTS” tiks turpināts reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” garšas meistardarbnīcu cikls Vidzemē

etnofestivala sviests tiks turpinats regionala gardezu cela taste hanseatica garsas meistardarbnicu cikls vidzeme

Sestdien, 16. jūnijā, no plkst. 12:00 līdz 17:00 Valmiermuižā, etnofestivāla “SVIESTS” laikā notiks jau otrā šīs vasaras reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklase ar garšas darbnīcām, piedāvājot svētku viesiem iepazīt tradīcijās un senatnē sakņotu kulināro mantojumu, kā arī pašiem iemēģināt roku sendienās ierastās prasmēs – sviesta kulšanā, siera siešanā, zivs gatavošanā zemes krāsnī, karašu cepšanā un alus brūvēšanā. Meistardarbnīcas ļaus izzināt, kā sagatavoties vasaras saulgriežu svinībām pašu spēkiem, un ko no Livonijas laika Jāņu mielasta iespējams celt galdā arī šodien. Meistarklase ar dažādajām darbnīcām papildinās tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātina jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.

Etnofestivāls “Sviests” ir iekļauts Latvijas valsts simtgades svētku programmā un tā vienojošā tēma ir „baltu ciltis”. Tā tiks atspoguļota gan festivāla mūzikas piedāvājumā, gan amatniecības un garšas darbnīcās un citās pasākuma norisēs. Festivāls izvērtīsies par krāšņām Livonijas laika Jāņu svinībām. Senatnīgās noskaņās ieturētajās meistardarbnīcās ir aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti – festivāla apmeklētāji.

Festivāla laikā risināsies piecas garšas darbnīcas, kurās varēs izzināt produktus, kas no seniem laikiem ieņēmuši īpašu vietu mūsu senču uzturā. Sviesta kulšanas un sūkalu izmantošanas darbnīcā varēs sakult sviestu, izmantojot  senos sviesta taisāmos traukus un rīkus, un uzzināt, kas jādara, lai meitām būtu baltāka mute. Dalībnieki varēs arī izdibināt, kā izmantot no sviesta gatavošanas pāri palikušās sūkalas – spēka pienu. Siera siešanas darbnīcā apmeklētāji varēs iepazīties ar siera gatavošanas noslēpumiem, izklaušināt saimnieces par receptēm, kā arī tehnoloģiju, kas nav mainījusies gadsimtu gaitā. Zemes krāsns veidošanas un zivs gatavošanas meistardarbnīcā varēs vērot, kā, sendienās izplatītā un ērtā ēdiena gatavošanas veidā, top garšās bagātīga un sātīga zivs. Savukārt karašu cepšanas darbnīcā svētku viesi varēs iemēģināt roku mīklas iejaukšanā un maizes cepšanā, kas taps Valmiermuižā izveidotajā maizes krāsnī no māla kleķa. Līdz ar citām gardēdības norisēm notiks arī senā alus darbnīca, kur būs iespējams redzēt senos alus brūvēšanas traukus un rīkus, kā arī sekot līdzi alus tapšanas procesiem un krāt pieredzi no meistara.

Garšas darbnīcas īstenos Valmiermuižas kultūras biedrība kopā ar Valmiermuižas alus virtuvi, Valmieras muzeja un Drabešu muižas Amatu mājas saimniecēm, podnieci Līgu Merginu un mākslinieku, aldari Uģi Pucenu no Aizputes starpnozaru mākslas grupas „Serde”.

Līdzdalība meistarklases garšas darbnīcās – bez maksas. Dalību lūdzam pieteikt iepriekš pa tālr. 29334753 vai sūtot e-pastu: zane.kake@vidzeme.lv.

Nākamā reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklase notiks Maizes dienā Āraišu dzirnavās, 29. jūlijā. Sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam, novadu un pilsētu pašvaldībām un partneriem Igaunijā, šī gada laikā tiks īstenotas vēl astoņas plašai publikai atvērtas garšas darbnīcas.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots “Interreg Estonia-Latvia” programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums – 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Par projektu

Jautājumiem:
Lienīte Priedāja-Klepere, projektu vadītāja
lienite.priedaja@vidzeme.lv
+371 26133028

Informāciju sagatavoja:
Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste
zane.kake@vidzeme.lv
+371 29334753