Vidzemes plānošanas reģiona un Cēsu novada pašvaldības pārstāvji devās uz Viļņu, lai piedalītos projekta KISMET partneru vizītē. Tās laikā dalībnieki tuvāk iepazinās ar sadraudzības pilsētām, kā arī diskutēja par kopīgajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras projekta partneri.
Kā iepriekš ziņots, šogad projektam pievienojušās “sadraudzības pilsētas” – Kopenhāgena (DK); Hedenstedas pašvaldība (DK); Kažlu Rūda (LT); Cēsu novads (LV); Ekeres pašvaldība (SE); Eiras pašvaldība (FI); Iisalmi pilsēta (FI); Peipsiēres pašvaldība (EE); Savonijas lietišķo zinātņu universitāte un Savonijas reģions (FI) –, kas apņēmušās veicināt un stiprināt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas un starptautisko sadarbību, pārņemot projekta KISMET partnerības pieredzi pārtikas sistēmu attīstībā.
Pasaules kafejnīcas (World Café) formātā norisinājās diskusijas, lai apspriestu konkrētas tēmas, daloties ar labajiem piemēriem, pieredzi un izaicinājumiem. Darba grupas tika iedalītas četrās sekcijās.
Tēmā “Pārtikas izglītība un komunikācija” kā viens no būtiskākajiem izaicinājumiem izkristalizējās skolēnu ieinteresēšana veselīgā uzturā. Mūsdienu informatīvajā un tehnoloģiju piesātinātajā vidē jauniešiem ir viegli piekļūt dažādiem uztura mītiem, kas nereti veicina neveselīgus ieradumus. Skolēniem bieži vien trūkst izpratnes par uztura ietekmi uz veselību un pašsajūtu, kā arī motivācijas mainīt savus ikdienas ēšanas paradumus. Lielu lomu spēlē arī pieejamie uztura resursi skolās, vienaudžu ietekme un ģimenes ieradumi. Lai risinātu šo problēmu, nepieciešams attīstīt mūsdienīgu, interaktīvu un skolēniem saistošu pārtikas izglītību, kas ne tikai sniedz zināšanas, bet arī veicina kritisko domāšanu, personīgo atbildību un vēlmi rūpēties par savu veselību ilgtermiņā.
Diskusijā “Ceļvedis vietēji ražotas pārtikas iepirkumiem” partneri identificēja vairākus kopīgus izaicinājumus, kas kavē vietējo produktu integrēšanu publiskajos iepirkumos. Starp tiem īpaši izcēlās sarežģītie administratīvie procesi un normatīvo aktu nepilnības, kas nereti apgrūtina mazajiem un vidējiem lauksaimniekiem dalību iepirkumos. Tāpat partneri uzsvēra nepieciešamību uzlabot sadarbību starp pārtikas ražotājiem, izglītības iestādēm un pašvaldībām, lai veidotu efektīvas loģistikas ķēdes un nodrošinātu kvalitāti un piegādes regularitāti. Bieži trūkst arī zināšanu un pieredzes gan pasūtītājiem, gan piegādātājiem par to, kā veiksmīgi īstenot ilgtspējīgus pārtikas iepirkumus. Šie kopīgie izaicinājumi norāda uz nepieciešamību pēc pārdomātiem risinājumiem, pieredzes apmaiņas un vienota redzējuma reģionālā līmenī.
Diskusijā “Pašvaldību un pārtikas ražotāju sadarbība” partneri identificēja vairākus kopīgus izaicinājumus, kas traucē efektīvai un ilgtspējīgai sadarbībai starp vietējām pašvaldībām un pārtikas ražotājiem. Bieži vien abām pusēm trūkst savstarpējas izpratnes par iespējām un vajadzībām, kā arī skaidras komunikācijas un sadarbības mehānismu. Ražotājiem nereti nav pietiekamas kapacitātes, lai nodrošinātu stabilas piegādes apjomā un kvalitātē, kas nepieciešama publiskajām iestādēm, savukārt pašvaldībām trūkst resursu vai pieredzes, lai veicinātu vietējo produktu iekļaušanu pārtikas apgādē. Tāpat kā būtisks izaicinājums tika minēta arī normatīvā regulējuma sarežģītība un elastības trūkums, kas ierobežo vietējās iniciatīvas. Šie šķēršļi uzsver nepieciešamību pēc ciešākas sadarbības, uzticības stiprināšanas un kopīgiem risinājumiem, lai veidotu noturīgas un vietējai kopienai labvēlīgas pārtikas sistēmas.
Pasākumā piedalījās arī Cēsu novada pašvaldības Bezatkritumu kopienas vadītāja un aktivitāšu koordinatore un biedrības “Greenfest” valdes locekle.
“Tikšanās bija vērtīga, jo sniedza iespēju satikt partnerus no citām valstīm, kuri saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem, taču jau ir uzsākuši darbu pie to risināšanas. Piemēram, Zviedrijā skolās tiek veikti atkritumu auditi, kas ļauj iegūt vērtīgu pieredzi par to, kā šāds process tiek organizēts – cik bieži auditi notiek, kāda sistēma izveidota un kā tiek veikta uzskaite. Šī pieeja var kalpot kā labs piemērs arī mūsu praksē, īpaši attiecībā uz pārtikas atkritumu uzskaiti un analīzi. Kopumā tikšanās laikā tika prezentēta daudzveidīga pieredze no dažādām valstīm, kas sniedz iedvesmu un praktiskus risinājumus, ko iespējams pielāgot un pārņemt vietējā kontekstā.”
Partneru tikšanās Viļņā apliecināja, cik nozīmīga ir starptautiskā sadarbība, lai risinātu kopīgus pārtikas sistēmas izaicinājumus reģionālā un vietējā līmenī. Pateicoties dažādu valstu pieredzei un praktiskajiem piemēriem, Cēsu novada un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji guva jaunas idejas, kā uzlabot pārtikas izglītību, samazināt pārtikas atkritumus un stiprināt sadarbību ar vietējiem ražotājiem. Šie ieguvumi sniedz būtisku ieguldījumu ilgtspējīgas un vietējai kopienai draudzīgas pārtikas sistēmas attīstībā arī Latvijā.
Vizīte tika organizēta Interreg Baltijas jūras sadarbības programmas 2021-2027.gadam projekta KISMET “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmas atbalstoša vide” ietvaros.