No 23. līdz 24. aprīlim projekta “We make transition!” partneri no Somijas, Polijas, Vācijas, Igaunijas, Norvēģijas un Latvijas aizvadīja projekta klātienes sanāksmi Valmierā. Tās mērķis bija ne tikai diskutēt par projekta aktualitātēm, bet arī iepazīstināt ārvalstu partnerus ar Gaujas Nacionālā parka ietvaros izveidoto bioreģionu. Tā koncepts saistās ar ilgtspējīgu un kvalitatīvu dzīves vidi, veselīgu uzturu, kā arī aprites ekonomikas pieejas ieviešanu praksē.
Pirms gada projekta “We make transition!” ietvaros trīs secīgās koprades darbnīcās Vidzemē tika testēta jauna sabiedrības līdzdalības metode “Pārmaiņu arēna”. Darbnīcu laikā tapa nākotnes redzējums par to, kā veicināt veselīgu dzīvesveidu un palielināt bioloģiskās pārtikas patēriņu bioreģionā. Bioloģiskā pārtika un ilgtspējīgas pārtikas sistēmas bija gan projekta “We make transition!” šīs sanāksmes, gan pieredzes vizītes centrālā tēma, kas apvienoja visas apmeklētās vietas un satiktos cilvēkus.
23. aprīlī ārvalstu ciemiņi un projekta partneri Vidzemē viesojās Līgatnes Jauno līderu vidusskolā, kur tika uzsvērts, ka labs ēdiens ir svarīga labas izglītības sastāvdaļa. Skola ir izvirzījusi mērķi, ka 30% no maltītēs iekļautajiem produktiem būs vietējas izcelsmes un bioloģiski audzēti. Šeit tiek sperti soļi, lai skolas virtuve iegūtu bioloģiskās sertifikācijas sertifikātu. Pēc tam ciemiņi devās uz restorānu “Pavāru māja”, kas saņēmis “Michelin” ceļveža novērtējumu – Zaļo zvaigzni par ilgtspējīgu pieeju. Restorānā viesus sagaidīja saimnieks Ēriks Dreibants, šefpavārs Juris Dukaļskis un servisa vadītājs Artūrs Kļaviņš. Viņi iepazīstināja klātesošos ar apritīgu saimniekošanu restorānā, sadarbību ar vietējām saimniecībām, kā arī ar aktivitātēm, kas atbalsta vietējo kopienu. Projekta dalībniekus uzrunāja arī Līgatnes papīrfabrikas īpašnieks un atjaunotājs, kā arī biedrības “Greenfest” valdes loceklis un līdzdibinātājs Edgars Ricevs. Nākamā pieturvieta bija Cēsis, kur projekta partneri apmeklēja mākslas telpu MALA, kuras saimnieki aktīvi veido kultūras dzīvi pilsētā. Tur viesus sagaidīja Daina Eglīte-Antone no ģimenes uzņēmuma “Labas saknes”. Viņa dalījās ar sava uzņēmuma pieredzes stāstu un cienāja ar našķiem, kas gatavoti no pašu vai apkārtnes saimniecību ogām, augļiem un dārzeņiem. Noslēgumā partneri devās uz Valmiermuižas alus darītavu, kur iepazinās ar tās saimniekošanas pamatprincipiem, viens no kuriem ir noteikta ilgtspēja.
24. aprīlī notika četru valstu pārtikas ekspertu prezentācijas un diskusija par iespējām stiprināt vietējo produktu lomu vietējās pārtikas sistēmā un padarīt to ilgtspējīgāku. Pārtikas sistēma ir kas vairāk nekā tikai pārtika; tai jābūt draudzīgai gan videi, gan cilvēkiem. Vidzemes plānošanas reģiona eksperte Līga Proškina prezentēja stratēģiskās vadlīnijas “Vidzemes reģiona ilgtspējīgas pārtikas sistēma 2025-2035”, bet eksperti no Brēmenes (Vācija), Tronheimas (Norvēgija) un Jiveskiles (Somija) dalījās ar savu valstu pieredzi vietējās pārtikas aprites sekmēšanā, kas ietver arī skolās pieejamās maltītes.