Skolu pavāru meistarklasē apgūst jaunas zināšanas par sakņu gatavošanu

skolu pavaru meistarklase apgust jaunas zinasanas par saknu gatavosanu

Janvāra pirmajā nedēļā norisinājās skolu pavāru meistarklases, kā ietvaros interesenti pulcējās, lai kopā mācītos par veselīga uztura pamatprincipiem, zaļo iepirkumu, tehnoloģisko karšu sastādīšanu, kā arī piedalītos praktiskā meistarklasē desertu, zivju ēdienu un sakņu pagatavošanai. Pasākuma mērķis bija veicināt vietējo t.sk. bioloģisko produktu iekļaušanu skolu ēdienkartēs, lielu uzsvaru liekot tieši uz ēdināšanas pakalpojuma iepirkuma veicējiem. Papildus svarīgi bija izglītot pavārus un ēdienkaršu sastādītājus par to, kā veidot maltītes, kurās ir nodrošinātas vajadzīgās uzturvērtības un izmantoti vietēji, sezonāli produkti.

Ēdienu tehnoloģisko karšu sagatavošana, pareizo proporciju aprēķināšana un higiēnas standartu ievērošana ir būtiski procesi, tādēļ pasākuma ietvaros aicinātas uzstāties ekspertes no Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācijas, kuras pastāstīja par veselīga uztura pamatprincipiem un tehnoloģisko karšu sastādīšanas knifiem.

SIA “Jūrmalas slimnīca” pārstāve Ilva Dreimane, iepazīstinot ar zaļo iepirkumu, uzsvēra, cik būtiski ir veidot konstruktīvu dialogu starp iepirkumu speciālistiem un skolu pavāriem. Šis dialogs ir svarīgs, jo pavāri tieši nosaka, kādi ēdieni tiek pasniegti skolēniem, un viņu pieredze ir vērtīga, veidojot veselīgu un sabalansētu ēdienkarti.

Dreimane atzīmēja, ka labas komunikācijas veicināšana ļauj labāk saprast skolu vajadzības un prasības attiecībā uz pārtikas kvalitāti un piegādātāju izvēli. Ja rodas situācija, kad produktu piegādātājs nav izpildījis līgumā noteiktās prasības, ir jāzina par iespēju rakstīt sūdzības un veikt pasākumus, lai novērstu līdzīgas situācijas atkārtošanos nākotnē.

Viņa uzsvēra, ka ir svarīgi, lai skolas un iepirkumu speciālisti sadarbojas ar piegādātājiem, nodrošinot, ka visi pārtikas produkti atbilst kvalitātes standartiem un ir videi draudzīgi. Šāda sadarbība veicina ne tikai veselīgu ēšanu, bet arī sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu attīstību un zaļo iepirkumu principiem.

Pēc prezentācijām dalībnieki ļāvās praktiskajai meistarklasei kopā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas šefpavāru Jēkabu Naumovu. Īpašs uzsvars šajā meistarklasē bija tieši sakņu pagatavošanai, lai tās padarītu pievilcīgas skolēniem, tāpēc kopīgi tika gatavoti krāsnī cepti sakņu dārzeņi – topinamburi, pastinaki, seleriju saknes un burkāni – , kā arī baltās zivs-vistas gaļas bumbiņas un baltās šokolādes muss ar citronu krēmu.

Pasākuma ietvaros no dalībniekiem izskanēja arī dažādi izaicinājumi, ar ko nākas saskarties ikdienā. Piemēram, grūtības iegādāties kvalitatīvus un veselīgus produktus, kas atbilst MK prasībām, kas rodas tirgus vai piegādātāju ierobežotās izvēles dēļ, tāpat arī bērnu un jauniešu dažādās vēlmes un ieradumi, kā dēļ ir sarežģīti nodrošināt ēdienkarti, kas būtu gan garšīga, gan atbilstoša noteikumiem.

Skolu pavāriem ir svarīgi sadarboties ar skolu administrācijām un plānotājiem, lai risinātu šīs problēmas un izstrādātu efektīvas stratēģijas šo šķēršļu pārvarēšanai.

Meistarklases rīko Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2021.-2027. gadam projekta KISMET “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmas atbalstoša vide” ietvaros. Apmācībām tiek izmantota Interreg Central Baltic Sea Region “Circular FoodShift” projektā izstrādātā metodoloģija.

Informāciju sagatavoja:
Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
marta.riekstina@vidzeme.lv
+371 25865495