Arhīva kalendārs

« February 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

Igaunijas-Latvijas programma aicina organizācijas no Igaunijas un Latvijas iesniegt sadarbības projektu pieteikumus finansējuma saņemšanai. 5.projektu konkurss ir atvērts programmas prioritātes “Tīra un vērtīga dzīves vide” trīs atbalsta jomās: tūrisma attīstība, vides aizsardzība un kopīgo ūdeņu pārvaldība. Pieejami aptuveni 2,5 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un pieteikties var visu veidu organizācijas un uzņēmumi no Kurzemes, Pierīgas, Rīgas un Vidzemes, kā arī no Dienvidigaunijas un Rietumigaunijas. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2019. gada 3. jūnijs 14:00.

Konkursa rezultātā programma sagaida projektu pieteikumus jaunu pārrobežu tūrisma produktu izstrādei, kas balstīti uz kultūras un dabas mantojumu, resursu taupīšanas kampaņu īstenošanai un kopīgo ūdeņu pārvaldības iniciatīvām Rīgas jūras līcī, kā arī Gaujas un Salacas upju baseinos.

Lai informētu par prasībām projektiem un pieteikumu sagatavošanā, programma 7. martā, 2019. gadā Rīgā, Latvijā un Tartu, Igaunijā organizē Informācijas dienas. Tāpat, Kopīgā sekretariāta darbinieki ir pieejami Tartu un Rīgā un konsultē par konkursa prasībām un atbalstāmām aktivitātēm. Konsultācija pirms projekta pieteikuma iesniegšanas ir obligāta.

Interreg Igaunijas-Latvijas programma ir viena no 60 Interreg pārrobežu sadarbības programmām, kas darbojas gar ES iekšējām robežām. Programmu atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds. No programmas līdzekļiem jau atbalstīti 43 projekti un piešķirti 29 miljoni eiro. Informācija par atbalstītajiem projektiem publicēta šeit - https://estlat.eu/en/estlat-results

Sīkāka informācija un norādījumi par to, kā pieteikties finansējumam, ir publicēti programmas mājas lapā - https://estlat.eu/en/for-applicants/for-5 th-call-applicants, un visas jaunākās ziņas saistībā ar konkursu tiek izplatītas facebook.com/estlat

Papildus informācija:

Janika Frīdentāle, + 372 5348 0877, igauņu un angļu valodā
Vineta Šnore, + 371 2927 4310, latviešu un angļu valodā

 

Šī gada 5. februāra sēdē Ministru kabinets apstiprināja grozījumus Attīstības finanšu institūcijas Altum īstenotajā ES fondu atbalsta programmā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai, sniedzot iespēju arvien plašākam iedzīvotāju lokam saņem atbalstu ēku atjaunošanai.

Turpmāk atbalstu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai varēs saņemt arī trīs un četru dzīvokļu māju iedzīvotāji. Līdz ar grozījumiem atbalsta programmā iekļauts nosacījums, ka, lai dzīvojamā māja kvalificētos atbalsta saņemšanai, tajā jābūt vismaz 3 dzīvojamo telpu grupām nevis vismaz 5 kā līdz šim.

Tāpat līdz ar grozījumu pieņemšanu atbalstam ēku atjaunošanai varēs pieteikties arī biedrība vai nodibinājums, kas dibināts ar mērķi aizstāvēt personu ar invaliditāti intereses (t.i., kas dibināti saskaņā ar likumu "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām") un kuras īpašumā ir attiecīgā ēka.

Vienlaikus turpmāk tiek vienādota atbalsta intensitāte visiem dzīvojamo māju īpašniekiem – 50% no attiecināmajām projekta izmaksām. Ja līdz šim dzīvojamo māju īpašniekiem, kuri komercbankas neizsniedza kredītu ēku atjaunošanai, bet to sniedza Altum, granta (dāvinājuma) apjoms bija tikai 35%; tad turpmāk tas būs 50%, kas ļaus arvien plašākai iedzīvotāju daļai saņemt valsts atbalstu.

Detalizēti ar apstiprinātajiem grozījumiem “Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.1. specifiskā atbalsta mērķa pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās" īstenošanas noteikumi" var iepazīties Ministru kabineta  tīmekļa vietnē.

Kā zināms, atbalstu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem sniedz Attīstības finanšu institūcija Altum. Saskaņā ar Altum sniegto informāciju, līdz 2019. gada janvārim programmas ietvaros kopumā saņemti 436 projektu pieteikumi, no kuriem 340 pieteikumi saņēmuši pozitīvus atzinumus un turpina projekta tālāku īstenošanu. Līdz šā gada janvārim energoefektivitātes paaugstināšanas darbi uzsākti 88 daudzdzīvokļu ēkās, bet energoefektivitātes projektu īstenošana noslēgusies 54 daudzdzīvokļu ēkās. Papildu informācija par atbalsta programmu publicēta Altum tīmekļa vietnē.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālrunis 67013193
E-pasts: evita.urpena PIE em.gov PUNKTS lv; prese PIE em.gov PUNKTS lv
Web: www.em.gov.lv; www.energoefektivakaeka.lv
Twitter: @EM_gov_lv; @siltinam
Youtube: http://www.youtube.com/dzivosiltak
Facebook: http://www.facebook.com/siltinam

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) aicina komersantus uz semināru par ES fondu projektu atlasi programmā, kuras ietvaros tiks izstrādāti digitāli mācību un metodiskie līdzekļi jaunā mācību satura ieviešanai pirmsskolas un pamatizglītības pakāpē. No Eiropas Sociālā fonda (ESF) pirmajā atlases kārtā šim mērķim paredzēti vairāk nekā 1,3 miljoni eiro.  

Seminārs notiks š.g. 4. martā plkst. 10.00 Latvijas Universitātes un Microsoft inovāciju centra telpās Kalpaka bulvārī 4, Rīgā. Semināra darba kārtība un pieteikšanās semināram – CFLA mājaslapā. Semināru būs iespējams vērot arī tiešsaistē.

Plānots, ka programmas ietvaros komersanti izstrādās vai adaptēs vismaz 50 digitālos mācību un metodiskos līdzekļus kompetenču pieejā balstītā vispārējās izglītības satura ieviešanai, integrējot tajos visās mācību jomās apgūstamās caurviju prasmes - kritisko domāšanu un problēmrisināšanu, radošumu un uzņēmējspēju, pašvadītu mācīšanos, sadarbību, līdzdalību un digitālās prasmes.

Projektus īstenos komersanti sadarbībā ar partneriem – izglītības iestādēm, kas mācību līdzekļus arī aprobēs, iesaistot atbilstošo mācību priekšmetu pedagogus un izglītojamos. Valsts izglītības satura centrs izstrādātos materiālus publicēs digitālo mācību resursu krātuvē. Projekta finansējuma saņēmējs būs atbildīgs par izstrādāto vai adaptēto digitālo mācību un metodisko līdzekļu ilgtspēju vismaz trīs gadus pēc projekta pabeigšanas, nodrošinot to pieejamību un funkcionalitāti. 

No ESF tiks segtas 70%  projekta izmaksu, viena projekta ESF finansējuma daļa var būt no 21 000 līdz 200 000 eiro. Atlases kārtas ietvaros pieejamais kopējais finansējums ir 1 876 230 eiro, tai skaitā ESF finansējums 1 313 361 eiro un privātais līdzfinansējums – 562 869 eiro.

Projektu iesniegumus komersanti var iesniegt CFLA līdz š.g. 13. maijam. Projektu atlases nolikums, projekta iesnieguma veidlapa un palīgmateriāli pieejami CFLA mājaslapas sadaļā “Izsludinātās atlases”.

ESF atbalsts digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrādei paredzēts Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība"  8.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt kompetenču pieejā balstītu vispārējās izglītības saturu” 8.3.1.2. pasākuma "Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrāde" pirmās atlases kārtas ietvaros.

Informācija par visām CFLA izsludinātajām atlasēm pieejama CFLA mājaslapā: http://cfla.gov.lv/lv/es-fondi-2014-2020/izsludinatas-atlases.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685,
ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv">ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lv

Vidzemes plānošanas reģions nodod sabiedrības izvērtējumam Eiropas Savienības  Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” Darbības plānu, ko vēlāk paredzēts iesniegt Eiropas Komisijā. Līdz šī gada 4. martam pašvaldības, to energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji, uzņēmēji, iedzīvotāji un citi interesenti tiek aicināti izvērtēt un sniegt savu vērtējumu par Darbības plāna 5 rīcībām.

Vidzemes plānošanas reģions aktīvi iesaistījies Eiropas Savienības  Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” („Energy Transition”) partnerībā. Sadarbībā ar partneriem no Apvienotās Karalistes, Polijas, Beļģijas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Somijas un vēl vairākām Eiropas līmeņa organizācijām klimata pārmaiņu jautājumos – DG REGIO, DG CLIMA, DG ENERGY, DG RTD, Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomi (CEMR), Eiropas Investīciju banku (EIB) un EUROCITIES - tika izstrādāts Darbības plāns pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem.

Gandrīz 2 gadu rezultātā, organizējot tikšanās, darba grupas un diskusijas, partnerība ir noteikusi 5 galvenās rīcības pārējai uz atjaunojamiem energoresursiem, tai skaitā papildus finansējuma iespējas centralizētai siltumapgādei, nelietderīgā siltuma jeb ražošanas procesā radītā siltumenerģijas atlikuma intensīvāka izmantošana pilsētu energoapgādē, visaptveroša enerģijas aspektu integrēšana teritoriju attīstības plānošanā, kompetenču centru izveide pilsētu modernizēšanai, kā arī ciešāka sadarbība ar Eiropas Savienības institūcijām enerģijas pārejas finansēšanas veicināšanai.

Darbības plāns, tajā ietvertās rīcības un izvērtējuma anketa pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/energy-transition/energy-transition-public-feedback-starts-today-and-lasts-until-4-march-2019 Lasītāju ērtībai izvērtējums var tikt sniegts arī latviešu valodā

Par Pilsētprogrammu „Urban Agenda”

Eiropas Savienības iniciatīva “Urban Agenda” izveidota, lai sekmētu efektīvāku un koordinētāku darbību ilgtspējīgas un integrētas pilsētu attīstības nodrošināšanā visos pārvaldes līmeņos. Pilsētprogramma “Urban Agenda” ir vērsta uz pilsētu lomu apzināšanu un ietvara izstrādi pilsētu vajadzību labākai integrēšanai Eiropas Savienības politikas, zināšanu un pieredzes apmaiņā. Šobrīd “Urban Agenda” fokusējas uz 14 tematiskajām prioritātēm: migrantu un bēgļu iekļaušana; gaisa kvalitāte; nabadzība pilsētā; mājokļu jautājumi; aprites ekonomika; darbavietas un prasmes vietējā ekonomikā; pielāgošanās klimata pārmaiņām; pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem; ilgtspējīga zemes izmantošana un dabā balstīti risinājumi; pilsētu mobilitāte; pāreja uz digitāliem risinājumiem; inovatīvi un atbildīgi publiskie iepirkumi; drošība  publiskajā telpā; kultūras mantojums. Ieinteresētās valstis un pilsētas veido brīvprātīgas partnerības par kādu no tematiskajām prioritātēm. Vairāk informācija par partnerībām pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda

Papildu informācija: Aija Rūse, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26400288, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 28752793, www.vidzeme.lv