Aprites ekonomikas risinājumi restorānos (Ce4Re)

Projekta “Ce4Re” partneri viesojas Vidzemē

28. un 29. maijā Cēsu un Valmieras pusē viesojās Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Ce4Re” partneri no Somijas un Zviedrijas.

Projekts “Ce4Re: Aprites ekonomikas risinājumi restorānu sektorā” ir vērsts uz aprites ekonomikas principu ieviešanu restorānu nozarē Centrālā Baltijas jūras reģionā. Tā mērķis ir veicināt pārdomātu resursu patēriņu un atkritumu samazināšanu, izstrādājot vienotus risinājumus, kas aptver pārtikas iegādes, gatavošanas un pasniegšanas posmus. Projekta partneri ir Satakuntas lietišķo zinātņu universitāte (Somija), Organiskās pārtikas centrs (Zviedrija), Puhajarvi institūts (Somija) un Vidzemes plānošanas reģions (Latvija).

Saskaņā ar Vidzemes plānošanas reģiona stratēģiskajiem mērķiem vides un resursu efektīvas izmantošanas jomā reģiona Attīstības programmā 2021.-2027.gadam akcentēta nepieciešamība veicināt aprites ekonomikas ieviešanu uzņēmumos, kas palīdzēs samazināt atkritumu radīšanu un veicinās resursu taupīšanu. “Ce4Re” projekta risinājumi - aprites ēdienkartes rīks, atkritumu samazināšanas rīks un ilgtspējīgiem pārtikas ražotājiem un ēdināšanas nozares uzņēmumiem paredzētā mārketinga lietotne “EkoGo” - tieši atbilst reģiona stratēģiskajam mērķim, palīdzot restorāniem pāriet uz aprites ekonomikas modeli. Projektā izstrādātie risinājumi veicinās vietējo un sezonālo pārtikas produktu lietošanu, pārtikas atkritumu apjoma samazināšanu un patērētāju izpratni par aprites ekonomiku.

Ceturtā partneru tikšanās klātienē bija ļoti nozīmīga “Ce4Re” projekta gaitai, sniedzot iespēju klātienē apspriest progresu, izaicinājumus un turpmāko rīcību. Pirmās trīs tikšanās norisinājās Somijā un Zviedrijā, kur ir diezgan līdzīga situācija, jo Ziemeļvalstīs jau ilgstoši tiek veltīta liela uzmanība ilgtspējas jautājumiem, tostarp arī restorānu sektorā. Savukārt viesošanās Vidzemē ļāva partneriem ne tikai izvērtēt līdzšinējo darbu, bet arī gūt dziļāku izpratni par Latvijas restorānu vidi un vietējām tradīcijām, kas palīdzēs labāk pielāgot projektā radītos risinājumus.

Vizītes programma ietvēra divas intensīvas sanāksmju dienas. Tika pārrunāts projekta plāns turpmākajiem mēnešiem, restorānu iesaistes progress un izstrādāto rīku – aprites ēdienkartes un atkritumu samazināšanas rīka – saturiskā un tehnoloģiskā koncepcija. Jāpiebilst, ka jau šovasar plānots izsludināt atkritumu samazināšanas rīka izstrādes publisko iepirkumu, lai tuvākajā laikā varētu sākties tā izstrāde, testēšanas fāzē iesaistot piecus ēdināšana uzņēmumus no katras projekta dalībvalsts. Partneri arī vienojās izveidot labās prakses piemēru apkopojumu ar mērķi iedvesmot citus restorānus. Lai dotu iespēju restorānu pārstāvjiem paplašināt savas zināšanas par aprites ekonomiku, tika nolemts turpinās izglītojošu tiešsaistes semināru ciklu 2024. gada rudenī.

Ar lielu interesi partneri no Somijas un Zviedrijas viesojās Līgatnes vīna darītavā un restorānā “Pavāru māja Līgatnē”, kas pērn ieguva "Michelin" zaļo zvaigzni par izcilu pavārmākslu un ilgtspējīgu saimniekošanu. Restorāna saimnieks Ēriks Dreibants viesus iepazīstināja ar restorāna konceptu, ne tikai piedāvājot ēdienus un dzērienus, kas tapuši no vietējiem, sezonāliem un dabīgi audzētiem produktiem, bet arī pastāstīja, kā viņa vadītais uzņēmums iesaistās vietējās kopienas dzīvē, veidojot publiski pieejamu dārzu un pat piedāvājot līgatniešiem iespēju audzēt tur savus dārzeņus un izaudzēto glabāt restorāna pagrabā.

Līgatnē projekta sanāksmei pievienojās Svetlana Riškova, Latvijas Pavāru kluba prezidente, kura ir iesaistīta projekta vadības grupā. Viņa iepazīstināja viesus ar pašreizējo situāciju Latvijas restorānu sektorā un pauda gatavību dalīties ar savām plašajām zināšanām un pieredzi plānotajās tiešsaistes mācībās restorānu pārstāvjiem šoruden. Riškovas kundzei ir vērtīgs skatījums uz iespējām ieviest aprites ekonomikas principus ēdināšanas uzņēmumos.

Vizītes otrajā dienā partneri viesojās Valmiermuižas alus virtuves restorānā, lai iepazītos ar veiksmīgu aprites ekonomikas principu īstenošanas piemēru, cieši sadarbojoties ar zemniekiem un pielāgojot ēdienkarti sezonālo produktu piedāvājumam. Tā ir lieliska paraugprakse, kas iedvesmo arī citus restorānus pāriet uz ilgtspējīgāku darbības modeli, maksimāli izmantojot vietējos resursus un mazinot atkritumus.

Projekta partneri arī tikās ar Valmieras novada bioloģiskās saimniecības "Mežvijas" saimnieci Santu Rumbu, lai uzzinātu vairāk par pagaidām Latvijā vienīgo REKO zemnieku tiešsaistes tirdziņu, kas notiek ik nedēļu Valmierā. Santa ir viena no šī tirdziņa organizatorēm. Zīmīgi, ka  REKO pirmsākums ir tieši Ziemeļvalstīs, kur tas ir populārs zemnieku produkcijas tirdzniecības modelis. Tā pamatā ir vietējo produktu tirdzniecība bez starpniekiem, izmantojot vietni “Facebook”. Tādēļ projekta partneriem no Somijas un Zviedrijas bija interesanti uzzināt, kā REKO kustība ir iedzīvojusies un attīstās Latvijā.

"Ce4Re" ir Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam projekts, ko finansē Eiropas Savienība un tā projekta partneri. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas uzskatus un viedokļus. Par tiem nav atbildīga ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Komisija.

Lai iegūtu vairāk informācijas par projektu “Ce4Re”, apmeklējiet tīmekļa vietni: https://ej.uz/ce4re

__________________________________________________________________________________

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere,  projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja@vidzeme.lv

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs@vidzeme.lv

 

 

 

 

31.05.2024

Notikumi

«Jūnijs 2024»
POTCPSSv
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930