Klasteru sadarbības veicināšana uzņēmējdarbības attīstībai Ziemeļu un Baltijas valstu reģionos

Vidzemes uzņēmēji un pētnieki attīsta kopīgus nākotnes plānus

Otrdien, 22. novembrī, Valmiermuižas alus darītavas telpās norisinājās Vidzemes reģiona uzņēmēju, speciālistu un valsts iestāžu pārstāvju diskusija par pārtikas klastera attīstību. Tikšanās dalībnieki kopīgi pārrunāja, kā klasteris var veicināt uzņēmuma attīstību Vidzemes reģionā, Latvijā un arī ārpus mūsu valsts robežām.

Šī gada vasarā uzņēmēji no Vidzemes uzsāka savstarpēju sadarbību un, apvienojoties ar Vidzemes plānošanas reģionu un citām valsts un zinātniskajām institūcijām, izveidoja Vidzemes pārtikas klasteri “LATINNOFOOD”. Vidzemes pārtikas klastera “LATINNOFOOD” izveides autore Vidzemes plānošanas reģionā Irīna Kulitāne uzsver klasteri kā efektīvu instrumentu, kas uzņēmumiem var radīt ilgtermiņa ieguvumus, tai skaitā taustāmus rezultātus.

SIA “Valmiermuižas alus” valdes loceklis Aigars Ruņģis kā vienu no klastera iespējām uzsvēra reģiona lomu, kas varētu strādāt kā starpnieks starp uzņēmēju un pētniekiem, lai attīstītu jaunas idejas ar specializāciju un augstu pievienoto vērtību, pilnveidotu jau esošās, kā arī ieteiktu dažādus attīstības virzienus. Tāpat A. Runģis akcentē valsts iesaistīšanās nozīmi: “Svarīgs ir valsts atbalsts. Piemēram, Somijā klasteris netiek atspoguļots kā “uzņēmumu klubiņš”, taču tas tiek uzsvērts kā pilsētas un konkrētā reģiona stūrakmens. Šādu attieksmi vajadzētu panākt arī Latvijā,” tā A. Runģis.

Savukārt z/s “Gundegas” īpašnieks Andris Špats turpmākā pārtikas klastera attīstībā iesaka nākt klajā jau ar konkrētām attīstības idejām reģiona līmenī, kas tālāk būtu ietekmējamas jau valstiskā līmenī. “Būtisks ir šo dalīborganizāciju kopējais status, lai mums tiktu dota jau formāla iespēja runāt skaļāk un pārliecināt par viena vai otra lēmuma nozīmīgumu kopējā valsts attīstībā,” uzsver A. Špats.

Diskusijas rezultātā tika iezīmētas tālākās darbības jomas, kuru rezultātā Vidzemes pārtikas klasteris iegūs konkrētu juridisko statusu, turpinās organizēt uzņēmēju un speciālistu tikšanās reizes, kurās būs iespējams pārrunāt aktuālos problēmjautājumus un to risinājumus.

Dienas beigās izveidojās vairākas sadarbības formas, kā var sadarboties zinātnieki, pētnieki un uzņēmēji, lai veidotu jaunus produktus, attīstītu jau esošos, kā arī meklētu nišas, kas vēl nav īstenotas Latvijā un būtu ar perspektīvu ārpus valsts robežām. Būtiska loma attīstībā ir pētniecībai, ko piedāvā atbalstīt arī Rīgas Stradiņu Universitātes, Vidzemes Augstskolas, Priekuļu Lauksaimniecības selekcijas institūta, kā arī LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta “Sigra” pārstāvji.

 

Vidzemes pārtikas klasteris ir sākuma stadijā un tiek meklēti aizvien jauni uzņēmēji un pētnieciskās institūcijas, lai veidotu uzņēmēju attīstību ne tikai reģiona, bet arī ārpus tā robežām.

 

Prezentācija par Vidzemes plānošanas reģionu

Vidzemes plānošanas reģiona prezentācija par Vidzemes pārtikas klāsteri "LATNNOFOOD"

Prezentācija par ilgtermiņa attīstības scenārijiem

Prezentācija par LIAA piedāvātajām atbalsta programmām uzņēmējiem

Prezentācija par RSU Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta sadarbības piedāvājums uzņēmējiem

 

 

 

 
Papildus informācija:
Kristaps Ročāns
Vidzemes plānošanas reģions
Jāņa Poruka iela 8-108, Cēsis
Mob. +371 29753011
e-pasts: kristaps.rocans@vidzeme.lv
www.vidzeme.lv

22.11.2011

Notikumi

«Jūnijs 2024»
POTCPSSv
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930