Vidzemes plānošanas reģions

Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana (LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ)

Āraišu vējdzirnavās gardēžu ceļa “Taste HansEATica” kulinārajās meistardarbnīcās godinās jauno rudzu maizi

Svētdien, 29. jūlijā no plkst. 12:00 līdz 17:00 Āraišu vējdzirnavās kā katru gadu svinēs Maizes dienu, aicinot ciemiņus no tuvienes un tālienes. Senie latvieši centās pirms Jēkaba dienas sākt rudzu pļauju, lai šo dienu sagaidītu ar jaunu rudzu maizi. Jēkabu uzskatīja kā maizes tēvu, un tā bija katra saimnieka goda lieta šai dienā savai saimei un kaimiņiem celt galdā jauno maizi. Ievērojot šo parašu, arī Āraišu vējdzirnavās tiks cepta maize, cienāti viesi un meistardarbnīcās izzināts, ko iespējams pagatavot no rudzu miltiem un rupjmaizes.

Lai godam pieminētu Jēkabus kā saimnieku un Annas kā saimnieču dienu, šeit risināsies arī reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklase ar garšas darbnīcām, kuras vadīs tūrisma ceļa pieturvietu saimnieki. Maizes darbnīcas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, rādīs un kopā ar mācekļiem ceps rudzu maizi jaunizveidotajā māla krāsnī. Lauku viesnīcas – restorāna “Kārļamuiža” saimniece Baiba Stepiņa ierādīs rudzu deserta pagatavošanu. Savukārt Amatas novada “Veselības laboratorijas” brūveris Guntis Kurmis pamācīs, kā pagatavot gan štengrākus, gan atspirdzinošus rupjmaizes dzērienus. Ikvienam interesentam būs iespēja ņemt dalību plāceņu jeb “mīļmaizīšu”, kurām būs bagātīga virsa, cepšanā.

Meistardarbnīcās aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Darbnīcu norises papildinās reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.

Līdzdalība meistardarbnīcās ir bez maksas. Vietu skaits - ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, zvanot pa tālr. 29238208 (Vineta Cipe) vai 29334753 (Zane Kaķe).

Meistarklasi ar garšas darbnīcām papildinās citas Maizes dienas svinību norises - "Annas pankūku" cepšana, branga mielošanās un "Kukuļtirdziņš", kur būs gan maize, gan siers, gan biškopības izstrādājumi, gan zāļu tējas, gan amatnieku darinājumi, un būs vēl izglītojošā un izklaidējošā "Kukulīšu taka", kur ģimenes ar bērniem varēs izzināt maizes ceļu.

Nākamās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklases notiks:
1. septembris Tomātu svētki Brenguļos
8. septembris Jērcēnu diena “Ne pūku, ne spalvu!”

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake@vidzeme.lv, www.vidzeme.lv.

26.07.2018

Notikumi

«Augusts 2018»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031