Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana (LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ)

Gardēžu ceļa “Livonijas garša” pieturvietu saimnieki andelēsies ar īpašiem labumiem Burtnieka ezera svētkos

Jau sestdien, 25. augustā, Burtniekos, pie Burtnieku centra laivu kanāla, tuvi un tāli viesi varēs svinēt pirmos Burtnieka ezera svētkus. Svinībās būs vieta sportiskiem, izklaidējošiem un kulturāliem notikumiem, bet īpaša vieta svinībās būs ierādīta gardēdības norisēm. No plkst. 12.00 līdz 16.00 gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēs gūt patīkamas garšas sajūtas, apmeklējot iemīļoto mājražotāju tirdziņu “Gardu muti”, ko šoreiz kuplinās gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju sagādātie labumi. Degustācijās būs iespēja nobaudīt Burtnieka ezera veltes, kuru pagatavošanu būs iedvesmojušas senās Livonijas garšas.

Svētku dalībniekiem būs izdevība vērot, kā brīvdabā top pavārmākslas meistarstiķi - tiek kūpinātas un grilētas Burtnieka ezera zivis, kā vārās zivju zupa un, protams, visu arī nogaršot. Īpašs pārsteigums ēdiena baudītājiem būs pavāru sarūpēts kūpinātu zivju saldējums. Burtnieka ezera zivju bagātīgās garšas un aromātu nianses klātesošajiem atklās “Valmiermuižas alus virtuves” pavārs Aivars Graudiņš un “Valtera restorāna” šefpavārs un saimnieks Valters Zirdziņš. Svinību dalībnieki varēs iegūt savā īpašumā recepšu brošūras ar ierosmēm zivju ēdienu gatavošanai mājās.

Publicitātes foto: Valmiermuižas kultūras biedrība

Burtnieka ezera svētku tirgū ar saviem gardumiem un vasaras nogales veltēm tirgosies  arī kupls skaits jaunā gardēžu ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieku. Tirgotāji būs saveduši labumus gan ikdienas galdam, gan svētku mirkļu radīšanai. Tirgū būs gan bīdelēti milti, jaunās ražas zirņi, kaņepes, ķiploki, gan maize, dažādi sieri, saldējums, zāļu tējas, medus, dabīgi našķi, kā arī "štengrāki" dzērieni – alus, vīni un uzlējumi. Saimnieki labprāt stāstīs par pacietīgo un rūpīgo darbu, radot savus gardumus, mudinās tos nogaršot un arī iegādāties sev vai ciemakukulim.

Svētkos Livonijas garšu ar savu meistarstiķu palīdzību ļaus iepazīt šādas gardēžu pieturvietas: Rūjienas amatnieku biedrība ”Rūzele”, zemnieku saimniecības “Zilūži”, "Kaņepītes", "Buliņi", "Adzelvieši", uzņēmēji no bērzu sulas ražotnes “BIRZĪ”, “Naukšēnu vīna darītavas”, “Veselības laboratorijas”, “Raiskuma labumu darītavas", "Latvijas ķiploka", "55 mārītes", kā arī mājražotāji Ingūna Zukure, Imants Dauksts un citi.

Šoruden tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki vēl būs sastopami Dzērveņu festivālā Straupes zirgu pastā 7. oktobrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake@vidzeme.lv, www.vidzeme.lv.

23.08.2018

Notikumi

«Septembris 2019»
POTCPSSv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30