Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana (LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ)Gardēžu ceļa “Livonijas garša” pieturvietu saimnieki rosīsies ķiploku festivālā Raunā Sestdien, 18. augustā, piecu ceļu krustpunktā – Raunā pulcēsies garšu radītāji un baudītāji, lai cildinātu visu garšu karali – ķiploku. Festivāla “Rodam Raunas novadā” ietvaros līdz ar dažādām aktivitātēm gan lieliem, gan maziem, īpaša uzmanība tiks pievērsta garšaugam, kas, smaržai un garšai apvienojoties, piešķir jebkuram ēdienam atšķirīgu niansi. Lai arī festivāls Raunā norisināsies visas nedēļas garumā, tieši 18. augustā apmeklētāju priekam un garšas sajūtu pilnveidei savu meistarību rādīs arī trīs pavāri, tostarp garšu meistars no Igaunijas, lai turpat uz vietas festivālā ļautu iepazīt ķiploka Livonijas garšu.
Publicitātes foto: Vidzemes plānošanas reģions Acu priekšā tiks gatavota ķiploku zupa un jērs ar ķiploku, radīta ķiploka saldā ēdiena versija, pēcāk ļaujot festivāla apmeklētājiem ēdienus nobaudīt, bet receptes un vērojumus aiznest sev līdzi lietošanai mājas virtuvēs. Livonijas garšas labirintos vedīs Valmieras pils krodziņa “Pils ķēķis” saimniece Ilze Briede un “Valmiermuižas alus virtuves” zemes garšas lolotājs Aivars Graudiņš, kurš Livonijas garšu uzburs kopā ar Tartu restorāna “Umb Roht” pavāru Arvo Sulu. Festivālā ciemosies un savu radošumu un ķiploka neierobežotās izmantošanas iespējas rādīs arī jaunā gardēžu ceļa “Livonijas garša” kulinārā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki – gan mājražotāji, gan ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Turpat ikviens garšu mednieks produkciju varēs arī nogaršot un iegādāties, turklāt tirdziņā blakus ķiploku daudzveidīgajām garšām būs pieejami arī citi veselīgi un gardi Vidzemes produkti. Šoreiz Livonijas garšu popularizēs tādi labi pazīstami uzņēmumi, kā vietējais Raunas uzņēmums “Latvijas Ķiploks”, “Siera ražotne”, “Veselības laboratorija”, zemnieku saimniecība “Zilūži”, “Buliņi” un “Kaņepītes”, “55 mārītes”, kaņepju sēta “Adzelvieši”, krodziņš “Pils ķēķis”, maizes ceptuve “Cēsu maize”, Naukšēnu vīna darītava un citi. Piedāvātās produkcijas klāstā būs jūtama gan ķiploka klātbūtne (ķiploku tēja, siers, maize, alus, ledenes, arī ogu uzlējums ar ķiplokiem), gan pieejami arī citi labumi, kas auguši tepat Vidzemes pļavās, laukos un ūdeņos (milti, garšvielas, mājas makaroni, vīns, zivis u.c.). Šovasar tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki piedalīsies arī Burtnieku ezera svētkos, kas notiks 25. augustā, kā arī Dzērveņu festivālā Straupes zirgu pastā 7. oktobrī. Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. Plašāka informācija par pasākumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta “Livonijas garša” vadītāja Latvijā, lienite.priedaja@vidzeme.lv, +371 26133028.
|
|