Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana (LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ)

Jaunā kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” ziņu dienā Valmiermuižā pulcējas liels skaits interesentu

17. oktobrī, Vidzemes plānošanas reģiona aicināti, Valmiermuižas Alus virtuvē viesojās vairāk nekā sešdesmit gardēžu pieturvietu - krodziņu, restorānu, viesu namu saimnieku, mājražotāju un citu interesentu. Viņi bija gan no Vidzemes novadiem, gan ciemiņi no Kurzemes un Zemgales reģiona.

Pasākuma dalībnieki uzzināja vairāk par iespējām piedalīties un līdzdarboties projektā “Livonijas kulinārais ceļš”, lai kopīgiem spēkiem taptu gardēdības, ceļošanas un kultūrvēstures iedvesmots “stāsts” ar nosaukumu “Livonijas garša”, kas sniegtu jaunu pieredzējumu Latvijas un Igaunijas apceļotājiem. No uzaicinātajiem runātājiem varēja dzirdēt "garšu" stāstus iedvesmai.

Informācijas dienā projekta vadītāja Lienīte Priedāja – Klepere klātesošos iepazīstināja ar projekta “Livonijas kulinārais ceļš” tūrisma maršruta “Livonijas garša” ieceri un kritērijiem, kādiem būtu jāatbilst tā dalībniekiem, kā arī līdzdalības iespējām.

Šefpavārs, “Valtera restorāns” saimnieks un Valmiermuižas Alus virtuves padomdevējs Valters Zirdziņš ar savu pieredzes stāstījumu rosināja sanākušos domāt par to, ka Latvijas garšu mazāk veido tradicionālās virtuves receptes, bet gan Latvijas produkti, ko savās saimniecībās sarūpē mājražotāji un zemnieki. Ar šiem produktiem ir jālepojas. Un restorānu, krodziņu, viesu namu saimniekiem, viņu centieni jāatbalsta. Valters Zirdziņš teica: “Ar Nīderlandes dārzeņiem Jauno Latvijas virtuvi neizveidosim!” Līdztekus tam viņš aicināja ne tikai sargāt tradicionālās virtuves mantojumu un ierastās garšas, bet mēģināt tās mainīt, lai piedāvājums būtu saistošāks gardēžiem.

Savukārt Valmieras muzeja galvenā krājuma glabātāja Indra Vīlistere ļāva ielūkoties vidzemnieka viduslaiku un jaunāko laiku virtuvē. Viņa atklāja ēšanas tikumus gan smalku ļaužu namos, gan vienkāršāku cilvēku mājokļos ikdienas maltītēs un svētku reizēs. Indra Vīlistere arī dalījās savos atklājumos par uzturu Livonijas laikos pirms kartupelis bija kļuvis par nozīmīgu ikdienas maltītes daļu.

Lauku mājas, maizes darbnīcas “Donas” un Valmieras pils krodziņa “Pils ķēkis” saimniece Ilze Briede stāstīja par ciemiņu uzņemšanu un kulinārā mantojuma popularizēšanu, atgādinot, ka tūrisma uzņēmēja galvenais uzdevums ir sniegt ciemiņiem labu sajūtu pieredzējumu.

Sīkāk par dalības kritērijiem un iespēja pieteikties kulinārajā ceļā “Livonijas garša”: šeit.

 

VIDEO PAR PROJEKTA UZSĀKŠANU: 

 


Projekts "Livonijas kulinārais ceļš" īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Augstākminētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja:

Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste.

E-pasts: zane.kake@vidzeme.lv

Tālr.: +371 29334753

www.vidzeme.lv

19.10.2017

Notikumi

«Decembris 2017»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031