Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana (LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ)Kulinārā tūrisma ceļa uzņēmēji piedāvās baudīt “Livonijas garšu” Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā Laikā, kad daba pamazām tuvojas savam pilnbriedam, 14. jūlijā, sestdienā, Zaubē norisināsies jau trešais savvaļas kulinārais festivāls, kur ikviens ir aicināts novērtēt “Košo dabas garšu”. Visas dienas garumā dažādās Zaubes vietās un daudzveidīgos kulināros notikumos festivāla apmeklētājiem būs iespēja atklāt un baudīt Latvijas dabas veltes – medījumus, zivis, ogas un citus gardumus. Festivālā kuplā skaitā piedalīsies tirgotāji, ēdinātāji un meistarīgi pavāri, kas būs sarūpējuši Latvijas mežu un pļavu labumus un sātīgus ēdienus. Ikvienam gardēdim no plkst. 13:00 līdz 18:00 būs iespēja apmeklēt festivāla “Garšu tirgu”. Tur tiks viesmīlīgi uzņemti arī vairāk nekā divdesmit tūrisma zīmolam “Livonijas garša” (Igaunijas – Latvijas programmas projekta “Livonijas kulinārais ceļš”) piederīgi uzņēmēji – mazie ražotāji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Viņi būs atveduši festivāla tēmai atbilstošus meža, pļavu un lauku gardumus, cels galdā īpašus kulināros meistarstiķus, kas tapuši iedvesmojoties no Livonijas laika kulinārā mantojuma un “savvaļas virtuves”. Kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā apakšzīmola “Taste HansEATica” uzņēmēji sabrauks gan no paša Amatas novada, gan tālākām Vidzemes vietām - Madonas, Raunas, Kocēnu novadiem. Tirgus piedāvājums būs bagātīgs - kazas un govs piena siers, lauku tējas. Būs arī izsmalcināti dzērieni: ogu un augu uzlējumi, mājas vīni un vermuti, dažādi labumi no ķiplokiem, kā arī citas lauku veltes. Tirgū viesosies arī tūrisma ceļa “Livonijas garša” igauņu mazais ražotājs no Valgas apkārtnes saimniecības “Savvaļas dzīve” (“Metsik Elu”). Saimnieki piedāvās nobaudīt un iegādāties kazas piena sviestu un svaigo sieru. Savukārt izmeklētu gardēdības baudījumu sniegs "Lejasezera garšu svētki”, kur deviņkārtu mielasta ēdienus būs gatavojuši pavārmeistari no Amatas novada un tūrisma ceļa “Livonijas garša" restorāniem: “Anna Hotel”, "Jonathan’s Restaurant", Kārļamuižas restorāns, līdzdarbosies arī kvinojas audzētāji no uzņēmuma “Gusts Apinis”. Nākamie kulinārie festivāli ar tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” dalībnieku piedalīšanos notiks: 18. augusts Festivāls “Rodam Raunas novadā” 25. augusts “Burtnieka ezera svētki 2018” 7. oktobris Dzērveņu festivāls Straupes zirgu pasts Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr.: +371 29334753, zane.kake@vidzeme.lv, www.vidzeme.lv. |
|