Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā (Uzņēmējdarbība Vidzemē)Vidzemes burkānu hakatons pulcē entuziastiskus dalībniekus Laikā, kad pasauli pārapdzīvotības un cilvēku neapdomīgas rīcības rezultātā arvien vairāk apdraud pārtikas krīze, cilvēki biežāk aizdomājas par to, ka pārtika kļūst vērtīgāka. Ikdienā ar to vairāk saskaramies preču sadārdzinājuma kontekstā, tomēr lai šo situāciju risinātu ilgtermiņā, svarīgi apzināties to, ka arī izejvielas pārtikas ražošanai var izsīkt. Iepriekšējās nedēļas izskaņā Vidzemes plānošanas reģions aicināja esošos un topošos pārtikas nozares uzņēmējus “Vidzemes burkānu hakatonā” meklēt inovatīvus risinājumus tam, lai devīzi “Ēd. Radi. Neizmet.” ieviestu dzīvē: ēstu pēc iespējas veselīgāku vietējās izcelsmes pārtiku, radītu gudrāk un neizmestu to, ko var izmantot. Hakatonā, kas Valmieras tehnikumā norisinājās 24 stundu laika periodā no 25. novembra pulksten 16:00 līdz 26. novembra pulksten 16:00, piedalījās četras komandas. Trīs no komandām izvēlējās attīstīt savas idejas Latvijā unikālu produktu ražošanai. To, ka šī formāta pasākumos piedalīties izvēlas ar iniciatīvu apveltīti, radoši un entuziastiski cilvēki, apliecina fakts, ka, jau ierodoties, dalībniekiem līdzi bija ideju prototipi: suši lapas, kas izgatavotas no gurķiem, sīpolu mizu pulveris un banānu mizu čipsi. Ceturtā komanda pieņēma izaicinājumu no augstas kvalitātes šokolādes ražotāja, lai izvērtētu dažādas iespējas veiksmīgākai produktu virzīšanai tirgū. Ideju attīstīšanas procesā dalībniekus atbalstīja profesionāli mentori no dzērienu un pārtikas ražošanas nozares kā arī uzņēmējdarbības attīstības veicināšanas eksperti: uzņēmuma “Labas saknes” dibinātāja un garšu radītāja Daina Eglīte-Antona; lauku teritoriju un kopienu attīstības veicinātāja Daiga Siliņa; eksperte ekonomikas un attīstības jautājumos Irīna Kulitāne; Cēsu Digitālā centra valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Ļubinskis; biedrības "ZINIS" vadītāja Vita Brakovska un LIAA Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Juris Čeičs. Šāds mentoru sastāvs nodrošināja to, ka dalībnieku prezentācijas ideju attīstīšanas starpposmos bija iespējams analizēt, argumentēti kritizēt un izcelt to stiprās puses visdažādākajos uzņēmējdarbībā svarīgos rakursos. Hakatonu vadīja līdzdalības un sabiedrības iesaistes eksperts Vilis Brūveris, kurš atzinīgi novērtēja dalībnieku gatavību un vēlmi darboties, kā arī organizatoru veiktos priekšdarbus. Veidojot programmu, organizatori bija padomājuši par papildus iedvesmas devas un zināšanu paplašināšanas iespējām. Iedvesmas runu teica Vamiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis, kurš, cita starpā, atgādināja, ka aprite nav nekas jauns, drīzāk uzskatāma par latviešu tautas dzīvesziņu, kur visam tiek saskatīta vērtība un nekas netiek izmests. Par aprites ekonomikas izaicinājumiem un iespējām pastāstīja un ar Latvijā veiksmīgi strādājošu uzņēmumu piemēriem padalījās Irīna Kulitāne, aicinot jaunos uzņēmējus izmantot iespēju saņemt atbalstu praktisku pētījumu veikšanai produktu izstrādes procesā. Plašu pieredzi un enerģijas devu savā prezentācijā par inovatoru ceļu līdz jauniem risinājumiem bija iekļāvusi Vita Brakovska.
Hakatons ir starptautiski atzīts pasākuma formāts, kas veicina izpratni par jaunu produktu ar augstu pievienoto vērtību attīstību. Šādi pasākumi ir lieliska platforma, kur labām idejām un to radītājiem tikt saredzētiem un sadzirdētiem.
Hakatona noslēgumā idejas un to progresu ceļā uz risinājumu vērtēja žūrija četru locekļu sastāvā: Latvijas lauku foruma projektu vadītāja Zane Siliņa, SIA “pesto.lv” īpašnieks Jānis Pirsko, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Lienīte Priedāja Klepere un Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Ineta Tauriņa. Rezultātam vajadzēja atbilst kopumā 11 kritērijiem, piemēram, vai izvēlētā ideja risina kādu no pārtikas nozares problēmām un rastais risinājums ir inovatīvs, ar komerciālu un eksporta potenciālu un skaidru mērķa tirgu. Inovatīvākie un ilgtspējīgākie priekšlikumi, par kādiem tika atzīti visi, saņēma balvas no organizatoriem un atbalstītājiem. Šajā hakatonā uzvarēja komanda “Zero-snack”, kura saņēma galveno balvu - iespēju doties pieredzes braucienā uz Norvēģiju, kur paredzēts apmeklēt dzērienu un pārtikas ražotāju izstādi kā arī doties vizītēs pie nozari pārstāvošiem uzņēmējiem.
Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai Hakatonu organizēja Vidzemes plānošanas reģions, īstenojot Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta 2014.—2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” un programmas “Apvārsnis 2020” projekta “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) aktivitātes. |
|