Aktualitātes

Novembra vidū Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji un vairāki uzņēmēji viesojās Pleskavā (Krievijā), lai tur tiktos ar Pleskavas rajona administrācijas pārstāvjiem un uzņēmējiem.

 Delegācija 60 cilvēku sastāvā tika aicināta piedalīties sarunā par pierobežas sadarbību, tādējādi rodot priekšstatu par iespējamajiem sadarbības modeļiem. Klātesošajiem tika stāstīts gan par investīciju iespējām Pleskavas apgabalā un pierobežas sadarbības perspektīvām, gan arī tika sniegta praktiska informācija par nepieciešamo dokumentāciju un citiem jautājumiem, kas palīdzētu ārvalstu uzņēmējiem uzsākt uzņēmējdarbību Krievijā.

Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents: Brauciens ir izdevies, Vidzemes plānošanas reģions bija plaši pārstāvēts. Uzskatu, ka īpaši nozīmīgs tas bija reģiona uzņēmējiem – tika dota iespēja dibināt jaunus, pavisam reālus kontaktus, uzzināt daudz noderīgas informācijas. Tā kā plānots Krievijā atvērt brīvo ekonomisko zonu, ikviens investors tika aicināts iesaistīties- tas nozīmē, ka pastāv pavisam reāla iespēja sākt darbību Krievijas tirgū un uzņēmējiem ir lieliska iespēja paplašināt savu darbību. Vizītes noslēgumā Raimonda Paula koncerts radīja necerēti lielu emocionālo pacēlumu un milzīgu lepnumu par piederību Latvijas valstij, turklāt jāpiebilst, ka visur jutāmies gaidīti un vēlami!Ieguvējas no šī brauciena ir abas puses, turklāt jāprot izmantot iespējas, kas atrodamas tepat kaimiņos, uzskata H.Vents un piebilst, ka potenciālas sadarbības iespējas saskatāmas arī medicīnas jomā, jo labi speciālisti ir ne tikai mums pašiem, bet arī Krievijas pusē.

 

 Aicinot vērtēt brauciena lietderību, Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs stāsta: „Braucienu vērtēju viennozīmīgi pozitīvi – šis nebija tūrisma brauciens, bet gan iespēja gūt priekšstatu par iespējamo sadarbību, domāju mūsu uzņēmējiem tas bija jo īpaši vērtīgi. Sajūtot dzīvi un darba organizāciju Pleskavā, jāsaka gan, ka arī pie mums nemaz nav tik slikti.” Savukārt Alojas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Valdis Bārda min, ka brauciens bijis nepieciešams, pirmkārt, lai veidotu kopēju izpratni par sadarbības perspektīvām nākotnē - vēlāk mērķtiecīgi jau varēs sākt darboties. „Papildus brauciena laikā iegūtajām zināšanām un idejām, jāsaka, ka sarunas ceļā uz Pleskavu ar pārējiem Vidzemes pašvaldību vadītājiem un uzņēmējiem nebija mazāk nozīmīgas – izmantojot iespēju, pārrunājām daudz aktuālus jautājumus,” atzīst V.Bārda.

 

Pozitīvas atsauksmes par braucienu saņemtas arī no Kocēnu novada domes priekšsēdētāja Jāņa Olmaņa, kurš atzīst, ka guvis priekšstatu par to, kā tiek organizēts pārvaldes darbs Krievijā un piebilst, ka ir patiess gandarījums aizbraukt uz citu valsti un saprast, ka arī mēs paši esam daudz sasnieguši. „Bijām līdzvērtīgs sarunu partneris Pleskavā, jo Vidzemes plānošanas reģions bija tiešām plaši pārstāvēts, turklāt tās sajūtas, kas radās Raimonda Paula koncertā nav izstāstāmas – milzīgs lepnums par piederību savai valstij!”

 

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Guntars Pīpkalējs piebilst: „Nebiju Krievijā sen viesojies, esmu pārsteigts par salīdzinoši straujo attīstības gaitu tur, jo mums bija iespēja iepazīties arī ar lielākajiem apgabala investīciju projektiem. Tādiem novadiem kā Gulbenes novadam vai Alūksnes novadam sadarbība ar Pleskavas apgabalu ir jau gadiem, Līgatnes novadam šis brauciens ir labs starts. Esam ieinteresēti piedalīties dažādās uzņēmējdarbību veicinošās aktivitātēs, piemēram, tūrisma izstādēs. Izdevās nodibināt vairākus noderīgus kontaktus un izpratne par sadarbības iespējām nākotnē arī augusi. ”

 

Atsevišķa paneļdiskusija tika organizēta Vidzemes reģiona un Pleskavas apgabala uzņēmējiem. Iesākumā tika sniegta informācija par tādiem jautājumiem kā nodokļu atlaižu politika, uzņēmumu reģistrēšanas kārtība, u.c. uzņēmējiem noderīga informācija.  Vērtīgi bija uzklausīt to latviešu pieredzi, kas jau uzsākuši uzņēmējdarbību Krievijā – tika stāstīts gan par vērtīgajiem ieguvumiem, gan arī par biežāk sastopamajām problēmām.

 

Kopā ar citiem Vidzemes plānošanas reģionā esošajiem uzņēmumiem, braucienā piedalījās arī SIA ”Pavasars” – ģimenes uzņēmums no Raunas, kas ražo mūsdienīga dizaina koka māju karkasus, kā arī logus un durvis. Uzņēmuma direktors Inguss Pavasars atzīst: „Esmu ļoti apmierināts ar šo vizīti, sekmīgi iepazinos ar uzņēmējdarbības attīstības iespējām Pleskavas apgabalā, gūstot jau šobrīd praktisku un noderīgu informāciju sadarbībai nākotnē. Pasākuma neformālajā daļā izdevās gan aprunāties papildus ar tiem latviešu uzņēmējiem, kas veiksmīgi jau Krievijā attīstījuši savu biznesu, gan arī apmainīties kontaktiem ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Tas, ar kādu rezultātu katrs no vizītes dalībniekiem atbrauca mājās, ir atkarīgs no katra paša aktivitātes un izpratnes par brauciena mērķi. Par sevi varu teikt – uzdevums, ar kādu devos uz Pleskavu, izpildīts pilnībā!”

 

Vizītes noslēgumā, par godu LR Neatkarības 95. gadadienai un Latvijas Konsulāta Pleskavā 20. gadadienai, notika svinīgs pasākums Pleskavas filharmonijā, kurā papildu svinīgām svētku uzrunām notika arī Raimonda Paula koncerts. Pasākumu organizēja Latvijas Republikas konsulāts Pleskavā un konsule Irēna Putniņa sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu. 

 

Pasākuma iniciators bija Vidzemes plānošanas reģions, jo jau pagājušā gada rudenī līdzīgs pieredzes apmaiņas brauciens notika uz Sanktpēterburgu (Krievija). Noslēdzoties „Vidzemes dienām Sanktpēterburgā”, tika noslēgti savstarpējās sadarbības līgumi starp Vidzemes plānošanas reģiona un Sanktpēterburgas apriņķa uzņēmumiem, piesaistot projektu īstenošanai Krievijas Federācijas finanšu līdzekļus. 

 

Papildus informācija: Olita Landsmane, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29171020, E-pasts: olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

22.11.2013

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930