Aktualitātes

Reģionālajā dzimumu līdztiesības uzraudzībā ir divi rādītāji, kas atklāj tos ES reģionus, kuros sievietes sasniedz visvairāk un kur nevienlīdzība viņas kavē. Interaktīvās diagrammas ļauj viegli izpētīt informāciju.

Sieviešu sasniegumu indekss (FemAI) parāda, cik labi sievietes plaukst salīdzinājumā ar labāko reģionālo sniegumu, savukārt sieviešu trūkumu indekss (FemDI) parāda, cik nelabvēlīgā situācijā sievietes atrodas salīdzinājumā ar vīriešiem katrā no 235 NUTS-2 reģioniem. Šie ir pirmie divi indeksi, ko izstrādājusi Eiropas Komisija, un tie atspoguļo dzimumu līdztiesības stāvokli gandrīz visos ES reģionos.


Šie papildinošie indeksi tika publiskoti 2021. gada oktobrī, un tie atklāj intriģējošas tendences. Kopumā sievietes sasniedz vairāk un saskaras ar mazāku dzimumu nelabvēlīgu situāciju attīstītākajos reģionos, bet mazāk attīstītajos reģionos viņām ir ierobežotākas izredzes. Vislabākie rezultāti ir reģionos ap galvaspilsētām un reģionos ar spēcīgiem ekonomiskajiem rādītājiem, tautas attīstību un kvalitatīvu pārvaldi.


Konkrēti, sievietēm Ziemeļvalstu reģionos un lielākajā daļā Austrijas reģionu ir visaugstākais sasniegumu līmenis, savukārt zemākie rādītāji ir dienvidaustrumu dalībvalstīs. Sievietes Ziemeļvalstu reģionos tāpat kā sievietes Francijā un Spānijā saskaras ar vismazāk nelabvēlīgiem apstākļiem. Tikmēr sievietes Grieķijā un Rumānijā saskaras ar visvairāk nelabvēlīgiem apstākļiem salīdzinājumā ar vīriešiem.


Ietekmes mērīšana

FemAI un FemDI katrs novērtē sasniegumus un trūkumus skalā 0–100 septiņās jomās: “Darbs un nauda”, “Zināšanas”, “Laiks”, “Jauda”, “Veselība”, “Drošība, drošība un uzticamība” un “Dzīves kvalitāte”.


Rezultāti ir balstīti uz 33 rādītājiem, kas sadalīti pa domēniem. Piemēram, “Laiks” izmanto četrus rādītājus, lai noteiktu, cik lielā mērā sievietes ir iesaistītas sportā, kultūrā vai brīvajā laikā ārpus mājas, salīdzinot ar vīriešiem. Šie rādītāji mēra dalību brīvā laika aktivitātēs, naudas piešķiršanu labdarībai, palīdzību svešiniekam un brīvprātīgo darbu kādā organizācijā.


Iedzīvotāji var redzēt, cik labi klājas atsevišķām valstīm, filtrējot rezultātus valstu salīdzināšanas diagrammās, un pēc tam detalizēti izpētīt vietējo veiktspēju reģionu diagrammās. Visās diagrammās ir iespēja ienirt avota datos, lai veiktu mērķtiecīgāku analīzi.


ES momentuzņēmums

Monitora interaktīvā karte sniedz pārskatu par sieviešu sasniegumiem un trūkumiem visā ES. Abu indeksu rezultāti atklāj četras ES reģionu grupas.


Gandrīz puse ES iedzīvotāju dzīvo reģionos ar labākajiem rādītājiem, kur sieviešu sasniegumi ir virs vidējā un zemāki par vidējo. Šie reģioni galvenokārt atrodas Eiropas ziemeļrietumos un Spānijā.


Vēl 11% ES iedzīvotāju dzīvo reģionos, kur sievietes sasniedz daudz, bet ir ļoti nelabvēlīgi, tāpēc vīrieši sasniedz vairāk. Tie ir Čehijā, Slovēnijā un Eiropas ziemeļrietumos.


Visbeidzot, vismazāk pozitīvā kombinācija, zemi sasniegumi un trūcība, galvenokārt ir sastopama ES austrumu un dienvidu valstīs un aptver vairāk nekā trešdaļu ES iedzīvotāju.


Komisijas darba dokuments, kas ir pieejams tiešsaistē, sniedz plašāku informāciju par rezultātiem un to, kā tie tika mērīti. Tīmekļa vietnei visu rezultātu un diagrammu izpētei var piekļūt ES pilsētu datu platformā.

Uzzini vairāk:

Stikla griestu kartēšana: ES reģioni, kuros sievietes plaukst un kur tas kavējas

Pilsētu datu platforma Plus: FemAI un FemDI

24.02.2022

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031