#AtklājVidzemi

Latvijas augstākās vietas, vai kā latvieši saka - kalni, atrodas Vidzemē. Daļa to virsotņu padarīta vēl augstāka ar iespaidīgiem skatu torņiem, no kuriem paveras lieliskas ainavas. Šajā nedēļas nogalē #AtklājVidzemiDroši aicina paskatīties uz Vidzemi no augšas – aizbraukt uz kādu kalnu, uzkāpt skatu tornī, nokļūt kādā citā skaistā vietā, lai ieraudzītu apkārtnes rudenīgo krāšņumu, saskatītu debesīs lidojam gājputnu kāsi.

Ja dosieties uz Latvijas pierobežu, Alūksnes pusi, tad, veroties no Kornetu skatu torņa Dzērves kalnā, skatiens aizslīdēs līdz pat Igaunijai un būs iespējams ieraudzīt pat Munameģi. Aizraujošu kāpienu piedzīvosiet, iekarojot Dēliņkalna skatu torņa virsotni. Baudīt iedvesmojošas ainavas varēsiet arī no Alūksnes skatu torņaTas ir viens no augstākajiem torņiem Latvijā. Iesakām aizbraukt arī uz Opekalna baznīcu, kas ir visaugstāk virs jūras līmeņa esošā baznīca Latvijā – 235 m. Tās tornis ir atvērts interesentiem, iepriekš saskaņojot apmeklējuma laiku.

Kornetu skatu tornis Dzērves kalnā. Foto: visitaluksne.lv.

Opekalna baznīca. Foto: visitaluksne.lv.  

Uzkāpt augstos torņos, vai tas būtu baznīcas, pils, vai kādreizējais ugunsdzēsēju depo tornis, lai pavērotu brīnišķīgu pilsētas panorāmu un apkārtnes skatus, varēsiet, dodoties uz Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcuLubānas baznīcas torņa skatu laukumu, Cēsu Pils torniRaunas pilsdrupu skatu torni un Beverīnas novada Trikātā esošo Saieta nama "Depo". Romantisku rudens ainavu atklāsiet, pa vītņu kāpnēm uzkāpjot, Jumurdas muižas ūdenstorņa otrajā stāvā.

     

       

No kreisā augšējā stūra: Cēsis (foto: cesupils.lv), Raunas pilsdrupas (foto: U. Brālēns), saieta nams “Depo” (foto: turisms.beverina.lv), Jumurdas muižas ūdenstornis (foto: hoteljumurda.lv). 

Skatu tornis var būt lielisks galamērķis jūsu brīvdienu pastaigai dabā. Dabas skaistumu no augšas varēsiet baudīt arī Burtnieku novada Vīsraga un Silzemnieku dabas vērošanas torņos Burtnieku ezera krastā. Aicināt aicina arī Kārtenes skatu tornis Gulbenes novadā un Viņķu kalna tornis Jaunpiebalgā. Novērtēt burvīgo Kalsnavas arborētuma krāšņumu varēsiet no tur esošā skatu torņa. Lai izbaudītu gleznainas ainavas un “iemīlētu Krustkalna rezervātu uz mūžu” jādodas uz skatu torni Ļaudonas – Mārcienas ceļa malā. Latvijas dabas dārgumus atklāsiet dabas vērošanas torņos Sedas purvā Strenču novadā, Cirgaļu tornī Zvārtavas pagastā, Valkas novadā, un Brežģa kalna skatu tornī Taurenes pagastā, Vecpiebalgas novadā.

Silzemnieku dabas vērošanas tornis. Foto: burtniekunovads.lv.

Krustkalnu rezervāta skatu tornis. Foto: daba.gov.lv.

Sedas purva skatu tornis. Foto: Facebook/laidavas.

Pakāpties kalnā, lai ieraudzītu rudens izteiksmīgās krāsas, aicinām Latvijas augstākajā virsotnē Gaiziņkalnā. Savukārt vieta, kur smelties spēku būs Zilaiskalns Kocēnu novadā. Ja dosieties uz Amatas novada Elkas kalnu, nonāksiet vietā, kur sākas Latvijas garākā upe – Gauja. 

Zilaiskalns. Foto: visi.koceni.lv

Elkas kalns. Foto: amata.lv.

Vai zināt, kas ir “drumlins”? Tas ir augsts vaļņveida paugurs ar izteiktām nogāzēm. To Latvijā visā tā krāšņumā varēsiet ieraudzīt, braucot uz Naukšēnu novadu. Šeit slejas lielākais Latvijas drumlins – Ķoņu kalns

 

Vidzeme var lepoties arī ar unikālas 19. gadsimta ģeodēzisko mērījumu sistēmas zemes izmēru un formas noteikšanai – Strūves loka - uzmērījuma punktiem. Strūves loks šķērso 10 valstis, tostarp Latviju, kur reiz tika uzmērīti 16 punkti. Viens no loka punktiem atrodas Nesaules kalnā. Ja vēlaties iepazīt vēl citas Strūves loka vietas, iesakām doties uz Sestu kalnu, kā arī ielūkoties Strūves ceļvedī. 

Lai izdodas priecāties par Vidzemes skaistumu no “putnu lidojuma”!

 

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   
15.10.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930