#AtklājVidzemi

Vidzemes augstienē, netālu no Cesvaines, atrodas viens no Latvijas augstākajiem pauguriemNesaules kalns (284,2 m virs jūras līmeņa). Dzimtbūšanas laikos tur pleties aramzemes lauks, cara laiks atstājis industriālas liecības ar ģeodēziskajiem mērījumiem, savukārt pirmās Latvijas Republikas laikā, 20. gadsimta 30. gados, tur bijis skatu tornis un populāra ceļotāju pieturvieta, bet 50. gados ap kalnu izveidots dabas liegums, kas ļāvis sakuplot mežu audzēm.

Nesaules kalns. Foto: Cesvaines TIC arhīvs 

Nesaules kalna virsotnē atrodas vēsturisks industriālā mantojuma objekts – Strūves ģeodēziskā (arī meridiāna) loka punkts "Nessaule-kalns". Mērījumi no šī punkta veikti 1824. gada jūlijā, darbus vadīja astronoms Frīdrihs Georgs Vilhelms Strūve. Strūves loka mērījumi bija viena no cilvēces vēsturē vērienīgākajām Zemes uzmērīšanas kampaņām, un tie bija pirmie lielākie un nozīmīgākie trigonometriskie mērījumi Vidzemē, uz kuru pamata tika izveidota Vidzemes karte. Strūves loka mērījumu rezultāti apstiprināja angļu fiziķa, matemātiķa, astronoma, teologa, alķīmiķa Īzaka Ņūtona teoriju, ka Zeme ir saplacināta polu virzienā, nevis tai ir apaļa lodes forma.

Strūves ģeodēziskais loks ir uzmērīts laika periodā no 1816. līdz 1855. gadam un stiepjas no Hammerfestas Ziemeļnorvēģijā līdz Izmailas pilsētai netālu no Donavas grīvas pie Melnās jūras, un loka kopējais garums 2822 km. Uz zemes virsmas meridiāna loks tika nostiprināts ar ģeodēziskajiem punktiem, no kuriem līdz mūsdienām ir saglabājusies tikai daļa. Mūsdienās tas šķērso 10 valstis – Norvēģiju, Zviedriju, Somiju, Krieviju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Baltkrieviju, Moldovu un Ukrainu.

Strūves ģeodēziskais loks 2005. gadā tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā unikāla sava laika garākā un precīzākā ģeodēzisko uzmērījumu sistēma un izcila sava laika zinātnes, vēstures un tehnikas attīstības liecība. 2017. gadā Nesaules kalna punkts iekļauts Latvijas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

2019. gada vasarā notika mežā ieaugušā punkta meklēšanas un atjaunošanas darbi – tika veikta vēsturiskās punkta vietas izpēte, no apauguma attīrīja dabisko taku un virsotni, atjaunoja Strūves ģeodēziskā loka punkta vēsturisko vietu, kas tagad iezīmēta ar nelielu granīta akmeni. Kalna virsotnē redzamas 5 dažādu laiku ģeodēziskās zīmes un uzstādīts informācijas stends.

Strūves ģeodēziskā loka punkts Nesaules kalnā. Foto: cesvaine.lv

Savukārt dažus kilometrus no Nesaules kalna uz Cesvaines pusi mežā paslēpies Voļģu velnakmens. Četrus metrus augstais dižakmens, viens no lielākajiem Vidzemē, ir leģendām apvīta senlatviešu kulta vieta.

Voļģu velnakmens. Foto: A. Klepers 

Iebraucot Cesvainē, var apskatīt no šķeltiem laukakmeņiem un sarkaniem ķieģeļiem neogotikas stilā celto Cesvaines luterāņu baznīcu.  Tā tapusi pēc visu laiku slavenākā Liepājas pilsētas arhitekta Paula Maksa Berči būvprojekta, un ir viena no lielākajām lauku baznīcām Latvijā.

Cesvaines luterāņu baznīca. Foto: cesvaine.lv

Lai arī Cesvaines pils ir slēgta apmeklētājiem līdz gada beigām, to ir vērts apskatīt no ārpuses. Iespējams izstaigāt neparastiem augiem bagāto pils parku ar tējas namiņu, sūkņa staciju, drupām un senlatviešu pilskalnu, aplūkot muižas kompleksa ēkas – muižkunga un kavalieru māju, staļļus un klētis, siltumnīcu, alus brūzi, smēdi un vēl citas. Variet mēģināt tās visas atrast un atpazīt.

Cesvaines pils. Foto: Cesvaines TIC arhīvs

Cesvaines pils parks. Foto: Cesvaines TIC arhīvs

Bet bijušajos muižas staļļos atradīsiet Tūrisma informācijas centru, bet alus brūža ēkā – salonu Divi torņi. Viena no kompleksa ēkām atvēlēta mākslas, amatnieku un pašdarbnieku kolektīviem, cita – kultūras namam un bibliotēkai.

Divi torņi. Foto: cesvaine.lv

Jau izsenis muižās darināti stiprāki dzērieni. Mūsdienās muižā mājvietu radusi ražotne NORD WOLF, kas, balstoties uz senajām dzērienu baudīšanas un darīšanas tradīcijām, ražo stipros dzērienus. Tur atrodas arī Cesvaines alus darītava, kur pēc sentēvu metodēm brūvē dzīvo alu.

 

 

 

Cesvaines alus. Foto: cesvaine.lv

Ja interesē amatniecība, izšūšanu kaligrāfijas līmenī var iepazīt rokdarbnieces Vinetas Meisteres gandrīz 70 gleznu galerijā.

Izšūtu gleznu galerija. Foto no Cesvaines TIC arhīva

Apciemot zirgus, doties izjādē vai sarīkot fotosesiju ar zirgiem iespējams Jātnieku sporta klubā Pakavs.

Pakavs. Foto no Cesvaines TIC arhīva

Cesvainē varēsi izvēlēties, kur paēst – kafejnīcā Kuilis, brīvdienu mājā Pie sievasmātes vai viesnīcā Grašu pils.

Pie sievasmātes. Foto: cesvaine.lv

Vai zināt, ka brīvdienās uz Cesvaini var aizbraukt ar vilcienu? Skaisto pilsētu var sasniegt ar vilcienu Rīga-Gulbene piektdienas vakarā, sestdienas rītā vai svētdienas pusdienlaikā, bet atpakaļ Rīgas virzienā doties sestdienas vakarā vai svētdienas pēcpusdienā.

Foto no Cesvaines TIC arhīva

Ko vēl var ieraudzīt un piedzīvot Cesvaines apkārtnē? Ieskatieties šeit:
http://www.cesvaine.lv/turisms/aktuali.html

 

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 30. novembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI 

---

14.09.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930