Arhīva kalendārs

« March 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Trešdien, 7. martā, ar semināru Rīgā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) sāk semināru ciklu par labo praksi Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta izmantošanā. Šobrīd norit pieteikšanās klātienes semināra apmeklējumam Jelgavā, Cēsīs, Kuldīgā un Rēzeknē.

Pieteikšanās semināram Rīgā ir noslēgusies, un šobrīd visas vietas apmeklējumam klātienē jau ir aizņemtas, taču semināru būs iespējams vērot tiešsaistē CFLA mājaslapā www.cfla.gov.lv.

CFLA šogad turpina pērn iesākto praksi par šādu informatīvu semināru organizēšanu ES fondu projektu īstenotājiem Rīgā un reģionos. Kā ierasts, semināros tiks aplūkoti dažādi pašreiz aktuāli jautājumi, un viena no tēmām ir finanšu plānošana un risku vadība.

CFLA direktore Anita Krūmiņa: “Finanšu plānošanai ES fondu projektos ir ļoti liela nozīme, tāpēc ir būtiski to veikt atbildīgi, balstīties uz reālistiskām prognozēm un apzināt visus riskus. Lai mūsu klientiem – ES fondu projektu īstenotājiem - palīdzētu finanšu plānošanas procesā, esam jau sagatavojuši metodisko materiālu, ko aicinām izmantot, gatavojot iesniedzamo pamata informāciju par plānotajiem maksājumiem. Taču semināros maksājuma plāna sagatavošanas nianses skaidrosim arī klātienē. Tāpat vienmēr atgādinām klientiem – vērsieties pie mums, ja ir kādi jautājumi, ja nepieciešama palīdzība vai atbalsts! Mēs kā sadarbības partneri vienmēr esam jūsu rīcībā!

Semināros tiks apskatīts iepirkuma organizēšanas jautājums, kas pastāvīgi ir ES fondu projektu interesējošo tēmu saraksta augšgalā, un detalizētu skaidrojumu par elektronisko iepirkumu sistēmu jeb EIS semināros sniegs pārstāvji no Valsts reģionālās attīstības aģentūras. Tāpat ar secinājumiem par ES fondu projektu kontroles jautājumiem iepazīstinās ES fondu Revīzijas iestādes pārstāvji. Savukārt ar savu pieredzi projektu īstenošanā dalīsies arī paši ES fondu finansējuma saņēmēji.

Semināri notiks:

  • 7. martā – Rīgā, viesnīcas “Grand Poet Hotel by Semarah” telpās, Raiņa bulvārī 5/6;
  • 14. martāJelgavā, viesnīcas “Zemgale” telpās, Skautu ielā 2;
  • 21. martāCēsīs, Pieaugušo izglītības centrā, Raunas ielā 4;
  • 28. martā – Kuldīgā, Mākslas namā, 1905.gada ielā 6, 1.stāvā;
  • 4. aprīlī – Rēzeknē, Rēzeknes novada pašvaldības Lielajā zālē, Atbrīvošanas alejā 95 a.

Pieteikšanās semināru apmeklējumam un darba kārtība pieejama CFLA mājaslapā. Semināri ir bezmaksas.

Informāciju sagatavoja:
Daiga Reihmane
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
tālr. 26820413, 26553175,
daiga.reihmane PIE cfla.gov PUNKTS lv">daiga.reihmane PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lv

Finanšu ministrija (FM) izskatīšanai Ministru kabineta 13. marta sēdē sagatavojusi 2017. gada otrā pusgada un ikmēneša informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) investīciju ieviešanas statusu. 2017. gads ES fondu ieviešanā ir bijis intensīvāks par iepriekšējo, taču šis gads solās būt vēl aktīvāks. Turklāt projektu kavējumu novēršanai tiks ieviesta stingrāka disciplīna. Turpmāk nozīmīga loma būs darbu izpildītāju kapacitātei un kvalitātei, lai projektus varētu sekmīgi ieviest un sasniegt cerētos rezultātus noteiktajos termiņos.

“FM un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), vērtējot potenciālo projektu iesniedzēju ikmēneša prognožu izpildi, ir secinājusi, ka līdz šim kopumā šīs prognozes ir bijušas pārāk optimistiskas. Panākt labāku publisko resursu pārvaldību varam, tālāk pilnveidojot plānošanas efektivitāti.  Primāri  veicamas  padziļinātas  apmācības,  prognožu dinamikas  analīze un  uzraudzība, tādējādi nodrošinot pozitīvu ietekmi uz ES fondu investīciju progresu kopumā,” norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.

Plānoto papildus disciplīnas pasākumu mērķis ir stiprināt valsts budžeta līdzekļu efektīvu plānošanu un ieguldīšanu. Paredzēts, ka no šī gada 1. septembra projektu izdevumu attiecināmības termiņu iespējams pagarināt kopumā uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Tāpat, ja kalendārā gadā iesniegto maksājumu pieprasījumu summa ir mazāka par 75% no plānotā, projektam proporcionāli konstatētajai novirzei var tikt samazināts ES fonda un valsts budžeta līdzfinansējums. Vienlaikus tiks paredzēti gadījumi, kad plānu izpildes novirzes tiks uzskatītas par objektīvi pamatotām.

CFLA līdz šī gada 1. septembrim veiks intensīvu darbu ar visu projektu finansējuma saņēmējiem, atkārtoti dodot iespēju aktualizēt projektu maksājumu pieprasījumu iesniegšanas grafiku. Nepieciešams kopīgi panākt reālistiskas prognozes, izglītot projektu īstenotājus un stiprināt viņu kapacitāti, kā arī praktiski apzināt nozīmīgākos katra projekta riskus un konsultatīvi palīdzēt īstenotājiem, lai jau savlaicīgi mazinātu risku iestāšanos vai ietekmi.

Savukārt, novērtējot līdz šim sasniegto, konstatējams, ka 2017. gadā ES fondu ieviešana ir strauji kļuvusi intensīvāka. Līdz 2018. gada 7. martam CFLA ar finansējuma saņēmējiem ir noslēgusi projektu līgumus par 2,6 miljardiem eiro ES fondu finansējuma, kas ir 59% no kopējā šajā periodā pieejamā ES fondu atbalsta 4,4 miljardu eiro apmērā. Tāpat maksājumi projektos līdz šī gada 7. martam veikti 90 miljonu eiro apmērā, sasniedzot 14% no kopējā ES fondu finansējuma. Lielākais progress vērojams pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovācijas, vides aizsardzības, kā arī izglītības jomas projektos.

 Līdz 2018. gada 7. martam pabeigti jau 27 projekti par 126,4 miljoniem eiro ES fondu finansējuma, galvenokārt transporta jomā. Kā pozitīvs piemērs minams jau pabeigtais Valmieras pilsētas pašvaldības projekts “Uzņēmējdarbības attīstību veicinošas satiksmes infrastruktūras un inženierkomunikācijas pārbūve Cempu un Paula Valdena ielu industriālo teritoriju attīstībai”, kas realizēts 10 mēnešos. No projektā veiktajām investīcijām labumu guvuši 12 komersanti, ir izveidota 61 jauna darba vieta. Projektā veiksmīgi veicināta vides un informācijas pieejamība visām sabiedrības grupām.

Šis gads ES fondu projektu īstenošanā būs īpaši aktīvs visos Latvijas reģionos. Prognozēts, ka 2018. gadā tiks noslēgti jauni līgumi 1,46 miljardu eiro apmērā – lielākais finansējums plānots transporta (499,8 miljoni eiro), tajā skaitā Latvijas Dzelzceļa elektrifikācijas projektam (333,1 miljoni eiro), energoefektivitātes, izglītības un teritoriju revitalizācijas jomās. Privātais sektors jau var novērtēt pieaugušo pakalpojumu, būvdarbu un preču pieprasījumu.

 

Ziņojums par ES fondu investīciju progresu 2017. gada otrajā pusgadā un līdz šī gada februārim ir pieejams ES fondu mājaslapā.

ES fondu mājaslapā un CFLA mājaslapā esošais pieejamā atbalsta meklētājs sniedz iespēju atrast savai jomai pieejamo ES fondu finansējumu. CFLA mājaslapā ir pieejama arī informācija par visām ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda projektu atlasēm.

Tāpat CFLA organizē labās prakses semināru ciklu, kas norisināsies gan Rīgā, gan reģionos. Projektu īstenotāji tiek aicināti apmeklēt seminārus, kā arī pieteikties uz individuālām konsultācijām.

 

Informācijas sagatavotājs:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656
E-pasts: lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

2018. gada 12. martā – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiāle aicina   pieteikties profesionālās pilnveides kursiem projektā «Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide», kas tiks īstenoti sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA).

Projekta «Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide» mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu.

RTU Cēsu filiālē paredzēts īstenot deviņus kursus neformālās izglītības programmas ietvaros: «Šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģija», «Rasēšanas pamati», «Programmējamie kontrolleri», «Kontrolleru, mikrokontrolleru un mikroprocesoru sistēmu programmēšana», «Lodēšanas tehnoloģijas un standarti», «Industriālais dizains elektronisko un optisko iekārtu ražošanā: materiāli, dizains, funkcionalitāte», «Automatizētas projektēšanas sistēmas (CAD/CAM) elektronisko un optisko iekārtu ražošanā», «Datorprogrammas interjera noformējumam (SweetHome 3D, SketchUP) pamati».

Projekta mērķa grupa ir strādājošie vecumā no 25 gadiem ar nepabeigtu izglītību vai iegūtu pamata, vispārējo vidējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

Mācību maksu 90% apmērā sedz ES fondi un valsts, 10% ir strādājošā līdzmaksājums, ko var segt arī darbinieka darba devējs. Nodarbinātajiem ar maznodrošinātās vai trūcīgas personas statusu mācības ir bez maksas.

Kursi tiks uzsākti 2018. gada jūnijā, norises vieta - RTU Cēsu filiāle, Cēsīs, Piebalgas ielā 3. Pieteikties kursiem var klātienē RTU Cēsu filiālē līdz 16. aprīlim, darba dienās no plkst. 9 līdz 16.

Papildu informācija par kursiem atrodama RTU Cēsu filiāles mājas lapā www.cf.rtu.lv un projekta oficiālajā tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

Projektu «Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide» finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.

 

Papildu informācija:
Jānis Naglis,
RTU Cēsu filiāles direktora vietnieks
Tālr. 64119003
E-pasts: janis.naglis PIE rtu PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:
Sandra Salmiņa,
RTU Cēsu filiāles
sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 64119003, 29464622, E-pasts: sandra.salmina PIE rtu PUNKTS lv

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir izsludinājusi otro atlases kārtu Ekonomikas ministrijas sagatavotajā Eiropas Savienības (ES) fondu programmā par Kohēzijas fonda (KF) atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanai ražošanas objektos. Šajā atlases kārtā pieejamais KF finansējums projektu īstenošanai ir vairāk nekā 15,3 miljoni eiro.

Projektu iesniegumu pieņemšana CFLA notiek no 13. marta līdz 13.  jūnijam. Projektu iesniedzēji var būt komersanti, kuriem viena no darbības nozarēm ir apstrādes rūpniecība.

ES fondu atbalsts paredzēts rūpnieciskās ražošanas ēku energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošanas darbu veikšanai, energoefektivitātes paaugstināšanai esošajās ražošanas tehnoloģiskajās iekārtās, kā arī  esošo ražošanas iekārtu aizstāšanai ar energoefektīvākām. Tāpat paredzēts, ka finansējumu var ieguldīt ēku inženiersistēmu atjaunošanā, pārbūvē vai izveidē, sekundāro energoresursu atgūšanai  no ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanā.

Vienam projektam maksimālais KF atbalsts pieļaujamais attiecināmo izmaksu ir 1 miljons eiro. KF atbalsta intensitāte ir līdz 30 % no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām.

Programmas otrajā atlases kārtā  pieejamais KF finansējums projektu īstenošanai ir  15 373 430 eiro.

Par izsludināto projektu atlasi papildu informāciju būs iespējams gūt seminārā, kas notiks 2018. gada 5. aprīlī no plkst. 10.00. Seminārs notiks Ekonomikas ministrijas (Brīvības iela 55, Rīga) 224.telpā. Pieteikšanās semināram klātienē – CFLA mājas lapā, kā arī tiešraide būs pieejama CFLA mājas lapā www.cfla.gov.lv.

Seminārā tiks sniegta informācija par nosacījumiem atbalsta saņemšanai, kā arī par projekta iesnieguma sagatavošanu, iesnieguma veidlapas aizpildīšanu un ES fondu projektu e-vides lietošanu.

Detalizēti projektu īstenošanas nosacījumi pieejami Ministru kabineta 16.01.2018. noteikumos Nr. 38.

KF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes rūpniecības nozarē"  ietvaros.

Paziņojums par atklātu projektu iesniegumu atlasi 12.03.2018. publicēts Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Projektu atlases nolikums, projekta iesnieguma veidlapa un palīgmateriāli pieejami CFLA mājaslapas sadaļā “Izsludinātās atlases”.

Informācija par visām CFLA izsludinātajām atlasēm pieejama CFLA mājaslapā: http://cfla.gov.lv/lv/es-fondi-2014-2020/izsludinatas-atlases.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685, ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lv

Šī gada Eiropas informācijas diena notiks piektdien, 13. aprīlī plkst. 10:00-15:30 ES mājā. Eiropas informācijas dienas mērķis ir interaktīvā veidā sniegt aktuālāko informāciju par ES jautājumiem un veicināt ES informācijas sniedzēju pieredzes apmaiņu. Informācijas dienu rīko Ārlietu ministrija, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Šogad programmā:

Ļoti interaktīva un interesanta atklāšana -ES darbība finanšu un ekonomikas jomā – vēlamais un nolemtais.
Eiropas vitamīnu kokteilis “Vitamīns ES” – Praktiska nodarbība par un ar jaunajiem metodiskajiem materiāliem darbā ar skolēniem/jauniešiem -Tendences, riski un iespējas gatavojoties (Eiropas) vēlēšanām.
Jaunā datu aizsardzības direktīva (fotogrāfijas, ielūgumu sūtīšana, adrešu glabāšana utt.)

Darbs grupās
Eiropas Kultūras mantojuma gads un Latvijas simtgade – idejas un iespējas.
Kā veidot saikni un veiksmīgi sadarboties ar jauniešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas, vai tādiem, kas pēc laika ārzemēs atgriezušies un meklē dzīves piepildījumu.
Mūsdienu komunikācijas pamats: tiešraides un video klipiņu veidošana.

Vairāk informācija pieejama šeit.

Lai varam saplānot ēdienreizes, lūdzam pieteikt dalību:
http://ejuz.lv/infoforums2018


Rīkotāju vārdā,

Andris Gobiņš
Eiropas Kustība Latvijā