Kultūras ziņas

Valmiermuižā 10. jūnijā ar plašu muzikālo programmu, piedaloties Auļiem, Tautumeitām, Elzai Rozentālei, Skandiniekiem, un atraktīvām dienas šeptēm – tirdziņu, tradīciju izzināšanu, īpašām meistarnīcām un šai pusē nepieredzētu uguns rituālu tiks ieskandināti vasaras saulgrieži.

Visas dienas garumā Valmiermuižas pils parkā norisināsies tirdziņš „Ar Gardu muti Valmiermuižā”, kas pulcēs amatniekus un mājražotājus no malu malām, lai laikus sagatavotos vasaras saulgriežu svētīšanai. Še būs atrodamas ne vien dažādas smalkas ēdmaņas, bet arī pinumi, kalumi, rotas, dažādi izšuvumi un citi meistardarbi, lai izgreznotos gan paši, gan greznotu arī savu sētu.

Tirgotāji aicināti pieteikties tirdziņam līdz 5. jūnijam uz info PIE gardumuti PUNKTS lv vai pa tālr. 27337798.

Dienas pirmajā pusē paredzēta plaša folkloras programma, ļaujot izzināt ne vien mūsu tradīcijas, svētku rituālus, dziesmas un rotaļas, kuras ierādīs „Teikas muzikanti” un folkloras kopa „Ore” un „Skandinieki”, bet nedaudz apjaust arī ārvalstu ieražas, jo pils parkā skanēs īstas sāmu joikas, kuras izdziedās sāmu koris no Norvēģijas „Dimitri Joavku”.

Līdzās lustēm un andelei būs iespējams apmeklēt dažādas meistarnīcas, kurās piedalīties aicināts gan liels, gan mazs, lai zinošu meistaru pavadībā iepazītu latviešiem nozīmīgas dzīvesziņas:

  • Amatniece Līga Mergina ierādīs, kā pašu izveidotajā maizes krāsnī cept arī pašu mīcītu maizīti;
  • Amatas novada Amatu mājas meistari pamācīs, kas īsti ir aušana un celošana, kā arī ierādīs, kā svētkos rotāt māju ar salmu pušķojumiem vai mazākajiem darināt salmu lelles. Pašiem pacietīgākajiem meistari ierādīs, cik smalks un akurāts darbs ir kokles grebšana.
  • Še būs iespējams apmeklēt pat pirti un iepazīt pirts zintis – izzināt pirts rituālus, piedalīties slotu siešanā, pagatavot pirts skrubi un citas noderīgas lietas, ko ierādīs vienīgās profesionālās „Pirts skolas” meistari;
  • Kur vasaras saulgrieži, tur siers un siera siešanas meistarnīca – tajā Valmieras Novadpētniecības muzeja saimnieces ierādīs stiķus siera siešanā;
  • Protams, saulgriežiem par godu, neiztikt bez kroņu darināšanas gan no ziediem, gan no citiem dabas materiāliem kopā ar „Spangu” meistari;
  • Izveicīgākie vīri Jāņu nakts pūdeli garās kārts galā aizdedz ar degošām bultām, tādēļ starp meistarnīcām ikviens varēs pārbaudīt savu prasmi šaušanā ar loku.

Neiztikt arī bez citām lustēm – apmeklētājiem būs iespējams iemēģināt spēkus spēlēs, vērot Valmiermuižas staļļa saimes izrādīšanos un arī pašiem doties izjādēs. Svinības kuplinās tautas deju koncerts, kurā piedalīsies Burtnieku novada JDK „Sadancis”, kā arī viņu draugi – VPDK „Pastalnieki”, VPDK „Agrā Rūsa”, VIP „Ieviņa”.

 

Kad dienas laikā būs iemācīts, apgūts un noskatīts, tad vakarā aicinām uz postfolka koncertu, kuru atklās jaunās postfolka dīvas – grupa „Tautumeitas”, uzstāsies arī suģestējošās balss īpašniece Elza Rozentāle kopā ar etnodžeza grupu „Bur Mani”. Būs iespējams dzirdēt arī spilgtus svešzemju viesus – „Puuluup” no Igaunijas sevi raksturo kā neozombiju postfolka duetu, bet, iztulkojot somu grupas nosaukumu Pekko Käppi & K:H:H:L, tas skan „beigtā trakā zirga kauli”.

Vakara kulminācijā būs iespējams piedzīvot vienu no pirmajiem šīs vasaras dūdu un bungu grupas „Auļi” koncertiem Vidzemē. Savukārt pusnaktī nenogurdināmajiem lustētājiem Māsas Dimantas & Cēsu mednieku cepurīšu orķestris spēlēs dančus.

Pavisam īpašs būs šī gada uguns rituāls, kad centrālajā laukumā tiks aizdegta „Uguns saule”. Uguns skulptūru veidos divi starptautiski mākslinieki – Jordi NN no Valencijas, Spānijā un Mantvydas VV no Klaipēdas, Lietuvā, kuri jau vairākus gadus sadarbojas un dažādās vietās Lietuvā veido trīsdimensionālas gadskārtu un festivālu uguns skulptūras. Šis būs viņu pirmais projekts Latvijā, kad pils parkā tiks uzstādīta trīs metrus augsta uguns skulptūra, kas simbolizēs sauli tās zenītā.

 

SAULGRIEZIS // SVIESTS 2017 programma

Tirdziņš „Ar Gardu muti Valmiermuižā”

12.00 – 17.00 iespēja iegādāt kvalitatīvus, pašu rokām darinātus latviskus produktus no dabīgām izejvielām.

 

Tradīciju meistarnīcas

12.00 – 17.00 Praktiska darbošanās latvisko dzīvesziņu izzināšanai.

Maizes cepšana pašdarinātā krāsnī

Siera siešana

Celošana un aušana

Kokļu grebšana

Siena leļļu un pušķojumu darināšana

Rotāšanās ar latvju zīmēm

Kroņu darināšana

Šaušana ar loku

 

Folkmūzikas un tradīciju programma

12.00 Teikas muzikanti

12.45 Folkloras kopa „Ore”

13.30 Dimitri Joavku (Sapmi, Norvēģija)

14.00 Skandinieki

15.00 – 16.30 Tautas deju koncerts – JDK „Sadancis”, VPDK „Pastalnieki”, VPDK „Agrā Rūsa”, VIP „Ieviņa”

 

SVIESTA skatuve

18.00 Tautumeitas

19.15 Puuluup (Igaunija)

20.30 Elza Rozentāle un etnodžeza grupa „Bur Mani”

21.45 Pekko Käppi & K:H:H:L (Somija)

22.30 Skulptūras „Uguns saule” aizdegšana

23.00 Bungu un dūdu mūzikas grupa „Auļi”

24.00 Māsas Dimantas & Cēsu medību kolektīva cepurīšu orķestris – danči

 

Plašāka pasākuma programma: http://lauska.lv/sviests/

/Ieeja par ziedojumiem/

 

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”; atbalsta Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions, Valmieras muzejs, Valmiermuižas alus darītava, ZAAO”, Valmieras Namsaimnieks”, Valmieras Kultūras centrs, laikraksts „Liesma”, žurnāls „IR”, t/c „Valleta”, Garškopju kustība „Gardu muti”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valmiermuižas kultūras biedrība,

tālr. 27337798,

e-pasts: kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv

01.06.2017

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031