Kultūras ziņas

Piektdien, 9. jūnijā, koncertzālē “Cēsis”, atzīmējot Gidona Krēmera un orķestra Kremerata Baltica jubilejas gadu, izskanēja īpaši veidots koncertuzvedums “Veltījums Orfejam”.  Kopā ar viesiem – soprānu Ingu Kalnu, franču pianistu Likā Debargu, lietuviešu obojisti Justi Gelgotaiti, aktrisi Gunu Zariņu un kori “...Kamēr”, mūzikā un dzejā klausītājiem bija iespēja izdzīvot sengrieķu mītu par pravieti, kas ar savu spēli spēj apburt dzīvās un nedzīvās būtnes. Koncertuzveduma režisore un scenogrāfe - Margo Zālīte.

Piektdienas vakarā gan skatuve, gan visa koncertzāle pārtapa Ēdenes dārzā, kurā gluži kā Orfejs, mākslinieki aizrāva un iedvesmoja klausītājus, skatītājus, mūzas skartos radošos prātus.

Koncertuzveduma “Veltījums Orfejam” īpaši veidotā programma pārsteidza ar dažādību, kas harmoniski savijās, soli pa solim atklājot mītu par Orfeju. Justes Gelgotaites sniegumā dzirdējām vēl viena šī gada jubilāra - Georga Pelēča, Koncertu obojai un stīgām “ Atmiņas par Orfeju”, bet Gidons Krēmers veda Orfeju un Eiridīki pa Šūberta nemirstīgās mīlestības takām vijoles fantāzijā C dur, un viegli ieskicēja mūsu gadsimta dzejnieka dzīves stāstu Filipa Glāsa Orfeja svītā.

Koncertuzvedumā “Veltījums Orfejam” izskanēja arī pasaules pirmatskaņojums - franču pianista un komponista Likā Debarga (Lucas Debargue) īpaši šim iestudējumam rakstīts jaundarbs koncertīno Orfeo di camera paša autora interpretācijā.

Visu uzvedumu caurvija R.M. Rilkes dzeja no krājuma „Soneti Orfejam” aktrises Gunas Zariņas lasījumā un mūzas – Ingas Kalnas visaptverošais skats no mūžības ar G.F. Tēlemana operas Orpheus lappusēm. Koncerta izskaņā dabas un mūzikas spēku dziedājumos atklāja jauniešu koris “...Kamēr” diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā.

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis” mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

12.06.2017

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031