Kultūras ziņas

Piektdien, 30. jūnijā, Burtniekos, Vīsraga pļavā,  norisināsies Dabas koncertzāle. Par 2017. gada dabas, mūzikas, mākslas un video performances norises vietas varoni izvēlēta augsnes dižslieka (Lumbricus terestris), kas, starp citu, ir šī gada bezmugurkaulnieks. Izziņas darbnīcas norisināsies no plkst. 19.00 līdz 22.30. Koncerta sākums līdz ar saulrietu.

Mūzika - Ingus Ulmanis, Reinis Sējāns, Andris Sējāns, Kaspars Tobis, Anrijs Grinbergs, Aigars Voitišķis.
Zinātne - Dr.biol. Voldemārs Spuņģis.
Pasākuma režisors - Roberts Rubīns.
Scenogrāfija - DJA - Didzis Jaunzems Architecture.

Gaismas nodrošina - GaCo.
Skaņu nodrošina - KM sound.

Par Dabas koncertzāles radošajām darbnīcām

Sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, būs arī zinātnes un izziņas laboratorijas, kurās pasākuma apmeklētāji varēs izzināt sliekas dzīves ikdienu 20 dažādās laboratorijās. Tās sadalītas četrās pamattēmās, kas raksturo sliekas uzbūvi un pielāgojumu dzīvei pazemē, kā arī skaidro augsni kā mājvietu, aplūko arī dažbrīd sarežģītās sliekas attiecības ar putniem un cilvēku. Tāpat būs arī radošā daļa, kurā varēs ne tikai izkrāsot šī gada varoni, bet arī nofotografēties ar vizualizētu augsnes dižslieku. Darbnīcu sākums ir paredzēts laikā no plkst. 19.00 līdz 22.30.

Laboratoriju satura izstrādē un norisē sadarbosies vairāki partneri – Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas Universitātes, Entomoloģijas biedrības, Latvijas Dabas muzeja, Latvijas ornitoloģijas biedrības aktīvisti un brīvprātīgie. Augsnes dižsliekas ķermenī ir līdz pat 120 ķermeņa posmu un katram posmam no tālajiem senčiem mantojumā nāk sariņi – kāju paliekas. Posmi ir it kā līdzīgi, taču katram posmam ir savi pienākumi. Līdzīgi pēc sliekas principa veidotas arī radošās un izziņas darbnīcas, kurās apmeklētāji varēs ne vien klausīties un vērot tajās notiekošo, bet arī aktīvi līdzdarboties, meklējot, analizējot, saskatot sakarības, spēlējot spēles, liekot lietā savus rodošos potenciālus u. tml.

Jau pavasara sākumā Dabas koncertzāles šī gada galvenais zinātnieks Voldemārs Spunģis kopā ar uzņēmumu „IXI”, izveidoja “slieku māju”. Tādu kā koka un stikla sienu konstrukciju, kurā mitinās piecas slieku sugas. Tās Voldemārs atradis savas mājas dārzā. Ar slieku māju varēs iepazīties arī vienā no Dabas koncertzāles radošajām darbnīcām.

Zinātnieki slieku mājas būvē, lai pētītu kā notiek lapu un citu organisko atlieku sadalīšanās, kā mainās augsnes ķīmiskais sastāvs, kā arī lai uzzinātu kā sliekas vairojas un kādi ir labvēlīgākie to audzēšanas apstākļi. Tāpat slieku mājas izmanto arī ikdienā. Voldemārs Spunģis zina stāstīt, ka „zaļi domājoši cilvēki būvē slieku mājas ne tikai tāpēc, lai vērotu to dzīvi un izzinātu pazemes pasauli, bet arī tāpēc, lai ar slieku palīdzību pārstrādātu sadzīves organiskos atkritumus.” „Slieku māju” var uzturēt gadiem ilgi, tomēr tās ik nedēļu jābaro ar augu atliekām.

Pašlaik uzņēmuma „IXI” projektētajā “slieku mājā” dzīvo piecas slieku sugas un katra ir nedaudz atšķirīga. Citām patīk dziļi rakties zemē, citām dzīvoties pa pašu augsnes virskārtu. Tāpēc pēdējām ļoti svarīga ir pastāvīga augsnes mitrināšana, proti, laistīšana, norāda Voldemārs Spunģis. Kad sākumā izveidoja slieku māju, augsnes slāņi mijās ar trūdošo lapu slāņiem, taču pašlaik lieliski var novērot slieku darbīgumu: „lapu slāņi ir slieku saēsti un to tilpums samazinājies teju par trešdaļu, augsne kļuvusi tumšāka, jo bagātinājusies ar koprolītiem (kakakmeņiem) un sliekas izalojušas visu māju”, norāda Voldemārs Spunģis. Neviena no eksperimentā izmantotām sliekām nav cietusi un Dabas koncertzāles beigās zinātnieks Voldemārs Spunģis tās atlaidīs atpakaļ dārzā.

Koncerti notiek brīvā dabā, un ieeja ir bezmaksas.

Pasākumi notiks brīvā dabā. Tāpēc noteikti noderēs sega vai tūristu paklājiņi sēdēšanai, kā arī kāds pretodu līdzeklis un kabatas lukturis atpakaļceļam. Tā kā pasākumos nav izbraukuma tirdzniecība, iesakām ņemt līdzi piknika groziņu. Rīkojamies sev un dabai draudzīgi – sviestmaižu iesaiņojumu un tukšos dzērienu traukus aiznesam sev līdzi!

16.06.2017

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031