Kultūras ziņas

Turpinot iedzīvināt un popularizēt Kocēnu novada kultūrvēsturisko mantojumu, 2017.gada 9.septembrī Kocēnu novada Kocēnos norisināsies jau trešie Kokmuižas svētki.

Līdzīgi pērnā gada svētkiem, apvienojot senlaicīgo ar mūsdienīgo un rosinot izzināt senās Kokmuižas teritoriju, svētki sniegs iespēju ielūkoties vairāk nekā simts gadu senā vietas un notikumu vēsturē. Šogad svētki aptvers vēl plašāku Kokmuižas teritoriju - aktivitātes norisināsies gan Kokmuižas pilī, gan skaisti iekoptajā pils parterā, vēsturiskajā Kokmuižas alus darītavas pagrabā u.c.

Svētki tiks ieskandināti jau piektdien, 8. septembrī, taču savu kulmināciju tie sasniegs sestdien, 9. septembrī, apmeklētājiem piedāvājot daudzveidīgu un interesantu svētku programmu- būs vēl nebijušas mākslas akcijas, mūzikas pasākumi, novadniekiem un viesiem būs iespēja izbaudīt novada kulināro un gastronomisko piedāvājumu, iepazīt un iegādāties ražotāju un amatnieku darinājumus, Kokmuižas stāstu varēs izzināt īpaši organizētās ekskursijās u.c. aktivitātēs. Neiztrūkstoši būs aktivitātes arī ģimenēm ar bērniem. Pasākumu noslēgs svētku koncerts un balle turpat Kokmuižas teritorijā.

Jāpiebilst, ka Kokmuižas pils komplekss piedalās  akcijā “Apceļosim Latvijas pilis un muižas”, tāpēc aicinām interesentus 9.septembrī apmeklēt Kokmuižas svētkus!

Papildus informācija par Kokmuižas svētkiem: Kocēnu novada pašvaldības mājaslapā – www.kocenunovads.lv, informatīvajā izdevumā “Kocēnu Novada Vēstis”, sociālajos tīklos u.c.

Papildus informācija:

Kokmuiža (Kokenhof) pirmo reizi vēstures avotos minēta 1582. gadā, kad tā ietilpa Cēsu bīskapijas sastāvā.    
Kopš tiem laikiem kungu mājas izskats mainījies vairākas reizes - sākotnēji tā celta no koka, kas arī devis nosaukumu - Kokmuiža. Mūsdienās redzamās neobaroka stilā celtās ēkas pamati likti 1880.gadā – kad to pārvaldīja baltvācu muižnieku Šrēderu dzimta. 

20.gs. sākumā Kokmuižas pils ēka tiek izpostīta, bet 1937.gadā Kokmuižas kungu māja pēc ievērojamā tā laika arhitekta Arnolda Čuibes projekta pielāgota skolas vajadzībām, kas te atrodas joprojām. Otrā pasaules kara gados skolas direktors bijis slavenais latviešu kordiriģents Roberts Zuika. Arī pēdējos gados Kokmuiža ir piedzīvojusi pārmaiņas, kas veiktas, saglabājot un izceļot Kokmuižas vēsturiskās un arhitektoniskās vērtības.

Kokmuižas parks savulaik varētu sacensties ar krāšņajiem puķu dārziem Holandes Keukenhofā. 18.gs. beigās tēva muižā te savas daiļdārznieka iemaņas aizsāka vēlākais Krimas botāniskā dārza direktors Nikolajs Anders fon Hārtviss. 

Angļu stila parku paplašināja Šrēderu dzimtas saimniekošanas laikā. 2012.gadā Kokmuižas parkā notika rekonstrukcija, kuras rezultātā izveidots jauns muižas partera plāns un tā centrā novietots pirmais Latvijā publiski apskatāmais sfēriskais saules pulkstenis. 

19. gadsimtā Kokmuižas slavu vairoja Alus brūzis – tā laika Vidzemes guberņas lielākā lauku alus darītava.  1901. gadā Kokmuižas alus darītava piedalās Rīgas jubilejas izstādē, kur alus kvalitāti novērtē ar Lielo zelta medaļu un diplomu. Pēc četriem gadiem, 1905. gadā, Kokmuižas alus saņem jau otro Lielo zelta medaļu – šoreiz Parīzē.

2015. gadā alus darītava “Valmiermuižas alus” ir atjaunojusi vienu no Latvijas senākajiem alus zīmoliem “Kokmuižas alus”.  Ar šo zīmolu atbilstoši 17. gs. alus brūvēšanas tradīcijām tiek darīti eila tipa ali.

 

Komunikācijai sociālajos tīklos:

#kokmuizassvetki

#kokmuiza

#kocenunovads

Informāciju sagatavoja:

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas vadītāja

Inese Pabērza

Mob.tel.: 26418755

E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv

06.07.2017

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031