Kultūras ziņas

Š.g. 29. jūlijā, Āraišos pulcēsies varen daudz ļaužu – rīta pusē pl. 12:00 Āraišu dzirnavas aicina sanākt kopā maizes cepējus un tradīciju zinātājus, bet plkst. 20:00 arī Āraišu arheoloģiskais parks aicina uz vasaras krāšņāko koncertu, kur grupas „Auļi” un „Tautumeitas” apvienojušies kopīgā projektā, lai radītu krāšņu un unikālu mūzikas programmu “Lai māsiņa rotājās!”. Āraišu arheoloģiskajā parkā notiks šīs programmas pirmatskaņojums brīvdabā.

Amatas novada Āraišu vējdzirnavu kalnā tradicionāli starp Annām un Jēkabiem noris Maizes diena. Tiks godināta rudzu maize, cepēji un seno tradīciju turpinātāji. Āraišu vējdzirnavu Maizes diena Āraišu Vējdzirnavās ir brīnišķīga tradīcija, kur ik gadu satiekas maizes cepēji - gan tie, kas cep tradicionālo rupjmaizīti īstās maizes krāsnīs, gan tie, kuri cep jaunāku laiku maizītes no cita veida graudiem. Te satiekas veci un jauni, lai dalītos maizes garšās un gudrībās, gan viens ar otru, gan ar apmeklētājiem.

Šogad Āraišu dzirnavu maizes cepēji savam pulkam aicina pievienoties arī jaunus cepējus, kuri labprāt tiktos, dalītos ar paša rokām cepto maizīti. Pieteikumus lūdzu sūtīt uz turisms PIE amatasnovads PUNKTS lv norādot vārdu, uzvārdu, tālruni,kā arī lūgums īsi izstāstīt par savu cepto maizīti.

Lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei, dosimies ceļojumā pa Kukulīša taku. Būs darbošanās, meistarošana, gudrošana, dziedāšana, spēles, pārcilājot bagātīgo tautas tradīciju pūru un atgādinot sen piemirsto.

Katru Maizes dienu tiek godināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas.

Maizes dienā būs gan Annas pankūku, gan Jēkaba maizes cepšana, degustācija un Kukuļtirdziņš ar apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumiem. Āraišu vējdzirnavās, kas pošas uz pamatīgu remontu tūlīt pēc Maizes dienām, tik demonstrētas filmas un fotogrāfijas par Maizes dienu tradīciju vējdzirnavās, kā arī varēs izstaigāt visus stāvus un apskatīt dzirnavu mehānismus.

Tās ir vienīgās vējdzirnavas Latvijā, kas atrodas savā vietā, ar visu oriģinālo iekārtu. Pēc Maizes dienām, vējdzirnavas būs slēgtas, jo notiks remontdarbi, lai atjaunotu spārnus un mehānismus un tās varētu iegriezt Latvijas simtgades Maizes dienās.

2016. gadā tika izveidots vienota tūrisma galamērķa zīmols Āraišiem, sasaistot Āraišu arheoloģisko parku,  Āraišu baznīcu, vējdzirnavas, kultūrvēsturisko ainavu, Drabešu muižas Amatu māju, naktsmītnes, gidus u.c. pakalpojuma sniedzējus. Āraiši tiek pozicionēti kā leģendām bagātākā vieta.

Iedzīvinot jauno zīmolu, ir izveidota spēle “Āraišu leģendas”, kas radusies iedvesmojoties no Āraišu leģendām. Spēlei ir izveidots maršruts, kas ietver populārākās apskates vietas, katrā no tām varēsiet iepazīties ar vietas vai objekta leģendu un, izmantojot savu viedtālruni, piedalīties spēlē un krāt punktus.

Spēles galvenais uzdevums ir aicināt ikvienu šeit atgriezties vēl un vēl. papildus punktus spēlē varēsiet gūt arī apmeklējot Āraišos un apkārtnē notiekošos pasākumus, izmantojot piedāvājumus grupām, kā arī nakšņojot apkārtnes naktsmītnēs un izmantojot piedāvājumus grupām. Sekošana spēles FACEBOOK lapai “Āraišu leģendas” arī ļaus noeplnīt papildus punktus, atbildot uz jautājumiem, kas ik pa laikam parādīsies!

Lai piedalītos spēlē ir nepieciešama laba kompānija un viedtālrunis, kur lejuplādēta lietotne WhatssApp.

Spēli iespējams uzsākt jebkurā laikā no 30. aprīļa – 30. septembrim. 

Spēles noslēgumā, 14. oktobrī, aktīvākie spēles dalībnieki tiks aicināti uz noslēguma pasākumu “Zelta rudens Āraišos!

Galvenā balva ir “Lauku Ceļotājs” dāvanu karte jūsu komandas ceļojumam pa Baltiju 200 EUR vērtībā. Visas spēles laikā būs iespēja saņemt vērtīgas un noderīgas dāvanas no vietējiem uzņēmējiem.

Uz tikšanos Āraišos!

 

Informāciju sagatavoja:
Indra Paseka
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste
mob.tālr.: +371 26330366
e-pasts: indra.paseka PIE amatasnovads PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

25.07.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930