Kultūras ziņas

Amatas novada pašvaldība sadarbībā ar nodibinājumu "Āraišu ezerpils fonds" izsludina pieteikšanos konkursam par "Arheologu Zigrīdas un Jāņa Apalu vārdā nosauktās prēmijas" piešķiršanu. Konkursa mērķis ir popularizēt kultūras mantojuma apzināšanu un izpēti novadā, vēstures mācīšanu un sabiedrības izglītošanu, zinātnisko pētījumu un publikāciju izstrādi vēstures zinātnē.

Prēmija tiek piešķirta kopš 2012. gada, un šogad tās piešķiršana saistīta ar Jāņa Apala jubilejas gada atzīmēšanu: arheologam 17.septembrī apritētu 90 gadu. Viņa mūža sapnis un darbs – augšāmceltā Āraišu ezerpils šogad godināta visa gada garumā.

Gada sākumā Latvijas Arheologu biedrība Āraišu ezerpili pasludināja par Latvijas 2020. gada arheoloģisko pieminekli. Pavasarī projekta „Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” ietvaros Āraišu ezerpils rekonstrukcijas papildināta ar aizsargceltnes fragmentu. Tas apmeklētājiem sniedz iespēju dzīvāk un precīzāk iztēloties, kā tolaik, 8./9. – 10. gadsimtā, varēja izskatīties ezerpils, kad to no visām pusēm ieskāva aizsardzībai paredzētās celtnes: kaujas eja, guļbaļķu žogs un kamerveida izbūves. Jūnijā tika atzīmētas Eiropas Arheoloģijas dienas, kurās caur stāstiem un attēliem iepazīstinājām ar Āraišu ezerpils arheoloģiskās izpētes gaitu un rekonstrukcijas tapšanas vēsturi.

Kopš šī gada 1.jūlija Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka apmeklētāju centrā ir atvērta jaunā pastāvīgā ekspozīcija, kurā  iedvesmojošo stāstu par Jāņa Apala sapni – augšāmcelt ezerpili, stāsta arheoloģiskajos izrakumos iegūto senlietu oriģināli, uzņemtās fotogrāfijas, zīmējumi, plāni un  J.Apala darba kabinets, kurā aplūkojama viņa mūža garumā izveidotā bibliotēka. Augustā, sadarbībā ar Latvijas Arheologu biedrību, tika organizēta talka Meitu salā, kurā atjaunots viens no akmens laikmeta mājokļiem.

“Zigrīdas un Jāņa Apalu vārdā nosauktās prēmijas" pasniegšana paredzēta 2020. gada 17.oktobrī, kā viens no J. Apala  90. gadadienai veltītajiem pasākumiem. Ikviens aicināts pieteikt pretendentus - zinātniekus, novadpētniekus, skolotājus – cilvēkus, kuri ar savu darbu ir veicinājuši kultūras mantojuma un vēstures izpēti pēdējo četru gadu laikā.

 Prēmija tiks piešķirta trīs nominācijās:

  1. “Apalu prēmija” par vēsturiskā mantojuma un cilvēku dzīves izpēti novados;
  2. “Apalu prēmija” vēstures skolotājiem par ieguldījumu skolēnu izglītošanā;
  3. “Apalu prēmija” par pētījumiem arheoloģijā un viduslaiku vēsturē.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties Amatas novada pašvaldības mājas lapā: www.amatasnovads.lv. Pieteikumi jāiesniedz Amatas novada pašvaldībā vai elektroniski, sūtot uz e-pastu amatasdome PIE amatasnovads PUNKTS lv  līdz 2020. gada 1. oktobrim. Tālrunis informācijai par konkursa norisi: 64127935, e-pasts: amatasdome PIE amatasnovads PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anete Eglīte, Tūrisma un Āraišu ezerpils nodaļas sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste, MT: 26330366

22.09.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930